"Náhrada" lyžování na léto
20.05.2008 20:13:35 #1
(Martin Lucký, masinlucky@gmail.com) Napadlo mě založit tohle téma když už, alespoň u nás, lyžovat opravdu nejde. Zajímalo by mě čím a zda-li vůbec něčím zčásti nahrazujete lyžování v době kdy nám lyžařům roční doba nepřeje. Napadají mě snad jenom in-line brusle, případně exotičtější terénní letní lyže. Jinak mě nic moc co by trochu napodobovalo specifický pohyb jako při carvingovém lyžování nenapadá… Abyste rozumněli, nejde mi až tak o udržení fyzičky například posilováním ve fitku, ale spíše o ten podobný druh pohybu. Co byste doporučili, případně co praktikujete? Osobně v létě vyhledávám spíše jiné sporty jako je squash, nohejbal, volejbal atd. ale rád bych zařadil i nějakou tu průpravu na zimu. Díky za názory
20.05.2008 20:55:27 #2
(jarda, ) Párkrát to tu už padlo – travní lyžování. A pak možná ještě ty kolečkové brusle od Haralda Harba – k vidění na harbcarver.com
20.05.2008 22:31:17 #3
(ivan, ) Otázkou je, nakolik je pro koho simulace opravdu nutná. Dokonalá
totiž vlastně neexistuje, sníh a skluz po nakloněné rovině jsou naprosto
specifické. Při nedokonalé, avšak často opakované simulaci navíc hrozí
riziko fixace něčeho (pro sněhové lyžování) chybného. To bývá, pokud
vím, například problém inlajnistů, zejména dětí, zvykajících si
příliš na vnitřní.
Upřímně řečeno, mně přijde lepší být na jaře na sněhu a
rozježděný pracovat cíleně na technice (letos, zdá, to půjde
i v Rakousku až do července včetně), pak si orazit, koukat na dobrá videa
a provozovat tak vizualizaci, a potom vyrazit v říjnu zase na sníh. Tak
vznikne 2–3měsíční pauza, což je oproti 9měsíční sezoně vlastně
akorát tak dobrá chvilka na oraz. (Jde to dokonce zrušit úplně pomocí
haly, ale to mě neuchvátilo.
Uznávám ale, že ne každý chce nebo může natahovat sezonu na sněhu (nebo
dokonce jako Engelovi vyrazit v létě do Argentiny, viz Hančina pěkná
reportáž). Takže pak asi ty brusle, tráva, (hala), taky vodní lyže,
z jiného soudku pak balanční cvičení různého druhu, která mohou být
kombinovaná už s cíleným posilováním.
Pro mnoho lyžařů má ale naopak půvab právě změna. Jak píše i Martin,
nohejbal, volejbal, prostě letní aktivity, které se v zimě nedají dělat
vůbec, případně ne tak pěkně jako venku na vzduchu.
21.05.2008 00:21:39 #4
(marťas, ) Nejlepší je samozřejmě mít možnost v tom květnu, červnu dvakrát do měsíce tak na 2–3 dny vyrazit někam na ledovec a trefit při tom počasí, studená fronta nebo jarní mrazíky, ovšem ne každý rok to tak klapne a taky potom na to musí být nějaké finance a také možnost domluvit se s více lidmi, přeci jenom je to už trochu z ruky, ta doprava není jako na Ovčárnu nebo Horní Mísečky. Srpnová Argentina to už je pro mě zatím sci-fi..Haly s umělým sněhem jsou podle mě o ničem. Inlainistů pár potkávám když jezdím na kole po horách přes léto, viděl jsem je z kopečka i nahoru.Má to určitě něco do sebe, zatím jsem nezkoušel, já osobně mám radějc tu trávu, když už je po ruce ta louka. Jinak červenec, srpen a září pokud je volná chvilka tak jezdím na silničce (kolo) pokud možno v horách. Trampolína, posilovna,plavání a balanční cvičení taky nejsou na škodu tady se určitě dá taky kondičně hodně získat.Záleží taky na tom co si dotyčný od toho slibuje a jaké má časové možnosti, třeba tatík od rodiny toho času asi mít moc nebude.
22.05.2008 19:16:31 #5
(arsi, ) Zaznelo tu „vodné lyže“?.Heh:-)Celé leto sa pohybujem medzi
vodnolyžiarmi.Čo to na nich aj odjazdím,ale vôbec ma to nechytilo.Ako píše
tuším Ivan patrím medzi tých ktorý majú radi zmenu.Práve preto sa lyžiam
v lete vyhýbam.
Čo sa týka vodných lyží:budeme sa baviť o slalomovej monolyži,pretože
pár vodných lyží je na 99% set určený pre začiatočníkov na prvé
pokusy,ďalej novinka freestyle lyže(odporúčam ako tréning pre zimných
freestylistov) a nakoniec skočky(neuniverzálne,profesionálne
lyže,ukrutne drahé)Pokiaľ viem nikto z nás v zime neskáče:-)Ostáva nám
teda slalomka(monolyža)
Kedysi dávno,keď boli ľadovce pre našinca nedostupné chodili v lete deti
z lyž.oddielov trénovať aj na vodnolyžiarsky vlek.Dnes len veľmi
sporadicky,častejšie cestujú za snehom.
Výhody vodnej slalomky:1.Cena-ak nepotrebujete profi lyžu je
primeraná.Odpadá nám časť vybavenia,pretože viazanie je zároveň aj
lyžiarkou.2.Na stálo umiestnená slalomová trať,z ktorej vás nikto nebude
vyhánať.Je tam pre vás.3.Dobrá makačka a teda vynikajúci fyzický
tréning,ak si niekto myslí,že ťahať sa za člnom alebo vlekom je len také
vozenie,nech si to skúsi.4.Pri vyšších rýchlostiach fajn adrenalín.Voda
už pri rýchlosti 50 km/h nie je voda,ale betón a pády sú takmer identické
s tými zimnými,častokrát ešte horšie.5.Náklony v oblúku.Taký náklon
pri zimnom lyžovaní nikdy nezažijete.Taký nízky a v takých
„peckách“6.Letná pohodička,slniečko,baby v plavkách,atď.
Nevýhody vodnej slalomky:1.Je to monolyža.Iné postavenie
nôh(za sebou),úplne iné ťažisko dané aj hrazdou v rukách.2.Inak to
zrýchľuje.Úplný opak zimného lyžovania.Pri jazde priamo je rýchlosť
konštantná a v oblúku(traverze) to začína mať pecky:-)A to nie len
subjektívne,ale naozaj.3.Vodné lyžovanie stagnuje,ak rovno pomaly
nevymiera.Potrebuje iné rýchlosti než wakeboarding ktorý je už pár rokov
v kurze a preto sú vodnolyžiari menšina a niekedy je problém pojazdiť.
Takže aby som to zhrnul.Objavil som viac výhod ako nevýhod,ktoré majú ale
so zimným lyžovaním len málo spoločného.Rozhodne je to krásny šport a
všetkým vreloodporúčam.</stong>
22.05.2008 20:37:25 #6
(Pavlos, ) Pro mě jsou INLINE brusle na léto to nejlepší, co můžu dělat. Noha je stále „uzamčena“ v tvrdé botě a nerozplácne se do šířky. Kolena mě nebolí jako při běhání nebo mém oblíbeném tenisu. Předozadní rovnováha a přenášení váhy se na inlinech trénují naprosto skvěle. Doporučuju je všem, kteří to ještě nevyzkoušeli. „Hranění“ je na nich sice jiné než na lyžích, ale když si z mírného svahu postavíte slalom z půlek tenisových míčku a jedete „na krev“, tak to má něco do sebe a po několika jízdách pálí stehna jako hrom. A na fyzičku je výborný nordic blading (inline s hůlkami).
29.05.2008 15:59:48 #7
(H.Hugo, ) Myslim si, ze lyzovani je tak komplexni cinnost, ze at uz clovek dela cokoliv tak bude nejaky ten aspekt rozvijet ( rychlost, silu, agilitu, vytrvalost, obratnost, rovnovahu… Je asi take dobre trochu popohnat partie, ktere se pri lyzovani tolik nespoti ( treba bricho) a neopominat flexibilitu ( treba plavanim), kterou lyzovani jako takove asi moc nerozviji.
04.06.2008 12:11:27 #8
(Luboš/SNOW.CZ, ) Ahoj, já v létě lyže nahrazuju horským kolem. Mám ho rád proto, že se na něm dostanu na podobná místa jako na lyžích (do přírody), jede do kopce (fyzička – na lyžích i šlapu) i z kopce (technika, zážitky-někdo tomu říká adrenalin, ale podle mě to není ten správný termín k popisu daného stavu). Navíc při správné volbě trasy jsou pojítkem i oblouky, proto se držím úzkých a klikatých pěšin. Na bajku si přes léto odpočinu od lyžování a přitom si užívám podobným způsobem. Od té doby, co jsem pochopil o čem je horské kolo (respektive co mě na tom baví nejvíc), mi to přináší stejné potěšení jako lyže.
19.11.2008 13:10:54 #9
(Martin, martinstrako) Zdravím… v květnu jsem zkoušel na firemním večírku v Praze na parníku lyžařský simulátor (PRO ski simulator) … hodně uvažuju že bych jej pořídil, ale jaksi penízky nejsou… .. jestě jsem našel Skier edge.. taky lyžařský simulátor, ale o dost dražší. na http://www.ski-simulator.cz nemají cenu, ale cena je okolo 22 000,– ( v květnu 2008) , skier edge stál okolo 50 000,–
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.