Domů Diskuze Servis lyží a snowboardů Brousky, brousky, brousky ...

Brousky, brousky, brousky ...

18.11.2008 18:23:40 #1 

administrator

(Pavel, skier.cz@seznam.cz) Zdravim. Chtěl bych rozvinout diskusi na toto téma. Je to celkem zajímavá alternativa, co se údržby lyží týče. Ale nikde se o tom člověk moc nedozví (jak moc je to kvalitní, jak vybrat ten nejlepší brousek, jaké všechny typy brousků pořídit a tak dále). Vím, že ve Snow k tomu něco bylo…Ale přijde mi, že to bylo jen takové nakousnutí. Sezona začíná už za chvíli. Tak napište, kdo se v tom vyznáte. Budu rád za každý postřeh, co se broušení a péče o lyže vlastníma rukama týče. Předem díky za reakce…

18.11.2008 18:33:51 #2 

administrator

(jarda, ) Tys mě nahrál téma. Radši bych to neměl přiznávat, ale v téhle oblasti jsem ustrnul na nejnižším vývojovém stupni – mám jen ruční brousek Kunzmann – Swing Cut. Včera jsem přebrušoval troje lyže po prvním ježdění a trvalo mi to … 6 hodin !!! čistého času. Práce pro vraha. Mám do něj „nakrájených“ pár pilníků + šutr + diamant, ale díky velmi malé délce záběru, to trvá věčnost. Už jsem uvažoval o malém vynálezu – nějaké domácí přenosné, jednoduché a spolehlivé brousítko, ale hlavně s jiným, než manuálním pohonem. Kutilové všech bílých plání – poraďte, nebo budu muset pořídit úhelník, svorky, pilník, atd. a brousit zřejmě rychleji, ale furt ručně.

19.11.2008 08:56:10 #3 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) Jardo a tak ti nezbude nic jinýho, než se navždy smířit s prací růčo a zdlouhavou – ty nebudeš nikdy spokojenej s výtečným výsledkem, ty asi potřebuješ dokonalost :-) … Nedbalci jako já trvá broušení stejným nářadím jako Ty po každým lyžování na normálně tvrdý pistě tak asi 10 minut, po lyžování na ledu 20–30 minut – když nejsou kamínkový defekty :-)… Fakt je, že, narozdíl od těch, co znám, používám na skluznici a hrany „zespodu“ hodně ostrý radeco (podložením i úhluju do cca 1/2st.). Na promazání skluznice nejdu s žehličkou, ale používám horkovzdušnou pistoli a vtírám předem jen nasucho natažený vosk do skluznice takovým tím kartáčkem na ruce (prakticky žádnej vosk pak nejde „nazmar“ seškrabáním) – je to rychlý a šetrný :-)......

19.11.2008 09:13:33 #4 

administrator

(Milan, ) jardo co děláš s tím swing cutem 6 hodin? Mám ho taky ale za tu dobu bych obrousil celé hrany. Hodně záleží na použitém segmentu pokud použiješ tupou rychlořezku tak bych to pochopil, pokud vezmeš segment s karbidovou destičkou, tak z toho lítá jedna špona za druhou. Co se týká diamantů s tím je to někdy delší, záleží kolik jich použiješ mě docela stačí jeden se střední zrnitostí.

19.11.2008 11:04:08 #5 

administrator

(David Bures, buryk@gmail.com) Nechapu co chces porad brousit.Minulou sezonu jsem si koupil brousek winterstieger-ski man.Zaplatil jsem za jmeno to je jasne ale nejaka velka kvalita to neni.Baleni obsahovalo zirconic,file-pilnik,diamant.Proc jsem si to koupil,pac jsem nechtel skoro zanovni lyze tahat do servisu skrz tupe hrany.Zirconic jsem vubec nepouzival jenom jsem to dvkrat prejel pilnikem a potom jsem namocil diamant a prejel to parkrat diamantem.Neni to sranda musis na to mit grif,nejlepe je lyze upnout do nejakych sverek jinak se lyze ruzne prohyba a ty ji nenabrousis.Jinak neni dobry porad brousit pilnikem musis brat v uvahu ze hrana ma urcitou zivotnost.Podle me je nejlepsi lyze dat jednou za dve roky do servisu a potom je prubezne hrany udrzovat diamantem.Davat lyze do servisu kazdy rok je myslim zbytecne i kdyz to doporucují.Vem si ze jsi koupis novou lyzi dejme tomu za 20 tis a kompletni servis na ni muzes udelat max 3krat.Potom uz jde skluznice i hrany do pr..,pac tam uz nic nezbyde,ale to je muj nazor. Lyzbe zdar

19.11.2008 12:49:09 #6 

administrator

(Pavel, skier.cz@seznam.cz) A kolik teda člověk potřebuje toho nářadí, co se typů brousků týče? Stačí jeden druh brousku? nebo se používá na spodní stranu hrany jiný než na boční hranu?

19.11.2008 12:53:10 #7 

administrator

(Honza, ) Rada – tam kde lyze vydrzi je 3× servis v zadnem pripade lyze nedavat a v okoli rozestavet varovne cedule!!!
Pokud se servis dela dobre, lyze vydrzi mnohem vice nez 3. Jestli jezdis celkem dost a doma nebrousis, das lyze na servis tak 3× za sezonu a podle mne 3–4 sezony rozhodne vydrzi (z pohledu tloustky hran a skluznice). Samozrejme ze jsou firmy (napr. Atomic), ktere delaji lyze s takrka neviditelnymi hranami. Ale ja mam svoje Atomicy od 2002 a v servisu jsou minimalne 1× za sezonu + rucni brouseni mezi tim. A hrany i skluznici porad maji.

19.11.2008 20:56:01 #8 

administrator

(jarda, ) 6 hodin trvaly 3 páry lyží, jedna lyže teda zhruba hodinu. Jedním z důvodů bylo, že lyže byly po servisu na mašině, která veme hranu a kousek nad ní. Takže první práce byla odstranit zbývající kousek bočnice, který tam mašina nechala, aby nic nevadilo pilníkům v brousku. Na to používám nařezaný hrubý pilník a brousítko nastavím o 1° více než brousím hranu. Hrany se tedy téměř nedotknu, ale její překrytí dostatečně zmizí. Pak začerním fixem hranu a hrubým pilníkem odstraním hlavní nerovnosti – tentokrát to byly na všech lyžích „přetečené“ hrany z ježdění po ledu na ledovci. Pak následuje jemný pilník a brousím dokud hrany nejsou rovnoměrně lesklé, bez stopy po fixe. Dva tahy brouskem, vyčištění pilníku štetcem, ofouknutí hrany a jedem dál. Každé místo jsem přejel 4× až 6×. Poté šutr zboku. Nakonec šutr do ruky a zespodu jemně přejet hranu, aby zmizel případný grot. Na diamant a voskování už tentokrát nezbyly síly. Ze všech těch lyží přitom ubylo materiálu minimálně, myslím si, že to byly řádově setiny, protože každým přejetím pilníkem na něm zbývalo pár droboulinkých pilinek, více fixu než železa, žádný brutální úběr materiálu. Myslím, že příští ruční dobrušování už bude rychlejší, protože nad hranami už mám očištěno.

20.11.2008 16:26:11 #9 

administrator

(arsi, ) Súhlasím Honza.Keď beriem do úvahy,že závodné lyže majú „od novoty“ šírku hrán len polovičnú,až tretinovú oproti komerčným modelom,(Už som síce videl aj ostré slalomky Rossi s fest širokými hranami)tak toho u mňa znesú dosť.Spolu počas 3 bežných sezón:takých 5 servisov na stroji(oprava a brúsenie sklznice+štruk­túra+spodná hrana),ďalej asi 40 ručných brúsení,ani neviem koľko jemných úpráv len diamantom(skoro žiadny úber materiálu).Hrany sú už takmer ako žiletky,ale fungujú dobre.Podotýkam,že najviac z hrany ide do pr…pri prvom formátovaní.Sa­mozrejme brúsim často a jemne,než aby som čakal na poslednú chvíľu a potom zobral naraz polovicu hrany:-)A rozhodne ako píšeš vyššie,zlým servisom sa vyhnúť,ako sa len dá.

20.11.2008 17:55:54 #10 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) a nejjednodušší – stručně: 1× ročně je dobrý si nechat udělat strukturu a hrany ze spodu a ssebou vozit brousek a po každým lyžování lehonce udělat hrany zboku. K tomu potřebuješ BROUSEK S ÚHLOVÁNÍM = prodává se jich od řady firem dost druhů, já používám TOKO (má podložky na 90, 89, 88 a 87 st.). Pak je dobrý mít PLOCHEJ PILNÍK JEMNEJ = prodávají se za cca 70 Kč v prodejnách motor.pil – ten použiješ zespodu na hrany. Tohle ti v podstatě na hranu ze skluznice a z boku stačí – zejména když máš do toho brousku alespoň dve hrubosti pilníků. Už není nezbytně nutný mít radeco na skluznici a hrany zespodu a diamant-brousek na vyleštění hrany zboku… Fajnšmekři a pečliví závodníci by to ještě doplnili řadou sarapatiček, ale není z toho zase třeba dělat moc vědu – v podstatě brousek na boční hrany a jejich „každodenní údržba“ stačí :-).

14.12.2008 21:10:08 #11 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) Jelikož jsem pořídil nové lyže a nerad bych častým nošením do servisu zbytečně brzo oholil hrany, rozhodl jsem se, že taky začnu s vlastní ručodoma údržbou. Koupil jsem si Brousek Kunzmann Pocket Combi II (89 a 88°) a gumovou pryž. Mám představu, že jednou ročně dám lyže do servisu kvůli struktuře skluznice a nabroušení hran zespod a cca po každém druhém lyžování si budu udržovat boční hranu v kondici. Měl bych pár dotazů.

1. Stačí mi tato výbava pro mou potřebu? Neodejdou mi hrany brzo, když v tom brousku je jen pilník, nebude dobré ještě pořídit diamant?
  2. Je většinou dostatečné projet hranu po celé délce jen jednou?
  3. Mám Elany Magfiry a Slovinci prý brousí od výroby na 89 stupňů. Můžu natvrdo přejet na 88, s tím, že každou hranu vezmu raději dvakrát?
  4. Kamenem se myslí brousek typu oselky na kosu?:) Ten se používá jen na větší vrypy do hran nebo taky na broušení po celé její délce. Popř. čím raději brousit, pilníkem či kamenem? Nebo ten jen na případnou korekci?

Moc díky za odpověď, diskuzí v tomto směrů tu sice je dost, ale rád bych si udělal jakýsi závěr a ujistil se, zda neudělám někde chybu.

14.12.2008 21:42:54 #12 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) moje příspěvky na tohle téma a máš vyčerpávající odpověď!!! To nejpodstatnější – moc se s tím nes+r :-). To co máš ti bohatě stačí – nevymejšlej kamínky a kameny a diamanty… – to je pro perfekcionalisty a na závody – jsou v tom asi tak setiny vteřiny :-)… – a ty by tě snad nemusely zajímat. Denně lehce přelízni hrany zboku – správně nabroušený poznáš tím, že si škrábneš nehtem a ono to pěkně bere… HOWGH

14.12.2008 22:49:57 #13 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) Dík za odpověď. O nějaké honění setinek mi rozhodně nejde, ale spíše o to, aby mi ty hrany vydržely a zároveň se mi „osobně pocitově dobře lyžovalo“:) Spíš mi šlo o to, jestli není každodenní údržba tím pilníkem co v tom mým brousku je (11 seků na cm) pro hrany až moc brutální. Prostě aby hrany vydržely. No a ještě, zda natvrdo přebrousit na 88°. Jinak až bude třeba srážení bočnic, tak to asi pak nechat na ten servis co? Popř. kdo je z Ostravy a má zkušenosti, tak který doporučí-4 Ski, Madeja, Helia…Vědu z toho jak říkáš pro můj účel asi nemá smysl dělat, ale vzhledem k tomu, že jsem si dříve svůj servis doma nedělal (mimo občasné zažehlování), tak bych se rád vyvaroval chyb. Tož tak, jinak dík;-)

15.12.2008 09:31:14 #14 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) – na brousek nijak netlačit – brzy přijdeš na to, jak ubrat z hrany co nejmíň a nejšetrnějc. Úhel 88 hned – neboj, to je malounko a funkční břit hrany to nijak nezmenší. A srážení bočnic abys mohl brousit pod úhlem 88 se naučíš taky přirozene – já to dělám hranou pilníku. Na všechno přijdeš praxí – neboj se toho :-)

15.12.2008 10:27:56 #15 

administrator

(arsi, ) pancierového(cross-file,„karosársky“) pílnika.Nie hranou,ale plochou.Pílník má len pár zubov,ide to rýchlo.Ja som si zvykol takto,ale to je jedno,aký postup si zvolíš.Súhlasím s HOnzom,netreba sa báť.Ak chceš byť v začiatkoch opatrnejší,nič nepokazíš.Dôležité je aby po zrazení bočnica ostala hladká.Ale je taká mäkká,že ju vyhladíš aj brúsnym papierom.Všetko tu uvedené platí pre lyže so sendvičovou konštrukciou.Pre capovú konštrukciu by som postupoval trochu inak.

15.12.2008 10:34:29 #16 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) Honzo díky moc za odpověď. Pokusím se s tím už teda moc nebabrat, snad ještě pokud na něho narazím, tak koupím jemnější pilník do toho brousku, jinak možná zkusím brousit s tím stávajícím namokro. Ty bočnice předpokládám srážíš tou menší hranou normálního dlouhého ručního pilníku co máš doma v garáži, není-li tak? Dneska odjíždím do Dolomit, takže pokud ucítím potřebu, tak po zítřejší lyžovačce to přejedu už tou 88. Takže meine kleine vercajk se sestává z brousku Kunzmann, gumové pryže na sražení grotu (případně ztupení přeostřených hran, což si myslím ani nebude třeba), gumy ze starých trenclí na vázko a nepoužité žínky na nádobí skrz otření pilin ze skluznice. Velkých pilníků na případné sražení bočnice mám doma fest. Jelikož zatím nezažehluju, nýbrž jen mažu tekutým voskem, nepokládám zatím za potřebné srážet umělohmotnou stěrkou zbytky vosku;-) Učím se rychle?:):)

15.12.2008 11:00:40 #17 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) za odpověď.

15.12.2008 11:43:58 #18 

administrator

(arsi, ) Tekutý vosk je tak pre lepší pocit:-)Kým nezažehluješ nepotrebuješ sťahovať vosk plastovou cidlinou.Na povrchu je ho velmi málo.A presne tak málo a krátko aj chráni sklznicu.Na to nepotrebuješ ani kefu(kartáč).Učíš sa rýchlo.:-)

15.12.2008 13:08:47 #19 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) Jo, díky

15.12.2008 13:31:51 #20 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) – když už jsme u toho mazání… – mažu po každým lyžování aby byla skluznice jako v bavlnce :-).A přesto mě to mazání přijde tak asi na 10 Kč / za sezónu :-) – teda nepočítám-li spotřebu elektřiny (to by bylo tak asi 30 Kč / za sezónu :-)!!! Jak je to možný když táflička vosku stojí mezi 250 – 2 500 Kč? Protože mažu svíčkama na hrobečky :-) – jeden kalíšek na cca 5 namazání – 5 kalíšků na sezónu :-)… Nahřívám horkovzdušnou pistolí, vtírám kartáčkem na ruce – nemusím, protože není co, seškrabávat, pravidelně kartáčuju… Na normální klouzání to bohatě stačí!!! Nevěřte reklamám na kosmetiku, léky a lyžařský vosky = všechno stejnej business :-):-):-)…!!! Na takto (a ne jinak) udělanejch SG sjíždím např. Modrá open (kde na máze hodně záleží) srovnatelně s lidma, co to dost uměj a nechávaj si namazat na závod za 400 Kč :-)

15.12.2008 13:51:50 #21 

administrator

(Milan, ) HOnzo Tvému originálnímu postupu mazání ne zcela rozumím, ale může to fungovat. Také jsem začínal na voskových pastách jak píše Arsi je to opravdu na nic, vosk musí teplem dovnitř, nevím jestli tou horkovzduškou se podaří lyži dost prohřát asi jo. Co se týká Tvé rychlosti na SG, třeba je to prostě tím, že na tom umíš stát což udělá v amatérské závodě víc než máza. Třeba já jsem na to absolutní poleno bez citu pro skluz a kdybych měl sebelepší připravené lyže a jen je pustil z kopce tak mě předjede i nelyžař na šutračkách, prostě to nejde.

15.12.2008 14:08:47 #22 

administrator

(arsi, ) Podobne lacno sa dá namazať aj tuhým lekárenským parafínom.Používam ako čistiaci vosk.Inak používam lyžiarské vosky.Velké balenia pre oddiely.Výhodná cena,ale na HOnzových 10 Kč sa nedostanem:-)))Som ale toho názoru,že lyžiarské umenie voskom nedoženieš.Keď sa tu už spomínali preteky.Vidím HOnzo,že by sme mali o čom priamo podebatiť a asi by sme sa aj zasmiali.

15.12.2008 15:02:57 #23 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) – už se na tebe těším – zdá se mi, podle celý řady tvejch příspěvků, že přímo rezonujem :-)… – uvidíme se na tom vylepšovacím lyžování – doufám… – už se mi hlásí asi osm lidí, takže pokud to nevzdaj, sejdeme se 15 – 18.1. v Rokytnici :-)… Jinak k tomu mazání – na rovince, jako je modrá ve Špindlu se nedá jen „dobře stát“ – tam na těch lyžích a na máze moc záleží – vím kolik na nás díky lyžím má jeden ze soupeřů než přijede z rovinek do těch tří zatáček ke konci = 3–4 sec :-)

15.12.2008 18:04:48 #24 

administrator

(DD, ) Ahoj,

Tie " svíčky na hrobečky " používam tiež, ale ich klasicky žehlím. Zdá sa mi, že lyže idú lepšie, ako keď použijem lekársky parafín ( od známej z rehabilitačného oddelenia nemocnice ). Minulú sezónu som o tom písal do tejto diskusie, ale príspevok bol zmazaný, asi to nevyzeralo dostatočne profi.

15.12.2008 18:37:52 #25 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) – máš pravdu o horších vlastnostech lékařskýho parafínu – on je poměrně křehkej, hůř drží na lyžích, je míň „mastnej“ a zdaleka tolik neklouže :-) – proč, to nevím a je mi to fuk. Oproti vysocefluorovejm voskům není hrobečková svíčka na většině sněhů lepší – ale ani horší (jen můj blbej názor). Ale je asi tak 1 367 krát levnější :-). No a tak používání hrobečkovejch svíček je VYSOCE PROFESIONÁLNÍ – protože to je velmi racionální!!!! = za málo peněz plno muziky :-):-):-):-):-)

09.01.2009 10:27:22 #26 

administrator

(Jakub, ) Vybiral jsem brousek a nakonec jsem se rozhodl pro Swing Cut s wolframovym pilnikem. Ten mam v planu pouzivat obcas na vetsi nerovnosti, srovnani atd.. Potreboval bych radu co k tomu dokoupit pro kazdodeni udrzbu po lyzovani kdy je potreba hranu jen doladit a myslim ze ten wolfram by zbytecne ubiral material z hrany. V nabidce jsou tu 3 moznosti: Bud keramicky kamen http://www.levnelyze.cz/…ne-2674.html nebo dva druhy diamantu (stredni a jemny) http://www.levnelyze.cz/…nd-2675.html Kterou kombinaci doporucujete? Asi bych koupil bud ten stredni diamant nebo kerarmicky kamen. Ke kteremu diamantu by se dal ten keramicky kamen prirovnat? Diky za reakci, Jakub

09.01.2009 12:13:54 #27 

administrator

(Pavlos, ) HOnzo prosím tě, na kolik stupňů máš pistoli nastavenou a z jaké vzdálenosti nahříváš skluznici ?
Nedokážu si to dost dože představit, protože při přehnané teplotě musí reálně hrozit spálení skluznice.

09.01.2009 20:53:02 #28 

administrator

(HOnza, jv5p@e-nisa.cz) NAHŘÍVÁM – OŽEHÁVÁM. UŽ TO DĚLÁM LETA – TEĎ ZROVNA MI KRAB ZA ZÁDY MAŽE TOU PISTOLÍ A NEZDÁ SE, ŽE BY Z TOHO BYL NĚJAK VYDĚŠENEJ – jde to citem ta lyže se hezky prohřeje a přijme ten vosk. Nesmíš u toho holt usnout :-), nebo se dlouze zadívat na nějakou děvčicu…

09.01.2009 20:59:22 #29 

administrator

(Pavlos, ) Jakou na to máš pistoli ? Stačí klasická = 1.stupeň 50°C, 2.stupeň 300°C , 3.stupeň 500°C s tím, že jedeš na druhý stupeň asi 20–25 čísel od skluznice ?

09.01.2009 22:00:06 #30 

administrator

(Pete Biggy, pete.biggy@seznam.cz) Ahoj, Swing Cut je dost slušný, řekl bych. Myslím, že ho používá i Jarda a četl jsem na netu o něm pěkný a hlavně pozitivní článek od kluka, který, jak se zdálo, tomu celkem rozumí. Každopádně na obr. se mi taky jako tobě zdá, ten pilník dosti hrubý. Já bych to řešil asi tak, že bych do něj přikoupil střední pilník (okolo 15 seků na 1 cm) a střední diamant (index cca 400). Myslím, že ty rozměry by tam šly sehnat. No, řešil bych to asi takhle. Já jsem si koupil Kunzmann Pocket Combi II, je tam celkem hrubý pilník 11 seků na cm a tak jsem do něj připasoval diamant. brusiče DMT. Chtěl jsem 325 a jemnou 600. Včera jsem je objednal, ale dneska mi volali, že dodavatel už bohužel nemá na skladě jednotlivé kousky, ale pouze sadu 3. Tedy těch co jsem chtěl, ale k tomu ještě extra jemnou 1200. Což už na hrany lyží nevyužiju, ale tak co už, třeba se to bude hodit na něco jiného, na co časem příjdu. Takže ve finále si myslím, že budu slušně vybavený a za solidní cenu: Brousek s origo pilníkem za 450 + 660 za tři diamanty=1110 kč. Myslím, že jen ten tvůj Swing Cut s wolframem stojí cca 1800, není-li tak? Jedinou nevýhodu vidím v tom, že nemám kolečka pro hladký posun a hlavně přizpůsobení se rádiusu lyže. Být tebou, tak bych tam dokoupil ten diamant Medium. Používal bych ho místo pilníku, ten nasadil čas od času, nebo na srovnání poškozené hrany. Ale toť jen můj názor, myslím, že tady jsou zkušenější a povolanější.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy