Pomoc při výběru lyží - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Pomoc při výběru lyží

05.01.2009 18:01:24 #1 

administrator

(Jana, barbulinka@tiscali.cz) Milí lyžníci, už se vidím na zasněžených svazích, ale předtím prosím o pomóóóc. Mám osm let stará prkýnka, obřačky od zn. Völkl, délka 173 cm. Sama měřím 173, vážím 60kg. Tento typ lyží mi vždy vyhovoval (až na jízdu v boulích). Jenže dnes už mi chřadne skelet a hlavně, učím lyžovat své dcery a tak brousím malými, pomalými obloučky červené sjezdovky. Na sledování trendů v lyžařské výbavě už dávno nemám čas. Prosím poraďte mi nějaké lyže, které by lépe točily a zároveň by se na nich člověk mohl pořádně rozjet, aniž by vibrovaly (ačkoliv to již provádím jen sporadicky). Asi by mi neseděly příliš vykrojené lyže a s délkou také váhám. Vyzkoušela jsem krátké carvry v půjčovně, bylo to příjemné svezení, ale ve vyšších rychlostech moc neposlouchaly. Nebo na nich možná neumím jezdit. Prosím, prosím o radu. Děkuji.

05.01.2009 21:03:43 #2 

administrator

(vráťa, ) Šel bych po něčem „dámsky“ univerzálním, t.j. s rádiusem zhruba 14 metrů.Třeba top verzí dámských speciálek. Určitě kmitat nebudou. Momentálně jsou výhodné výprodeje loňských modelů – jevvětší slevy jsem registroval u K2, Elan,Blizzard ( kupoval jsem lyže pro ženu k Vánocům). Nevím, čemu říkáte „krátké carvy“, ale jde především o kvalitativní úroveň lyže. Dnes je „carv“ všechno a slalomka s titanalem kmitat nebude, byť by měla 155cm.

05.01.2009 21:07:27 #3 

administrator

(jarda, ) vidět, že sama dokážeš poznat, jaké lyže ti sedí a jaké ne. Takže doporučuji zajít znovu do slušné půjčovny a půjčit si nějaký model z rodiny „race carverů“, délka kolem 165–170cm by měla stačit. Tyhle lyže by tě i při pořádném rozjetí a ve vyšších rychlostech měly uspokojit. Lépe točit než tvé folkáče budou určitě taky. Pokud ti typově sednou, tak už zbývá doladit jen detail – který model od kterého výrobce.

07.01.2009 08:38:38 #4 

administrator

(Martin, martin.sichyngr@praha8.cz) Souhlasím s Jardou, ještě bych možná dodal, že špatná volba není ani nějaký Crossový model, př. Fischer Proggresor9, Völkl Crosstiger carbon, Salomon Crossmax. délka někce kolem 165 cm. Boutou to lyže na i na kratší oblouky a při delším oblouku a větší rychlosti to zvládnou také. Ono v půjčovnách často půjčí nevhodnou – měkkou lyži dobrému lyžaři a ten pokud se neorientuje v nabídce tak pak často udělá jiný závěr než kdyby měl vhodnou tuhost dané lyže. Samozdřejmě souhlasím, že na slalomkách 155 – 160 cm, to nebude na dlouhý oblouk ve velké rychlosti.

07.01.2009 11:24:35 #5 

administrator

(vráťa, ) Jsem naopak přesvědčen o tom, že celá řada " odladěných " slalomek jsou dostatečně univerzální lyže a umožní šedesátikilové ženě bezproblémové projetí i dlouhých oblouků. Každopádně to chce prozkoušet řadu lyží a vybrat si to, co sedí.

08.01.2009 12:37:38 #6 

administrator

(Jana, ) Moc Vám všem děkuji, určitě jsem získala základní orientaci. Je mi jasné, co mám vlastně v půjčovně chtít. Ještě jednu prosbu – nemáte někdo zkušenost s Völkl Attiva Aurora?

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy