ATOMIC-prosím poradíte mi?
23.02.2009 23:59:47 #1
(MARTINA, ) Prosím o radu,chtěla bych si koupit carvingové lyže /zatím starší z bazaru/ ale nemohu se stále rozhodnout,jaké by pro mě byli dobré.Měřím 175cm,váha 70kg , označila bych se za středně pokročilého lyžaře a preferuji krátký oblouk na upravené sjezdovce.Z půjčovny jsem měla možnost vyzkoušet lyže Atomic SL9 žluto bílé 150cm a Atomic u kterých si nepamatuji označení,jen to že to byli slalomky celé žluté,výška 150cm.Radius u obou lyží byl 11,5.Obě lyže mě vyhovovali,měla jsem z nich pocit že „zatáčejí“ sami a poté co jsem o nich začala zjištovat nejaké informace,přestavám se orientovat,které lyže vybrat.Určitě bych chtela lyži slalomovou,pokud tomu dobře rozumím,tak s malým radiusem,pokud chci jezdit krátký oblouk a výška 150cm mě také vyhovuje.Prosím poradíte mi,jaké jsou rozdíli mezi těmito mnou popsanými lyžemi,případně dalším modelem Atomic SL11,o kterém jsem se dočetla,a označením měkká,tvrdá lyže??Popřípadě jak jdou tyto lyže chronologicky za sebou podle roku výroby?Moc děkuji.
24.02.2009 09:41:51 #2
(TomáS, ok7171@seznam.cz) Milá Martino, je jasné, že chceš koupit lyže z bazaru, protože se ti nechce investovat velkou částku do vybavení. Nicméně drtivá většina lyží v bazarech je již dva roky po klinické smrti. Je to varianta, kterou bych nedoporučil ani svému nepříteli. Většina lyží dnes nevydrží příliš dlouho a ty v bazarech prakticky všechny pocházejí z půjčoven, kde jezdily hodně dvě nebo tři sezóny. V tomto případě je mnohem lepší koupit lyži od známého, kde budeš mít záruku kolik ta lyže najela, jestli mu tedy věříš. Úplně nejlepší řešení v tvém případě bude koupit lyži novou. Nemyslím si, že se nevejdeš do rozpočtu, který máš. Když budeš trochu trpělivě obcházet prodejny nebo internet, tak určitě najdeš ve 150 lyži, která bude za dobrý peníz. Je to totiž dálka, která se u sportovních lyží málo prodává a tak krátké nebo naopak dlouhé lyže se dají velmi výhodně koupit. Vše také záleží na tom jak lyžuješ. Teď když se dívám na tvé údaje, tak si ale myslím, že délka 150 není ta pravá. Na 70kg a vyšší dívčí postavu by bylo 155 cm asi vhodnější. Záleží samozřejmě na typu lyže (tuhosti lyže). Tuším, že zrobna včera jsem byl na nějakých stránkách, kde něco takovéhoi měli a cena byla 4.000 Kč, jen si vzpomenout. T
24.02.2009 11:20:06 #3
(Jiri, j.florcik@seznam.cz) Co se týká bazarových lyží, tak si hlavně nekupujte Atomicy ( syntetické jádro lyže ), pro vaši postavu spíše 160 cm, s Vaši váhou klidně měkčí pánské a něco širšího po botou tak min.68 mm , taková lyže je mnohem vhodnější na naše sjezdovky,které jsou po hodině ježdění rozbité. Spíše než po bazarech,bych se porozhlídl v nějaké inzerci, třeba přímo tady.
24.02.2009 18:01:19 #4
(zbyněk, kupcikz@quick.cz) tak jak píše Jiří, nekupuj Atomic v Bazaru. Vypadáto, že víš co chceš, ale myslím že je rozumnější koupit „univerzálku“ dlouhou min. 160, slalomku řešit případně až jako druhou lyži. Ono je krásné dělat krátké oblouky na sjezdovce. Ale za prvé to nejde moc dlouho vydržet a za druhé v okamžiku kdy se dostaneš na pořádnej velkej kopec a nějaký ty přejezdy budeš z využití slalomky nešťastná. Sám jsem si to prožil takže to není zprostředkovaná rada. O délku 160 není zrovna moc velkej zájem, tak že by neměl být problém přes net něco rozumně pořešit.
24.05.2009 16:28:29 #5
(Radomir Tomis, radomir.tomis@gmail.com) Zbynek napsal pouze svuj subjektivni nazor, takze jeho rady na Vas muzou a nemusi platit. Kdyz uz clovek nemuze, tak se na kopci zastavi, nemusite ho sjed na jednou. Max. na vas dole nekdo bude muset pockat. Za 4 sezony s SL9 jsem projel hodne kopcu a nestastny jsem z nich nebyl nikdy.
24.05.2009 16:46:31 #6
(HonzA, ) Přidám tedy můj (subjektivní) názor. Slalomku mám jako druhou
lyži – pořídil jsem jí když jsem začal učit děti. Na menší kopce a
rychlosti v pořádku, dá se na ní jak „ukličkovat k smrti“, tak
i v pohodě zajezdit. Ale nevzal bych jí nikdy jako jedinou lyži do velkých
kopců a nebo měkčího (nového) sněhu. Tam je dlouhá lyže jednoznačně
lepší. A z mého pohledu jsem došel k závěru, že se snáz smířím
s nedostatky delších lyží trvanlivé konstrukce na užších, menších a
zalidněných kopcích, než bych se smiřoval s nedostatky slalomek na
větších kopcích a ve větších rychlostech.Jinak jezdím dvoje lyže 180cm,
přes 19m rádius, a ty mi naopak jako jediné vyhovují.
A shodou okolností mám i vlastní zkušenost s Atomicy – beta
konstrukcí. Lyže jeté jednu sezónu a po absovování nabroušení
v kvalitním servisu, ztratily spoustu svých výborných vlastností. Jeté
z bazaru, půjčovny a nebo po testovačkách bych je asi nekupoval.
24.05.2009 16:59:47 #7
(Radomir Tomis, radomir.tomis@gmail.com) Take preferuji kratky oblouk na upravene sjezdovce. Jezdim (178cm, 78kg) SL9m 160cm R11m (2004/2005) 4. sezonu a jsem velmi spokojen. Na stejnem kopci a ve stejnou hodinu jsem zkousel i SL11m („SLIIm“) (2004/2005) 155cm R13.5m a ty mi nevyhovovaly, protoze tak krasne nezatacely (rozdil v polomeru 2.5 m je sakra znat). Podobne negativni pocit mel kolega, kdyz zkusil SL9m a pozdeji tvrdsi Nordicy Dobermann s o neco vetsim polomerem. Nevim, na kolik mohou tyto lyze utrpet castym nezavodnim pouzivanim, me prijdou moje SL9m po ~60 dnech na snehu stale stejne (az na ty hrany). Zluto bile SL9 jsem nikdy nevidel. Zluto cernych mraky. Historii presne neznam, hadam, ze prvni SL9/SL11 (zlute) s povrchovym vroubkovanim „aerospeed“ zacaly 2004/2005 (nebo o rok drive), pak byla agresivnejsi zluta a pak prisly cervene, ale to uz zvysili cisla na SL10/SL12. SL9m se daly pred rokem sehnat nove i za 6–8 kKc, ale mely umelohmotne cerne vazani (Device 3?? ?) misto Neox, coz muze byt diky nizsi vaze i vyhoda.
24.05.2009 19:26:04 #8
(Radomir Tomis, radomir.tomis@gmail.com)
Jak rikam, nekdo vdolky, jiny holky. Pro mne jsou jednoznacne univerzalnejsi
lyze s kratsim polomerem. Zvladnou jak kratky tak dlouhy oblouk (nebavime se
o zavodeni). Velky polomer tak kratky oblouk proste nezvladne. Ano, krajel jsem
i na R18 a bavilo mne to, ovsem z R11 uz bych se nevracel ani nahodou. Co je
to „velky kopec“ a jak na nem budu na R11 skuhrat ? A co je to
„mekci/novy snih“ ? Pravda, novy 10+ cm, ktery se zaroven propada, pokud
nema tuhy podklad, se mi kraji spatne. Ale pokud je to cerna a jedu smykem, tak
je mi vyska snehu ukradena, v 30–50cm (klidne mokreho) si chrochtam az se za
bricho popadam – extaze. Ale kazdeho bavi neco jineho
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.