udrzba novych lyzi
17.04.2009 15:33:25 #1
(vlasta, ) Koupil jsem si teď na konci sezóny nové lyže a zajímalo by mě jestli je dobrý je nějak připravit na příští sezónu? Myslím tím jestli nový lyže namazat když ještě nejsou vůbec jetý a budu lyžovat až tak víc jak za půl roku apod. Je lepš i počkat s montáží vázání těsně před sezónou nebo to udělat hned? Díky za rady.
17.04.2009 15:37:55 #2
(TomáS, ) Lyže se musí pořádně namazat, aby nevyschla skluznice. Taky je dobrý rovnou udělat naúhlování hran s dobrou strukturou. Záleží jak jsou lyže připravené z výroby. Většinou to za moc nestojí. Tady najdeš podobné diskuze, kde se píše o všem, co je potřeba udělat. T
17.04.2009 18:23:39 #3
(HonzA, ) Namazat teď, zbytek před sezónou. Vosk z lyže nestahuj, hezky tam nech vrstvičku.
17.04.2009 20:17:32 #4
(arsi, ) Lyžovanie je plné mýtov.Ak si na tých lyžiach nejazdil,kľudne ich odhoď do kúta.Žiadna sklznica ti nevyschne.Riešiť to budeš na jeseň.Vrstvička vosku počas leta?Robil som to aj ja,skôr pre dobrý pocit.Ak budeš dávať lyže pred zimou do servisu,tak vosk teraz nemá,opakujem NEMÁ význam.
17.04.2009 20:58:19 #6
(ivan, ) Jestli lyže půjdou na podzim na strukturování + pořádné
udělání hran, nemá opravdu namazání teď moc smyslu. Jednorázovým
standardním namazáním dostaneš vosk přinejlepším do té povrchové
vrstvičky skluznice, kterou pak mašina stejně obrousí. Tenkou krycí vrstvu
mívají lyže z fabriky. Potažení neseškrábaným voskem je dobré
především jako ochrana při manipulaci, ale to si snad dokáže u svých
lyží každý ohlídat sám. Stejně jako to, aby lyže nepřišly do vlhka,
přílišného tepla apod.
Kdy namontuješ vázání, je úplně jedno. Teď je na to v servisech větší
klid než těsně před sezonou, kdy najednou s lyžemi chce něco dělat skoro
každý. Podstatné se pak odehraje po udělání lyží (struktura, hrany): pak
má smysl co nečastěji mazat a případně podle náročnosti volit další
fígle, např. dát do hotboxu (podle některých je i to jedna z pověr),
poctivě kartáčovat a důkladně leštit, aby skluznice byla co nejméně
chlupatá a co nejhladší.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.