Sjezdovky:
Ve Varsu jsou sjezdovky přímo u ubytování, ale to je ve Francii snad
standard na rozdíl od Rakouska. Vzhledem k letošnímu nedostatku sněhu bylo
středisko do našeho příjezdu jen z menší části otevřené. Těsně před
příjezdem napadlo 60 cm a ještě 2x zasněžilo během pobytu, a tak do konce
týdne otevřeli 90 % sjezdovek. Bohužel, kde jim chybí zasněžovací
systém, tam se občas narazilo na kamení. Doporučuji jet první jízdu
opatrněji, pokud včera nebyla sjezdovka ještě otevřená a jestli je na ní
kamení, tak rychle pryč na jinou. V celém společném středisku si vybere
každý. Je tu možnost pohybu ve volném terénu, najde se i v odpoledních
hodinách manšestr a dva velké areály pro děti.
Sněhové podmínky:
V den příjezdu panovala již třetí den sněhová nadílka. Celkem napadlo
60 cm. Sv. Petr nám připravil směs počasí - v neděli sluníčko, ale
větrno. Na hřebenech se nedalo lyžovat. V pondělí a úterý sněžilo a
občas jsme potkali bílou tmu. Napadlo dalších 20 cm. Ve středu polojasno a
od čtvrtka sluníčko a museli jsme použít opalovací krém. Teploty ve Varsu
od +5°C do -8°C. Na hřebenech o 7°C méně než ve Varsu.
Komfort – lanovky, vleky a zázemí:
Jako standard trochu starší vybavení. Naprosto chyběly lanovky s bublinou
a kabina v celém společném středisku pouze jedna. Takže za větrného
počasí jsme na starších sedačkách dost vymrzli. Je tu i poměrně velké
zastoupení tzv. talířáků.
Zalidněnost:
Během celého pobytu jsme pouze v neděli narazily na frontu cca 5 minut u
nástupní kabinkové lanovky. Jinak lanovky bez front. V neděli trošku více
lidí i na sjezdovkách. Francouzi mají volný den a ještě nebyly upravené
všechny otevřené sjezdovky. Dále od center Vars a Risoul většinou po celý
týden samy na sjezdovce.
Občerstvení a aprés-ski:
Přímo ve střediscích je dostatek restaurací. Na sjezdovkách je to už
řidší než třeba v Rakousku. Všude je velmi ochotný personál, až na
výjimku na vrcholu L´Homme de Pierre - personál na cizince velmi neochotný,
chtěl vše rovnou zaplatit, WC špinavé a v umývárně mrazák s potravinami
. Bary a
restaurace na sjezdovkách zavírají společně s vleky. Posezení po
lyžování jde pouze ve střediscích, a to do nočních hodin.
Ceny restaurace: svařené víno 3,5 eur; čokoláda 4 eura; pizza 8-14 eur;
hlavní jídlo 10-22 eur. Krámek ve Varsu: bageta 1,2 eur; mléko 1 euro;
magnetka 4-6 eur.
Doprava do střediska a parkování:
Autobusem v pátek ve 20:00 z Prahy přes Německo, Švýcarsko, Itálii
příjezd do Varsu i s hodinovou přestávkou v Brianconu u Carrefouru v sobotu
ve 13:30. Jízda je až na posledních 50 km po dálnicích.