zadní křížový vaz
08.09.2009 21:08:19 #1
(jolana tulisova, jolanatulisova@seznam.cz) ahoj! nevypla mi lyže a natáhla jsem si přední a přetrhla zadní křížový vaz. Nemáte s tím, prosím někdo nějakou zkušenost? Dá se s tím lyžovat? Doktor doporučuje plastiku obou vazů najednou, pokud nezabere rehabilitace… A- jak zjistit, který doktor je na to dobrý a nezkazil by to?
09.09.2009 07:27:19 #2
(jarda, ) prohledat starší příspěvky na tomto fóru i na carv, docela dost se to probíralo.
09.09.2009 10:02:45 #3
(TomáS, ) vítej mezi kolenářema. Rozhodnutí jestli dělat plastiku nebo záleží na mnoha faktorek. Jsouto především věk a pak nároky člověka na aktivní život. Jestliže vaz jednou prasknul tak rehabilitace nikterak nezabere. Po úrazu bylo koleno nějakou dobu nehybné a teď je potřeba ho rozcvičit, ale jeho stabilita je nenávratně pryč. U některých jedinců (většinou lidí co hodně sportovali a mají hodně vyvinuté svalstvo) někdy částečně přeberou fiksační funkci svaly. Takže lyžovat se dá (většinou se speciální ortézou cena 10 až 15tis), ale není to ideální stav. Budeš riskovat případné další velké poranění kolena a navíc nestabilitou vazů bude z dlouhodobého hlediska docházet k většímu opotřebení chrupavek. Jeden z největších odborníků na kolena je Mudr. Maurer (sídlí na poliklinice Budějovická) možná bych někde sehnal číslo. Konzultace tě u něj bude stát 600 Kč jedna plastika tak zhruba 20tis. Na druhou stranu plastika vazu je poměrně nepříjemná operace s velkým zásahem do organizmu. Většina lidí to snáší docela dobře a po půl roce jsou ok. U cca 8% to nedopadne úplně dobře. Já měl nějaké komplikace a cca rok jsem nepracoval byl na druhé operaci a trávil 2 měsíce v Kladrubech. Při plastice 2 vazů by stejně byla nějaká delší rehabilitace na místě s tím se musí počítat. Prostě to není jako jít na mandle. T
09.09.2009 17:32:10 #4
(jolana tulisova, jolanatulisova@seznam.cz) Díky moc za odpověď!
12.09.2009 07:05:20 #5
(vráťa, ) Takže
1. Prasklý zadní zkřížený vaz nejsou selhaná játra a jeho plastika
není transplantace plic. Aniž bych chtěl tvoje zranění bagatelizovat (
pokud bych chtěl dál lyžovat, šel bych na plastiku neprodleně), je to
z medicínského hlediska technicky poměrně nenáročný výkon, i když
tohle sotva některý ortoped přizná. Ten výkon by měla velmi dobře
zvládnout jakákoli fakultní, většina krajských a dokonce i mnohá
okresní orthopedie. Proti " vyndání mandlí" má plastika LCP jednu poměrně
značnou výhodu – má mnohem nižší frekvenci život ohrožujících
komplikací, takže se jí zas tak moc neboj Pokud uvedeš region, kde
žiješ, lze zjistit, kde poblíž by ti ji udělali se slušnou zárukou.
2. Ani ve snu by mě nenapadlo dát za tuhle operaci 20 litrů, když máš
nárok na plnou úhradu operace pojišťovnou. Už vůbec ne za diagnostiku
šest stovek. 3. Dodržet rehabilitační režim je naprosto zásadní.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.