RETRO (strana: 2)
29.10.2009 22:43:12 #32
(Martin47, ) asi to nebylo zas až tak neobvyklé, stejně jako řada rozbitých čel po rychlém návratu špatně zahákované kotvy (v té době by helmy měly mnohem větší bezpečnostní opodstatnění). Stal se tam však i horší horor. Jedna slečna z řad lyžující veřejnosti si po zahákování nevšimla očka z lanka na prstu a při záběru lana došlo k jeho amputaci. Korunu všemu nasadil náhodou přítomný doktor, který prst sebral, kouknul na něj, prohlásil „ten už je k ničemu“ a zahodil ho do lesa.Teprve v tu chvíli to se slečnou šlehlo. Pak z toho prý měl docela solidní průser, protože ve Vysokém n.J. by ho v pohodě přišili. Této historce jsem osobně přítomen nebyl neb jsem přišel na kopec dýl. Viděl jsem však skvrnu od krve a roztřesené ruce a vytřeštěné oči zavěšujících se lyžařů.
29.10.2009 22:54:32 #33
(Martin47, ) Když už jsi zmínil největší hvězdu mého mládí, sluší se zavzpomínat si i vizuálně. http://www.youtube.com/watch?…
29.10.2009 22:57:45 #34
(Martin47, ) A borci se věšeli napevno opaskem nebo jste měli nějaký sofistikovanější způsob?
29.10.2009 23:04:34 #35
(KaP, ) by se ješte nekdo chtel na šlepru povozit,funguje stále ve Vrátné doline na Poludňovom grúni. Z nostalgie ho tam udržuje při živote parta podobných nadšencú.
29.10.2009 23:20:16 #36
(emil, ) Dobrý taky byly gumové myslím že žlutohnědé „lyžáky“ v kombinaci s kandaharem (na lyžích po mámě, patřičně dlouhých, bez hran), kde na čelistech nebyl řemínek, ale dva přišroubované dorazy tvaru L. S koženými botami s patřičnou podrážkou to asi fungovalo, ale do těch gumáků to udělalo díry a v botách bylo neustále mokro.
30.10.2009 07:05:46 #37
(ivan, ) No konečně, já si říkal, že nikdo z nás nemůže mít
historek víc než ty.
Takový vlek jsem na Modráku zažil taky, ale tvou story s dráty vysokého
napětí samozřejmě netrumfnu.
Pamatuju, jak záleželo na brzdaři u motoru. Když měl cit a věděl, jak
koho může pustit, a uměl plynule zpomalovat, bylo svážení lana paráda,
člověk ani ostatním nezáviděl, že si jedou. To, že jel pořád rovně
dolů a najednou ho něco začne zpomalovat až do zastavení, se jinak zažít
nedá, leda snad při vichřici.
Taky jsem už někdy někam psal, jak jsme na háčkovým vleku jezdili na
Klášterce. Po legendárním Silvestru 1979, kdy v noci na Nový rok celá
republika zamrzla a hrozil energetický kolaps, se šetřilo a nesměly jezdit
vleky a lanovky. A snad se i vyhlásily „mrazové prázdniny“? Na
Klášterce byl ale agregát, a tak jsme tam týden my čudlové skvěle
potrénovali, zatímco dole ve Špindlu prý chudák hvězda Bobas šlapal
pěšky.
Ovšem dokud tam ještě sloužil starý motor po Němcích z války, zažil
jsem i skoro 4 hodiny nahazování. Při nadávání s klikou jsme si
říkali, jak teprve teď pořádně chápeme, že Němci tu válku v Rusku
prohrát museli.
30.10.2009 07:15:10 #38
(ivan, ) V těch čelistech ale přece snad byla očka na řemínek? Tyhle gumový hrůzy jsem absolvoval taky, ale v čelistech jsem ty kovové zarážky určitě neměl. Ale je možné, že je časem přestali dělat, nebo že nebyly na všech čelistech (dětské x dospělé vázání?).
30.10.2009 08:15:11 #40
(emil, ) Jo byly tam ty zarážky. Ještě nedávno ty lyže stály ve sklepě, ale teď v létě myslím šly do kotle. Nevím kdy měly ty lyže rok výroby, lyžovala na nich máma než si zlomila nohu v kotníku a pak jsem je podědil já. To jsem šel o kategorii níž, protože první jsem měl lyže se zámečkovými hranami, na nich bylo vázání s pérem, co drželo na čelistech a zavíralo se pákou z boku. Tam byly ty řemínky provlečené šlicama v těch čelistech.
30.10.2009 08:19:24 #41
(Martin47, ) žlutohnědé je eufemismus. Já bych to nazval barvou světlejší a tmavší stolice. Byly to první lyžáky na mých nohou.
30.10.2009 09:25:37 #42
(ivan, ) Lidé mají rádi, když je utvrdíš v některých zažitých
stereotypech, hned má jejich život řád a oni pocit jistoty. A tak se
potěšeně zatetelili, jak je slastné lyžovat doma v Kanadě, a snad
i politovali nás. Tehdy ještě netušili, jaké radosti jim tam z Česka
taky budou přijíždět
30.10.2009 12:11:13 #44
(ivan, ) Ideální bezúdržbový materiál. Přizpůsobuje se noze. Netřeba boulit ani frézovat. Vhodný i na chůzi. Žádné problémy s přezkami. Levný.
30.10.2009 12:49:48 #45
(Martin47, ) Flex Index 1 u nových a 2 u zpuchřelých stářím.
16.02.2012 01:44:59 #46
Jak jsem psal v jinem vlaknu, pamatuju si jezdeni v hroznu na svahu kotle nad Dvorackami. Vtipny bylo, ze tam slo prijet z Lysy a clovek najednou videl bezici lanko po zemi nebo mirne nad zemi. To ale v te dobe kdyz jsem zacinal, uz koncilo a prevazovaly kotvicky. Kdo padal na ledovate sjezdovce na prkynko u pasu, bude si to pamatovat dlouho. Padajici kotvicku (nekde s gumou na konci hacku) na hlavu taky :) Jinak ja stal poprvy na lyzich v roce 1970 a o dva roky pozdeji jsem mel sveho prvniho markera s cervenou plastovou kouli na patce tusim. Detska verze. Tata v te dobe jezdil ukrutne oranzove fosforeskujici lyze s bilymi obdelnicky (znacku si nepamatuju ale asi artisky) s delkou tak 220cm. Idealni na prepravu. Mel na tom co si pamatuju celokovovou tyrolii kterou si privezli z navstevy pribuznych v rakousku nekdy koncem sedesatych let. Na tu dobu zazrak techniky. Naslapne vazani. Ja pak jezdil na ruznych vecech – sede Kastle s oblou spicko(skoro freeride) a zvednutou patkou a pruhlednou skluznici (!!!), pak na 210cm rossignolech smash nekdy ze 70 let na ktere jsem vystridal nekolik vazani – jak FS inovovali nabidku. Nakonec i M40, moje prvni naslapny. Mama jezdila jeste kolem roku 1980 na modrych celodrevenych lyzich s okovanou spickou a lakovanou skluznici (hrany skladane ze sroubovanych dilku) a bezovym drobnym oznacenim naprosto zapomenuteho vyrobce pry v nemecku. Odhadoval bych je na padesata leta. Bohuzel pri cisteni pudy pred par lety vsechno to stare „haraburdi“ vyhodila vcetne dedovych drevenych lyzi se zobackem na spicce a dirkou (kdo vi na co tam byly dirky?) a krasnych bambusovych hulek. Je to skoda. Zajimavy je, ze si zaboha nevzpomenu jak vypadaly moje prvni lyze koupene po revoluci (vtipne v prodejne barvy laky a sport – zajimava kombinace) – nejake Dynastarky ale ty lyze z dob komunismu si pamatuju do nejmensich detailu.
30.12.2018 13:54:52 #47
https://www.ceskatelevize.cz/…411058210003
Kdo neviděl?Tak moc pěkné ,jo a je tam i „Špindl“
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.