ochrana kolen před chladem - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost ochrana kolen před chladem

ochrana kolen před chladem

18.10.2009 00:02:23 #1 

administrator

(radek, ) zdravím , už nejsem nejmladší, tak vím , že po dvou dnech lyžování mě bolí kolena jako blazen. Pro klouby všeobecně je asi nejhorší delší zatížení a hlavně ty rázy při prochladnutí kloubů. zajímalo by mě jak to řešíte, když tu lyžujete téměř celou sezonu. zda používate (jako ja) tluste a teple chraniče kolen z volejbalu nebo mate nejake zateplení přímo v kalhotech nebo na spodkach našité bandáže. nebo to prostě neřešíte. to sem zvedav co kdo napise.

18.10.2009 10:59:11 #2 

administrator

(Tom, ) Před chladem kolena nijak speciálně nechráním. Ale již několik sezón se mi osvědčilo užívání kloubní výživy před a během lyž. sezóny.

18.10.2009 11:46:57 #3 

administrator

(radek, ) jelikoz jsem si vedom , ze me me klouby budou muset jeste nejaky cas slouzit, uzivam léky (nikoliv doplnky stravy typu GS Condro Forte ,ktere maji pouze atest na zdravotni nezavadnost, nikoliv na jakykoliv ucinek latek obsazenych, na rozdil od pripravku s atestem leku) na obnovu kloubni chrupavky cca. 1–2× rocne. problem , ze u techto pripravku je efekt znacne nejisty a nekdy spise mam dojem ze hraje vetsi roli psychicky efekt „placeba“. Proto si nemyslim, ze tato pece o klouby je dostacujici.

18.10.2009 14:43:10 #4 

administrator

(HOnza, info@snowschool.info) – vepřový kolena, kuřecí stehna i s chrupavkama atd… – řekl bych, že je to dostačující a bohatě to nahrazuje všechny ty přípravky o kterejch tu píšete. Vím o čem píšu – před 40 lety mi dělali 70%plastiku kolene a prorokovali, že ve třiceti už budu dost blbě chodit… Chodím, lyžuju, kolena zásadně nebandážuju (brání to pohybu a oslabuje vazy…). Kvůli teplu si v chladnejch dnech dávám pod spoďáry na kolena cca 10–15mm tlustý cca 15 × 20cm obdélníky molitanu – funguje to skvěle. Doporučuju nepodléhat reklamám a zbytečný „modernizaci“ a využívat přirozený a snadno dostupný metody :-).

18.10.2009 15:53:12 #5 

administrator

(valerius, valerius@centrum.cz) Co jsou chrupavky apod.? Jedna se o bilkovinu. A jak probiha traveni bilkovin? Rozlozenim na aminokyseliny, z kterych se pak zpetne v tele stavi bilkoviny, ovsem jiz jine, resp. podle potreb organizmu. Navic, chrupavka neobsahuje zrovna moc kvalitni aminokyseliny, a ani esencialni, ktere si telo samo umi vyrobit. Takze to je spis povera.

Ted k preparatum. Bavil jsem se s jednim ortopedem(jmenovat zde nebudu) a rikal, ze jeste nevidel studii, ktera by potvrzovala ucinek jakehokoliv preparatu(tech volne prodejnych, nebavim se o lecivech), ktera by byla verohodna. Preparaty se muzou zdat, ze ucinkujou, protoze obsahuji analgetika a navic je ve hre take placebo. Tot muj nazor.

Navic, ve hre je vic problemu, ale to je na sirsi diskuzi a necitim se plne kvalifikovan.

PS: Ja kdysi nake pripravky typu GS… cca 2× zkousel a nic jsem nepozoroval.

18.10.2009 17:20:50 #6 

administrator

(Pavlos, ) a lýtkové kosti mi ortoped doporučil jíst obyčejné gumové medvídky. Aminokyseliny obsažené v želatině podporují tvorbu kolagenu, který je důležitý pro dobrý stav kloubů, šlach, vlasů, kůže, cév a vazivových tkání.

18.10.2009 19:45:29 #7 

administrator

(TomáS, )

18.10.2009 19:58:09 #8 

administrator

(Martin47, ) Paráda, medvidci na klouby, pivo je nejlepší iontový nápoj, steaky jako zdroj bílkovin, ještě zjistit na co je dobrá zmrzlina a budu tady do sta.

18.10.2009 20:00:17 #9 

administrator

(Petris, ) Zmrzlina je dobrá na potenci :-)

18.10.2009 20:03:29 #10 

administrator

(Martin47, ) A ještě k tématu, Ve velkých mrazech jsou docela dobrý klasický slalomářský šponovky, který mají na kolenou vycpávky a navrch kalhoty z nějakého funkčního matroše jako je např. Gore-tex.

18.10.2009 20:36:22 #11 

administrator

(HOnza, info@snowschool.info) třeba :-) – ale fakt je, že jsem, relativně, velmi zdravej a zachovalej – diky Bohu, kterej mě to tak namontoval do genů :-). No a k tomu mi nikdo nevymluví, že je dobrý věřit těm chrupavkám v jídle – byť je to třeba placebo. A navíc se tomu dá pěkně věřit, protože to není šulený analgetikama co jsou nacpaný do těch různejch Proenzi…

19.10.2009 09:24:39 #12 

administrator

(radek, ) nic proti sponovkam,ale ty jsem naposledy videl na svem tatovi ( at odpociva v pokoji), predstava ze bych nekde kupoval sponovky je fakt desiva. to radsi nasiju na jegrovky nejake molitany napevno

19.10.2009 12:26:15 #13 

administrator

(ivan, ) Neboj, šponovky se vrátí, tak jako se v módě vrací všechno možné.
K věci: étázka je položená jednoduše (ochrana kolen před chladem), odpověď může být taky jednoduchá tím, že se podržíme zadání. Ale mně v tom chybí zásadní informace: máš diagnostikované nějaké objektivní problémy (nejčastější by v podobném případě byla artroza), kvůli kterým by kolena mohla bolet po zátěži bez ohledu na chlad? Nejsem si jistý, protože typickým projeven artrozy je počáteční startovací bolest, posléze vystřídaná relativně dobrou funkcí a při větší zátěži se opět hlásící. Tebou zadaný scénář je ale trochu jiný. Lze tedy spekulovat, že svou roli by mohlo hrát nevhodné zatěžování nohou v botách (náklek, ramp, stranové naúhlování, pohyb kolena při flexi). Ale to bez vyšetření u odborníka nelze říct. Pokud nemáš artrozu aspoň 2. stupně, staral bych se o tyto věci.
V každém případě je záhodno řešit – pokud to ještě lze – příčinu, ne následky požíráním medvídků a chrupavek, případně volně prodejných výživových doplňků. Ale jejich psychologický efekt rozhodně nepodceňuju a každé fungující placebo se v tom dobré.
K tématu: chlad neřeším. Kombinézy (SL? GS) jsou na kolenou vyfutrované, ve velkém mrazu si beru dlouhé lyžařské kalhoty navrch, horší pravé koleno je částečně kryté ortézou. Po větší zátěži mi koleno otékalo a spíš jsem ho potřeboval ledovat. Na jaře na slunci je igelitka plná sněhu fajn, uprostřed zimy méně.

19.10.2009 19:55:44 #14 

administrator

(jarda, ) navlékám tlusté ponožky, kterým jsem ustřihl prsty. Pokud je obuješ patou na koleno, tak pasují a drží docela dobře, v pohybu nebrání, zas tak moc ale nezahřejí. Taky se poohlížím po „techničtějším“ řešení, jelikož jezdím pouze v tenkých spoďárech a tenkých šusťácích s membránou, kdy v mraze kolena dost prochládají i když je zbytek těla zpocený. Volejbalové chrániče mě rovněž napadly, jenže hned další otázka je které, aby nevadily a nebránily v pohybu a přitom koleno zateplily.

19.10.2009 20:23:33 #15 

administrator

(Petris, ) A co zkusit snowboardové kalhoty ? Některé mají polstrovaná kolena a zadní část těla. Ale nebudou nejlevnější :-(

19.10.2009 20:41:31 #16 

administrator

(Mirek, ) mě netrápí, zima mi je na chodidla, ale to je běžné. Doporučuju vyzkoušet teplé cyklistické návleky na kolena, mají úpravu proti sjíždění, jsou teplé ale nespotíš se pod nima.

20.10.2009 07:50:48 #17 

administrator

(radek, ) dik za navrhy , zvlaste ten s ciklo nakolenkama zni zajimave. jinak ja pouzivam volejbalove chranice addidas, aktulane je maj v akci ve sportissimu zlevnene z 600,– na 419,– jen je potreba zvolit spravne cislo, je potreba mlyset na to ze by ste v nich meli vydrzet celej den a to se soustredit na lyzovani nikoliv na bolest v podkoleni jamce

20.10.2009 18:00:56 #18 

administrator

(jarda, ) ale přece jde, ne? Aby chránily proti chladu koleno zepředu a nejlépe i z boku, neomezovaly v pohybu a nepůsobily žádné otlaky ani bolest, jak při nošení, tak po sundání. Kupovat si něco o čem vím, že problémy způsobuje je dost masochismus.

22.10.2009 10:07:01 #19 

administrator

(radek, ) tak me jeden znamy cyklista doporucil pouze potrit kolen hrejivou nasazni emulzi, tvrdil, ze pry to koleno bude skutecne teple nikoliv pouze pocitove a ve skutecnosti studene. to s emi nejak nezda , nevim tedy jak funguje hrejiva emulze ale ze by nahradila material zadrzujici telesnou teplotu( obleceni) se mi moc nezda , to uz bysme vsichni jezdili v zime v trenkach na lyzich pomazani hrejivou emulzi. no ono by to zase u zenskych juniorskych druzstev nemuselo byt spatne :o) bych si mozna udelal i ten cvicitelak:o)))

22.10.2009 10:27:09 #20 

administrator

(valerius, valerius@centrum.cz) Jedinej princip, co me napada je, ze ty latky v emulzi se vztrebaji a zpusobi lokalni roztazeni cev, vic to prokrvi a zahrejou.

22.10.2009 10:44:47 #21 

administrator

(HonzA, ) S emulzí mám své zkušenosti – mívám potíže s ramenem a jeho „tuhnutím“ v chladu. Začal jsem používat emulzi a opravdu pomáhá, rameno je zahřáté a netuhne. Má to několik ale:
 – zdá se že to nefunguje pokud nechodím pravidelně na masáže (cca 1× za měsíc)
 – pokud se to přežene a navíc zasvítí sluníčko, je doslova horko, na holeně, které přijdou do lyžáků bych to rozhodně nedával, může to být i hodně nepříjemné.

Hřejivá masážní emulze pomáhá prohřátí svalů jejich vlastní činností a nebo teplem zvenku (slunce, …) a tím pomáhá jejich rychlému zahřání.

23.10.2009 00:05:06 #22 

administrator

(radek, ) jasny asi zustanu u klasiky- uz mam vyhlidle cyklisticke hrejive navleky na kolena, akorat ze pokazde kdyz jdu kolem, tak je z jisteho duvodu (ktery tu nebudu sirit) nemohu vyzkouset. si na to snad zitra vzpomenu a vezmu si ten vhodny dil pradla a a po vyzkouseni a nalezeni odpovidajici velikosti je zakoupim.

23.10.2009 07:02:46 #23 

administrator

(PetrAT, ) Asi něco podobného koupíš i v Lídlu za pár korun, když mají „akci“ pro motorkáře.

23.10.2009 21:40:31 #24 

administrator

(radek, ) tak jsem zakoupuil 3/4 cyklisticke navleky velikosti M za 450 Kc a budu je asi vyuzivat castecne jako spodky. jinak pres ne budu davat urcite jeste volejbalove nakolenky jako ochranu pred narazy i chladem. to by bylo aby me na kolena nebylo teplo.

23.10.2009 23:37:29 #25 

administrator

(HOnza, info@snowschool.info) jak máte potřebu utrácet peníze za něco, co vás bude tlačit, škrtit, svírat a málo hřát… místo abyste zvážili něco, co používám už 40 let naprosto úspěšně a ke spokojenosti – 10 – 15mm tlustej molitam velikosti cca 15 – 20 cm pod přiléhavý spoďáry = naprosto teplý, dejchá, drží na místě, netlačí, neškrtí a je tak asi za 2,50 Kč – pardon – za 3 Kč…Nechápu… :-)

24.10.2009 09:53:16 #26 

administrator

(radek, ) ok zkusim taky. v zivote sem prisel o vic takze me tech 450 kc nezabije, jo ty cyklo navleky me tlacit a ni skrtit nebudou pac sem zvolil spravne cislo

23.01.2010 21:30:55 #27 

kellly

Když jsem ve 48 začal na snb, naordinovali mi skejťácké chrániče kolen. Chrání kolena, hřejí a v pokleku si krásně odpočineš. V 57, před třemi lety jsem začal carvovat a chrániče z kolen jsem nesundal. V mrazu a větru na lanovce nemaj kolena problém. Vřele doporučuji.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy