Rychlá vs. Pomalá lyže!
26.10.2009 11:40:30 #1
(TomáS, ) Ahoj, nás „Lamy“ nezávodníky by fakt zajímalo, jak je možný, že některý lyže jsou rychlý a některý pomalý. Platí to zejména u DH, SG a GS lyží. Jsou to lyže z jedný formy ze stejného materiálu od stejného výrobce a stejně jsou některé rychlejší a jiné pomalejší. Vím, že si závodníci nechávají „rychlé“ lyže i několik sezón, asi je to jako najít diamant, když máš tu rychlou. Takže jak je to možný a o jakých rozdílech se tady bavíme, když HOnza říká, že pomalou lyži nenahradí ani super jezdec. Ve F1 tohle celkem chápu u lyžování, mi to vždycky přišlo skoro nepochopitelný.
26.10.2009 13:24:47 #2
(david, ) tom jaký je použitý materiál a hlavně hodně záleží na přípravě lyží. Pokud máš závodní lyže měl bys se o ně více starat, napouštět je kvalitníma parafínama a prostě se s nima mazlit.Většinou to obnáší každodenní mazání, stahování atd.
26.10.2009 13:36:22 #3
(TomáS, ) Bavím se o stejných lyžích od stejného výrobce. Materiál je stejný, servisman je stejný. Přesto jsou některé páry rychlejší než jiné. Opakované mazání a to všechno mi je taky jasný, jenom jsem chtěl vědět, proč některý páry jedou rychleji a o kolik rychleji. PS: nepředpokládám, že to někdo ví přesně, to proč:-))
26.10.2009 13:43:08 #4
(Martin47, ) tak. Ono nejde říct že některá lyže je rychlá a některá pomalá. Je to tak, že některá lyže je rychlá za určitých podmínek, které právě na trati panují, jiná za jiných. Jen skutečně velké firmy, které jsou navíc ochotné zabývat se vývojem a testováním klouzavých lyží, což asi nebude zrovna levné, mohou nabídnout špičkovým závodníkům výběr z řady specifických párů a k tomu zajistit odpovídajícího servismana a tak dodat na konkrétní závod konkrétní lyže. Navíc ty firmy mají možnost zaplatit v týmu špičkové sjezdaře. Není tedy asi náhodou, že vyhrávají zrovna lyže největších firem (Atomic, Head, Rossignol), navíc ze zemí, kde sjezd je modlou.
26.10.2009 13:59:36 #5
(valerius, valerius@centrum.cz) Zatim vsichni odpovidaj mimo. Ja nahodim typicky pripad, co TomaS asi chce vedet. Top zavodnik dostane od znacky treba 100 paru stejnych lyzi. Jede na ledovec, vsechny lyze se poradne a stejne pripravej a pak se testujou a zavodnik si vybere X nejrychlejsich paru. A na co se pta TomaS je to, jaktoze z X stejnech paru jedou nektery lyze rychleji, nektere pomaleji. Odpovedet si uplne netroufam, asi to bude tim, ze pri vyrobe holt drobne rozdily vznikaji(budou dost male). Jinak, ten rozdil muze byt treba v desetinach vteriny na minute. A dalsi vec, kterou je nutna brat v potaz je, jak moc ma takove testovani smysl(jiste, ma). Nebot, to, ze jedna lyze s nejakou strukturou je rychla na jednom snehu neznamena, ze bude rychla i v jinych podminkach. Ale o testovani a jak to vsechno probiha ti tu urcite povi nekdo jinej.
26.10.2009 15:28:07 #6
(ivan, ) Co já vím, v situaci, kdy jsou všechny možné parametry
identické, rozhoduje to, co identické být nikdy nemůže. A to je kur*va
Halík co? Dřevo, soudruzi, dřevo. To prostě nějak naroste. Pak se to
porůznu nařeže a lamely pospojujou, ale pořád je to z přirodního
materiálu, který nějak narostl, nějak se mi vyvinuly letokruhy, možná ne
úplně stejně rychle všechno proschlo. Když se to poskládá do kazety a dá
do lisu, může se někde maličko chytit víc lepidla, jinde míň. Takže sice
nosné plátky (titanaly, plasty, „tlumidla“) jsou stejný, ale výplň
čili jádro úplně ne a případně ani spojovací lepidla ne. A tak ta lyže
tročičku jinak opracuje s vibracemi, trošičku jinak pruží, prostě má
maličko jinou duši (to pro ty, kdo to rádi esoterické). No a pak ty lyže
trošičku jinak reagujou na zajíždění. Nejsem si taky úplně jistý,
jestli je materiál skluznice sintrováním tak naprosto homogenní, že je na
každé lyži 100% identický.
S tímhle bojovali koncem 60. let, když popularita lyžování hodně
vyletěla vzhůru. Tehdy se ještě dělaly závodní lyže společně
s ostatními a oni ve stoupajícím množství už nebyli schopní zajistit
dost dostatečně homogenního dřeva, a tak nadšeně sáhli k umělé hmotě.
Hezky na to vzpomíná tehdejší vedoucí vývoje Rossignolu. Prakticky
všechny nejlepší závodní lyže 1. poloviny 70. let měly PU jádro,
které mělo spolehlivě stejné nekolísavé vlastnosti v libovolném
množství.
Teď za pár dnů taky o tom vyjde článek i s nějakými dobovými
obrázky.
26.10.2009 16:20:12 #7
(HOnza, info@snowschool.info)
– tak nějak to je
… Kdyby to někdo
věděl, tak se to pokusí zopakovat, ale každej ví prd… Ty rozdíly mezi
úplně stejnejma jsou ale neuvěřitelně „obrovský“ – klidně na
úseku cca 20 sec rovně i několik desetin sec.při testování… – pak
mají ještě lyže na různý tvrdosti atd… – je toho hodně
u sjezdovejch a SG, ale podobně se testujou už i slalomky a obřačky
(u kterejch je to ale už třeba i o subjektivních pocitech…)… Fakt je
ale, že třeba SG po Benim (už úplně bez hran) ještě dovezly Jožku pro
o 30 FIS bodů lepší než obvyklej výsledek…
26.10.2009 16:35:49 #8
(arsi, ) Testovať slalomky ako lyže na rýchlostné disciplíny?:))) Vhodná tvrdosť(harmonická a vhodne rozložená) bude hlavným kritériom testovania.Teda aspoň do doby než sa začne merať čas na tisíciny sekundy.
26.10.2009 16:52:45 #9
(valerius, valerius@centrum.cz) Hele, i na slalom se ty lyze mazou a pripravujou a taky tam ten skluz hraje roli. Sice ne takovou, ale porad slusnou. Zkus nekdy mrknout na zavody (svetak), jaky tam jsou casovy rozdily…
26.10.2009 17:16:26 #10
(HOnza, info@snowschool.info)
myslel jsem, že víš, že nejsem úplnej blb…- tak ho ze mě nedělej …
26.10.2009 17:16:38 #11
(TomáS, ) že nikdo nic moc neví, to že jsou takový rozdíly je překvapující. V každým případě děkuju za reakce. Neříkejte ale, že nemáte k tomu ještě nějakou pikantní historku, jak někdo dovez osvědčený super rychlý lyže a pak nejely, nebo něco takovýho:-)))))). Čekal jsem, že z vás dostanu víc:-)))) T
26.10.2009 17:21:58 #12
(arsi, ) hmm,slalomy jazdím a lyže si pripravujem už pár rokov…markantné časové rozdiely vďaka rozdielnym sklzovým vlastnostiam?..koľko percent slalomu tvorí sklz?.no :))) Ja netvrdím,že slalomky nepotrebujú mazať.Ale dobre hladko pripravená príp. aj namazaná bočnica má väčší vplyv…
26.10.2009 17:44:00 #14
(ivan, ) To spíš nejedou lyže, když se najednou změní podmínky. Třeba
hodně napadne, celou sjezdovku při DH nebo SG stáhnout nejde, a tak se místo
na betonu jede na „měkkým“ pomalým. Třeba ten Atomic a Head je i na
tohle připravený a podle předpovědi má takový lyže určitě v záloze,
ale ti menší a chudší jsou najednou zaskočený. A pak vznikají situace
jako když na MS 1989 ve Vailu byl strašnej mráz a najednou strašně jely
Volkly, nebo když na MS 2001 před sjezdy napadlo a zoufalý Blizzard prá
vážně uvažoval vyndat z firemního muzea skoro 10 let starý sjezdovky po
Petře Kronberger. Jinak ale různý lyže pro Japonsko, Ameriku na suchým
sněhu a do Whistleru, nebo na minus 25 ve Skandinávii už aspoň ty velký
firmy mají vymakaný. Každý rok stejná místa, stejné tratě, většinou
asi podobný „místní“ sníh.
Kdyby si někdo přivezl superychlé lyže a dal je na strukturu, bez
odchlupení a leštění o jejich superrychlost přijde. Nebo jiný odklon hran
a lyže už není tak dobře na ploše. Nebo hrany stejné, ale nový majitel je
jinak narostlý a nedokáže je bez přeladění bot a cantingu po té ploše
tak dobře vést.
Jinak kdybys chtěl asi nejpomalejší sjezdovky historie, mám jeden hezký
svítivý páreček málo jetých Fritzmeierů 220 cm (copak mohl výrobce
traktorů udělat rychlé lyže?). Ale levně neprodám, jsou stejně u Boba
Mařase v muzeu.
26.10.2009 18:39:06 #15
(Martin47, ) na tom, kde ten slalom je. Když je to prďák od zhora dolů, je to fuk. Ale vem si třeba Špindl. Přejezd mezi hanky na nenamazané lyži, zvlášť když uděláš na přechodu chybu = můžeš číst výsledkovku odzadu, najdeš se rychleji.
26.10.2009 19:25:44 #16
(Martin47, ) Že to servismani nemají jednoduchý plyne i z toho, že výškový rozdíl tratí ve sjezdu je kolem kilometru (proto v Čechách nemužeme udělat zimní OH, nemáme takový kopec, v Sarajevu jim chybělo do minima 5 výškových metrů, tak udělali start z balkonu hotelu). No a z toho plyne rozdíl teplot mezi startem a cílem v rozmezí 10 stupňů. Sníh může být klidně nahoře přimrzlý a dole relativně měkký. Tak se musí najít klíčové místo na trati s posouzením všech souvisejících vlivů a na to se maže. A pikantní historka? Měl jsem nabídku na SG lyže po F. Stroblovi a já vůl je nekoupil.
26.10.2009 19:43:33 #17
(ivan, ) Seš teda vůl. Dneska bys ji buďto měl, nebo tady někomu prodal
za víc. Mně zase ty Fritzmeiery od Dušana Porubského (ještě v igelitu,
tedy lyže, ne Dušan) hroooozně nejely, ale stejně jsem byl rád, že je
mám, opravdové sjezdovky každý neměl. Ale možná to chtělo pořádně
mazat a vyleštit? To jsem ale tehdy nevěděl. Znalosti nemnoho převyšující
příslovečného houpacího koně. Snad jsem to lety trochu dohnal
Btw, strašně pomalý byly taky Rossi ST Competition, 2. generace. Nejspíš
proto, že byly tvrdý (slalomka), ale stejně. Moje skoro životní trauma:
pečlivě a úplně stejně jsem namazal tyhle svoje a Rossi MIDy přítelkyně
Lenky. A k mé hrůze mi na té šíleně dlouhé a placaté rovince
rokytnické FISky nezadržitelně ujížděla.
26.10.2009 20:22:21 #18
(Martin47, ) Já se vlastně o mazání dozvěděl detailně až když jsem vyfasoval téma na seminárku „příprava sjezdových lyží na závod“. Do tý doby to byla taková hudlařina. Taky mi Petr Král dodal kopie svěráků Swix. To tady tenkrát vůec nebylo a oni je ti šikulové dělali někde ve fabrice. Byly fakt povedený a používám je dodnes. To byl zároveň den prokletí. Od tý doby nesnesu stát na nepřipravených lyžích. Všude s sebou tahám kufr, ostatní chlastaj a já pigluju lyže. A zpravidla ty co chlastaj maj ještě tu drzost a prohoděj „neudělal bys mně lyže taky“ a přítáhnou nějaký mrchy s šedivejma skluznicema a kulatejma hranama. Tím ovšem nechci říct, že by se mi nedařilo hezky promazat i dnes.To úplně v pohodě. A pak hezky jedu, kolem mě přefičí čtyřletý dítě v pluhu, za ním jeho maminka a tak jí aspoň můžu omrknout zadek.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.