Domů Diskuze Rakousko nehoda v Rakousku - pomoc

nehoda v Rakousku - pomoc

25.10.2013 21:17:49 #1 

vojtech ch

Zdravím všechny Lyžaře,

omlouvám se, ale okolnosti mě bohužel donutili se obrátit na Vás.

Věc je ta, že jsem v lednu letošního roku měl na lyžařském výcviku s Libereckou univerzitou incident v Rakousku s dvanáctiletou Němkou, pro kterou po střetu přiletěla helikoptéra. Dívka neměla paradoxně žádná zranění, pouze pár modřin. Ještě ten den si mě vyhledal tamní policejní inspektor s kterým jsem situaci znovu prošel včetně mého svědka. Já a můj svědek jsme na policejní stanici uvedli, že vina je na straně její, avšak druhá strana pochopitelně uvedla, že vina je to moje. Podepisoval jsem pouze a jenom svoji vypověď.

Obracím se na Vás, protože mi o prázdninách přišel německy psaný dopis, z kterého plyne, že kdosi rozhodl v muj neprospěch a já bych měl zaplatit v přepočtu cca 70 tisíc korun českých za výlet helikoptéry a cca 80 ticíc korun bolestné.
Bohužel nemám předešlé zkušenosti s ničím podobným a tak ani nevím, jak začít. Právník, s kterým matka v době obdržení dopisu konzultovala další postup, odeslal e-mail do Německa v kterém zmínil můj pobyt v zahraničí a prosbu o odložení k jednání do 15.10.2013.
Bylo mu odpovězeno něco ve stylu, že nechápají proč by se mnou mělo být težké v dnešní době do zahraničí komunikovat, ať to dáme pojišťovně a ta to zařídí. Jenomže moje „pojistka na blbost“ pokrývala pouze území ČR, a pojištění na, které jsem si zajistil na lyžařský kurz se vztahovalo pro změnu pouze na moje léčebné výhrady. Škola naneštěstí také proti takovýmhle situacím pojištěna není.

Nerad bych učinil kroky, které by vedly akorát ke zvýšení splatné částky, tak bych Vás chtěl poprosit a nějaké užitečné informace, které by mě nasměrovaly směrem, kterým bych se měl odebírat. Zatím nemám mě nenapadá nic kloudného, tak proto jsem se zoufale obrátil s prosbou o pomoc na Vás.

Kdyby měl někdo podobnou zkušenost, nebo věděl na jakého právníka se mám obrátit, tak budu velice vděčný.

děkuji

26.10.2013 14:34:50 #2 

Navvy

Ahoj, doporučuji obrátit se na německého advokáta. Levné to nebude, ale to co po Tobě chtějí, nemusí být konečná suma. Máš v zásadě dvě možnosti:

1. Obrátit se na nějakou českou pobočku německé advokátní kanceláře, nebo rovnou na německého advokáta podle místa kde se koná soud. Takového advokáta najdeš např. na www.aeuropea.com. Objeví se Ti úvodní stránka a podle toho, který jazyk Ti nejvíce vyhovuje, tak si z vlaječek na ploše vybereš „svůj“ jazyk. V levém horním rohu klikneš na „Seznam členů“. Objeví se stránka, na které je v dolní části rozbalovací roletka u které je název první země podle abecedy (nejspíše tam budeš mít Afghánistán). Rozbalíš roletku, klikneš na Německo a pak na vpravo položené tlačítko vyhledat. Objeví se Ti kontakty na špičkové německé advokáty (asociace si členy vybírá). Nahoře jsou řádní členové, níže jsou spolupracující advokáti. Vybereš si advokáta a zkusíš se s ním spojit. Kdyby sis s tím nevěděl, tak mi napiš e-mail. Hlavně jednej rychle!

27.10.2013 16:43:51 #3 

vojtech ch

Zdravím,

velice děkuji za informace. Máte zřejmě s podobnou situací zkušenosti. Stránky jsem prohlédl, však nevím z jaké oblasti mám zvolit právníka. Incident se stal v rakouskén Lienzu, protokol jsem sepisoval přímo tam, ti to posílali na posouzení do Innsbrucku. Střetl jsem se s německou dívkou pro změnu která má právníky zřejmně německé. Kde bude a jestli bude probíhat soud nemám tušení. Nevím, jestli si mám vybrat německého nebo rakouského právníka mluvícího česky, protože na určité oblasti je výběr značně omezen. Německy neumím ani slovo, ale anglicky bych se domluvit možná mohl. Zasílám Vám odkaz na obdržený dopis. Kdyby jste disponoval schopností rozumět němčině, mohl byste mi prosím poradit kde by pravděpodobně soud probíhal? Popřípadě co se může stát, když už uběhlo několik měsíců od tě doby co dopis dorazil?

děkuji mnohokrát

http://uloz.to/…w/letter-pdf heslo:5464

27.10.2013 17:24:37 #4 

Thomas muž

Sice jsem dopis nečetl, ale myslím, že s výši za vrtulník i s výši za bolestné se nedá asi nic dělat( je to nezpochybnitelné). Ono v něm.mluvících zemích se předpokládá, že mají skoro všichni pojistku na blbost, tak se k banalitám volá vrtulník, dříve hoši jezdili ve skůtru. V těchto případech se zkoumá vždy míra zavinění účastníků. Jediné co se dalo dělat bylo, žes měl se známým, který to viděl sepsat na místě svědeckou výpověď s iniciály a na místě to jako důkaz předat rak. policii. Možná by se snížila tzv. míra zavinění i na polovic ( o tom by ale rozhodl soud) a mohl platit jen část výdajů podle míry zavinění. Znal jsem u nás v Brně důchodce právníka, který 30 let zastupoval Českou pojišťovnu v podobných sporech z odpovědnostních škod, ale německy asi neumí. Tento případ asi nejde vyhrát a další výdaje by jen podstatně zvedly placenou částku. Dnes je lidí na sjezdovce víc jak napadených vloček, i úplný začátečník před Vámi dokáže díky vykrojení kratičké lyže bleskově změnit směr, tak to chce trochu krotit rychlost v nepřehledných úsecích.

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

27.10.2013 21:19:41 #5 

Boryš

>> #4, Thomas, 27. 10. 2013 17:24:37

vojtech ch ale píše, že s ním a jeho svědkem sepsali protokol o incidentu, ze kterého vyplývá, že na vině je ta druhá… Přímo na svahu ve stresu asi neměl ani tuchy, že by měl hned sepisovat nějaké výpovědi.

To se tam nebere v úvahu že protistrana má na věc jiný náhled, a případ se řeší stylem „o nás bez nás“? Že by projev rozvinuté demokracie kde na výchovu neměly 40 let vliv komunistické idee?

27.10.2013 21:31:25 #6 

HonzA_ muž

>> #3, vojtech ch, 27. 10. 2013 16:43:51

(doplněno 21:55)

Můj názor a komentář (nejsem žádný právník a má němčina není nijak dokonalá):

V protokolu se píše, že jsi jel pozadu z kopce, ona stála na kraji sjezdovky a zezadu jsi do ní narazil. Následně byla vážně poraněna (hrudník + koleno), zatímco tys skončil nezraněn.

Odhad léčby dívčiny > 14 dní, těžké zranění.

Tvá výpověď tam není (alespoň jsem ji při zběžném čtení nenašel)…

Podle toho popisu v protokolu Policie to pro tebe asi moc dobře nevypadá. Je ten, do kterého jsi uvedl, že za to nemůžeš? Nic takového jsem tam totiž nenašel.

Nijak důkladně jsem to dál nezkoumal, škoda že v dokumentu na uloz.to nejsou i nákresy od tebe a od té Němky + její svědectví/výpověď, které jsou uvedené jako přílohy. Ty by lecos objasnily.

Podle mého názoru jde o to, že milá Němka neměla úrazové pojištění a zřejmě musí platit za ošetření a další věci.

Dopis, který jsi dostal, je od právníků, kteří jí zastupují a je to výzva k úhradě těchto nákladů. K soudu ani žádnému jinému závaznému rozhodnutí nedošlo.

Otázkou je, jaké další kroky podniknou poté, co jsi do 18.7.2013 neza­platil. Pokud to jen tak zkouší, tak asi nic. Pokud opravdu museli tyto částky zaplatit, protože holčina nebyla pojištěná, asi za tím půjdou.

Mimochodem, chlape, seš blázen? Dopis ti poslali na konci června, lhůta utekla v půlce července a ty se ptáš na konci října co se může stát? Máš rozum? Nechal sis celý dokument alespoň přeložit abys věděl o co jde?

Vy výzvě je právníky uvedeno, že je zřejmé že jsi nehodu zavinil dle FIS regulí výhradně ty a že není žádné zavinění na straně jejich klientky. Což může a nemusí být pravda.

Velmi zajímavé jsou časté zmínky o tvých krátkých lyžích (110 cm), zatímco u ní je jen poznámka, že měla sjezdové lyže. Zřejmě 110 cm dlouhé něco v Rakousku za lyže nepovažují.

Toto celé ber jako názor laika a ještě k tomu se špatnou němčinou. Má rada – nech si obsah důkladně vysvětlit někým kdo německy umí a potom se poraď s právníkem. Nejlépe takovým, který se alespoň trochu vyzná v německém, rakouském a nebo alespoň unijním právu. A udělej to rychle.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

27.10.2013 22:11:24 #7 

PetrAT muž

FIS – regeln, existují nějaká závazná, postihnutelná pravidla?
Nenašel jsem nic konkrétního, jen nějaká tyrolská FIS – regeln
V nich se obecně uvádí že se má jezdit jen tak rychle jaké má jezdec schopnosti a že má být ohleduplný k ostatním

Ta holka stála za nějakou terení hranou ?

27.10.2013 23:12:31 #8 

Boryš

FIS regeln, to budou pravidla FIS známá i u nás (10 bodů). Našel jsem to i v němčině, kde význam těch bodů je stejný jako v české verzi. Byly články kde se těmi pravidly operovalo a že v případě nehody je možné je brát jako podklad pro další řízení. Tam je i o tom, že se má jezdit s ohledem na to, kam člověk vidí. Takže terénní vlna – žádné skákání, ale rychlost téměř na nulu, co kdyby hned za ní někdo ležel, seděl, stál.

Celkem rozpor mezi prvotní informací a zde uvedenou informací z dopisu. A to tak že velký.

27.10.2013 23:35:52 #9 

Mára Bednářů muž

Technicky by me zajimalo, kde se da sehnat pojisteni bez odpovednosti za skodu na zdravi. Existuje vubec takova pojistovna, nebo zadne pojisteni nebylo…

28.10.2013 06:37:42 #10 

escape muž

myslim ze este vo vela poistovniach je poistenie na skody sposobene druhemu svojou cinnostou za priplatok a vela ludi to nepovazuje za dolezite si priplatit, alebu chcu „usetrit“, co je smutne

Chcel by som raz vedieť lyžovať ako Ted.

28.10.2013 08:24:17 #11 

MarfyCZ

>> #10, escape, 28. 10. 2013 06:37:42

Priplatek za pojisteni na cizim majetku chapu, ale priplatek na zdravi? Projel jsem radu znamych pojistoven a mas pravdu, coz me zarazilo a o to vic je smutne, ze takove pojisteni vubec pojistovny nabizi a prekvapilo me, ze tam patri i Generali. Zkousim aplikaci od Allianz, kde je odpovednost zahrnuta automaticky a v poznamce je paradoxne napsane: při lyžařských cestách dochází nejčastěji ke srážce s jinou osobou a ublížení na zdraví.

28.10.2013 09:36:17 #12 

orim muž

>> #3, vojtech ch, 27. 10. 2013 16:43:51

Vojto,Vojto – ale si si navaril.

Nakoľko poškodená býva v Berlíne, súd by bol v Berlíne. Keď už nechceš dať na právnika (čo Ťa konieckoncov neminie) obráť sa nášho kolegu NAVVY-ho. Podľa všetkého aj on je právnik a nakoniec Ti sľúbil poradiť. Hlavne neváhaj a konaj. Existuje aj termín úroky z omeškania, trovy konania a pod. Mysli na heslo čas sú peniaze. Prajem Ti veľa zdaru.

28.10.2013 18:56:15 #13 

vojtech ch

děkuji za odpovědi,

vypověd se svědkem jsem sepsal na policejní stanici par hodin po incidentu. Oba jsme vypověděli stylem, že jsem jel bokem při brždění, kdy jsem téměř stál a z poza mých zad mi rychlejedoucí němka zkřížila cestu a podrazila nohy. Její strana však vypověděla, že jsem jel pozadu. (viz. obrázek)

Tak dlouhá doba uplynula, protože jsem trávil léto pracovně ve spojených státech a právník, s kterým má matka konzultovala další postup psal žádost o odložení k jednání.

Moje výpověď tam není, snažil jsem se X telefonáty do rakouska si svou i svědeckou vypověď vyžádat, ale odkazovali mě jen na další a další místa kdy nakonec jsem poslal dopis se žádostí do Innsbrucku. Je to týden, tak by to mohlo přijít brzy, snad.

Přeložit jsem to nechával. Hlavní věc, co jsem se po jednání s českou ambasádou a nekterými právníky dozvěděl je to, sehnat si advokáta v místě soudu, kterému se zřejmě nevyhnu.Jenže nevím, jestli možný soud bude probíhat v Rakousknu, kde se incident stal, v Innsbrucku, kde posuzovali incident a nebo v již zmíněném Berlíně, kde mladá němka žije.

Pojištěn na blbost jsem v domění, že platí pro celou evropu, byl. Ale později jsem zjistil, že pojišťovák, který to mámě tvrdil, se spletl a platí pouze pro CR. Před lyžařským výcvikem jsem se nechal na popud školy připojistit, ale z nedostatku zkušeností jen a pouze pro moje léčebné výlohy.

Řeším tedy teď hlavní otázku takovou, z jaké oblasti sehnat právníka. Který by mi nastínil moje možnosti a řekl by mi jestli mám raději požadovanou částku zaplatit a nebo jestli mám šance spor vyhrát.

NAVVYmu jsem psal soukromou zprávu, ale neodepsal. Pokud někdo má e-mail nebo Tel. č. tak bych byl vděčný.

P.S. holčina si myslím byla pojištěná velice dobře. V mládí prodělala transplantaci jater. Nejsem si jist, ale je možné, že po mě její pojišťovna chce zaplatit sumu, kterou oni zaplatili jí.

Fotky

28.10.2013 19:17:18 #14 

vojtech ch

ještě bych chtěl vědět, co si myslíte o tom, že by za to mohla být zodpovědná škola, když se to stalo v rámci výuky na lyžařském výcviku. Sice jsem s nimi o tom jednal, ale hlasí se o to, že na to pojištěni nejsou. Měl bych na jejich pomoci trvat?

28.10.2013 19:30:13 #15 

PetrAT muž

I kdyby jsi jel pozadu, což asi není v tuto chvíli moc dobře
Tak ona byla na svahu „nad Tebou“
Tedy ona měla kontrolovat a přizpůsobit jízdu tomu co se děje níže

28.10.2013 19:44:19 #16 

HonzA_ muž

>> #13, vojtech ch, 28. 10. 2013 18:56:15

Potřebuješ sehnat protokol s tvou výpovědí a výpovědí svědka.

Pokud z toho, co je tam uvedené, vyplývá že Němka byla nad tebou a přitom jela, měnilo by to celou situaci a v prvním kole bych advokátní kanceláři do Německa odpověděl, že dle tvé výpovědi a výpovědi svědka do protokolu je viníkem dle FIS regulí ona (byla nad tebou) a ať s úhradou nepočítají. A pak už asi jen soud s tím, že to bude tvrzení proti tvrzení. Otázkou je jaké svědky a svědectví by vytáhla ona.

„Nejsem si jist, ale je možné, že po mě její pojišťovna chce zaplatit sumu, kterou oni zaplatili jí.“

Nemyslím si. To by dopis vypadal jinak (Advokáti by zastupovali pojišťovnu).

Jediné možnosti, která mne napadají jsou, že by uvedené částky nebyly pokryté její pojistkou. A nebo že se tě snaží natáhnout a zkusit vymoci faktury, které ji už proplatila pojišťovna.

„co si myslíte o tom, že by za to mohla být zodpovědná škola, když se to stalo v rámci výuky na lyžařském výcviku.“

To je otázka, kterou ti určitě zodpoví český právník, protože by šlo o spor mezi tebou a školou v ČR.

28.10.2013 19:45:14 #17 

HonzA_ muž

>> #15, PetrAT, 28. 10. 2013 19:30:13

To bude zajímavé, když ona do protokolu uvedla, že stála na kraji sjezdovky a byla sražena zezadu…

28.10.2013 19:56:28 #18 

vojtech ch

jsem si jist, že na kraji nestála, .. jela rychleji, kdežto já jsem dobržďoval a vjela mi z boku do cesty a tudíž v době střetu byla už podemnou, ale já jsem nestihl zareagovat.

psal jsem již do české advokátní kanceláře, kde čekám na odpověď.Ale i přesto, kdybyste měli tip na dobrého právníka, který by mi mohl pomoci s otázkou „škola“ , bylo by to super. Škola od toho dává ruce pryč, což mě docela mrzí, vzhledem k tomu, že se to stalo v rámci výuky.

28.10.2013 20:12:27 #19 

HonzA_ muž

>> #18, vojtech ch, 28. 10. 2013 19:56:28

„jsem si jist, že na kraji nestála, .. jela rychleji, kdežto já jsem dobržďoval a vjela mi z boku do cesty a tudíž v době střetu byla už podemnou, ale já jsem nestihl zareagovat.“

To je fajn. Důležité ale bude jaký vytáhne rakouská policie protokol…

>> #13, vojtech ch, 28. 10. 2013 18:56:15

„Přeložit jsem to nechával“

To ti ale ten překladatel moc nepomohl, když jsi si z toho odneslo to, že někdo rozhodl ve tvůj neprospěch. Nic takového jsem tam nenašel. Ale jak říkám, četl jsem to jen zběžně a má němčina není nic moc.

29.10.2013 09:07:28 #20 

orim muž

>> #18, vojtech ch, 28. 10. 2013 19:56:28

Vojto! Prezrel som si Tvoj nákres. Mne však z toho vyplýva, že tá mladá nemka bola skutočne pod Tebou, nakoľko ona išla z boku a Ty z hora. Pozorne si preštuduj pravidlá FIS, ktoré v západnej Európe skutočne aplikujú do praxe pri takýchto prípadoch. Rakúsko vo vymožiteľnosti práva nie je Česko a ani Slovensko. Právnika potrebuješ z oblasti Občianske právo. Sám nezistíš dôkaznú situáciu, možnože je k dispozícii aj nejaký videozáznam z kamery na svahu. No to sú len dohady. Ty potrebuješ fakty. PS: Rada pre všetkých. Na polícii v cudzine napíšte svoje vyjadrenie na papier v rodnom jazyku a žiadajte, aby to bolo priložené ako dôkazný materiál. Taktiež je vhodné spracovať aj náčrtok situácie podľa Vášho názoru ako ku zrážke došlo.

29.10.2013 09:42:34 #21 

Thomas muž

Možná by Tě zachránila dohoda s německou školou, když německý instruktor přizná , že ztratil nad dítětem dozor a nezajistil výjezd dětí od sjezdovky a plnění by teoreticky mohlo jít z pojistky odpovědnosti za škody od němeké školy.Na koho jsou vůbec napsané faktury(let. zachr.sl a regres pojišťovny) na Tebe? Jinak dobrý je pojištění Alpenverein ročně za 1500, je v tom pojištění jakékoli záchrané akce i vrtulníku bez limitu, odpovědnost vůči třetím osobám, a poloviční slevy za ubytko na hor.chatách Alpenvereinu.

29.10.2013 11:43:41 #22 

vojtech ch

děkuji,

z jaké oblasti myslím geograficky, kde by se mohl konat soud, Rakousko, Německo? Po dnešním telefonátu z české ambasády v Rakousku se budu asi držet Rakouského Innsbrucku, což mi bylo jimi doporučeno.

Obě faktury jsou napsané na Julia Franz, což je mladá němka.

29.10.2013 21:51:14 #23 

Handulka

Mohu ti předat kontakt na rodinu, která toto absolvovala před cca 3–4mi lety, skončilo to nerozhodně a je to vyšlo na právníkách, překladech ap. na cca 300tisíc Kč. Pani – výborná lyžařka, byla ze zadu sražena začátečníkem, se zlomenou nohou se léčila přes rok a pán při rekonstrukci popisoval v které byl fázi oblouku před paní, když ona jej ze zadu srazila.Typ zlomeniny jasně ukazoval na to, že noha byla zlomena úderem ze zadu.Točili se kolem toho více než rok. Problém je v první řadě v tvé špatné pojistce, takže budeš muset spoustu věcí uhradit sám. Je velká nezodpovědnost školy, že nezajišťuje pojistku za škody třetí osobě na zdraví i na věci a já bych je k odpovědnosti popohnala. Pokud bys nebyl zletilý, tak by určitě prohráli, jakou mají odpovědnost za zletilého je asi právní otázka, neboť žák věří škole, která by měla mít takovéto věci pod kontrolou. Rakušané jsou proslaveni svými soudy na místě nehody a vždy z toho jiné národnosti vyjdou špatně. Naštěstí jsi měl srážku s němkou a ne rakušankou, ale pokud vědí němci jakého rakouského právníka vzít, prohraješ. Tomu nasvědčuje už tvůj popis nehody a jejich nová pozdější vrze. Při rekonstrukci na místě ti bude i 12ti létá dívka říkat v které fázi oblouku byla ona a v které ty. Všechno ji naučí a ani dobrý němčinář to neuhraje, natož se soudním překladatelem! Nevypadá to pro tebe dobře. V některých permanentkách je let helikoptérou v ceně permice – zjisti si, zad nebyla i v tvé. S bolestným to zkouší a je to asi jen o právnících.Bez nich nic neuděláš.Soud bude nejspíš rakouský,přímo v místě úrazu na kopci a rozhodnutí soudce zapíše v hospodě na kopci bez možnosti odvolání. Držím ti palce a nepodceňuj to!

29.10.2013 22:31:39 #24 

HonzA_ muž

>> #23, Handulka, 29. 10. 2013 21:51:14

„Soud bude nejspíš rakouský,přímo v místě úrazu na kopci a rozhodnutí soudce zapíše v hospodě na kopci bez možnosti odvolání.“

Tohle nemyslíš vážně, viď?

30.10.2013 09:50:58 #25 

oblouk muž

>> #24, HonzA_, 29. 10. 2013 22:31:39

Bohužel to vážně jistě myslí a to proto, že popisuje přesně jaká je skutečně obvyklá praxe… Nic podobného se mi nestalo, ale popis se ve všem shoduje s příběhy, které jsem slyšel (nejen od Čechů).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

30.10.2013 12:15:59 #26 

vojtech ch

děkuji, kontakt na rodinu, která si prošla podobným bych určitě ocenil.

Super by bylo, kdyby permanentka zahrnovala vylet helikopérou, ale byla to nejspíše čipová karta, kterou jsme vraceli na konci výcviku. Dalo by se to dohledat na stránkách lyžařského střediska?

Plnoletý naneštěstí jsem, a po radě českého právníka bych nejspíše nebyl úspěšný se sporem se školou.

O tom, že soudy probíhají přímo na sjezdovkách i léta po incidentu, vím. nebylo by nejlepší se dohodnout mimosoudně, a ušetřit tak spoustu peněz?

30.10.2013 13:05:56 #27 

Másin muž

>> #21, Thomas, 29. 10. 2013 09:42:34

Sorry za OT, ale to mě zajímá. Když to tu tak čtu, tak asi běžné cestovní pojištění přes AXA (potažmo VZP) nic moc v těchto případech nepořeší. Ne že bych plánoval kosit nebohé děti na sjezdovkách, ale ono jen se nechat někým srazit může ve finále dopadnout jak popisuje Handulka. Takže asi být připraven…

Máš nějaké konkrétní zkušenosti s fungováním doporučené Alpenverein, třeba i pro ty případy o kterých tu píše vojtech ch, Handulka a další? Jejich podmínky jsem si pročetl, ale ze zkušenosti, ne vše ve skutečnosti je tak, jak se to na papíře tváří. Díky za reakci.

30.10.2013 13:35:39 #28 

bohous357

>> #27, Másin, 30. 10. 2013 13:05:56

Také se omlouvám za OT, ale nechci otevírat nové téma, když v případě Vojtěcha se asi moc nových rad nenajde.

Léta používám různá pojištění k embosovaným kartám, které nemají vyjímku na lyžování po vyznačených trasách, ale které vždy zahrnují i pojištění odpovědnosti za škody a domnívám se, že proti nárokům třetích stran mne toto pojištění až do výše limitu chrání. Není mi ovšem jasné, jak v obdobných případech dostát podmínce, že nesmím podepisovat žádné dokumenty, výpovědi či snad uznání odpovědnosti bez vědomí/schválení asistenční služby.

Možná by nebylo na škodu, kdyby sem někdo písnul, kdo už takový opruz zažil, jak postupovat v podobných případech správně. Díky.

30.10.2013 13:52:32 #29 

fricino

Taky se přidávám, doufám, že to někoho nepopudí, že to není k tématu. Proč si myslíš, že by mě běžné pojištění s pojištěním odpovědnosti za škodu na zdraví, kterou bych způsobil třetí osobě, nechránilo proti takovému případu?

30.10.2013 14:14:10 #30 

Thomas muž

Ahoj, co znám,tak Čechům vždy proplatili všechno a byli to extra pořádné sumy. S kartičkou v ruce nechtějí nikde hotovost. Jde o to že Rakušáci to mají v základním pojištění mluvím o sjezdovce a transportu, takže úplně někdo cizí je může přivolat při úrazu což je problém , když se nic nestane.. Alpenverrein vlastní vrtulníkovou záchranou službu, takže nejsou problémy s proplacením při úrazu mimo sjezdovku a pod. i při odpovědnosti vůči dalším lyžařům.Limity na škodě na zdraví už si nepamatuji, ale jsou jedny z nejvyšších. Spoluúčast je tam myslím jen 100 Eur. Připojistit lze i trvalou invalitidu s plněním do konce života cca 20.000 měsičně. Obyčejné pojišťovny maji nízké limity a nebo neplatí záchrannou akci. Komerční poj. platí kvůli vyjímce jen např. cestu z parkoviště u lanovky do nemocnice. To pojištění Alpenverein se prodává v Čechách pod insbruckou sekcí a na Moravě pod vídeňskou sekcí Edelweis, česká sekce zatím není. Možné je se pojistit napřímo i v Rakousku. Datem převodu peněz běží pojištění na kalendářní rok, zpravidla konec roku jen u nových pojistek sjednaných v Rak. dávali posl. 2 měsíce zdarma . Pojištění končí na konci kal.roku a běží ještě v lednu. Pak musíš znova zaplatit, aby se obnovilo.Když nezaplatíš, nejsi pojištěn.Jedno­duché.Tož tak.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy