Rozbor jízdy (strana: 2)

29.12.2013 18:30:53 #31 

CzechSkier

>> #24, hm1, 29. 12. 2013 12:44:07

Ahoj,

s tím bych tedy vůbec nesouhlasil. Jednak tedy nevidím u jezdce přilišný vertikální pohyb a jednak nevím, jak bys chtěl přehranit lyže, kdybys je před tím neodlehčil?

Jestli existují negativa vzniklá špatným pozorováním a interpretací závodní jízdy, jak se o tom psalo v jiném vláknu, tak toto je jedno z nejrozšířenějších a nejškodlivějších. Pohyb nahoru a dopředu není zbytečný, (jak píšeš " Nadlehčení mezi oblouku v přechodové fázi není nutné – změnu směru jízdy iniciují jiné ukony. Rozuměj na carving. lyžích, není pohyb nahoru a dolu mezi oblouky žádoucí – nepotřebuješ lyže odlehčit a přesunout, pouze nasadit po hranách na druhou stranu.") ani to není nějaká přechodná berlička (viz další příspěvek), ale je přesně tím, co chybí naprosté většině tady prezentovaných jízd, a co je zásadním způsobem degraduje. Ne všichni to asi vyčetli z videí, ale výsledek je tentýž. A je to přesně to, co jezdec na videu potřebuje jako sůl. Namísto prostého přehazování zadku ze strany na stranu potřebuje odlehčit lyže, dostat se dopředu a zahájit oblouk bez jakékoliv protirotace v pánvi (ani jinde)na vnéjší lyži. Ostatní přijde později.

I.

www.juniorsports.cz

29.12.2013 19:06:08 #33 

Mirek muž

>> #1, tomix, 28. 12. 2013 22:32:10

Když se natáčíš, nezastavuj u kamery, tím poslední oblouk, který je nejlépe vidět zmršíš, protože se už připravuješ na zastavení. Ideální je se s kameramanem dohodnout kudy pojedeš a on tě s kamerou sledoval i vedle sebe a pod sebou.

29.12.2013 19:41:19 #34 

Gravedigger

>> #31, CzechSkier, 29. 12. 2013 18:30:53

„Namísto prostého přehazování zadku ze strany na stranu potřebuje odlehčit lyže, dostat se dopředu a zahájit oblouk bez jakékoliv protirotace v pánvi (ani jinde)na vnéjší lyži.“

Do kamene tesat.

29.12.2013 19:55:00 #35 

hm1

>> #31, CzechSkier, 29. 12. 2013 18:30:53

Min. v prvních dvou obloucích vytažení ramen směrem vzhůru během nasazení oblouků vidím jen já? To je ten pohyb, který je žádoucí a je ok? Odkdy odlehčím lyže přizvednutím trupu?

Ke zbytku jako protirotaci, předsunu vnitřní a jejího zatížení jsem se nevyjadřoval, je to tu milionkrát. Troufám si tvrdit, že jsi napsal, to co jsi uvedl v minulosti, nejen ty, ale i mnozí další – žádná novinka – asi jak pro koho :-)

Doteď jsem si myslel, že to co všem chybí, je ke carvingovým lyžím se prolyžovat přes 2.5m dlouhé dubové fošny a koukám, že je třeba využít pohybu nahoru a dopředu – rozumím správně do středu a budoucího oblouku? (kippen)?

To ale na videu přece lyžař nepředvádí, žádný pohyb nahoru a nastřed budoucího oblouku nevidím. Já mluvím o onom nadzvednutí kolmo vzhůru viz. začátek mého postu.

Můzeš mi předložit vlákno, kde se toto řeší, pokud takové existuje. Díky

EDIT: Dva roky zpátky u video rozboru píše mski: „vsechny formy vertikalniho pohybu pro ulehceni zacatku oblouku, prehraneni atd)… povazuji za zbytecne a mnohdy skodlive…“

29.12.2013 23:06:08 #36 

CzechSkier

>> #35, hm1, 29. 12. 2013 19:55:00

Ahoj,

no přemýšlím, jak reagovat, aby se to nezvrhlo na sepisování dlouhých popisů a vysvětlení a vysvětlení vysvětelní a definic pojmů a dovysvětlení a ujasnění definic pojmů, které stojí spoustu práce a času a nikam nevedou. A už vůbec nepomůžou rekreačnímu lyžaři, který se dostane na 2 týdny v roce na lyže. Ten tak akorát je schopný si vybrat jednu nebo dvě věci a ty si příležitostně vyzkoušet a uvidí, jestli ho to bude bavit a bude mít lepší pocit, protože při daném objemu se dá výrazný výkonnostní nárůst těžko očekávat.

Takže co se týká jízdy tomixe, svůj názor jsem napsal, vertikální pohyb mne nijak u něj neruší a pokud nebudou nějaké konkrétní poznámky k jeho jízdě, nemám v úmyslu to dále rozebírat.

Obecnější problém týkající se vertikálního pohybu jsem taky zmínil a to s ohledem na typ jezdce, který je tady většinou analyzován. Nechci teoreticky rozebírat principy odlehčování a zatěžování, protože to jsem tu už taky psal, a navíc se to určitě dá najít v nějakých biomechanických pojednáních.

S tvrzením MTS nesouhlasím. Je ale pravda, že v určitých situacích taky přehnaný vertikální pohyb řešíme, protože zpomaluje přehranění a někdy jím někdo nahrazuje náklony. Závodníci taky někdy používají přehranění odlehčením, ale to je věc, která je podle mne zcela mimo lyžařskou úroveň tady rozebíraných jízd a proto bych se tím tady nezabýval, stejně jako mnoha jinými věcmi, které jsou úplně mimo realitu (např. „efektivní využití reboundu“ nebo jiné podobné věci).

Ono by možná bylo dobré vlákna dělit podle účelu buď na akademická, kde se můžou vyřádit ti, kteří to rádi rozebírají nebo chtějí pochopit do hloubky principy, nebo na praktická, která by sloužila k řešení konkrténích praktických problémů a situací. Ale to je na internetovém fóru těžko reálné.

Jestli je něco, co jsem vynechal, klidně dej vědět.

I

www.juniorsports.cz

29.12.2013 23:12:00 #37 

tomix muž

>> #33, Mirek, 29. 12. 2013 19:06:08

Toho jsem si všiml hned, jak jsem viděl video. Pro příště už to budu vědět.

Už jsem se v tom začal ztrácet (možná jen k přiučení…co je to BFU?), dle Kraba zkusím to, co mi psal aplikovat v praxi a také znovu natočit (už lépe). Rozhodně se mi zamlouvá výklad Kraba, který se mi to vše snaží vysvětlit postupně. Uvidíme, jestli jsem z toho něco pochopil. Je možné někde najít na toto téma kvalitní videa, o kterých je známo, že lyžaři v něm lyžují dobře a správně?

EDIT: S tím rekreačním lyžařem bych to chtěl změnit, ikdyž to mám ke sněhu docela daleko. Letos chci zkusit ty závody v ČT, jak už jsem někde zmiňoval.

29.12.2013 23:19:51 #38 

˘Ö˘Krab muž

>> #37, tomix, 29. 12. 2013 23:12:00

˘Ö˘ [čti o:] jak jsem poctěn, ale neopomíjej ani CzechSkiera, ví toho daleko víc, viděl a zažil, co já nikdy neuvidím a nezažiji. Jeho zjednodušení vyplývají z nadhledu, nikoliv z nedostatečnosti. Což platí i o dalších zdejších harcovnících, vyber si sám.

Největší BFU jsem tady já (v tom původním smyslu, z Nerdštiny).
Pokud tak někoho tituluji, myslím ivanovu interpretaci „Běžný Franta Uživatel“.

EDIT: S videem pro základní lyžování je to bída, jakási shoda panuje snad jen nad videem World Cup GS stars free skiing , ale ani ta není naprostá. Pro ČT závody by se to možná mohlo hodit.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

29.12.2013 23:22:27 #39 

tomix muž

>> #38, ˘Ö˘Krab, 29. 12. 2013 23:19:51

Čtu názory i všech ostatních, CzechSkier by mě to také naučil, o tom žádná. Editoval jsem příspěvek, prosím o doplnění odpovědi, díky.

30.12.2013 00:15:50 #40 

30.12.2013 00:21:34 #41 

tomix muž

>> #40, Dali, 30. 12. 2013 00:15:50

Díky, díky. :) Ještě otázka, není tu někdo z Vysočiny, že by doporučil dobrou sjezdovku. (jel bych ze Znojma)

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy