Domů Diskuze Servis lyží a snowboardů revize funkčnosti vázání

revize funkčnosti vázání

03.04.2014 14:21:03 #1 

Kubikula2014

Dobrý den,

přítelkyni nevypnulo při lyžování vázání a má dost poničené koleno. Nastavení přitom bylo na stupeň 4 z 10, v minulých letech vypínalo spolehlivě. Já sám mám ten samý tip a funguje. Rád bych si ověřil, že to moje je v pořádku.

Nemáte někdo tip, kde funkčnost vázání nechat odborně přezkoušet, abych zjistil, čím to bylo? Nějaký leší servis nebo státní zkušebna?

díky za rady.

03.04.2014 14:54:38 #2 

PetrAT muž

Ski servis, který má kalibrovanou zkoušečku
Třeba Frýdek Místek p. Palarčík
Dostaneš protokol o nastavení

03.04.2014 16:54:55 #3 

oblouk muž

>> #1, Kubikula2014, 03. 04. 2014 14:21:03

Odpovídám na tento dotaz proto, že si myslím, že je obecně velmi důležité vědět, že ani „nejpřesněji“ nastavené hodnoty vypínací síly na tom nejdokonalejším bezpečnostním vázání nezaručují víc, než pouhou naději na velmi relativní bezpečí!

Proč? Protože síly z lyže přenášené vázáním do nohy mohou mít velmi odlišný charakter, směr a časový průběh a také lyžař na kterého ty síly působí může mít různou odolnost (trénovanost = svalová síla, rozsah kloubní pohyblivosti atp…). Není zde na to dostatečný prostor, ale pokusím se co nejstručněji:

• nezáleží zdaleka jen na absolutní hodnotě (velikosti) síly (tedy toho, na co se vázání v servisu nastavuje)
  • záleží velmi na směru v jakém síla působí
  • ještě více záleží na rychlosti s jakou síla zapůsobí/udeří

To znamená, že například stejně vážící lyžaři mohou mít, pro dosažení maxima relativní bezpečnosti, velmi rozdílně nastavené vázání:

• velmi opatrně a pomalu jezdící lyžař o váze 70 kg může mít nastavenu hodnotu DIN 6 a lyže mu při jeho lyžování, kromě kritické pádové situace, nikdy (zbytečně) nevypne
  • stejně vážící ale razantně lyžující sportovec (závodník) musí nastavit svoje vázání na cca DIN 12!

Závěrem si dovolím zopakovat: Ani „nejpřesněji“ nastavené hodnoty vypínací síly na tom nejdokonalejším bezpečnostním vázání nezaručují víc, než pouhou naději na velmi relativní bezpečí! Nastavení vypínacích sil na dobře fungujícím bezpečnostním vázání je velmi individuální a je ovlivněno nejvíce (podle důležitosti):

• rychlostí jízdy jakou se lyžař zpravidla na svazích pohybuje
  • fyzickými dispozicemi lyžaře (síla, rozsahy …)
  • váhou lyžaře
  • kvalitou povrchu po kterém lyžuje (tvrdost, nerovnosti)
  • délkou lyží …

PS:

• tvou přítelkyni bych s nastavením DIN 4 rozhodně nenechal lyžovat (je to příliš málo pokud váží víc než 40kg a jezdí obvykle rychleji než cca 15km/h). Pokud jí vázání při tomto nastavení nevypnulo, pak muselo být nějak zablokované (zarezlé?zane­šené?…?)…?
Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

03.04.2014 17:59:22 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, oblouk, 03. 04. 2014 16:54:55

… ale nemuselo.
Stačilo, aby síla šla v podélné ose lyže a v její rovině. Typicky přímý náraz do bariéry zatíženými špičkami nebo naopak náraz patkou lyže při pádu z výšky svisle do sjezdovky. To jsou dva směry, ve kterých vázání vypne až v součinnosti s propružením lyže – pokud k němu tedy dojde.
To pak bývají ta vázání vytržená z lyže, přeražené horní titanaly a nebanální zranění nejen končetin.

Nebo stačí měkounké a velké boty, popř. žádná svalovina a reflexy.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

03.04.2014 18:25:55 #5 

oblouk muž

>> #4, ˘Ö˘Krab, 03. 04. 2014 17:59:22

A nebo tak… :-).

Odpověď jsem ale psal hlavně pro tu relativitu „bezpečnosti“ jakéhokoli bezpečnostního vázání a proti slepé víře v nastavení v servisu a v „měřáky“…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

04.04.2014 09:50:23 #6 

vx

Ja mám takú vlastnú metódu skúšania … postavím sa v lyžiach na rovnú plochu a švihom nohy(aj s pomocou tela)sa snažím vypnúť viazanie. Lyža ale zostáva na podložke, snažím sa ňou nehýbať. Takto mám približnú predstavu a pocit aká je asi veľkosť vypínacej sily. Pri váhe niečo cez 70kg nastavujem na 9 a som to schopný celkom dobre na všetkých mojich lyžiach vypnúť. Občas sa mi samozrejme stane, že viazanie vypne kedy nemá … a zase nevypne kedy má … ako naposledy …a LCA a pr..li :-(

Když na to přijde, taky skáču... Skáču dobře, skáču rád

04.04.2014 14:01:02 #7 

Anndy008 muž

Na nastavovanie viazania som nasiel takyto navod/vysvetlenie + je tam aj pocitaci skript, keby sa to niekomu nechcelo. Neviem, ci je to komplexne, ale tvari sa to.

http://www.kstst.sk/…viazvaha.htm

04.04.2014 16:03:14 #8 

Handulka

>> #1, Kubikula2014, 03. 04. 2014 14:21:03

A kolik let to vázání fungovalo? A kolikrát jsi jej promazával či dal do servisu seřídit? A jak převážíš lyže, nejsou na střeše bez obalu? To vše má vliv na funkčnostm kromě toho jak psali pánové výše.

Koleno, či zlomenina mohou nastat i souhrou náhod, tlaků, tahů a blbých pohybů i na rovině a v minimální rychlosti i s nejlépe seřízeným vázáním. Což asi to slečnino nebylo, jinak by jsi se takto neptal.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy