Jak nakupujete zájezdy na hory ?
25.08.2014 19:07:54 #1
Ahoj, rád bych se zeptal, jak nakupujete zájezdy na hory.. Ubytko a permice zvlášt, nebo komplety od cestovek, od kterých (pokud by to nebylo proti zásadě nezveřejnovat zde reklamu), first nebo last minute a případně i Vaše tipy na ideální poměr cena výkon pro nadcházející sezonu. Díky, Bartty
26.08.2014 13:39:51 #2
Ahoj.ja mám dobrý zkušenosti z ck, zvlášť když si dovolenou zarezervuješ hodně dopředu,většinou do konce září, tak se muzeš dostat na velice slušný ceny . Není problém i o 20% oproti cenám v sezóně. Při rezervaci na stránkách střediska si myslím to nebude tak zajímavý, leda vychytat nějaký ski balíček.My jedeme v březnu do Francie, a do poloviny září to chceme mit zařízeny.
26.08.2014 15:03:02 #3
>> #1, Bartty, 25. 08. 2014 19:07:54
I když se reklama od zkušenosti někdy hůře rozpoznává, většinou to jde – takže se zveřejňování konkrétních zkušeností netřeba bát tak úzkostlivě
26.08.2014 16:21:43 #5
Uz vic nez 10 let jezdime v lednu do Francie s mensi cestovkou CK Petr's. Resime to vetsinou koncem zari, protoze jezdime ve velke parte (nekdy i plny autobus), tak aby bylo jeste dost mist. Jednani s cestovkou vzdy korektni, zadne podrazy, zmatky a polopravdy (se kterymi jsem se setkal u nekolik jinych „velkych a renomovanych“ CK).
Na kratsi zajezdy do Rakouska nebo Italie naopak temer vzdy prima rezervace ubytovani, protoze si stredisko vetsinou vybirame na posledni chvili podle aktualni snehove situace.
27.08.2014 07:46:57 #9
>> #8, PetrAT, 26. 08. 2014 20:30:32
Pre orientáciu. Prosím nahoď nejaké väčšie strediská, kde si to takto už zrealizoval.
27.08.2014 10:25:05 #10
Slevu na skipas lze dostat třeba při ubytování v Samnaun na Silvretta Arenu (v mimosezoně 10%, v hlavní 15%).
Podobně v Serfaus, kde je pak sleva s místní kartou okolo 10% v hlavní sezoně a 20–30% na začátku sezony (z už tak nízkých cen).
Ale konkrétně v SFL, když jsem porovnal ceny ubytování, kde jsme byli v roce 2008, s loňskými, tak na skipase bych sice v předsezoně „ušetřil“ 64 EUR, ale ubytování mezitím zdražilo o 60% (180 EUR) a i v této předsezoně se prakticko dotáhlo na zanedbatelný rozdíl proti plné sezoně. Takže „nechci slevu zadarmo“.
27.08.2014 10:26:07 #11
>> #9, orim, 27. 08. 2014 07:46:57
Bad Kleinkirchheim, Katschberg, Molltaler gl., Gerlitzen, Turracher Hoehe … je to pro oblast Korutany. Celkem snad na nějakých 30 středisek. ALe těch větších je 5–6
27.08.2014 11:26:39 #12
>> #11, PetrAT, 27. 08. 2014 10:26:07
Vďaka za rozšírenie lyžiarskych obzorov. Strediská som si zbežne prehliadol na Bergfexe, prvé tri sú celkom super.
27.08.2014 11:32:13 #13
Skipas se dá oproti „okénkové“ ceně výhodněji pořídit nejčastěji těmito způsoby:
- v rámci ubytovacích balíčků, kde je už zahrnut (s názvem „ski free“, „ski hit“ apod.) – je ale otázka, jestli je to vždy výhoda, ubytovatel samozřejmě skipas nějak platí a záleží, kolik celý ten balík stojí
- s kartou hosta – tam, kde to praktikují, to často „jen“ kompenzuje vyšší cenu ubytování v daném místě nebo motivuje ubytované, aby nejezdili lyžovat do blízké konkurenční oblasti
- přes CK – cestovky mají, zvláště v Itálii, výrazně výhodnější ceny skipasů, ale samozřejmě mívají podmínku koupit celý balík s ubytováním, příp. dopravou, takže je opět nutné si to individuálně propočítat
- s pomocí ubytovatele – to je asi nejzajímavější možnost, o které píše PetrAT
Osobně jsem ale na tuto možnost prakticky nenarazil, ani ve zmiňovaných Korutanech. Možná je to jen výhoda pro „místní obyvatele“ (tu a tam se dá v ceníku narazit na jiné ceny pro „Einheimische“), ale pak se moc nezveřejňuje – jednak se provozovatelé lanovek bojí zneužívání, jednak je to proti evropským normám. Anebo je to jen dobře ukrytá nabídka?
27.08.2014 15:55:13 #14
Vyplatí se projet i různé zvýhodněné nabídky jednotlivých ubytovatelů, které se obvykle skrývají pod „Pauschalen“, které mimo hlavní sezonu mohou být skutečně velmi cenově zajímavé. Často zahrnují třeba i jednorázový a nezanedbatelný poplatek za úklid apartmánu.
Moje zkušenost je taková, že když člověk poptá nějaký pobyt, tak ubytovatel mu sám mimo standardní nabídky nabídne i takový Pauschal, pokud jej v té době má.
27.08.2014 22:39:29 #16
>> #15, Bartty, 27. 08. 2014 21:47:12
Tak jo, zjednodušeně: To co projedeš jakožto vícevíkendový lyžař za sezonu v benzínu do Francie( a i Itálie) za to už máš (skoro) roční permici (400e)v Rakousku na pár menších středisek a Paushal nemušíš řešit. V Rakousku cestovku nepotřebuješ, všude fungují priváty dokonale a o údolí dál najdeš nižší ceny. Náklady na cestu se Ti rentujou až na delší vzdáleností busem ( do 2 osob) s cestovkou.
27.08.2014 23:04:26 #17
Jo, tak nějak to lze shrnou. Vzhledem ke struktuře poskytovatelů služeb, kde v Rakousku jde o stovky až tisíce drobných poskytovatelů, nemá CK moc smysl, protože tam objemy a slevy „není kde dělat“. Navíc je zde časová dostupnost a tudíž operativnost zákazníků z ČR. Jako soukromý klient si seženeš sám cenově pratkticky to samé, co přes CK.
Naopak v Itálii, nebo ještě výrazněji ve Francii, kde je převis nabídky a kapacit hlavně v mimosezonu znatelně větší, ubytovací kapacity (nebo jejich správci ve formě agentur) jsou také v průměru co do objemu nabídky někde jinde, jsou nabídky CK soukromě těžko sehnatelné. Vždyť „dumpingový“ týden v Itálii od 2.500 Kč nebo ve Francii od 3.500 Kč vč. skipasu je na úrovni naší Horní Dolní s jedním vlíčkem.
Já to řeším také tak. Pravidelný týden ve Francii přes CK objednáváme v srpnu, protože mj. kvůli vzdálenosti od baráku přes 1.450 km tak cestou busem nemusím nic řešit a mám ještě sedmý den lyžování na prázdných sjezdovkách k dobru. Za ty roky vím, co a jak a po příjezdu, kdy mne dovezou do 100m od ubytování a dostanu klíče a skipas, mne prakticky zajímá jen to, kdy a odkud je pak za týden odjezd zpět. A protože jezdíme už asi 15 let s tou samou cestovkou (Intertrans), tak víme, kde je jaká kvalita ubytování, jaká je poloha a dostupnost od lanovek a sjezdovek. Takže výběr z katalogu mezi těmi pár top středisky s ohledem na ceny a termíny je otázkou tak 30 minut. Výhodou je také to, že i přes objednávku víc než půl roku dopředu je člověk pojištěn proti stornu a proti základním cenám si lze v některých případech sáhnou až na 18% slevy.
Naopak Rakousko si řeším sám, tam jsou ceny ubytování i skipasů prakticky jasné. Takže stránky střediska, oblasti nebo vesnice a pak hledám ubytování na svahu nebo u lanovky v požadované kvalitě a ceně, klidně pár dní před plánovaným odjezdem.
29.08.2014 17:37:11 #18
>> #17, Tesna, 27. 08. 2014 23:04:26
Dovolil bych si nesouhlasit s prvním odstavcem. Pravdu budeš mít zřejmě v případě kratších pobytů typu prodloužený víkend, u týdenních se obávám, že začnou vítězit cestovky. Anebo jak kdy a jak kde. Příklad: Ischgl. Soukromě 2 sezóny po sobě jsem nebyl schopen najít ubytko za méně než 280 EUR/týden/2os., navíc bylo mimo Ischgl (v Kapplu). Pátral jsem docela intenzivně, ne že první nabídka… Pak jsem koukl na nabídky našich cestovek a rázem jsem měl týden v Mathonu za nějakých 6000 Kč, navíc (Mathon) se slevou na skipas. Letos jsem si opět u cestovky zabukoval týden v Savogninu za 4400 Kč/2os, soukromě bych to za tuto cenu stoprocentně nepořídil, spíš tak za dvojnásobek. Na druhou stranu 3 noci v BadKK za mrzký peníz už jsem si zajistil sám, ale s předstihem. >> #15, Bartty, 27. 08. 2014 21:47:12 Pokud by šlo o to najít lyžování s největším poměrem cena/výkon, tak v Itálii se osvědčily Free Ski Weeks ve Val di Sole (Marilleva/Madonna d.C./Tonale), kde se cena pohybuje od 230 EUR/os/týden ubyt.+skipas na celou oblast (s cestovkou i bez), do Francie zase jezdí ke konci sezóny PUXtravel za cca 6000 Kč/os/týden/ubyt+skipas+doprava. To jde, ne?
29.08.2014 22:08:00 #19
Tak Rakousko je obecně těžko porovnatelné. Předně tam většina (možná drtivá), jezdí na ty kratší pobyty (3–4 dny), velmi často operativně. Tudíž nemá smysl řešit CK se vším papírováním. A také, Rakousko je co do ubytování velmi „roztříštěné“ ve všech parametrech, takže je pak těžko porovnatelná individuální nabídka a nabídka CK. Přičemž ty nejnižší nabídky privátních ubytovatelů jsou často ukryty na různých lokálních stránkách a jak píšeš, bývají i často hodně dopředu rezervované.
Já třeba hledám i v Rakousku ubytování přímo u lanovky, ale ve vyhledávačích středisek nebo oblastí jsou klidně i ubytovatelé, od kterých je to k lanovce 15–20 minut autem. Už jen tímto parametrem je pak cena neporovnatelná. Proti tomu třeba ve Francii vím, že ať se ubytuji kdekoliv ve středisku, tak do 3 minut pěšky jsem u lanovky nebo na sjezdovce, tudíž tento parametr prakticky nemusím řešit.
A Savognin? To se už ale bavíme o Švýcarsku. Předpokládám, že jde o známou německou CK a termín ve druhé polovině března. Ano, cena je na první pohled naprosto neuvěřitelná, ale má to taky těch pár „ale“. Jde pouze o cenu za ubytování, kdy jen další povinné příplatky na místě dělají cca. 55 CHF na osobu (+50% k ubytování). A to zásadní je pak cena 6D skipasu, která je 267 CHF, což je vzhledem k velikosti střediska a skladbě přepravních zařízení, navíc v mimosezoně, celkem dost. A vzhledem k absenci slev mimo hlavní sezonu to pak samozřejmě mohou kompenzovat těmi cenami za ubytování. Tím se dostáváme pomalu k 10tKč jen za ubytování a skipas, což v daném termínu odpovídá už velmi solidnímu výběru třeba ve Fr i It. Tím samozřejmě netvrdím, že i tak nejde o dobrou cenu. Jen to, že koupí jedné extra výhodné části dovolené už automaticky musíš koupit nezlevněné jiné části a pak už TCO nemusí být tak výjimečné.
30.08.2014 11:47:22 #21
>> #19, Tesna, 29. 08. 2014 22:08:00
Jen doplním k tomu Savogninu – ano, CK a termín trefils, příplatek je cca 50CHF/apt. (v Rakousku běžně 40EUR, a to i za kratší pobyty), cena skipasu je rovněž srovnatelná s cenami za 6 dní v It/Rak (běžně okolo 230 EUR), čímž bych eliminoval některá ta „ale“ (anebo počítejme s tím, že „ale“ jsou všude . Jinak počítám s tím, že lyžovat budeme i v jiných střediscích (blízko je Sv. Mořic, Lenzerhheide…), tím se samozřejmě skipas ještě prodraží, zato ubytko výrazně prolevní… Takže s CK nebo bez CK – nechť si každý rozhodne.
30.08.2014 22:37:50 #22
Tak skipas se až tak prodražit nemusí, pokud to vezmeš jako hvězdicovou poznávačku třeba stylem 2+2+2 dny a budeš kupovat jedno- až dvoudenky, což je pak odpovídající těm 3 střediskům. 2 dny St. Moritz (1× Corviglia, 1× Corvatsch), 1× Lenzerheide, 1× Lenzerheide/Arosa a 2× Savognin.
V každém případě hoď na jaro recenzi, protože i když mne žádné z těchto středisek na týden neláká a vzhledem ke vzdálenosti od baráku 1.000 km pro mne nemá smysl sem jet na kratší dobu, tak toto by mohla být skutečně zajímavá alternativa.
A přidám tip, který mi už několikrát vyšel v Rakousku i Švýcarsku ohledně poplatku za úklid, což bývá těch 30–40 EUR. I když jej na stránkách mají výslovně uvedený, tak mimo hlavní sezonu, když je dle příslušných stránek zřejmé, že mají barák poloprázdný až prázdný, pošlu z emailu (ne přes jejich stránky) poptávku. A už několikrát se mi stalo, že došlá nabídka tento poplatek neobsahovala.
31.08.2014 09:51:44 #23
I ta varianta 2 dny St. Moritz (1× Corviglia, 1× Corvatsch), 1× Lenzerheide, 1× Lenzerheide/Arosa a 2× Savognin nějak smazává tu výhodnost ubytování v Savognin (326–332 EUR bez ohledu na sezónu. Pro porovnání skipas Dolomiti Superski 6D nižší sezóna 237 EUR, Silvretta Ski Classic 228 EUR.Pěkné, ale hodně luxusní. Prostě Švýcarsko je pro nás dost drahé, nedaří se mi tam najít žádnou cenově akceptovatelnou kombinaci. Nabídka Skipass Inklusive pro Engandin nyní také zdražila na příplatek 35 CHF/den
31.08.2014 14:50:06 #24
>> #23, bohous357, 31. 08. 2014 09:51:44
Je to drahé, to je fakt, ale právě třeba varianta 2× Moritz + 4× Savognin s ubytování v Savogninu nevychází až tak špatně. Když vezmu v úvahu všechny náklady kromě jídla (tj. ubytování, skipas, doprava), tak mi to vychází na 2080Kč/osobu/den ve 2 osobách. Přitom Ischgl vloni přišel na 2040Kč/os/den, Nassfeld vychází na 1850, Leogang 1740… A když bychom lyžovali jen v Savogninu, tak je to za 1760Kč. Tedy není to úplná hrůza. Akci Engadin Skipass Incl. nebrat, to bylo (vzhledem k zúčastněným hotelům) drahé vždycky.
31.08.2014 15:45:03 #25
Právě že pokud chce na místě dál cestovat, tak nesmazává. Protože kupuje za „balíčkovou“ cenu pouze a jen samotné neskutečně levné ubytování, které pak se všemi příplatky na místě vychází na 150 CHF na osobu. A k tomu má možnost volby skipasu tam, kde zrovna zamíří, takže těch dalších 267 – 400 CHF na osobu. A poznat během týdne 4 střediska vč. exkluzivního a drahého St. Moritz za 550 CHF mi přijde jako naprosto bombovní cena.
Třeba v okolí St. Moritz jsou také zajímavé balíčky (řádově 490 – 650 CHF/os. týden vč. skipasu dle sezony, obs. 2os.), takže tam je to „levné ubytování“ schované v tomto balíčku, ale už je v tom automaticky i skipas, takže pokud by člověk čistě teoreticky chtěl vyjet jinam mimo platnost skipasu, musí si koupit místní. A i zde je to stejně v drtivé většině o každodenním dojíždění.
Švýcarsko je velmi drahé obecně, ale v tomto kontextu je potřeba to hodnotit. A pak rozdíl proti A, IT nebo FR není tak velký. Když kdekoliv jinde budu chtít navštívit srovnatelné 3 areály, které nemají společný skipas, tak se taky dostanu někde na 250–280 EUR a připlatím si proti jednomu 6D skipasu. A třeba i v CMA nebo 4V jspu nabídky týdenních pobytů, které odpovídají běžnému alpskému standardu.
31.08.2014 19:53:32 #26
>> #24, mirjur, 31. 08. 2014 14:50:06
>> #25, Tesna, 31. 08. 2014 15:45:03
Vychází vám to nějak levně, asi to umíte líp
Loni jsem vzal v úvahu tu nejlepší nabídku, kterou jsem dostal poblíž St.Moritz na pokoj nebo apt. pro 2 osoby s vlastním příslušenstvím a při 3-denním až 6 denním lyžování se mi cena bez jídla za lyžovací den pohybovala mezi 3200–2700 CZK, což opravdu nehodlám zaplatit Při lyžování ve špičkových areálech Tirol West se dostávám na 2500–2000 CZK. Pod 2000 CZK se ve 2os. prakticky nedokážu dostat, ledaže bych úplně vynechal Ischgl,Ski Arlberg a SFL a to by byl nesmysl.
K Savogninu : Nepředpokládám, že bych já ani vy oba chtěli v takovém středisku strávit týden, na to je život příliš krátký Může být zajímavý pro rodinu s 2 a více dětmi ve věku 8–10 let, které tady lyžují zdarma a jinde ne.
Tesna : Co znamená: zajímavé balíčky (řádově 490 – 650 CHF/os. týden vč. skipasu dle sezony, obs. 2os., to zní dobře, ale nikde jsem na takovou nabídku nenatrefil.
31.08.2014 20:30:43 #27
>> #25, Tesna, 31. 08. 2014 15:45:03
Ale jo, vlastně natrefil, ale to už se s dopravou zase blíží těm 3000 CZK/ lyžovací den /os.
31.08.2014 22:13:23 #28
Ferienwohnung Winter Special
http://www.engadin.stmoritz.ch/…al_redesign/
Cena v lednu a březnu, mimo hlavní sezonu, od 560CHF, což je 2.100 Kč/os. a den lyžování (bez dopravy). To plně odpovídá větším rakouským areálům, kde se pod 2.000 bez dopravy taky těžko dostaneš (typicky 40 EUR skipas + 30 EUR apartmán).
Před vánoci je to dokonce těch 490 CHF. A ani hlavní sezona od 625 není nikterak ustřelená.
01.09.2014 05:47:48 #29
>> #28, Tesna, 31. 08. 2014 22:13:23
Díky, jasně. Můj problém je v tom, že nemůžu závazně bukovat dlouho předem, takové nabídky jsem tam viděl a dost rychle zmizí. Podobně je to i na jiných portálech nabízejících apartmány – mezi superdrahými nabídkami pár levnějších je, ale ty jsou samozřejmě jako první pryč.
Pokud hledám na portálech s ubytováním (ale i s počasím) nabídky na balíčky z Rakouska se jen sypou, z blízkých oblastí Švýcarska se objevují jen Laax a Davos.
Mimochodem :V případě Flims/Laax/Falera jsem na něco přece jen natrefil : Možnost koupit si on-line skipas předem na některé určité dny výrazně levněji. Jakousi malou slevu na skipas on-line koupený nabízeli i Dolomiti Superski.
07.09.2014 20:48:30 #30
>> #17, Tesna, 27. 08. 2014 23:04:26
Koukal jsem na stránky Intertransu a mně se tedy cena na osobu 18.540,– za týdenní lyžování, zdá šílená.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.