21.09.2014 22:53:58 #1
Ahoj, po vanocich se chystame na lyze na 4 dny. Zvazuji mezi Schadming nebo Saalbach. Co mi vic doporucujete, kde je to lepsi ? Jeste by me zajimalo, v jakem terminu je nejlepsi jet do Rakouska? Kdy byva nejmin lidi a nejvetsi pravdepodobnost dobreho pocasi-azura. Dva roky po sobe jsem natrefil na snezeni,mlhu atd. Diky moc Martin
22.09.2014 07:31:22 #2
Me osobne se nejvic libi ve Schladmingu(Hauser Kaibling) mam to tam proste rad. Obdobi 09.01.2015 az 24.01.2015 je mid season, ktery je idealni na pocty lidi, kvalitu snehu a ja jsem mel vzdy stesti i na pocasi. Ale rozhodoval bych se max na tyden dopredu podle predpovedi. Ubytovani se v tomhle obdobi da sehnat v pohode a bydleli jsme v krasnem apartmanu za 25eur/os. na farme 8km od Hauseru…
22.09.2014 09:44:51 #3
Určitě Schladming. Na rozdíl od Toma, já jsem postižený Hochwurzenem. Jinak s tím počasím s ním naprosto souhlasím. Nemá smysl plánovat něco měsíc dopředu. V lednu je tam prázdno a ubytování je v každé chalupě, takže max. týden dopředu, spíš tak tři dny.
22.09.2014 11:44:48 #7
>> #6, martin4, 22. 09. 2014 11:17:55
Já bych taky doporučil Schladming + okolí,ale ani se Saalbachem neuděláš chybu. A pokud pojedeš mimo sezónu,tak taky doporučuji objednat ubytko až podle počasí. Dělám to tak už dlouho a vždy jsem něco sehnal.
22.09.2014 13:46:05 #9
Tak obě 2 střediska jsou špičková, dobře propojená rychlými a moderními lanovkami, dnes již pouze s pár výjimkami. Pro mne srovnatelný výběr bez jasného vítěze.
Saalbach je o něco větší, rozsáhlejší. Sjezdovky více na otevřených pláních. Schladming je zase v průměru o něco prudší, s větším podílem sjezdovek v lesních průsecích. Převýšení obou areálů taktéž srovnatelné (okolo 1 km), sjízdné na jeden zátah po mnoha sjezdovkách. Přírodou a okolím alespoň mně připadá Schladming malebnější a díky 4 „samostatným“ kopcům je lyžování o něco pestřejší, než jedno údolí Saalbachu. Ve Schladmingu mimo hlavní sezonu šance najít ubytování za rozumný peníz i přímo u sjezdovky/lanovky. A v případě, že by těch 123 km na místní houpačce bylo málo, dá se přejet autem 30 km vedle do Flachau.
22.09.2014 14:02:03 #10
>> #8, martin4, 22. 09. 2014 12:02:06
Udávanou velikost bych nebral až tak vážně – skutečnost se vždy více či méně liší. Pocitově jsou obě podobně velká. Navíc skipas Ski amadé (Schladming) automaticky zahrnuje i mnoho středisek v okolí, takže se v případě „nudy“ dá bez problémů odjet jinam – jak do malých, tak větších center (např. Flachau Wagrain).
Je to výběr ze dvou podobných a velmi dobrých možností, takže pokud není třeba rezervovat s velkým předstihem, dá se vybrat na poslední chvíli i podle aktuálně volných nabídek ubytování.
Osobně bych jel v lednu asi spíš do Saalbachu, kde jsou i jižní svahy, zatímco ve Schladmingu je většina otočená na sever a ve stínu. Ale to se dá ve Schladmingu řešit výletem jinam.
Jinak z hlediska sněhových podmínek a jistoty počasí to není skoro rozdíl – lehce sušší (statisticky méně srážek) bude nejspíš Schladming, který je dále od návětrného úpatí Alp.
22.09.2014 22:17:48 #11
Dříve jsem jezdil jen do Schladmingu, pak jsem vyzkoušel Saalbach a konstatoval, že do Schladmingu už nepojedu. Za nějakou dobu jsem zase vyrazil do Schladmingu a říkal jsem si, proč jsem vlastně jezdil jen do Saalbachu. Pak jsem jel zase do Saalbachu a říkal jsem si proč … . A tak se to asi bude motat pořád dokola. Jediné co vím jistě, je to, že lyžování je krásné prakticky všude. Radek píše, že v lednu by jel spíše do Saalbachu a myslím že v lednu je to lepší volba ( v prosinci je sněhově jistější Schladming – obvykle první neledovcové středisko v provozu ). Pozor na termín kolem Tří králů na začátku ledna – tomu se pokus vyhnout. P.S.: v Saalbachu jsou lepší hospody
24.09.2014 23:39:01 #16
Mám vyzkoušeno hledat těsně před odjezdem. Zadávám poptávku na stránkách střediska nebo blízkých obcí (zde ušetříš). V blízkosti Saalbachu mám vyzkoušeno http://www.maishofen.com/…nfte/anfrage Nebo v Leogangu využij apartmány zde diskutujícího Martina_B. Když chci lyžovat ve Schladmingu, tak hledám v Altenmarktu nebo Radstadtu – pak se rozhoduji dle aktuálních podmínek kde si zalyžuji ( Schladming, Flachau, Zauchensee, popř. Obertauern ).
29.09.2014 13:24:25 #17
Obojí je dobrá volba.V Saalbachu jsme byli 4× před vánocema a je to naše best of all v Rakousku.V Schladmingu 2 x taky v prosinci,pro nás volba č.2./Serfaus se podle mě víc podobá Schladmingu,ale je to se spoustou přejezdů-pro nás to bylo celkem zklamání/.V Saalbachu jsou sjezdovky široký,rozhodně ne mírný-to co je jinde už černá je tam často červená,není tam snad ani jedna stará lanovka,kupodivu jsme vždycky měli velmi slušný počasí.Někomu může vadit přecházení mezi lanovkama-končí na kraji městeček a když chceš přejít z jižní na severní stranu,tak musíš pěšky,na lyžích to jde jen za Hinterglemmem-na Zwölferbahn.Leogang je bokem,to hlavní lyžování je na okruhu nad S-H.Problém Saalbachu je termín-všichni kdo tam byli před vánocema-nadšení,v plné sezóně často zklamání-bývá tam už moc lidí,kteří často neumí moc lyžovat.Po Třech králích tak do 20.ledna by to mělo být ještě dobrý.Na ubytování je dobrý Viehhofen-levnější než S-H,schibusem 5 min na Schönleiten a odpoledne na lyžích krásné svezení po 68 zpet do Viehhofenu. Schladming je blíž,na to že je to dost nízko tak výbornej sníh,řádově víc Čechů,podle mě je míň kompaktní a přehledný,ale není to podstatný.Jak píší často přede mnou-důležitější než který středisko je počasí a termín.Tak šťastnou ruku.
02.10.2014 22:00:30 #18
>> #17, lapierre, 29. 09. 2014 13:24:25
Souhlasím s Tebou. Obě střediska patří mezi špičku. Já jen k tomu, že je Leogang bokem, jak píšeš. S tím také souhlasím, ale nemyslím si, že by tamní sjezdovky byly nějaké „béčkové“. Já mám jako svou nejoblíbenější sjezdovku Asitz, z horní stanice do mezistanice. Tam se prostě vyřádím tak, jak potřebuji. Občas se nechám kamarády ukecat a přehoupnu se přes kopec do S-H, vetšinou na jižní svahy. Chvíli pojezdím, ale pak si vždy najdu důvod, proč se vrátit na ten svůj Asitz – severní svah, dlouho kvalitní sníh… A mimochodem v Leogangu je levnější ubytování než v S-H a přitom si tam skvěle zalyžuješ. Viehhofen je fajn, ale trochu víc než „z ruky“. To bych už raději bydlel v Maishofenu, kde ubytování vyjde ještě levněji.
Díky tomu, že jsem expandoval i do Kaprunu a ledovec zrovna nemusím,
zkusil jsem vyrazit na Maiskogel, který je přímo ve vesnici. Od nás
z pensionu jsem tam za 5 minut. Musím říct, že jsem byl neskutečně mile
překvapen oběma horními sjezdovkymi. Parádní široké dálnice, ideální
pro rodiny s dětmi, protože nemusíš nikam daleko dojíždět. Taková
„Popelka“, protože vetšina lidí pod pojmem Kaprun zná jen ledovec. A to
je možná dobře, ponevadž tam zatím nebývá přelidněno.
19.10.2014 00:03:45 #19
Aktualita se Skicircusu.
Na jaře přístího roku se začne s výstavbou propojení Skicircusu Saalbach-Hinterglemm-Leogang a tyrolského Fieberbrunnu. Spojí se tedy 200+35 km sjezdovek, potažmo 56+11 lanovek a vleků. Skicircus se tak do dvou let stane největším rakouským střediskem a současně se zařadí mezi tři nejvetší střediska na světě.
Na Kitzsteinhornu v Kaprunu se začalo se stavbou dvou nových lanovek Gletscherjet 3 a 4. A v Zell am See, ve Schmittenhöhe se zprovozňují nové freeridové sjezdovky směrem na Viehhofen, takže je snad jen otázkou času, kdy se propojí Schmittenhöhe a Skicircus!
19.10.2014 11:21:45 #20
panove, mam trochu podobny dotaz a min zkusenosti s lyzovanim v Rakousku. Da se vubec nekde slusne zalyzovat i mezi svatky, tzn cca mezi 29–30.12? nebo to je prakticky prast jako uhod vzhledem k poctu lidi? diky, jirka
19.10.2014 12:47:27 #22
TAuplitz? tve:-) omlouvam se, ale tam jsem asi pred 3 lety jel trochu na blind, a „lyzovani“ tam je pro me do dneska nocni murou…vazne:-) Nahodou jsme tam potkali nejaky Cechy a meli ty same pocity. tam snad neni jedna normalni sjezdovka, nam prislo , ze jsme porad nekam prejizdeli minilanovkama a tahacima lanama…hruza hruz. i moje manzelka, ktera neni takovy extra lyzar a fajsmekr, chtela jit po hodine domu…jeste,ze tam jsou fajn lazne, termalni bazen a vyborne jidlo. Treba bude mit nekdo jiny nazor, ale radsi bych si jel zajezdit u nas nez tam.
19.10.2014 13:01:02 #23
Uvidíme, před pár lety jsem tam byl na pár dní u Snílků a líbilo se mi, že chata je přímo na sjezdovce, navíc od 9 do oběda se mi to tam zdálo vždycky v pohodě.. Po obědě už to bylo horší, ale zas jsem za 4 hodiny doma na rozdíl od letošní Itálie kde ze 7 dnů 6 trvale sněžilo a byla mlha.. Ale je to sázka do loterie, ovšem furt lepší tam i s přejezdy a dlouhými sjezdy v lese, než v Koutech kde jsem za 10 návštěv nezažil upravenou sjezdovku – nikdy více.. No, a holt někdo tam jet musí:-D
19.10.2014 13:09:01 #24
urcite, pokud mas dobrou zkusenost, neni co resit:-) ja jezdim prakticky jen do Italie, ale ted mohu jen na par dni a manzelce se zase tak daleko jet nechce, byt ja s tim problem nemam:-) je mi jasny ,z e 27–30.12 je asi nejhorsi termin, ale i tak…premyslim o Saalbachu nebo nekde v Zillertal arene, ale nemam moc predstavu. preci jen po me zkusenosti v Tauplitzu, dam nyni na doporuceni zkusenejsich:-)
19.10.2014 13:16:59 #25
Mně bohužel nikdo neporadil a hlavně přítelkyně na tom trvala že to
tam zvládne i beze mne a můžu jezdit sám – což je pro mne důležité
bo bych si jinak nezalyžoval Takže více méně „o nás, bez nás“, což už známe
z historie takže nás to nemůže překvapit, nebo jo…8-O A taky byl
trošku problém sehnat volný dvoulůžkáč jindy než ve vánočním
termínu.. Další lyžovačka je týden na Mísečkách u kamaráda na chatě
a pak bych chtěl ještě třetí týden koncem sezóny zas někde v Rakousku
v podstatě na „last minute“ a to už si pak tady vystuduji zkušenosti a
doporučení.
19.10.2014 13:24:02 #26
aha:-) no, porad to je Tauplitz..haha ja jedu v pulce prosince do Ponte di legno s kamosema, tam to mam hodne rad. ten prosince je kvuli zene, abych taky nekde byli trochu spolu;-) byl jsi v tomhle terminu jak ted jedes, uz nekdy v Rakousku, nebo to je poprve? Ja to vidim, ze neco buknu az na posledni chvili podle snehu..asi nebudeme pak bydlet nekde u lanovky, ale aspon bude jistota …
19.10.2014 13:32:03 #27
V tomhle termínu jedu poprvé. Ponte di legno je právě to místo u kterém jsem psal, letos 6 dní v kuse sníh a mlha, ledovec a ta dlouhá 4,5km za skálou + 2,5(3,5 – už nevím přesně) u hospody byly fajn – ale pouze když bylo chvíli vidět, celá ta spodní řada 10 či kolika vleků byla na prd, samé kurzy, narvané od rána, ještě že bylo mistrovství a narazili jsme na českej penzion v centru kde nám ho pouštěli a nechávali sedět i dlouho po zavíračce..
19.10.2014 13:41:52 #29
no, ja tam jezdim kazdy rok, ale na Tonale nelyzuji skoro vubec, prevazne v Ponte a Temu. trosku jsi mel asi smulu na pocasi, to byva malokdy:-) ta cerna za skalou je nicmene vyborna, Paradiso. tak uvidime, co se Rakouska tyka, treba se tady nekdo ozve a hodi neco do placu:-)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.