20.11.2014 15:49:47 #32
>> #31, Bartty, 19. 11. 2014 23:20:08
V Saalbachu nižší kvalita sněhu hrozí až na konci zimy a na jižních svazích. Na severně orientovaných, výše položených, se dá lyžovat dobře až do konce sezóny, tedy zhruba do poloviny dubna.
20.11.2014 16:23:34 #33
TO bych si dovolil nesouhlasit, moje zkušenost je sice starší (2011, 2010) ale v půlce března bylo hodně obtížné najít sjezdovku, kde by se dalo jezdit. Hlavním problémem byly díry od pásů rolby – vyjeli na měkký sníh a rolba nedokázala srovnat krátery, který sama udělala..
08.12.2014 22:43:06 #35
>> #34, martin4, 06. 12. 2014 00:50:43
Prázdno nejspíše nebude, ale rozhodně to není špatný termín. Navíc nová lanovka v Leogangu pomůže s přepravní kapacitou a až přibude přiští rok i sjezdovka, bude to opravdu super. Na fotografii dnešní pohled z nové lanovky. Ač vypadá optimisticky, na lyžování to ale ještě bohužel nestačí.
21.01.2015 22:33:28 #37
>> #36, martin4, 21. 01. 2015 21:38:18
Jestliže se předpovědi z různých zdrojů mezi sebou neshodují, je to znamení, že situace je nejistá (a to momentálně opravdu je). Neexistuje 100% spolehlivá předpověď, naopak existuje spousta „nespolehlivých“.
Na zdejší předpovědi počasí SNOW.cz je u většiny středisek předpověď ze dvou až tří zdrojů, dále se vyplatí sledovat Alpenverein, který si nechává vypracovat horskou předpověď pro celé Alpy.
23.01.2015 16:56:34 #38
>> #36, martin4, 21. 01. 2015 21:38:18
Ahoj. Předpovědi na různých serverech se často velmi liší. Takže se
vždycky někdo „trefí“. Já se už předpovědmi počasí dopředu
netrápím…nějak bylo, nějak bude. Dělej to taky tam a bude Ti dobře
Přeji hezkou lyžovačku, mně čeká tento týden programování změn v účetních programech (Och, jak já ty naše posrance miluji…)
24.01.2015 11:14:09 #39
>> #34, martin4, 06. 12. 2014 00:50:43
byl jsem z rodinou 19– 21 a podminky supr vše jezdí a pivko v pivovaru asitz supr
07.02.2015 21:14:23 #40
Ahoj Tak minuly tyden jsem se vratil ze Saalbachu a ze 4 dnu bylo 2 dny krasne a 2 dny snezilo. Je to opravdu luxusni stredisko a hodne moderni. Na 4 dny mozna uz zbytecne velke. Lidi bylo tak normalne. Jen me stvalo, ze po obede, nekdy i driv byly sjezdovky rozbite, same muldy atd. to je normalni? Nebo to je tim, ze den predtim dost snezilo a podklad nebyl dost tvrdy a hned se to vyjezdilo ? Jinak upna bomba. Proti Naasfeldu o dve ligy lepsi. Martin
08.02.2015 00:27:56 #41
>> #40, martin4, 07. 02. 2015 21:14:23
Ahoj Martine, Tvá domněnka je správná. Čerstvý sníh potřebuje slehnout a spojit se s podkladem a to není otázka jednoho dne. Proto jsou sjezdovky po několika denním sněžení dříve rozbité. A také souhlasím s Tvým konstatováním, že středisko je bomba! Je! Proto tam taky podnikám. Sportu zdar.
06.02.2016 01:10:56 #42
Teď jsem měl možnost během 14 dnů navštívit a po pár letech přímo srovnat obě střediska a za sebe můžu jednoznačně říci, že propříště je pro moje typické krátké rakouské pobyty jedničkou Schladming.
Je sice výrazně menší než Saalbach, ale bohatě postačuje na 3–4 dny pendlování po celém areálu.
Čím u mne vede:
- Orientace sjezdovek na sever a rozsah zasněžování (ukázala zase letošní zima, kdy o vánocích jel Schladming na 80%, Saalbach s bídou na 40%). A už podruhé jsem v Saalbachu jezdil na jižních svazích v lednu za podmínek, které připomínaly přelom března/dubna.
- Propojení areálu. V Saalbachu se jedná o turistiku v původním slova smyslu, protože pokud chce člověk projet celý areál, tak pořád někde ťapká do kabinek, přechází cesty, jezdí výtahem a schody nahoru dolů apod. Propojení centrálního areálu na lyžích je prakticky pouze jednosměrné a v hlavní části (Saalbach, Hinterglemm) jen za podmínky absolvování menšího nebo většího pěšího přesunu.
- Přepravní zařízení. I když je Saalbach skutečně velmi moderní, tak třeba dvě krajní kabiny na stojáka u náročných sjezdů jsou pro slabší lyžaře vražedné. Ve Schladmingu jsou sice stále dvě staré pomalé sedačky, ale tam si člověk sedne a odpočine.
06.02.2016 12:16:38 #43
>> #42, Tesna, 06. 02. 2016 01:10:56
Ahoj, docela by mne zajímalo, v jakém pořadí jsi obě střediska
navštívil. Taky bych se chtěl zeptat, kde jsi ťapkal do kabinek, přecházel
cesty nebo jedil tím výtahem. Rád bych se tomu vyhnul. Díky za odpvěď
předem
06.02.2016 15:43:38 #44
>> #43, Martin_B, 06. 02. 2016 12:16:38
Tak se podívej do reportů.
Já byl v Saalbachu před několika lety. Tedy ještě před spojením s Fieberbrunnem. Na pochod v centru Saalbachu si pamatuju. Na lyžích to šlo iirc až na konci údolí v Hinterglemmu. Změnilo se to nějak?
A tys byl ve Schladmingu/4Berge?
06.02.2016 16:03:59 #45
>> #43, Martin_B, 06. 02. 2016 12:16:38
Předpokládám, že když zde podnikáš, tak ta místa znáš velice dobře. Ale asi nemáš kvůli tomu podnikání čas na lyže, tak ti jich pár zmíním.;-)
- Vorderglemm – při sjezdu červenou 61a si musíš ke kabině vyšlápnout.
- Saalbach – Kohlmaiskopf a Bernkogel – propojení pěším přesunem přes ulici, který ulehčují výtahy.
- Saalbach – propojení sever – jih pouze po svých
- Hinterglemm – dtto, jen ještě delší přesun
- Hinterglemm – při přejezdu Zwolferkogel a Schattberg West jdeš přes cestu
- Hinterglemm – po sjezdu Nordabfahrt při návratu na Zwolferkogel přejít cestu a ke kabině dobruslit, částečně lehce do kopce
- Sjezd Schattberg West – Vorderglemm – páteřní dojezdová „modrá“ 2b nenavazuje na spojovací sjezdovky, nutnost si na ni vyšlápnout nebo to otočit pomalou čtyřkou nahoru a pod ní pak dolů.
Na mne je prostě v Saalbachu těch nutných přesunů a kabinek, kde si musím sundávat lyže prostě moc. Čímž ovšem neříkám, že se nejedná o špičkový a velký areál v alpském kontextu, jen v některých parametrech mi Schladming přišel lyžařsky přívětivější. Ale jak zmiňuji, pro kratší pobyty. Na týden je pro mne samozřejmě zajímavější Saalbach, ovšem za podmínky docházkové vzdálenosti k lanovce, což je zase objektivně za roruzmný peníz problém.
06.02.2016 18:45:46 #46
>> #42, Tesna, 06. 02. 2016 01:10:56
Přesně, byli jsme v Saalbachu loni(2015).
07.02.2016 00:23:24 #47
Záleží na tom, co hledáš. Obě střediska jsou super, když jsi
nadprůměrný lyžař. Schladming je menší, většinu sjezdovek má na sever
a děla snad úplně všude. Za pár dnů ale nemáš co objevovat. Saalbach je
výrazně větší a mnohem víc charakterem tratí připomíná velká
střediska ve Francii. Po připojení Fieberbrunu je týden na projetí celého
střediska málo. Ne každá sjezdovka má děla a je tu spousta volných
terénů. Takže když přijde hezký sníh je to jasná volba. V obou
střediscích je problém najít za slušnou cenu ubytování na sjezdovce.
V Saalbachu navíc mají problém s propojením jižní a severní strany.
Souhlas s Tesnou, že těch pěších přechodů je tam víc, než dost. Jo a
ještě jedno varování pro rodiny s dětmi, resp. horší lyžaře. Modrá
v Saalbachu není modrá ve Schladmingu. Saalbachu není problém najít
modrou, která má několik poctivě černých úseků. Místní instruktoři
o nich mluví jako o „modrých s nádechem černého humoru“. Takže
Saalbach bych doporučil spíš zdatnějším lyžařům na celý týden
07.02.2016 00:39:30 #48
>> #45, Tesna, 06. 02. 2016 16:03:59
Ahá, no tak to máš naprostou pravdu.;-) Jen nechápu, proč bych měl chodit pešky, když budu chít ze Saalbachu jih do Saalbachu sever. Proč zrovna šlapat přes centum města. Prostě to objedu přes Zwölferkögel. Kolem dokola jsem to jel už párkrát a pešky jsem tedy u toho moc nechodil. No, ale každý to vnímáme jinak. Proti gustu žádný dišputát. Já raději lyžuju. Pěšky chodím jen od auta k lanovce.
07.02.2016 09:01:13 #49
Blíž to mám do Schladmingu, bližší je mi Saalbach. Obě střediska jsou
mé nej. S těmi přechody bych to tak tragicky neviděl ( kromě přechodu
přes město, který ale absolvovat nemusíš – z Planaie také nechceš
přecházet přímo na Reiteralm ). U bodu 7 z příspěvku 45 .Sjezd Schattberg West –
Vorderglemm – páteřní dojezdová „modrá“ 2b nenavazuje na spojovací
sjezdovky, nutnost si na ni vyšlápnout nebo to otočit pomalou čtyřkou
nahoru a pod ní pak dolů. to tak není. Ze Schattberg West se jede po
modré sedmičce, a pak po pěkné modré čtverce. Není nutno šlapat ani
vyjíždět. Obě střediska mají svoje plusy i mínusy. Já většinou volím
Saalbach.
07.02.2016 09:15:29 #50
Nemám moc v lásce mega areály, spíš menší které mi něčím vyhovují. A na kratší dobu je určitě vhodný spíš menší areál, v těch velkých je často nevýhodou určitý „infrastrukturní overhead“, který prostě žere čas. A navíc když jedete s více lidmi, je velkém areálu často spousta času a energie vyplácáno na nekonečné diskuze „kam teď“.
07.02.2016 09:44:37 #51
>> #50, HonzA_, 07. 02. 2016 09:15:29
Souhlas. Já v to mám jasno. Když jsem v Leogangu, tak jezdim AsitzII do té doby, dokud vydrží upravená sjezdovka, pak se přesunu na novou dlouhatánskou pod Steinbergbahn, občas přejedu do Saalbachu na Panoramu nebo Magic-6. Jezdit dokola nebo někde chodit pěšky mne nebere. No a v Kaprunu si bohatě vystačím na vždy poloprázdném Maiskogelu. Lyžování zdar.
07.02.2016 11:40:03 #52
>> #49, Honza M, 07. 02. 2016 09:01:13
U bodu 7 z příspěvku 45 .Sjezd Schattberg West – Vorderglemm – páteřní dojezdová „modrá“ 2b nenavazuje na spojovací sjezdovky, nutnost si na ni vyšlápnout nebo to otočit pomalou čtyřkou nahoru a pod ní pak dolů. to tak není. Ze Schattberg West se jede po modré sedmičce, a pak po pěkné modré čtverce. Není nutno šlapat ani vyjíždět.
Honzo, nevím, kdy jsi tam byl a jak se ti povedlo dojet ze 4 na 2b. Já tam byl letos v lednu, když už bylo sněhu dost, ale přes veškerou snahu se mi to nepovedlo. Takže souhlas s Tesnou. Buď výšlap nebo přes pomalou čtyřku.
Přes všechny nedostatky je ale pro mne Saalbach Hinterglemm úžasné středisko.
07.02.2016 14:11:44 #53
>> #47, ski maniac, 07. 02. 2016 00:23:24
Moje osobní zkušenost je ta, že ve Schladmingu je výrazně jednodušší najít ubytování v docházkové vzdálenosti od lanovky, požadované kvalitě a za rozumnou cenu (Haus, Planai West, Rohrmoos), zatímco v Saalbachu je to hlavně s ohledem na tu cenu téměř zázrak.
Ve Schladmingu jsem bydlel už 2× za rozumný peníz u sjezdovky (AP2 za 55–70 EUR/noc včetně Endreinigung a taxy) a počet nabídek apartmánů přímo v čtyřhoupačce (neberu vzdálenější oblasti) je obvykle 50+. Teď jsem tam doporučoval známým ve vrcholném D/A termínu ubytování a i přes něj jsem jim našel 3 nabídky s ubytováním v AP4 kousek od lanovky za 85–90 EUR/noc.
Naopak když jsem sháněl minulý týden něco obdobného v Saalbachu, tak v Leogangu na jejich stránkách jsem vybukoval poslední nabízený apartmán.
07.02.2016 14:50:17 #54
>> #48, Martin_B, 07. 02. 2016 00:39:30
>> #49, Honza M, 07. 02. 2016 09:01:13
Kurňa chlapi, tak mi poradťe. Já asi žiji v bludu. Když se chci dostat ze směru Leogang na Hinterglemm, tak jako lama jdu pěšky přes ulici na Bernkogelbahn a v obou směrech potkávám desítky a stovky podobných.
A protože už mám stejně lyže na rameni, tak je mi jedno jestli šlapu 150 metrů na Bernokogelbahn nebo 350 na Schattberg X-Press, kam se sice můžu dostat i přes Zworfelkogel, ale to znamená tak hoďku navíc po z poloviny zelených přejezdech a 5 dalších lanovek.
07.02.2016 21:03:20 #55
>> #54, Tesna, 07. 02. 2016 14:50:17
Přechod na Bernkogelbahn nijak neřeším, je to jen kousek. Pod Schattberg je to horší – je to z kopce. Nějak nemám potřebu řešit maličkosti. Dříve jsem psal, že obě střediska jsou mé nejoblíbenější. Já nevidím chyby ani v jednom. Problém mám jen tehdy, když tam narazím na neohleduplné lidi, ale to není často a naštěstí rychle zapomínám. Jen jsem byl nasr… při minulé návštěvě, kdy mi u restaurace na Asitzu někdo ukradl hůlky. A ve čtvrtek se teda asi mrknu do Schladmingu. Jinak mi Saalbach víc vyhovuje po nelyžařské stránce -kamarádi, prostředí, oblíbené hospůdky atd. Honza
07.02.2016 21:12:15 #56
>> #52, ski maniac, 07. 02. 2016 11:40:03
Fakt si nevybavuju problém s přejezdem ze čtverky na dvojkuB. Nesmíš sjet k Limbergliftu, ale projet po vrstevnici.Ještě zítra zavolám místním, aby mi to ověřili, popř.si to příště pohlídám a dám vědět.V Saalbachu jsem několikrát do roka, naposledy asi před dvěma týdny. H
07.02.2016 21:13:59 #57
>> #54, Tesna, 07. 02. 2016 14:50:17
Ten přechod se dá o něco zkrátit (80 m?), vyhnout se výtahu, při sjedu se musíte tlačit od výtahů doprava, dostanete se malým prudším sjezdem až k cestě- křižovatce. Trochu mi to ale připadá směšné, jak se pořád šťáráme zda Saalbach nebo Schladming. Ti Rakušani (Italové, Francouzi…) si nás trochu rozmazlili.
09.02.2016 20:22:06 #59
zbytocne velkmalne na 2e a v dnesnej dobe velmi preplnene . Ale kto ma rad ski turistiku davovu tisicovu,ten si pride na svoje.Len skoda ,ze tam je dobre ist minimalne na 2, 3 tyzdne aspon,aby to malo vyznam,aj to len zac. dec a koniec marec,inac napr. vedla Leogang Buchensteinwand-Hochfilzen to isti stale prazdny Skiorgazmus,parada,100 krat lepsie si tam zalyzujete!!!!!!§!!!!!!!!!! A take lahke,iba vedla ist.Ski den tak rychlo ubieha ,ze to uz neni o ski vo velkom,bohuzial.
09.02.2016 20:29:04 #60
Napr. milujem Markbachjoch,2 tyzdne teraz bol,sialenstvo tam zazil,totalny vrchol lyzovania super prazdne,idyla a kukal vedla na Hohe Salve,Skiwelt ako tam vsetci stresovo vsetko stihnut chcu v tisicovom dave,z Ellmau chytro Westendorf a aj Kitz nebodaj a rychlo spät pomoooooc ,uz 4 hodiny!! nieto este zastavit na nejakej vedlajsej prazdnej piste,Skiwelt dobry na celu zimu tam byt,vsak by plakal,ze tam vsetko nestihol,aj slnko a tak,ajajaaaaj a Zillertal ani nejdem komentovat,pomoooc
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.