Jahorina 2014/15
17.11.2014 20:14:18 #4
>> #3, cookies, 17. 11. 2014 19:30:33
Máš info jak to tam vypadá ?
Podle fotek už vyměnili sedačky . Manžestr taky je na nafocený
Nebo plánuješ jezdit mimo tratě ?
Ono to je i docela daleko
18.11.2014 21:12:20 #7
už jsem tam byl v zime v unoru 2013 a moc se me tam libilo… a argument cestovat 1000 km, z JM asi 800 km, do takoveho arealu…o velikosti špindlu… muzu oponovat, uz jsem nasel CK se kterou asi pojedu, a za 5 denni lyzovani a polopenci a dopravou dam 9000 a nemusim se tam ohlizet na korunu… a ve špindlu ktery mam z domova 400 km…a spoustu uřvanych polaku a nemcu… to radeji do zaminovane Bosny…ale kazdy hleda neco jine…
18.11.2014 21:44:17 #8
Tak těch 800 km se dá
Ale bohužel dálnice končí v HU
Pak se tam asi motá bus po okreskách:-|
Podle videa co jsem viděl na jutrubce mi to přišlo, že je tam dost sjezdovek
jakoby vedené žlabem . Nebyly rovné, ale prohnuté jako lavór
Ceny budou good. Ostatně celý Balkán je cenově v pohodě (krom Chorvatska a
protivných Chorvatů).
05.03.2018 20:15:53 #10
>> #9, PetrAT, 05. 03. 2018 16:52:34
Ještě jednou díky za impuls.
No a komentář č.6 je přesně ten, co jsem zmínil v reportu …
05.03.2018 20:40:40 #11
Mě to tam taky láká…jen k tomu ženu asi neukecám… Stejně tak by mě lákala Ukrajina
05.03.2018 21:03:40 #12
>> #11, parezzbablu, 05. 03. 2018 20:40:40
Musíš na to jít od lesa, jako já …
Já šel na ženu ekonomicky a zabralo to. Na druhou stranu moc nekousala všechno kolem. Ony si to ženský moc berou. No nekousala, ona to spíš vůbec nedala.
Když viděla tu bídu kolem, ten neskutečný brajgl kam oko dohlédne, pěkně do řady naskládané karoserie aut, z poloviny zasypané do břehů řeky (zřejmě kvůli jeho zpevnění), nákladní auto sklápějící plnou korbu odpadků přímo do řeky, ty rujny všude kolem.
No a pomyslným vrcholem byl průjezd Sarajevem. Ty rozstřílené a vypálené baráky, stejně jako totálně zničený obchodní dům, hned na hlavní třídě. Rujny přímo na Jahorině a korunu jsem tomu dal návštěvou bobové dráhy. Tam už to nedala a odmítla vystoupit z auta. Prý se na tu hrůzu už dívat nebude.
V ten okamžik jsem to vzdal, přestože jsem ještě chtěl navštívit skokanský areál a hotel Igman. Tam už jí na prohlídku nedostanu.
Dnes říká, že lyžovat by tam určitě jela, ale žádné exkurze po okolí už dělat rozhodně nebude.
05.03.2018 21:50:44 #13
Pro nás je hrozně složité pochopit tu situaci
To že si postavíš nový barák vedle sousedova (totálně prostříleného)
baráku, kterého jsi vyhnal z vesnice a čumíš do té rozstřílené a
chátrající budovy
Pro někoho kdo před cestou neměl úplně ponětí kam jede , tak to může
být složité, nepříjemné
Časem si na to zvykneš
Odpadky , to je na samotnou diskuzi. To nezvládají Chorvaté. Natož zbytek
Balkánu . Řeky plné PET láhví. Petky jsou děs .
Skládka za městem se likviduje tak, že se zapálí ..
Prostě toto tam není vyřešené a oni na to nemají mentalitu.
Mimochodem areál Jahorina je v části BiH, která je označovaná jako
Republika Srpsko . A Bjelašnica je jakože v Bosně . Tedy něco jako u nás
třeba Morava a Čechy.
05.03.2018 22:14:24 #14
>> #10, korsičan, 05. 03. 2018 20:15:53
Jak jste tam měli vymyšlené bydlení ?
05.03.2018 23:19:30 #15
>> #14, PetrAT, 05. 03. 2018 22:14:24
Tak já věděl přesně kam jedu. Byl jsem tam těsně po válce a to tam vypadalo úplně jinak. Dnešní stav je Švýcarskem, proti tomu co tam bylo tehdá.
Ale žena neměla ani tušení. Ta už chudák nevěřícně koukala 5km za hranicí Maďarska s Chorvatskem. Už jen setkání s prvním Chorvatským celníkem na ní udělalo mocný dojem. A když přišla hranice Chorvatska a Bosny a další Chorvatský celník, tak už přestala mluvit úplně. Člověk co zažil jen západ a nejvíc na východ byl v Brně, tak je to pro něj opravdu šok. A to je moje paní stejný vandrák jako já. Když na dovolenou, tak jedině pod stan a v zimě maximálně apartmán. Leze se mnou po horách, v létě spí v mrazu na ledu, prošla se mnou 2× na těžko GR20 a stejně to pro ní byl kulturní šok.
Právě proto jsem napsal, že to není destinace pro každého. Ani ne tak z důvodu servisu, ale té neskutečné bídy a zkázy kolem. No a když se k tomu přidá i to absolutně neekologické myšlení místních plus nakládání s odpady, může to být pro spoustu lidí problém. Ono úplně stačí, když tam chce člověk navštívit třeba na benzince WC. Ta díra v podlaze zastraší i kanady na nohách. Středoevropan to prostě nedá. To je pak zastávka za městem na „potřebu“ do mlází, úplným wellnesem.
Stejně tak nepochopitelné je to jejich válčení. Tam vlastně bojoval každý s každým. V tom světle je rozdělení Československa naprostým zázrakem, který tam ani jedna strana nechápe.
Jinak s tím rozdělením. Federace Bosny a Republika Srbska jsou vlastně dva samostatné státy, které mají každý svůj parlament a jakože vegetují pod společnou vlajkou. Snad i policii mají každý svoji, protože tam je každé jejich auto jiné. Ty tam jsou snad čtyři.
No a ubytování jsem vyřešil hned v červenci, jak jsi napsal ten report.
Bylo třeba jednat rychle, dokud byla rybička na háčku … Na bookingu je toho spousty.
Od hotelů až po apartmány. Vybral jsem hned ten první apartmán co měl
pěkné fotky a bylo. Ubytování pěkné, čisté a vybavené. Kvalita jako
třeba v Rakousku. Pro 5 lidí to bylo na týden 500 Euro, 100m od sjezdovky.
Já tady to moc neřeším, protože kdo moc vybírá, vždy přebere.
06.03.2018 13:01:27 #16
>> #15, korsičan, 05. 03. 2018 23:19:30
Díky za info .
Je možné, že na zimu ty ceny zvedají. Navíc je to kousek od Sarajeva
My jsme bydleli v BiH za 12€ na privatech. Kempy 5€ .
Hlavně že tam je více možností . Což třeba pod Bjelašnicí nebylo .
Tam jsme dojeli a jen nové moderní komplexy rozprodané jako apartmánové
byty
Ale podařilo se klasickým způsobem. Zeptáš se, pošlou tě do hospody,
z ní do další hospody a pak dojede Semir a půjčí ti byt
i s koránem
Rád bych se tam zase vydal . Je tam krásně
07.03.2018 09:43:57 #17
>> #16, PetrAT, 06. 03. 2018 13:01:27
No to není vůbec zač…
On není problém tam dostat ubytování ve stejné kategorii za 320–350 Euro, ale je v tom jeden háček.
Tato ubytování jsou dál od silnice a v zimě se nedá k chatě dostat autem. A jak jsem to tam tak prošel, tak pochybuji že i v létě. No a tahej pro 5 lidí celou zimní bagáž do baráku, třeba 200m po kolena ve sněhu. V létě by to problém nebyl, ale v zimě se to fakt nedá.
Navíc tam nikdo sníh neodklízí (kromě hlavní silnice), takže si lidé
buď cestu sami prohodí, nebo se brodí v závějích. A to platí jak pro
přístup k chatě, tak pro parkoviště. Ti co měli celý týden odhazování
sněhu na parkovišti kolem svého auta na salámu, měli v pátek a sobotu co
dělat. Před auty metrová bariéra nahrnutá od silničářů a mezi nima
žádný volný prostor, protože ten po týdnu dokonale zachumelil,
popřípadě zafoukal sněhem. No a kdo si tedy každý veček kolem auta
neuklidil, měl velký problém. Kam s takovým množstvím sněhu ??? Takže
pěkně naložit na hrablo, přejít silnici a vyhodit na bariéru (ta už ale
byla dávno do výšky člověka). To stačilo zopakovat tak tisíckrát a auto
bylo na světě …
Na Bjelašnici jsem koukal taky a tam je ubytování v úplně nových apartmánech (60–65m2), dostupné v rozmezí 300–350 euro. Jenže v létě ještě neměli ani pořádně základy šestisedačky, takže jsem vůbec nepředpokládal, že by se jim ji do zimy podařila uvést do chodu. A hle, v prosinci už jezdila. Tam to také musí být lyžařsky super, jen ten vítr mě straší.
07.03.2018 10:02:22 #18
Pod Bjelašnicí jsou ty apartmány dosti daleko od vleků
Odhadem 200–300 m
Je možné že tam lidi převážejí na skůtrech
A staví se tam další kapacity. Ale všechno to je dosti daleko.
Částečně by se dalo dojet k vlekům na lyžích
Ale cestou zpět na apartmán si vyšlápneš dosti schodů
Nicméně ten areál vypadal velice pěkně
A vítr nám tam foukal jeden den jako svině . Poryvy
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.