Čepice pod přilbu - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Čepice pod přilbu

08.12.2009 07:22:58 #1 

Boryš

V diskuzi k novému číslu SNOW se objevila kritika používání čepic pod přilby. Přitom v obchodech se sportovními potřebami se prodávají tenké čepice z funkčního materiálu, které jsou deklarovány přímo jako čepice pod přilbu. Ta kritika se týká jen používání klasických čepic pod velkou přilbu, a použití tenké čepičky pod přilbu o správné velikosti je v pořádku nebo může nastat problém s jakoukoli čepicí mezi přilbou a hlavou?

08.12.2009 08:41:47 #2 

Martin430

>> #1, Boryš, 08. 12. 2009 07:22:58

Tu kritiku jsem tam napsal já, tak se to pokusím shrnout.

Předpokladem účinného fungování ochranné přilby je její správné používání. V tomto případě je naprosto zásadní, aby přilba dokonale seděla na hlavě. Nesmí zajisté tlačit, ale jinak musí pevně sedět na hlavě. Jako určité minimum lze považovat to, že se helma na hlavě nikam nepohne při jejím nasazení a intenzivním zavrtění hlavou. Důležité je i správné nastavení upínacích systémů a jejich používání (zapnutí). U současných výrobků si jen velmi těžko dovedu představit, že by v přilbě byla někomu zima. Opačný problém řeší volitelné systémy ventilace (i regulovatelné), případně i vyjímatelné vnitřní stélky pro možnost praní. Proti tenké čepici (nebo kukle), při splnění výše uvedených předpokladů, nelze asi nic namítat. Například z důvodů hygienických v půjčovnách. Jakkoliv je diskutabilní, zda vše, co nám sportovní obchody nabízí, je vždy užitečné. Příliš velká (nesprávně upevněná, usazená, vypodložená čepicí) helma je skutečně nebezpečná. Před ničím nechrání, ba dokonce zvyšuje riziko úrazu. Závěrem bych snad ještě varoval před nákupem helem bez atestu a helem z druhé ruky. Nemusí splňovat bezpečnostní hlediska. A ještě jedno varování. Je velmi nebezpečné se domívat, že jsem kvalitní a dobře zvolenou helmou chráněn před vším. Jsou to obecně známé věci, doporučuji dvoučlánek Ivana Sosny v tištěném Snow na toto téma.

08.12.2009 09:12:37 #3 

Tom_

>> Boryš, 08. 12. 2009 07:22:58

Čepičku pod helmu používám na lyže i na kolo, když je velká zima. Konstrukce helem jsou různé a ty moje teda úplně nehřejou, takže čepička přijde vhod. Někdo dokonce používá ve velkých mrazech kuklu. S čepičkou pod helmou nemám problém, velikost stejně doreguluju kolečkem na týlu.

Někdy může být problém spíše mezi helmou a lyžemi. : – ))

>> #2, Martin430, 08. 12. 2009 08:41:47

Jeden můj známý si ve snow před lety přečetl článek o helmách a vydedukoval z něj, že když ho helma neochrání třeba při nárazu do stromu, tak ji vlastně nepotřebuje.

IMHO kdo nemá hlavu jen na to, aby mu nepršelo do krku, tak jezdí v helmě. Ať už s čepičkou pod helmu nebo bez. Samozřejmě jsou některé výjimky. Třeba na běžky se zatím helma nepoužívá, přitom při některých sjezdech je taky značné riziko úrazu. Nebo v mém okolí ani na kolečkových bruslích moc bruslařů v helmě nepozoruju.

Ještě k čepici pod helmou: viděl jsem ji třeba i u závodníků ve skocích na snowboardu. Nevím, jestli mají helmu povinnou, ale po doskoku si helmu okamžitě sundavají, asi aby jim nekazila image..

It's only skiing

08.12.2009 10:11:09 #4 

Boryš

My tu tenkou čepici pod přilbu používáme celá rodina k plné spokojenosti. Proto jsem vznesl ten dotaz. Přilba samozřejmě sedí i bez ní – nemá snahu se posouvat ani při prudkých pohybech hlavy. A nemám pocit, že by s tou čepicí se to nějak změnilo. Ale při nárazu to může být jinak…<p> A že přilba neochrání proti nárazu do stromu – je plno jiných situací, kdy ochrání perfektně. Stačí taková rozhoupaná tyčka na vleku, když se jí nepodaří zachytit. Když padá mokrý sníh, nepromočí se. A plno dalších „drobností“.

09.12.2009 20:43:21 #5 

Pavlos muž

Taky používám tenoučkou čepici z funkčního materiálu pod helmou. A zatím bez problémů.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

09.12.2009 22:30:11 #6 

PetrAT muž

Teňoučká čepice a nebo kukla nebude problém.
Při pádu bude spíše hrát roli dotažení řemínku pod bradou.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy