Volkl - Titanium vs Steel

13.01.2015 18:17:54 #1 

lapaj

Ahojte, prosim o vas odborny nazor a pomoc, ci ma pre mna vyznam sa zaoberat tymto technologickym rozdielom pri lyziach Volkl (a mozno aj ina znacka). Dlhorocne par dni v sezone jazdim (asi s ambiciami sportovo/rychlo) Fischer RX8 (r2006, 170cm, 114×66×98). Aktualne mam 97kg pri 181cm vyske, snazim sa ficat dlhsie obluky, ale kde citim, ze tie lyze su uz dost nestabile resp rozhadzane (kedze maju R14). Paradoxne v poobednom oranisku som s nimi vcelku spokojny, ale to asi moja hybnost robi zo mna tank… Preto uvazujem o obstarani niecoho dlhsieho na vacsi obluk a moju vahu.

Mal so moznost vyskusat par jazd na cersto upravenej a tvrdej (nie vyrazne ladovej)piste toto: 175cm – http://www.voelkl.cz/…r-rc-uvo-red a toto 178cm – http://www.voelkl.cz/…edwall-l-uvo

RC sa mi laicky zdali „lahsie“ ovladatelne a rychlejsie, mal som z nich vacsi „plesir“. Code sa mi tazsie dostavali do obluka a „trval“ mi dlhsie.

Nastudoval technoligie, a neviem ako mam brat na zretel, ze tie RC nemaju Titan(al?) ale „len“ ocelovu vystuhu, vzhladom na moju vahu a ocakavanie dlhorocneho pouzivania.

Takze otazka, je TITANal taky dolezity?

Dakujem velmi pekne za vase rady.

PS: ospravedlnujem sa obsirne popisanie mojej situacie…

13.01.2015 22:16:52 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, lapaj, 13. 01. 2015 18:17:54

Je pěkné, jak si notuješ s testem RC

Existují i dost dobré lyže úplně bez titanalu, třeba s karbonovým plátem. Záleží, jakou reakci na své pokyny očekáváš a jakou techniku zatáčení na jakém terénu hodláš používat. Obávám se také, že 97kg u Tebe nebudou jen svaly.

Myslím, že víc než přítomnost či absence titanalu, se na trvanlivosti lyží podepíše správnost jejich výběru (délka a kategorie) a používání způsobem a v podmínkách odpovídajících zvolené délce a kategorii a schopnostem jezdce.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

13.01.2015 23:37:30 #3 

lapaj

Dik za reakciu.

prave to ma „desi“ ze: ideální pro lehčí jezdce jako celodenní univerzálka. Hladam „idelani pro tezsi ambiciozni snad aj sportovne zalozene“.

Urcite mam, ako sm uz tu cital, to „kancelarske sádílko“, ale myslim ze ze sportove zbytky „masa“ z mladosti este nejake zostali a odvaha a nadsenie nechyba. Prave to by som mozno potreboval, pomoct s tou spravnostou vyberu nahrady RX8.

Je typ lyze „RC 175“ uplne mimo?

Dik.

14.01.2015 08:10:59 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, lapaj, 13. 01. 2015 23:37:30

Přečti si tady

181/97 kg, něco svalů, sportovní rychlejší jezdec, RC …
V délce 175 by byly RC přijatelné za těchto podmínek:
- kdybys měl 80 kg
- kdybys byl žena
- kdybys je měl na jízdu v brankách
- kdybys měl výrazný handicap (klouby, zlomeniny)
- kdybys nejezdil rychle

Pro Tebe platí u RC spíš těch +5cm k výšce postavy (kvůli hmotnosti), takže pohledej jinde, v délkách 180 – 185 cm, s odpovídajícím R. Budou to lyže nejdelší nebo druhé nejdelší v řadě. Popřípadě alternativu mezi širšími lyžemi. Nebo model, u kterého se většina shodne, že jde o lyže tuhé/tvrdé.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

14.01.2015 09:08:42 #5 

TomáS muž

>> #1, lapaj, 13. 01. 2015 18:17:54

Při váze kolem 100kg by 175cm/R cca 16 byla dobrá jedině skutečně tvrdší lyže, sendvičová s dvěma titanaly.

14.01.2015 17:03:43 #6 

lapaj

Ahojte, dakujem za usmernenie a v podstate potvrdenie mojej dilemy ohladom titanalu. Pri mojej vahe (a ambiciach) musim riesit titanal, ak nechcem dlzku >180cm, ktorej sa obavam…

Sirsiu (aj tuhsiu) som skusil tu Volkl Code (76mm), ale nejako mi nesadla v porovnani s RC(72mm).

Este mozno blba otazka: V pripade „poddimenzovanej“ lyze, s ohladom na „kvalitu“ lyzovania hrozi co ? (okrem skratenej zivotnosti)

Idem dalej testovat a hladat.

Dik.

14.01.2015 17:30:39 #7 

˘Ö˘Krab muž

>> #6, lapaj, 14. 01. 2015 17:03:43

Kratší životnost, horší držení na ledu, menší stabilita v rychlosti. Délky není třeba se tak bát, když k ní zvolíš odpovídající vykrojení, aby lyže pracovala v oblouku za Tebe. Není zásadní rozdíl v obtížnosti ovládání Tebou uvedených RC okolo 175 cm a třeba SCT 182/15,5, což je skoroslalomka :-). A taková GS 182/18 je přesně pro Tebe – umírněný RC v prodloužené délce, ale stále ještě s dostatečným krojením.

Zkrátka si při výběru musíš víc hledět na parametry lyží, jak konstrukci, tak vykrojení. Vůbec nevíme, jak lyžuješ, možná bych doporučil zaplatit si u někoho krátký kurz jízdy středním obloukem a při té příležitosti si delší lyže půjčit a osahat, je možné, že svými obavami se obíráš o další pokrok a požitek z lyžování.

>> #5, TomáS, 14. 01. 2015 09:08:42

Souhlas, ale to by musel jít do RD nebo nějakých starých modelů, takové se dnes snad ani nedělají (naštěstí).

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy