Problem s botami - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžařské boty Problem s botami

Problem s botami

19.02.2015 10:21:51 #1 

Etnies

Zdravím…

Mel bych takovej dotaz…pred tydnem jsem sikoupil boty Head Vector 100/flexi 100/90).Jakzto clovek ktery ma dost siroke chodidlo a i dost vysoke,tak sem shanel neco v cem me ty nohy nebudou bolet az tak brutalne… boty : http://www.sportisimo.cz/…r-100/89331/

Prvni den(boty sem nemel na nohou ani vecer pred odjzedem) sme jeli na cely den do Herlikovic,boty sem si nazul,ovsem po deseti minutach co ani nebyli dopnuty zacli neskutecne bolet,bolest takova,ze to neslo vydrzet a boty sem musel na chvili sundat,nejvetsi tlak sem citil ze stran chodidla a pak se bolest prelevala skoro na celou nohu,nohy se v bolestech stridali.Boty sem si koupil schvalne trochu mensi,ackoliv se palcem sotva dotekam.Po chvili sem to zas zkusil a i pres bolesti,kvuli kterym sem vse mimo lanovek vyradil z okruhu zajmu,zacal jezdit dal…chvilakama to bylo lepsi,ale chvilakama to bylo opet sileny.Bota ma tvarovatelnou boticku na nohu cloveka,coz sem myslel ze by mi mohlo u techto bot pomoci.Dalsi vec je,ze k memu absolutnimu nepochopeni pri dopinani obou bot sem zjistil jeden fakt a to ze prava mi jdena hornich przkach dopnout celkem uplne v pohode(mam trochu silensji lytka)na prave bote sem dopnul dokonce az na „dvojku“,ovsem na leve? tam maximalne na jedicku a to s pridanim neskutecnem sily,kdy mi to nohu nahore stahlo asi az moc,zkratka jednodude receno mi prijde leva bota vadna uz z vyroby jelikoz horni prezka zkrtak skoro nejde dotahnout a na prave noze to dam v pohode na dvojku,jedine co me napadlo jestli nejsou nejak zle serizene,protoze neni mozny,abych mel prave lytko o tolik vetsi,navic sem pravak…Merim 180cm vazim 92 kg,boty mam 28. Boty jeste mohu do pozitri vratit a ja stale nevim zda to udelat nebo ne,jezdeny byly jeden cely den,kdy bolest moc neustupovala,ty boky chodidel byli otlaceny jeste druhy den… Nekteri lide mi doporucili vyndat vnitrni vlozku,aby se mi tam trochu zvetsilo misto na nohy.Nebo jemam zkusit mit treba dnes cely na nohou? Doporucili byste pripadne nejake jine boty? Myslel sem,ze tyto budou pro me svou sirkou dostacujici,ale asi jsem se spletl.

19.02.2015 10:33:38 #2 

PetrAT muž

Podívej se jestli není posunutý hřebínek
Bývají tam 3 díry
Vnitřní botička se časem vymačkává
Pokud je bota úzká, dá se nechat rozšířit
Pomůže také tvarovaná vložka . Která udrží klenbu a nenechá chodidlo rozplácnout do šířky a do délky
Tou vložkou bych začal .

19.02.2015 11:30:09 #3 

Etnies

Tak leva bota je uz vyresena(diky)..Ted nevim jestli to tedy nezkusit bez tech vlozek?A pak kdyztak tu tvarovanou vlozku.Snad to pomuze,protoze nohu v tom mam jinak sevrenou fakt fest,prstama hejbatmuzu ale v okoli nartu a chodidla to je silena tupa bolest.

19.02.2015 11:43:19 #4 

Navvy

>> #3, Etnies, 19. 02. 2015 11:30:09

To, co popisuješ, je pravděpodobně způsobeno tím, že máš podstatně užší botu než chodidlo. Proto tady v diskusi stále doporučuji, aby si lidé při koupi bot měřili nejenom délku chodidla, ale i jeho šířku. Teď máš dvě možnosti:

1. Metoda neinvazivní – budeš zkoušet přivyknout chodidlo na svoje boty a budeš tvarovat botičku jen pouhým tlakem chodidla na vnitřní botičku. Teď už je pozdě Ti psát, žes sis měl vzít do prodejny třeba notebook, nazout boty, zapnout je a aspoň půl hodiny v nich takto v prodejně pobýt (notebook ti zkrátí čekání). Takže boty i s botičkou uvnitř zahřeješ a nazuješ si do nich nohy v silnějších ponožkách a jak dlouho vydržíš, tak si je necháš. Boty se tím uvnitř trochu vymačkají a boční i horní tlak na chodidlo trochu povolí.
  2. Invazivní metoda znamená návštěvu „bootfittera“.

Samozřejmě třetí možností je boty prodat a koupit si uvážlivě jiné.

19.02.2015 11:58:36 #5 

Etnies

ta bota je 103mm

19.02.2015 12:27:13 #6 

Kelly01

Vítej v klubu. s tou prodejnou to tak jednoznačný není, já se dokážu houpat při koupi v botech i 2 hodiny, přijdu domů a na svah a je to všechno jinak – problém mám hlavně s pravou nohou ta mi mrtví ve všech třech botách – někdy za hodinu, někdy za 5 a občas vůbec.. Klidně popíši mé nové boty.1. prodejna jakž tak. 2. první den lyžování, pak horkovzduška a lžička a vytlačení místa pro vnitřní nártové kůstky. 3. druhý den lyžování – podložení pat o 3mm a dopolstrování kolem kotníků zatím jan zvenku. Navíc test na svahu po dvou hodinách v –6°C a to vyzutí, vytáhnutí botičky a opětovná montáž se ztrátou kůže na kloubech obou ukazováků na ruce.. 4. pokračování zítra bo za týden jedu do alp a chci mít doladěné i druhé boty.. PS: beru si sebou i starý vyčvachtaný pro případ že bych ani v jedněch nových nevydržel dýl než do oběda nebo musel trávit čas na svahu s „polovičkou“ :)…

19.02.2015 14:45:13 #8 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Etnies, 19. 02. 2015 10:21:51

Jen pár c€ntů:
• jak máš skutečně dlouhá a široká chodidla?
• tvarovatelná botička je pěkná, ale nohu drží skelet – ten bude nejspíš ve Tvém případě muset být také tvarován
• vyndej si ze skeletů botičky, vyzkoušej, jak jsou Ti velké samy o sobě
• vyndej z botiček vložky, dej je do skeletů bez botiček a zjisti, jestli a jak a kde skelety tlačí
• poslední bod vyzkoušej i s ortopedickou vložkou

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

19.02.2015 15:06:48 #9 

Etnies

kolik cca stoji to tvarovani?

19.02.2015 15:10:33 #10 

˘Ö˘Krab muž

>> #9, Etnies, 19. 02. 2015 15:06:48

Jak které, počítej snad kolem 300 Kč/místo. U větších úprav se předem vyplatí licitovat o celkové ceně za doladění bot.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

19.02.2015 17:52:36 #11 

Mára Bednářů muž

Etnies, mas plochou nohu? Kdyz vytahnes vlozku a strcis do skeletu nohu, opira se ti v nektere casti chodidlo o skelet nebo citis, ze je nekde minimalni prostor mezi chodidlem a skeletem? Mas na noze nejaky vyrustek? Pokud bude nektera odpoved ANO, tak hura do upravy skeletu :-)

Fotky

19.02.2015 18:02:00 #12 

Mára Bednářů muž

Dalsi mozny problem v prokrveni chodidla je tlusty jazyk vlozky, ktery tlaci na nart.

Do sverakove boty je dobre pouzivat tenkou ponozku, ktera ma pouze zateplenou spicku a zesilenou patu (podkolenky nepouzivam, pac mam dlouhy termo gate).

19.02.2015 23:07:04 #13 

Etnies

Co rikate,ze bych je vymenil za tyto? jsou primo pro lidi splochou a sirokou nohou…

http://www.sportisimo.cz/…se-90/52517/

19.02.2015 23:56:42 #14 

JezdímŠusem

mám taky nový boty a skoro stejnej problém…

Když jsem boty „tvaroval“ v obýváku u Tv a občas se s nimi prošel, celkem to šlo. Jenže na svahu to bylo daleko horší, pálivá bolest… pomohla vložka Sidas a podložka pod desku která byla ve skeletu (jen pod přední část). Noha prostě „zapadala“ do dolního ohybu skeletu který je logicky užší, s podložkou je asi o 2mm nahoře a ta Sidas vložka ji asi i lépe drží… Ne že by to bylo jako v papučích, ale už se to dá celkem i vydržet

20.02.2015 07:11:51 #15 

PetrAT muž

>> #13, Etnies, 19. 02. 2015 23:07:04

jsou primo pro lidi splochou

usuzuješ na základě čeho ?
Koupě bot je loterie a jejich doladění alchimie
Základem je zkoušet a zkoušet
Z internetu nic moc nezjistíš

20.02.2015 07:24:57 #16 

Mára Bednářů muž

>> #14, JezdímŠusem, 19. 02. 2015 23:56:42

U lidi s velice plochou nohou nova stelka nepomuzu, protoze je potreba podepirat klenbu minimalne. Problem plochych nohou je v nakloneni celeho chodidla na vnitrni stranu skeletu. Myslim, ze vyrobci sportovnich lyzaku vyraby skelety pro standardni chodidla a nerozlisuji plochou nohu, alespon vyrobce Lange nic takoveho nenabizi a pouze ma v nabidce verze lyzaku ,,wide,, (o 3 mm sirsi), ale neni to urcene pro plochou nohu. Sam mam velice plochou nohu a bez razantni upravy skeletu na vnitrni strane to neslo. Vymena stelky za starou, kterou jsem drive pouzival absolutne nepomohlo a vyhovuje mi jezdeni bez stelky. Jeste premyslim o zbrouseni zepy, abych tam mohl dat tu stelku, ale zepa je v predni casti slaba, tak to asi necham jak je.

P.s. mam Lange RS 110 wide (sirka 100 mm) a vytazeny skelet v problemovem miste o cca 10 mm

20.02.2015 08:21:20 #17 

PE3K muž

mám podobný problém (široké chodidlo/vysoký nárt) + potřebuju v lyžákách vydržet denně 5–8 hodin. u pár sezon starých lange RX100 jsem vše vyřešil vložkou sidas + bootfitting v mém případě v oblasti kloubu malíčku. cca 3× jsem byl u bootfittera než jsme dosáhli top výsledku.

Letos jsem pořídil HEAD RAPTOR 130RS, kromě klasického nahřátí+obutí na 20–30 minut bez úprav, a jsem maximálně spokojený. Pohodlná bota na celý den a zároveň tvrdší tak jak to mám rád.

Záleží na obnosu, který do bot chceš investovat. Znám dost lidí, kteří mají boty ze serie Fischer Vacuum a také jsou spokojení.

V Tvém případě je to nejlepší řešení jak píše kolega >> #8, ˘Ö˘Krab, 19. 02. 2015 14:45:13

21.02.2015 08:25:47 #18 

Kelly01

Já mám ještě jeden problém, doma je můžu mít na noze třeba 2 hodiny a je to OK, pak přijedu na hory a za půl hodiny mne začne brnět a znecitliví.. vždy se jedná o pravou nohu – od nártu vpřed…

21.02.2015 10:19:05 #19 

cajoch

>> #18, Kelly01, 21. 02. 2015 08:25:47

a povoluješ boty na vlek? Taky mi ráno strašně bolí (nedokrvují se nohy), ale poctivě povoluju přezky kdykoli to jde (najmě spodní)…noha si zvyká a odpoledne už můžu vypínání přezek vynechávat, noha to vydrží… V pytli jsem ráno v Alpách či Dolomitech, protože ráno vydržím v zapnutý jen chvilku a ty sjezdovky jsou delší než chvilka..:-)..už jsem to párkrát vypínal i na sjezdovce…

Díky tomu udržím nohu v pohodě po celý den…

PS: Doma tě nebolí, protože sedíš v ušáku, nedokrvují se když stojíš a něco po nohách chceš…

21.02.2015 10:39:15 #20 

Kelly01

To znám, ale ty první 2 hodiny jsou pro pravou nohu utrpením, nejprve mám kolem prstů místa až až, a pak mám pocit svěráku a brnění, samo že je perfektně plochá… Po 3 hodinách to sice je taky OK, ale kdo se má každý ráno nervovat? Je to jak když jdeš k zubaři a nevíš co tě ten den čeká:)…

21.02.2015 16:50:11 #21 

PetrAT muž

>> #20, Kelly01, 21. 02. 2015 10:39:15

Nemáš už moc zmáčknutou nohu v oblasti kotníku a nebo nártu ?
Pak se totiž neprokrvuje přední část chodidla
Podívej se na to co jsi nechával dolepit, možná už je problém tam a nikoliv vpředu botu

21.02.2015 18:14:24 #22 

medvěd muž

Já vám s těma tvrdejma botama furt nevím. Roky jsem odlyžoval v 130 Somách kdekoliv bez nejmenšího problému a úprav, pak jsem měl dvouletou přestávku z různých důvodů a letos mám po začátku sezony nejspíše otlak z 130 FI bot nad obl. lig. FTA (zevní kotník), patrně tvořící se bolestivé ganglion. Či něco jako distorzi z obouvání/zouvání tvrdých bot, ale vidím tam tu bouličku, takže … . Je pravda, že jsem nezhubl, křečové žíly kupodivu také nezmizely, ano, mám tenké ponožky, anavenol ale beru, punčochy též nosím atd., jezdím tak na dvě tři hoďky ráno, ale staré dobré volnější Somy 110 to vyřešily, dá se v nich s tím totiž lyžovat. Navíc z nich mám dojem lepšího (předozadího) postoje na lyžích, jsem tam bez berličky v podobě extra tvrdých bot, doufám, že převážně ve středním postavení, lyže točí stejně atd. Tak ještě jednou po letech musím podpořit rozumný, kdysi zde též prezentovaný názor Ivana V., že z tvrdých bot (ale též příliš měkkých) je pro hobíky víc potíží, než užitku (jestli si to pamatuji správně). M.

21.02.2015 19:28:49 #23 

Kelly01

>> #21, PetrAT, 21. 02. 2015 16:50:11

To mne nenapadlo že by to mohlo jít z takové dálky.. Zkouška je jednoduchá, dám den bez vycpávky v pravé botě..

medvěd – mně se nezdá že flexe 100–120 by tohle způsobila, spíš sportovní/turis­tické boty a jejich tenké/tlusté botičky..

Ale zas mezi Lange FI 100 a Nordica FI 120 je tloušťka botičky několikanásobně ve prospěch Nordiky…?

24.02.2015 01:00:34 #24 

Navvy

>> #22, medvěd, 21. 02. 2015 18:14:24

Tvrdší bota by neměla ničemu vadit. Samozřejmě s ohledem na hmotnost lyžaře a jeho techniku. Dříve se dělaly prakticky jen tvrdé boty a problémy s tím moc nebyly. Já nejsem žádný závodník (ba ani hobík ne) a dnes jsem na svahu opět v duchu blahořečil Ivanovi, že mě před 3 lety nepřímo přesvědčil na boty s flexí 130. Ten pocit jistoty je k nezaplacení. Nemám vůbec žádné problémy s tím, že by někde tlačily nebo jinak trápily. Jediný problém je zouvání při velkých mrazech. S botami je ovšem třeba postupovat rozumně. Každopádně je nezbytné si změřit i šířku chodidla a podle toho vybrat model o vhodné šířce. A noha se samozřejmě může časem měnit. Prostě stejná bota o různé flexi nemůže tlačit, pokud má správnou velikost.

01.01.2020 23:49:33 #25 

woland muž

Osobně mám lehce vyklenuté chodilo do boku a také v této části je to vždy po 15 minutách horor- bolest, musím odpočívat v půli kopce. Zlepší se to po asi dvou hodinách, ale ani potom to není nic moc. Mám tvarované vložky, boty jsem vyměnil za širší. Asi nejvíc mi pomůže, když podložím patu -pod vložku. Podložky koupíte v obuvi nebo si to prostě podlepíte. Tak pokud má někdo obdobný problém může to zkusit. Nezabere – vyhodíte vložku. Má smysl dělat i pokusy typu nahřát botu v troubě a pak rozchodit po bytě? Nebo je to to úlet? Všem přeji šťastný nový rok bez zranění a spostu sněhu.

02.01.2020 10:06:39 #26 

Mára Bednářů muž

>> #25, woland, 01. 01. 2020 23:49:33

Zasel bych do specialky kde upravuji skelety a problemove misto ti vytahnou. Jaky presny typ lyzaku mas? Klidne je mozne, ze mas skelet s moznosti upravy i v domacim prostredi bez specialnich nastroju. Cim dele budes cekat, tak o to vice se ti vymackne polstrovani u boticky v problemovem mis­te.

26.01.2020 08:56:55 #27 

fspuh

>> #26, Marek Bednář, 02. 01. 2020 10:06:39

Protože se mi mírně zvedá pata (mám tenčí nohu a třetí přezka už je na maximu, délkově jsou boty akorát) musím nosit 2 tlusté ponožky. Raději bych použil tenčí stélku do bot a nejsem si jistý, zda ji vložit do botičky nebo pod ni přímo do skeletu. Na prodejně jen krčí rameny. Děkuji za případnou praktickou radu.

26.01.2020 09:07:29 #28 

adam 1

>> #27, fspuh, 26. 01. 2020 08:56:55

https://snow.cz/…o-prezkacich

2tlusté ponožky?A sakra :-D Zkus si schválně tu skeletovou metodu ;-)

26.01.2020 09:42:35 #29 

Myval muž

Na tenhle problem celkem funguji tzv. „Cecka“. Jsou asi 2–3mm tluste z penove gumy a lepi se na boticku z vnejsi strany kolem kotniku. Musel jsem je taky pouzit kdyz se mi po roce vymackaly boticky. Urcite daleko lepsi nez 2 tluste ponozky. Ale zamyslel bych se jestli ty boty nejsou opravdu moc velke nebo spis nevhodneho tvaru, moc siroke,… ?

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

26.01.2020 11:11:32 #30 

IIIvan muž

>> #28, adam 1, 26. 01. 2020 09:07:29

Ako píše Adam, skús skeletovú metódu – vyber botičku von, daj dnu do skeletu bosú nohu a špičku daj dopredu nadoraz(ale aby si nekrčil prsty). Koľko miesta máš medzi pätou a skeletom vzadu?

Ja by som sa aj stavil, že to bude moc veľká bota na dĺžku..

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy