30.03.2015 21:10:58 #61
>> #60, TNS, 30. 03. 2015 20:37:22
Ve Špindlu se říká hřiště horní části černé ve svaťáku a na Medvědíně . Hřiště protože je to rovná,široká a v mírnějším sklonu část sjezdovek.V obou případech obsluhovaná kotvou.Ideální pro cvičení ,Medvědín i pro malé děti.Ve svaťáku se tam dal postavit i GS (letos nevím ,nebyl jsem tam ani jednou).
30.03.2015 21:21:42 #62
>> #61, m3, 30. 03. 2015 21:10:58
Vďaka.Domnieval som sa,že to tak bude.Vždy som sa zabudol opýtať.
31.03.2015 14:27:57 #63
>> #57, TomáS, 30. 03. 2015 20:06:43
Zdravím, tak si vemte dovču a jeďte to do Špindlu rozbalit, za těch 12 dní do 12. 4. se tam budete točit, až Vám upadnou nohy. Znám spoustu lidí, kteří mají sezónku (mám jí taky +3× rodina) a vůbec jsem nezaregistroval, že by si někdo stěžoval na termín ukončení sezóny.
Nicméně, minulý týden jsem poslouchal debatu mimo špindlerovských snowboardistů při spring s., „ty voe, kde se tady vzal ten sníh“, popravdě, Špindl je dnes jedno z mála středisek, kde dokážou udržet kvalitu do konce března a ještě skoro do 1/2 dubna.
Dnes tam napadlo cca 15–20 čísel a má padat a fakt jsem zvědavej, kolik lidí i s ohledem na Velikonoční prázdniny dětí, přijede do Špindlu lyžovat… Mějte se fajn. M.
31.03.2015 14:48:02 #64
>> #63, headskitest, 31. 03. 2015 14:27:57
Já přijedu, o tom žádná. Když byl sníh dokázalo minulé vedení udržet super kvalitu na Machytce do konce dubna! Rozhodně nekončili, když evidentně ještě mohli točit. Z mých přátel co sezónku mají, nadávají všichni a velmi sprostě… Potom, co zavřou Medvědín, bude mít cenu jet do Petra pouze za předpokladu, pojede-li hřiště. Malinko se bojím, že ho taky zavřou.
31.03.2015 16:36:24 #65
Vždy to bylo opačně, Svaťák končil po velikonocích a minimálně Mísečky jeli do 1.května, to bylo ale za bývalého majitele. Nechápu logiku, mám na kopci kvanta technického sněhu, který jsem na podzim za těžký prachy vyrobil a teď ho nechám radši roztát, než abych těm lidem prodal skipas za dejme tomu 300Kč? My jsme vždy jezdily do poloviny dubna a přišlo nám to jako ty nejlepší dny ze sezony. To si ale říkali za skipas 250Kč.
04.04.2015 02:10:58 #67
Kvůli téhle debatě jsem se zaregistroval. Jsem ve Špindlu cca 15 sezón a jde to opravdu od desíti k pěti.
Za starého skiareálu se Špindl pyšnil tím, že měl nejdelší sezónu v ČR, srovnatelnou s délkou sezóny v Alpách – od listopadu do konce poloviny dubna. Pamatuju, že jsem došel na Medvědín pěšky s lyžema na rameni, botama v batohu, dole se přezul a vyvezl se lanovkou jezdící v hodinových intervalech nahoru lyžovat na Machytku. Ale to byl ještě Špindl LYŽAŘSKÉ STŘEDISKO! To tehdy jezdil celou sezónu i Krakonoš v centru – zábavná městská sjezdovka, která mimochodem umožňovala dostat se z města na lyžích do svaťáku bez nutnosti chodit pěšky.
Někdo tu psal, „uvidíme jak bude v provozu svaťák po velikonocích, jestli bude jezdit hřiště“ – s tím nepočítejte, hřiště nepojede a ty hromady sněhu ve snowparku tam budou roztávat asi do června. Mimochodem, co jsem tam projel okolo, tak snowpark na hřišti byl minimálně využívaný.
Víte jak se natahoval provoz? Běžné bylo, že ráno byla třeba černá ve svaťáku upravená, přes den to roztálo – hnědé fleky a večer nahrnuli sníh (třeba z těch hromad ze skoků) a upravili to do sjízdné podoby, několik dní po sobě – chtěli mít sezónu co nejdelší. Teď napadne půl metru sněhu a sezóna končí. Dřív by tohle znamenalo prodloužení o 14 dní. Lanovka na Medvědín sloužila i pro běžkaře kteří chtěli na Mísečky ze Špindlu a taky jako nástup na hřebeny.
for headskitest: nadávají úplně všichni co tu něco zažili a pravidelně mají sezónní permici, nic neříkají akorát ti, kdo jsou tu rok dva.
Vůbec nechápu jak může nějaký lyžař obhajovat tento přístup vedení k provozu lyžařského střediska, které chce konkurovat Alpám. Čím vlastně? Asi už jen cenou skipasu. A pro koho chtějí stavět nové lanovky nechápu už vůbec, když je tu rok od roku míň lidí. Pro Topolánka a Verešovou?
04.04.2015 07:32:18 #68
>> #67, VixL, 04. 04. 2015 02:10:58
Takhle vypadá přechod k tvrdému byznysu. Vyzobat hrozinky a zbytek nechat být.
05.04.2015 20:43:19 #70
Není moc co dodat, přesně tak to je. Jak říkáš, dnes i včera lidí jak o Vánocích, areál ale tvrdošíjně na FB tvrdí, že končí kvůli slabé návštěvnosti. Holt letos ještě Melidě nepatřej „ápreší“ zařízení na Medvědíně a Mísečkách, tak je potřeba dát to trochu najevo. Uvidíme za rok, až postavěj nový apartmány a převezmou stopu, restauraci na Medvědíně atd.
Bohužel starý DOBRÝ časy jsou asi nenávratně pryč…a že je nás dlouholetejch sezónkářů nas.anejch víc než dost.
05.04.2015 20:50:48 #71
>> #69, VixL, 04. 04. 2015 15:10:51
Zdravím, ten stan mi nepaří, mám modul u Zubra na červený (Medvědín) a na Pláních jsme na terase + shop, obě dvě provozovny jsou otevřené. Ano máte pravdu, těch lidí (asi nečtou příspěvky v tomto vláknu, jak je to tady všechno hrozné) je překvapivě hodně, lyžování je fantastické, asi paradoxně nejlepší v této sezóně. Návštěvníci tu budou do zítřka a potom bude skutečný konec, ještě týden se dá jezdit ve Svaťáku. Těch lidí (Vás skalních lyžařů), zde bude bohužel možná minimum (nebo nikdo) a nebude pro koho jezdit, my nebudeme komu servisovat a půjčovat lyže, do restaurace nikdo nepřijde…, proto se to bohužel zavře, my bohužel taky zavřeme… Díky M.
05.04.2015 21:51:27 #72
>> #71, headskitest, 05. 04. 2015 20:50:48
Překvapivě? Asi jste tu posledních pár let moc Velikonoc nezažil. Z jaké křišťálové koule věštíte, že už od úterka nikdo nepřijede? Opravdu to na Medvědíně/Mísečkách asi moc neznáte a prvních májů s frontou nadšenců jste moc nezažil. Bohužel… Díky Másin
05.04.2015 22:21:08 #73
>> #72, Másin, 05. 04. 2015 21:51:27
Psal jsem překvapivě v této sezóně, ne primárně o Velikonocích. ViXl napíše, že mi patří stan pod Medvědínem…trochu se to tu překrucuje…, a bohužel pouze z nadšení nemůže být člověk živ. Víte posledních 14 dní, tak jak jsem psal, tu skutečně skoro nikdo nebyl, a odhaduji, že tento trend bude i po Velikonocích. Dle předpovědi má být od čtvrtka přes 10 st. Nicméně já budu první, kdo bude prosazovat prodloužení sezóny (otázka je s jakým výsledkem) mezi prvními s ohledem na mé podnikání ve Špindlu, když se ukáže, že poptávka předčí nabídku.
05.04.2015 22:54:42 #74
>> #73, headskitest, 05. 04. 2015 22:21:08
Celá tato kritika Špindlu je o tom, že změnil svůj přístup k provozování areálu.
Z místa, které bylo hrdé na to jak dlouho dokáže pro skalní lyžaře udržet sezónu, se změnil na klasický rejžovací areál pouťového typu.
Proto ta kritika.
Samozřejmě je jasné, že s klesajícím počtem návštěvníků se různé provozovny zavírají nebo omezují provoz. Je jasné, že klesá počet vleků/lanovek v provozu. Ale je velká škoda že zjevně končí tradiční hrdost na dlouhou sezónu na Machytce.
Ale život je holt změna. Tekže teď zřejmě postupně žezlo nejdéle otevřeného areálu bude přebírat Harrachov – alespoň v posledních sezónách to tak vypadalo.
05.04.2015 23:21:05 #75
Vůbec nechápu jak může nějaký lyžař obhajovat tento přístup vedení k provozu lyžařského střediska
Že jsem tak smělej,ale asi mě uteklo,že by někdo takový přístup obhajoval.Byl jsem ve svaťáku od středy do pátku.Na fotce se čtvrteční chumelenicí je vidět kolik jezdilo lidí.V pátek to bylo asi o 10 lidí lepší.Teď přes Velikonoce po úpravě tam asi je/bylo plno,ale obávám se,že v týdnu zase bude pusto prázdno.Samozřejmě pro fajnšmekry a sezonkáře ideální stav .Jako neukojenej lyžař bych rád takový stav měl celý rok.Jako provozovatel bych se taky na to asi díval jinak.
06.04.2015 10:36:48 #76
>> #75, m3, 05. 04. 2015 23:21:05
Takze podle tebe by to melo jezdit o Vanocich, prazdninach a Velikonocich. Tam vydelavaj megavatu. Pak zavrit. Optimalizace nakladu. Nejak ty tvoje prispevky nechapu? Kde je nejaky vztah k horam? Kde je nejaka cest a ucta k zakaznikovi. Myslis, ze dlouhodobe by se takto vychovali dalsi a dalsi generace lyzarskych nadsencu, kteri za 50let budou ucit svoje deti jezdit na hory. Vetsina skalnich lyzaru se prave tesi, na tech par klidnejch dni na tvrdym firnu bez lidi a silenejch front. V sezone se tam v zasade uplne kvalitne jezdit neda a pak ti tresinku sebereou. Myslim, ze se prakticky ve vsem chovaji podle RATAJE. Jedou presne podle sloganu.
06.04.2015 15:05:49 #77
Novýho budování se už nyní děsím. To že na jaře brzy končí lanovka Medvědín bych pochopil, je to jižní svah co rychle měkne, ale SvP by měl jet i s Hromovkou nadoraz každý den do odtání sněhu, což bývá často do poloviny až konce dubna. Jak už někdo psal výše, pokud nejsou schopny nechat v provozu upocený dvě sedačkový lanovky během těch 14-ti posledních jak říkají málo vytížených dnů, tak nevím co chtěj někde megalomansky budovat. Jen to bude zase o dražším jízdným!! a stejně pak vše do max.velikonoc zavřou. Je už pole mě naprostá chyba věčný brečení provozovatelů jak je v týdnu málo lidí a že se asi jede naposled i když je ještě sněhu dost. Tohle musí lidi naprosto odrazovat, protože nemají jistotu zda vůbec v případě jejich příjezdu vleky pojedou. Naopak by je měly nalákat na výborné podmínky s tím, že vše podstatné jezdí! a tomu jít naproti i přijatelnou cenou. Není tak dávno co se jezdilo na tzv. „Výprodej sněhu“ za tuším 250–300,–Kč, kdy parkoviště u Hromovky bylo i v poslední dny narvaný, kdy to doslova ve vedru teklo. Je jasný,že pokud dojde fronta s týdením lijákem není co řešit. Taky chápu, že provoz něco stojí elektřina a úpravy tratí, pak ale nevím proč pálí v rolbách mraky litrů nafty na výrobu obřích skoků a dráhy na hřišti, kde není živý duše a který tím m.j. zničili, ke všemu když vyrobený sníh nakonec ze skoků nerozhrnou a nevyužijí. Prostě takovejhle areál by měl jezdit každoročně nejdýl. Poslední dobou je to ale hlavně o tom jak maj krásný nový obchody a půjčovny. Jsem zvědavej na letošní kotvu na Mísečkách, která loni po letech snad poprvé nejela ačkoliv sníh nakonec byl. Běžně se tam jezdívalo do května a při hezkým počasí tam prázdno rozhodně nebylo. Stejně tak ceny jídla za posledních pár roků, to ani nekomentuju. Tenhle areál rozhodně není ani pro rodiny s dětmi, je otázka zda kdy byl. Abych jen nehanil tak letošní sjezdovky, hlavně Hromovka výborně vysněžena a upravena a i při vyšších teplotách krásně drží až do odpol. hodin.
06.04.2015 16:55:14 #78
>> #75, m3, 05. 04. 2015 23:21:05
Vidím to podobně. V úterý dopo.bylo na Klínovci pět lidí(jezdila CInestarEX). Nedá se svítit. Nezbývá než aby nám SNOW pronajalo do konce sněhu nějakou sjezdovku s vlekem za spřátelené ceny v přijatelné vzdálenosti:-). Taky mě pobavilo jak u „nás“ na Plešivci zdůvodnili nemožnost spuštění přes V.svátky. http://skiarealplesivec.com/…vice-v-textu
06.04.2015 17:03:30 #79
Slovenští finančníci to opět posunuli dál, ale k Uralu.:-x Vikendovou frontu na lístky jsem dlouho nezažil cca 30 minut od pul 9 do 10. Hlavně že masírujou reklamou celý týden. Kdyby ušetřili na reklamě a zaplatili dvě pokladní bylo by to lepší. Oběd v erpetu, že zvednou ceny beru ale že klesne úroveň, je na bliťi. Každý druhý tac od guláše či polévky o čistou skleničku aby člověk taky prosil. Alespoň že nechtěli ty zbytky zaplatit..... Jedna věc ziskuchtivost všehoshopných finančníků a kde je odpovědnost pronajímatele. Jsou spokojení?!
06.04.2015 18:56:30 #80
Čenda v rozhovoru říkal, že chtějí budovat středisko alpského typu. Jak? Zvýší Krokonoše o kilometr? Protože ničím jiným nejsou schopni alpským střediskům konkurovat, když zrušili dlouhou sezónu. Nebo další věc – propojení všeho lanovkami a sjezdovkami (i přibližovacími) aby nebyl potřeba skibus. Proč teda celou zimu nejel Krakonoš, díky kterému se z centra dalo dostat do Petra na lyžích.
06.04.2015 19:22:15 #81
Našel jsem toto: http://krkonossky.denik.cz/…0111118.html Sklízejí jen to co započal a vyjednal Beran, starý skiareál.
Územní plán: http://www.spindleruvmlyn.org/e_download.php?…
06.04.2015 19:51:31 #82
>> #81, VixL, 06. 04. 2015 19:22:15
diky, koukam ze vzniknou 2 lanovky a k nim 0,5 sjezdovky. Nejak jsem si nedokazal predstavit tu novou sjezdovku z Medvedina. Dle toho planu to bude krasna ranvej.
06.04.2015 21:11:50 #83
>> #76, TomáS, 06. 04. 2015 10:36:48
Takze podle tebe by to melo jezdit o Vanocich, prazdninach a Velikonocich
Ne ,špatně jsi mě pochopil.Neobhajuji současnou politiku vedení areálu ani směrem k cenám permic ,v Erpetu(jinde jsem nebyl) nebo k provozní době.Jak jsem psal Jako neukojenej lyžař bych rád takový stav měl celý rok .
Teda ne ,že bych byl přímo lyžařsky neukojenej,ale na jaře si ZALYŽUJU protože během sezony na to jaksi většinou není příležitost.Jediné co jsem tím chtěl říct je,že pohled lyžaře nutně nemusí být totožný(a asi nikdy nebude) s majitelem nebo provozovatelem areálu,bez ohledu na to jestli je to ve Špindlu nebo někde jinde. Nejsem provozovatel ani majitel areálu (ani bych nechtěl být),ale shodou okolností jsem letos měl příležitost trochu nahlédnout na problematiku i z druhé strany.Takže na spoustu věcí se dnes dívám trochu jinak byť pocity,názory a přesvědčení lyžaře převažují.
06.04.2015 22:19:37 #84
>> #80, VixL, 06. 04. 2015 18:56:30
Zdravím, Krakonoš je z Petra cca 300 –400m? U Krakonoše není
parkoviště, okolo Krakonoše žádní lyžaři do Petra nechodí. Myslím, že
Krakonoš dávno pozbyl to, čím kdysi býval. Ano pamatuji si, jak jsme
s tátou chodili z Hromovky, někdy i od přehrady do Svaťáku a nebyli jsme
sami , ale že bychom se
přepravovali do Svaťáku Krakonošem? Nepamatuji si, snad jenom po těch dvou
traverzách od Barbory a Švýcarského domu, tedy se na vleku pouštět
v těchto místech a sjet do Petra. Něco jiného to bylo naopak, ano z Petra
se dalo přes Krakonoše krásně dojet do hotelů, penzionů v okolí Hotelu
Praha, Spoláku, Dukly, Práce, Slávie, atd.
06.04.2015 22:22:03 #85
Že se v areálu mění s novým provozovatelem pritority, asi tak velké překvapení není. Osobně mi přijde škoda, že se to neobejde bez naštvání části původní věrné klientely, která tu pádných důvodů vyjmenovala dost. Ale na druhou stranu, „skalní“ lyžaři už jsou dnes asi opravdu v menšině a brát na ně absolutní ohledy se nevyplatí – kdo ví, třeba je to krátkozraké, protože zase svými názory ovlivní jiné…
Dlouhá sezóna sice bývala ctí Špindlu, ale na tu si nehrají ani leckde jinde – zrovna tak by mohl jezdit třeba Hochficht nebo Javor a taky to zavírají (byť Javor nakonec omezený provoz protahuje do příštího víkendu). Balí se i v Alpách bez ohledu na sníh, i když tam je samozřejmě konkurence mnohem silnější. Neobhajuju, jen si nahlas přemýšlím, proč se děje, co se děje.
Pokud vím, tak Melida se snaží o změnu stávajícího územního plánu, takže s novými lanovkami a sjezdovkami by to mělo být ještě jinak.
A ještě odskok na Plešivec a jeho konec sezóny kvůli elektřině – zní to kuriozně, ale je to jedno z běžných a přitom specifických trápení českých areálů. Totéž řeší začátkem sezóny kvůli načasování zasněžování…
06.04.2015 22:38:55 #86
>> #85, Radek Holub – SNOW, 06. 04. 2015 22:22:03
A ještě odskok na Plešivec a jeho konec sezóny kvůli elektřině – zní to kuriozně, ale je to jedno z běžných a přitom specifických trápení českých areálů
Tak to jsem tedy netušil, že je to i někde jinde běžné? Např. Neklid otevřel na 3 dny, Bublava taky na 3 dny po přestávce. Jo taky tam psal něco o tom, že jiné areály to mají na hodiny. Nevíš(te) o tom něco?
06.04.2015 23:21:42 #87
>> #86, johnycek, 06. 04. 2015 22:38:55
Upozorňuji dopředu,jak jsem koupil,tak prodávám:
Velké areály jako velkodoběratelé si odběr elektřiny musí objednat a zaplatit zálohu na následující měsíc/měsíce dopředu.Snad by to mělo jít i na kratší dobu než měsíc ,ale na 100% nevím.Když neodeberou stejně zaplatí ,když odeberou navíc zaplatí ještě víc.Když odeberou bez objednání, to se pak nedopočítají.U menších areálů kde jedou přes hodiny sice mají vyšší sazbu,ale objednávat dopředu nemusí.Platí pevnou sazbu za velikost jističe + odběr + příspěvek na nesmyslná solárka apod.Plešivecká zpráva to potvrzuje.
Mimochodem tvůj odkaz je nefukční,takže zpráva z Plešivce
06.04.2015 23:23:50 #88
>> #85, Radek Holub – SNOW, 06. 04. 2015 22:22:03
Dlouhá sezóna sice bývala ctí Špindlu, ale na tu si nehrají ani leckde jinde – zrovna tak by mohl jezdit třeba Hochficht nebo Javor a taky to zavírají (byť Javor nakonec omezený provoz protahuje do příštího víkendu). Balí se i v Alpách bez ohledu na sníh, i když tam je samozřejmě konkurence mnohem silnější. Neobhajuju, jen si nahlas přemýšlím, proč se děje, co se děje.
Opravdu nic ve zlém, ale tohle je naprosto klasická výmluva, jak z dob, kdy jsem chodil do školy.
Matka – Co bylo ve škole ???
Dostal jsem pětku .....
Ty jsi se nenaučil, nebo co ???
Učil mami, ale tu pětku dostala celá třída, fakt .......
Mě nezajímá celá třída, mě zajímáš ty !!!
Argumentace, že zavírají i ostatní je úplně vedle. Mami, Kyčerka už taky nejede, tak jsem zavřel taky ........
Zvlášť, když to tam celé roky fungovalo a najednou to nejde. Navíc, když pan Jílek všude hlásá, jak zlepšují služby, jak je zákazník na prvním místě, jak jejich areál prodává zážitky ........ bláboly !!!
Pokud vybudují ty nové lanovky a sjezdovky, tak jaký to má smysl, když už dnes zavírají o „měsíc“ dříve, než by bylo nutné ????? To potom nemá smysl tam nic budovat a ničit Krkonoše, protože pokud dnes neutáhnou dvě lanovky, tak jak potom utáhnou lanovky čtyři ????
Pokud by se tímto způsobem přemýšlelo i v jiných firmách, tak to by třeba v bankách mohli chodit do práce až po 14h, protože dopoledne tam chodí minimálně klientů. A představte si ty náklady !!! Platit všechny ty pracovníky celé dopoledne, vytápění, elektřinu ......že to vůbec ty banky utáhnou !
Nebo na benzínkách v malém městě. Během dne se tam dveře netrhnou, ale za noc mají třeba jen 20 zákazníků. Z pohledu nové strategie Špindlu, by to měli nejpozději v 9h večer zavřít. A přece jedou celou noc, přestože ta noc musí být ekonomicky těžký propadák.
06.04.2015 23:45:42 #89
>> #87, m3, 06. 04. 2015 23:21:42
Dík za upozornění už je to funkční.
07.04.2015 00:13:12 #90
>> #88, korsičan, 06. 04. 2015 23:23:50
Všechno by šlo, ale když se nechce nebo nevyplatí… Já si osobně
myslím, že Špindlu by se dlouhá sezóna vrátila přinejmenším jako
reklama sněhové spolehlivosti, nehledě na přízeň věrných fajnšmekrů
(i když jich je třeba jen procento), jen chápu, že v přímém efektu to
může vyjít jako mínus. A nemůžu si pomoct, vidím tam jako důvod i ty
jiné priority – zážitky apod.
A pro zajímavost: skutečně jsem v jednom nejmenovaném areálu slyšel, že by se vyplatilo pustit ho jen na Vánoce a pak na pár týdnů jarních prázdnin. Třeba z německého šumavského Hohenbogenu (jasně, sněhově se se Špindlem nemůže měřit) šla zpráva, jak se jim sezóna vydařila – a to začínali po Vánocích a končili začátkem března, v druhé půlce března se tam nelyžuje skoro nikdy.
>> #86, johnycek, 06. 04. 2015 22:38:55
Bude to nějak tak, jak píše m3 – malý vs. větší areál. Podrobněji nevím, jen si vybavuji, že kvůli tomu občas někdo „projede“ vhodné podmínky pro zasněžování.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.