[Analyzátor]: Lucasefx - č. 1 - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Technika jízdy [Analyzátor]: Lucasefx - č. 1

[Analyzátor]: Lucasefx - č. 1

11.03.2015 16:49:35 #1 

11.03.2015 18:26:46 #3 

oblouk

>> #2, Lucasefx, 11. 03. 2015 16:49:35

Proč sis propánajána nepřečetl to, co ti k té jízdě napsal Ondra???!!!: Dělej všechno presně obráceně, než to děláš a bude to výborná sportovní jízda. Přesně to dokumentuje soubor fotografií které jsi přiložil. Zeptej se sám sebe – „co, propánajána, ten ondra vidí obráceně?, když já se vidím tak pěkně poskládanej?“. Částečně ti napovím, když popíšu tvojí poskládanost: „Ano, jsi senzačně poskládanej – jako harmnonika vožralýho alexandrovce padnuvšího na pravej bok“. Promiň – mám tě rád – mír.

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

11.03.2015 18:38:21 #4 

˘Ö˘Krab muž

Jestli slovo ‚mílím‘ znamená, že jsi na míle daleko od lyžování, tak je použito správně.

Ale protože byl špatný měkký podklad a já jel nedostatečně rychle tak to nešlo a proto z toho vznikla ta jízda přes vnitřní.

Tím chceš říct, že když na měkkém pojedeš rychleji, pojedeš po vnější? Nelži si do kapsy (jedno, jestli do vnitřní nebo vnější).

Techniku, techniku, techniku, rozsahy přijdou. Obráceně to nefunguje, (falešným) rozsahem techniku nepřivoláš, naopak na míle zapudíš.
Nevím, jak a kde jsi ke cvičiteláku přišel, být Tebou, skoro bych se o něm v místech, kam chodí i lyžaři (nemyslím sebe, já jsem zástupce nelyžující veřejnosti), vůbec nezmiňoval.

Na fotkách nevidím lyžaře poskládaného pěkně, natož pak účelně, já tam totiž nevidím lyžaře vůbec.

Takto nějak se kolem nás na SkiMU pohybují polští rekreanti jezdící v šuplíkách na lyžích z půjčovny, odění do džín. Takto jezdím já, tato nika už je obsazena, hleď si najít jinou.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

11.03.2015 21:22:50 #5 

johnycek muž

Nechtěl bych se tady dostat do pozice zkušených matadorů, ale bohužel opět a po kolikáté už s nimi zase musím skoro ve všem souhlasit. Bohužel pro tebe i pro nás ostatní, ostatně i pro ně samé. Ale oceňuji tvojí ODVAHU jen tak dál. Ostatní je ale potřeba radikálně změnit. A moje zkušenost říká, že ryba smrdí od hlavy. Takže v první řadě si srovnat hlavu pak nohy, pánev či co dalšího ještě chceš rovnat…to už nechám na tobě. Třeba ti to pomůže v dalším vývoji měj se fajn.

11.03.2015 21:58:48 #6 

Gravedigger

milý Lucasefx se na míle mýlí.. a o tom to je. lyzarska verejnost vcetne casti radoby odborne verejnosti je naprosto pomylena v tom, jak ma lyzovani vypadat. Lucasefx potrebuje videt vedle sebe obrazek sama sebe v oblouku a obrazek spravne provedeneho oblouku a jeste k tomu slyset patricny komentar, jinak nema sanci pochopit, o cem je tady vlastne rec. nastesti to vypada, ze je ochoten si omyl pripustit, coz ho odlisuje od velke casti ostatnich pomylencu.

11.03.2015 22:08:14 #7 

Harry žena

Cau.

Nenechaj sa znechutit.Lyzovat vies,akurat mas problem ze lyzujes technicky zle.

Okamzite zacni lyzovat cez vonkajsiu nohu.Vnutornu nezapajaj.To je tvoj primarny problem.

cau Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

11.03.2015 22:47:32 #8 

oblouk

>> #7, Harry, 11. 03. 2015 22:08:14

Okamzite zacni lyzovat cez vonkajsiu nohu.Vnutornu nezapajaj.To je tvoj primarny problem. – tím bys ho zmátl Harry. Tentokrát, myslím, ses netrefil – hlavní problém jsem s využitím Ondrovy stručný a přesný citace naznačil v tomto postu: http://snow.cz/…lucasefx-c-1#…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

12.03.2015 12:00:02 #9 

CzechSkier

Teda pánové, pánové,

ne že by to, co píšete, nebyla pravda. To nemohu říci, jak říká pan učitel panu řediteli v Cimrmanově Ztrátě třídní knihy. Ale přijde mi, že Lucasovi ve srovnání s jinými docela přitápíte pod kotlem. (Mimochodem navrhl bych další pravidlo tohoto fóra, že každý přihlášený uživatel si může vybrat jen takové jméno, které se dá skloňovat – ty TNS se moc neschovávej vzadu). Mně osobně přijde, že naprostá většina analyzovaných videí je z pohledu techniky jako přes kopírák, jen někdo vysouvá vnitřní víc, jiný si víc přisedá. A to i po opakovaných rozborech. Skoro si troufnu říct, že v naprosté většině nevidím Z TECHNICKÉHO HLEDISKA žádný pokrok, a to přes to, že jinak lyžařsky tam pokrok vidět někdy bývá (rovnováha, plynulost, uvolněnost, rychlost,…). Přesto je většinou dotyčný hned na začátku ubezpečen, že patří mezi nejlepších 5% na svahu, což je v naprosté většině milosrdná lež zapadající do schématu analýzy: POCHVÁLIT-VYTKNOUT DÍLČÍ NEDOSTATKY-NAORDINOVAT CVIČENÍ-DODAT NADĚJI/KURÁŽ. Skoro si myslím, že kdyby Lucas nepřiznal, že je cvičitelem a při tom vlastně netuší, jak špatně technicky lyžuje, tak by se mu dostalo obdobného milosrdného zacházení. Takže Lucasi, protože já často z důvodu vyváženosti názorů hraju roli ďáblova advokáta a protože každý obviněný má právo na spravedlivý proces (i cvičitel), stávám se na chvíli tvým samozvaným advokátem. Moje strategie bude jednoduchá. Nejdříve pronesu několik slov na tvoji obhajobu, abys nebyl vnímán jen jako „sprostý podezřelý“ a poté odvedu řeč a pozornost jinam.

Takže vážení porotci, podezřelý se sice dopustil skutků, ze kterých je obviňován, nicméně jak vyplývá z jeho výpovědí i ze stanoviska soudních znalců, on netušil, že se dopouští porušení technických pravidel a dokonce v daném okamžikem nebyl ve stavu, aby dokázal rozlišit mezi dobrem a zlem, a tím pádem nemůže být za své skutky trestně odpovědný. Navíc, vážené paní porotkyně a páni porotci, byl to on, kdo se sám přihlásil a požádal o prověření a posouzení, zda se ničeho nedopustil. Způsob, jakým to učinil, svědčí podle obhajoby o tom, že si ničeho zásadního nebyl vědom, a že očekával osvobozující rozsudek.

Skutečnost, že je cvičitelem, dokazuje, že má lyžování opravdu rád, a že to tedy nemůže být v jádru špatný člověk. Navíc si cvičitelskou licenci zcela jistě neudělil sám. Naopak on jako cvičitel místo toho, aby dělal moudrého a rozdával rozumy, přišel a projevil snahu se polepšit, za což byl již v minulosti oceněn soudní znalkyní Marcelou Poláškovou. Lze ho tedy zcela jistě považovat za bezúhonného člověka, který by měl dostat šanci svoji bezúhonnost potvrdit.

Rád bych se také dotkl společenské nebezpečnosti činů, ze kterých je obviňován. Nejedná se sice o jízdu podle dvorní etikety, nicméně přiznejme si, že mimo lyžařská dvorní centra se jedná spíše o jev obvyklý než mimořádný. Dokonce i mnoho lyžařů s bundami různých učitelských asociací takto jezdí. Prostě lidé na venkově takto žijí. Chceme tedy říci, že většina lyžařského národa, včetně řady regionálních lídrů, žije společensky nebezpečně? A pokud ano, lze náhodně vybraného jedince podle principů spravedlnosti takto exemplárně trestat?

A na závěr obhajoby bych se rád ještě pozastavil nad tím, zda to, co podezřelý spáchal, má vůbec průvodní znaky trestného činu, nebo se jednalo o přiměřenou sebeobranu. Tento závěr může některým z vás možná připadat zvláštní, ale zamysleme se nad tím, proč takto jezdí naprostá většina lidí snažících se při lyžování využít jízdu po hranách. A činí tak přes veškeré výstrahy, připomínky a analýzy. Prvním důvodem je asi skutečnost, že je to intuitivní, stejně jako je pro začátečníka intuitivní prostě se otočit tam, kam chce jet. Je to taky přirozené a jednoduché. Je mi jasné, že tento argument by ve vašich přísných očích, vážená poroto, nemohl obstát, neboť lenost, lehkomyslnost a nedbalost není možné tolerovat. Jenomže co by se stalo, kdyby podezřelý uposlechl rady Ondry Nováka dělat vše jinak a stále se toužil poskládat do oblouku a jezdit po hranách? No přátelé, on by začal jezdit po vnější lyži a vnitřní lyže by mu přestala brzdit. Podstatně by se mu také zrychlil výjezd z oblouku. A on, aby mohl udržet bezpečnou rychlost podobnou té, na kterou je zvyklý, by musel podstatně zvětšit rozsah pohybů, odolat mnohem větším silám než doposud a taky všechno ostatní dělat mnohem rychleji. Na to ale pravděpodobně není tréninkem připravený, takže by se tím velmi pravděpodobně dostal do přímého ohrožení života, nebo minimálně zdraví. Kromě toho by ale také mohl vážně na životě a zdraví ohrozit ostatní účastníky lyžařského provozu, což on svojí zodpovědnou jízdou neučinil. Dalo by se tedy říci, že on svým počínáním některé lyžaře pravděpodobně zachránil. Dávám vám dokonce na zvážení, zda nedoporučit příslušným autoritám vysouvání vnitřní lyže jako základní prvek výuky. Jízda touto technikou sice vykazuje určité neefektivnosti z pohledu biomechaniky, nicméně biomechanika není klientem ani lyžařských škol ani tvůrců lyžařských metodik. Klientem jsou lyžaři a těm vysunutá vnitřní lyže poskytuje iluzi čistého carvingu při současném zachování příjemného pocitu ze zvládání lyží v bezpečné rychlostní zóně. Oprávněnost tohoto tvrzení mohu demonstrovat z vlastní trenérské praxe. Když se nám totiž po velkém úsilí podaří odstranit technický nedostatek, jízda se zrychlí, a lyžaři najednou přestanou stíhat a začnou vypadávat z trati. Je potřeba určité doby na to, aby si na novou rychlost zvykli a aby se na rychlejší pohyby patřičně fyzicky připravili. Tuto dobu ale podezřelý k dispozici nemá, neboť jako slušný člověk (což jsme dokázali již v úvodu naší obhajoby) musí pracovat, nebo se na práci poctivým studiem připravovat. A vážení páni porotci, pokud lyžaři nebudou pracovat, tak jaké budou prémie? Nižší, kurva nižší!!!

Žádám vás tedy tímto o naprosté zproštění obžaloby v celém rozsahu!

LUDr. Ivan

P.S. A nyní slíbené odvedení pozornosti. Co přesně, která část oblouku a jaké konkrétní pohyby vám při lyžování přinášejí největší požitek? Přemýšleli jste někdy o tom?

www.juniorsports.cz

12.03.2015 12:31:34 #10 

Harry žena

>> #9, CzechSkier, 12. 03. 2015 12:00:02

Za porotu.

NEVINEN.V celem rozsahu.

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

12.03.2015 12:37:05 #11 

Krabice žena

Číst Tvé příspěvky je čiré potěšení.

12.03.2015 14:06:02 #12 

CzechSkier

>> #11, Krabice, 12. 03. 2015 12:37:05

No asi jak kdy a jak pro koho. Přesto děkuji.

I

www.juniorsports.cz

12.03.2015 14:57:43 #13 

MMartin muž

>> #9, CzechSkier, 12. 03. 2015 12:00:02 Co přesně, která část oblouku a jaké konkrétní pohyby vám při lyžování přinášejí největší požitek?

Závisí to od okolností a nálady – niekedy je to slalomkový masochizmus, niekedy pocit padania do oblúku, niekedy prosté opojenie rýchlosťou alebo skok z hrany do strmého svahu. Neviem presne zadefinovať časť oblúku ani konkrétny pohyb (žiadne „pokrčenie palca“ alebo „napnutie nohy v kolene“), je to zrejme komplex pohybov a trochu dlhší úsek jazdy ako len časť oblúku. Proste sa to strieda podľa lyží, terénu, počasia a prípadne ďalších podmienok.

12.03.2015 19:18:32 #15 

Harry žena

>> #14, Lucasefx, 12. 03. 2015 18:45:42

Ahoj.

Ja som trochu do pomala.

Takze,ak by si chcel,uplne v pohode zajazdis po vonkajsej?

Dobre som pochopil?

caute Harry

12.03.2015 19:39:18 #16 

Lucasefx

Popravdě řečeno měl bych, ale nevím :). Co vím tak před 4ma rokama mi to nedělalo problém. Když mi bylo vytknuto že je to moc po vnitřní tak další jízdu jsem dokázal zajet „normálně.“ Ono zase po vnější a nezapojit vnitřní je taky blbost tak nevím jak to mám nazvat. Konkrétně já nemám žádnou dokumentaci milionu videí a fotek z mých jízd. Takže nevím jak vypadám když se snažím o to a jak vypadám když se snažím o něco jiného.

12.03.2015 20:10:43 #17 

TNS muž

„Mimochodem navrhl bych další pravidlo tohoto fóra, že každý přihlášený uživatel si může vybrat jen takové jméno, které se dá skloňovat – ty TNS se moc neschovávej vzadu“

Nie vždy je to jednoduché.O svôj starý nick(dal sa skloňovať) som prišiel skôr,než si zavítal na fórum a udať meno ktoré nosím celý život(dá sa skloňovať),tak nerobím nič iné,než podávam legendárne pero.

Ako znalec dobrých českých komédií iste pochopíš.A aby si videl,že som kámoš…„na, obtáhni si pětikorunu.“

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

12.03.2015 21:36:22 #18 

m3 muž

objahobě ctěného LUDr.Ivana Czechskiera bych chtěl podotknout,že pro naprosté zproštění obhajoby je nutné ,aby se obžalovaný soudruh přiznal ke svým hanebným skutkům a projevil lítost nad tímto svým jednáním.Částečně tak sice učinil ,ale nějak mi v tom trochu schází ta lítost,zdůvodnění tohoto hanebného konání a samozřejmě slib na rozvinutou zástavu,že se již nikdy tohoto jednání nedopustí.

12.03.2015 22:43:12 #19 

PetrAT muž

Mě nějak nevytáčí jak Lucasefx lyžuje
A podle všeho má zájem se zlepšit. To je good
.
Ale jako průser vidím to, že má licenci cvičitele lyžování
Skutečně si nejsem jistý, jestli dokáže někoho naučit lyžovat bez těch chyb co sám má zažité
.
Ikdyž , kolik trenérů WC hvězd umí správně lyžovat ?
:-)

12.03.2015 22:50:58 #20 

johnycek muž

Czeskier se určitě obhajoby nezprostí, ale jinak mi v tom taky chyběla jistá pokora. Jestliže se chci o svém lyžování něco dozvědět, měl bych počítat s jistou kritikou. Zvláště v diskuzi na Snow :-).

Někde, někdo, kdysi napsal:„pochválíš se sám, od toho sem nechodíš“.

13.03.2015 18:41:06 #21 

Gravedigger

>> #16, Lucasefx, 12. 03. 2015 19:39:18

az pojedes oblouk spravne po vnejsi, tak se ti vnitrni noha pekne uvolni, vnitrni koleno ti samo spadne do oblouku, cimz se ti srovnaji berce (do rovnobezna) a optimalne zahranena vnitrni lyze pojede sama presne tam, kam ma jet. neboj se, ze bys nepoznal, ze takto jedes.

13.03.2015 20:26:12 #22 

oblouk

>> #21, Gravedigger, 13. 03. 2015 18:41:06

>> #16, Lucasefx, 12. 03. 2015 19:39:18

Je zřejmé a znovu to opakuju, že lucafex nepřečetl a nebo vůbec nepochopil co mu napsal OndraN Dělej všechno presně obráceně, než to děláš a bude to výborná sportovní jízda.

Diskuse se tu zacyklila v podstatě na problému vnitřní/vnější, ale to není hlavní potíž. Především lucasfex lyžuje typickým předcarvingovým způsobem = vertikálním pohybem, kdy se na konci oblouku odrazí z hran, změnu hran provede na napnutých nohách a odlehčených lyžích a oblouk pak zahajuje dalším odlehčováním lyží pohybem kolen dopředu dovnitř – oblouk projíždí až cca do jeho 2/3 na pokrčené vnější noze z níž se v poslední třetině oblouku odráží k ukončení oblouku. Už jen jedna věta – využít carvingové lyže znamená zahájit a vést oblouk na zatížených lyžích…

13.03.2015 20:46:11 #23 

Harry žena

>> #22, oblouk, 13. 03. 2015 20:26:12

Rozumiem Ti.

Ako napravu jeho stavu znovu odporucim jazdit dosledne po vonkajsej.

Vela veci to ulahci a urychli.

Dokonca mozno odstrani aj ten skladaci meter.:}

caute Harry

13.03.2015 21:03:20 #24 

oblouk

>> #23, Harry, 13. 03. 2015 20:46:11

Jo, cesty jsou různé a ke každýmu se musí individuelně. Tady jde o to, že nijak a ani na moji připomínku obrácenosti ničím nereagoval (nebo možná jen to vnitřní/vnější) – tedy, že o tom, v čem se hlavně liší klasické a carvingové zatáčení dosud neví (tak jako ostatně asi velká většina lyžařů)…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy