Vypinaci sily vazani (strana: 2)
05.02.2010 08:48:19 #31
>> #30,
HOnza, 05. 02. 2010 07:04:05
Jo, jo, asi pred sesti-sedmi lety jsem si zlomil zebro, kdyz jsem „zalehl“
hulku. Pote, co jsem (IMO bezduvodne) vystoupil z vazani…
Hezky den!
kokoska.rokoska
05.02.2010 09:42:30 #32
No zdá se, že z dvojice slov „bezpečnostní vázání“ zůstává v podvědomí mnohých slovo „bezpečnostní“, které zdůrazňuje pokrokovou funkci uvolnění lyže od nohy v případě hrozícího nebezpečí, a vytrácí se slovo „vázání“, které vyjadřuje tu původní a důležitou funkci, tedy přichytit a udržet lyži u nohy. Takže servisy a půjčovny se spíše mohou obávat soudních sporů při nevypnutí vázání, než při jeho „zbytečném“ vypnutí. Ono taky by někdo těžko prokazoval, že mu vázání nevyplo v nebezpečné situaci, ale samo od sebe. Když jsem jednou v Rakousku zkoušel lyže z půjčovny, nastavili mi 7 a ani na naléhání nepovolili. Prý jestli chci víc, u vleku jsou šroubováky. Tak jsem jel a když jsem nahoře vystupoval ze sedačky, tak jsem po takové té rovince na vrcholu jel směrem ke kroužku nějakých holanských turistů, kteří tam stáli a bavili se. Když jsem projížděl kolem nich, vjel jsem v rychlosti maximálně chodce do nahrnutého sněhu. Obě lyže mne vysadily a já spadl natažený jako šraňky rypákem přímo do sněhu asi metr od těch turistů. Smáli se, až se za břicho popadali. Třeba to byla s půjčovnou domluvená skrytá kamera.
Na druhou stranu je to asi tak dobře. Lyžování v sobě určitá rizika nese a alibisticky je přehodit na půjčovny a servisy asi nejde. Jinak mám s úrazy zkušenost dvojí. Jednou jsem si jako dítě zlomil nohu, když mi vázání nevyplo, a podruhé, když jsem za rychleší jízdy vystoupil z obou lyží, které zůstaly v bouli, a já skončil ne stromě. Takže babo raď a zkoušej. I.
05.02.2010 10:42:35 #33
>> #32,
CzechSkier, 05. 02. 2010 09:42:30
Jiste, obe varinaty – predcasne i pozdni vypnuti – jsou problem.
Sam mohu dodat prihodu z VL mini, kdy pomaly krut nohy pri banalnim padu na
vleku znamenal (i presto, ze vazani vypnulo) praskly meniskus a mirne poniceny
krizovy vaz…
Ale – jako laik – se domnivam/obavam, ze dostatecne utazene vazani na to,
aby clovek zbytecne nevystupoval, proste implikuje potencialni problemy pri
nedostatecnem impulzu.
Mylim-li se, budu rad poucen (a myslim to vazne, bez nadsazky).
Hezky den!
kokoska.rokoska
05.02.2010 11:12:50 #34
>> #33, kokoska.rokoska, 05. 02. 2010 10:42:35
Myslím, že je to tak, alespoň pro velkou část lyžařů. Je to v podstatě hra s čísly a pravděpodobností. U lyžařů jezdících střední a pomalou rychlostí hrozí to, co popisuješ, a navíc v případě předčasného vypnutí a následného pádu není riziko vážnějšího zranění příliš vysoké. A v podstatě asi tak to vidí i tvůrci tabulek. U razantnějších jezdců (nemusí nutně znamenat, že lepších) to ale může být trochu jinak, protože vystoupíš-li z vázání ve vysoké rychlosti, riziko vážného zranění je podstaně větší, a navíc u tohoto typu jezdců dochází zřídka k pomalému krutu. Takže u nich je asi na místě odvážnější nastavení. Myslím, že s ohledem na výše uvedené jsou tabulky správně, protože se předpokládá, že ta první skupina bývá pohodlnější a méně informovaná, takže vezmou nastavení, jak je. Pokročilejší jezdci spíše problematiku znají a vědí, že je možné nastavení vázání korigovat podle individuálních podmínek. I.
05.02.2010 12:02:43 #35
>> #34,
CzechSkier, 05. 02. 2010 11:12:50
Diky moc, CzechSkiere, za informace a potvrzeni mych domenek!
Ja mam nastaveno cca o 2 vic, nez by odpovidalo DIN tabulkam, protoze jinak
„vystupuju“. Akorat stale neumim „vyresit“ pady z vleku
Hezky den!
kokoska.rokoska
05.02.2010 12:37:15 #36
Ja se rad do diskuse připojím se svou troškou. Před měsícem jsem si v Rokytnici zlomil holení i lýtkovou kost kousek nad kotníkem a přemýšlím jestli to bylo krom jinýho i blbě nastataveným vázáním, který mi nevyplo. Bylo to při pomalý jízdě na zavřený červený, sjížděl jsme na Dvoračky a při otočce se mi zapíchla lyže až po vázání do boule – na povrchu to ypadalo tvrdý, ufoukaný, leč nebylo a byl to těžkej sníh. Vázko nevyplo a já si to úplně otočil. Měl jsem ho nastavený na téměř 9, v servisu mi dali 8, ale vyplo mi při prudším naskočení do oblouku tak jsem si přidal. / vážím 76 aměřím 178/ Je to dnes běžný setový vázání do 10 DIN, který mi dali k Fischer progressor. Jestli to teda není i tím, že vázání je jen do 10 a prý nejlíp funguje ve středních hodnotách, takže kdybych měl třeba do 12 mohlo by vypnout. Pravda nebyl tam taky patřičný ráz, kterej by botu vyhodil. Tak nevím jestli jsem to s tím nastavením na 9 nepřehnal nebo by nevyplo ani při 7,5 či 8. Přemýšlím jak tomu do budoucna předejít, bude to kritický místo! Jestli koupit kvalitnější vázko s větším rozsahem třeba do 12 DIN a nechat si ho pořádně seřídit i s předpětím – jak často to nechávat kontrolovat? a nechat nastavit s ohledem na úraz míň? Nebo nějak jinak? Budu rád za rady Díky Dan
05.02.2010 13:10:14 #37
>> #36, DanielS, 05. 02. 2010 12:37:15
Ne Dane – Ivan to tu napsal správně. Holt je to riziko. Člověk s tvrdě nastaveným vázáním MUSÍ jezdit zatraceně opatrně když jede pomalu v dírách a v měkým !!!
27.01.2012 16:20:00 #38
Zdravím všechny, při hledání tématu jsem narazil na tohle vlákno a přidám vlastní zkušenost. Mám kolem 78 kg, 175 cm, amatér, rád bych se naučil race carving. Na SL mám nastaveno 11, kde není závodní vázání. Na GS také 11, kde je závodní vázání. Výsledek: na SL mi to semo tamo vypne při jízdě „naplno“. Ze 4 dní v Alpách 2× vyplo. U GS zatím pouze 1 x vyplo, jelikož jedu více s respektem.
Když si půjčím komerční lyže od známých, tak při nastavení 6 musím jet pohodičku, při zahranění letím vzduchem bez obou lyží, jelikož hraním oběma. Při nastavení kolem 8 jde už sportovní jízda, nikoliv agresivní.
Nejspíše mám špatnou techniku, ale pro mě osobně je bezpečnější když se mi lyže neodepnou jen tak, protože většinou padám na bok z důvodu podjetí na plotně či opět špatné techniky váhy na vnitřní a z toho se dá krásně postavit zpět na nohy, ale podmínka je, aby vázání vydrželo to náhlé zahranění spodní lyže. Při GS se mi odepla lyže v oblouku a byl jsem rád, že na té jedné jsem bezpečně zastavil.
Závěr: kluci to výše napsali přesně, protože tvrdě nastavené vázání odpovídá tvrdé jízdě a pád v pomalé rychlosti s takto nastaveným vázáním je risk.
27.01.2012 22:02:18 #39
pardon. jsem sice „mladej divocak“ ale nikdy (cca v posdnech dvou letech) se mi nestalo ze bych spadl nekontrolovane. Bud jedu tak ze vim ze me ceka pad (nad sve moznosti) a proto me neprekvapi kdyz spadnu. Tudis vim aspon castecne jak se zachovat. A nebo to mam pod kontrolou a upadnu pri hledani limitu. Limitu naklonu na onem povrchu.- napriklad. A to i kdyz spadnu na ledu cca v 80ti km/h tak to neni zadna skaza. Proste se projedu po boku. Ale jedna vec je fakt pravda. ČLOVEK NIKDY NEVI. A ruku na srdce kdo jezdi tak rychle, ze mu hrozi vaznejsi uraz kdyz mu nahodou lyze vypne ? Protoze kdyz uz lyze vypne za jizdy, tak pri naslenem padu vypne s docela velikou jistotou i dalsi ne ? (za predpokladu ze nejhorsi urazy jsou kdyz nevypne – vlastni zkusenost)
80kg 184 cm 10DIN predek 11DIN zadek – Zatim nevyply kdyz nemely. Ale vlastne nekdy nevyply protoze nebyl poradny duvod. Hotovo :)
27.01.2012 22:04:43 #40
jen abych dodal. jezdim jen sjezdovky. Volny teren nebo boule opravdu periferne.
28.01.2012 14:32:17 #41
>> #39, Rock_Shock, 27. 01. 2012 22:02:18
Prave ze ta druha nevypne ani v tom padu castokrat. Takze ti ta jedna muze ukroutit nohu. To je prave ten problem, ze obcas ti vypne jedna lyze za jizdy, ikdyz to mas treba na 14. Ale zalezi na situaci, nekdy se ta druha muze na prudkym ledu hodit, jinak defakto nezastavis a jedes „po zadku“ do lesa nebo ze skaly… Ale pokud pad neni pod kontrolou a nekam letis vzuchem, tak je lepsi ty lyze nemit… Proto je to porad zacarovany kruh a vypada to ze se to jen tak nezmeni. Ve freeride je to zas jine, tam vypinaji paty i pri hodne vysokych cislech DIN a pak najednou clovek nema lyze a najde je az na jare nebo vubec… Tot vlastni zkusenost.
28.01.2012 23:26:32 #42
>> #41, Wartus, 28. 01. 2012 14:32:17
ještě bych dodal ze na vlastnosti vypínání ma vliv i deeska.
30.01.2012 08:13:30 #44
30.01.2012 08:21:46 #45
>> #44, Rock_Shock, 30. 01. 2012 08:13:30
je to tak! Ale taky nechapu… Nehlede na to ze to vazani slo s celou horni casti lyze, takze z toho trcelo drevo dole i nahore. Dodavam ze to byla zavodni obracka a zavodni vazko. Starsiho data, ale porad slouzila…
30.01.2012 08:49:17 #46
nemohlo to byt „nacaty“ z autobusu nebo skiboxu ? A nemel bys fotku ? :D Ja jeste nikdy rrozebranou lyzi nevidel..
01.02.2012 22:24:53 #49
>> #47, HonzA_, 01. 02. 2012 00:54:25 z článku: „Zvýšenou pozornost musíme věnovat změření vypínacího momentu u dětí mladších 10 let, u dětí lehčích 10 kg a u lyžařů starších 50 let.“
U dětí lehčích 10 kg je opravdu nutné řádné seřízení, přece nechceme, aby nám naše 5ti kilové batole vypadlo v nějakém ostřejším oblouku z vázání :D
03.02.2012 03:02:52 #50
>> #49, Ross, 01. 02. 2012 22:24:53
Formulaci „věnovat zvýšenou pozornost“ dost dobře nechápu, rovnocennou pozornost si snad zaslouží každý zákazník.
Věk a u dolních extrémů hmotnost a výška mají určitá specifika. U dětí je to 13 a 22 kg, 148 cm a 10 let, u dospělých oněch 50 let.
On ale celý článek ukazuje na nepochopení toho, jak se vlastně k určitým vypínacím momentům dospívá a jak je možné, že rozpětí DIN 6 – 8,50 je zcela lege artis bez rozporu s ISO/DIN 11088 a 8061. Něco málo lze akorát vyčíst z Purdových výroků.
Ale rozebírat to tady nebudu. Sice jsem si začal něco psát, ale záhy to narostlo na rozsah a hloubku nad rámec diskusního příspěvku. Po zahrnutí vzorečků na výpočty základních hraničních momentů v obou osách jako např. My = Mz (3,6 + 0,0065 Mz) a přidání malé historie názorů na štelování vázání už je z toho takřka napsaný článek, nejspíš asi do podzimu 2012.
03.02.2012 22:41:17 #53
>> #50, ivan, 03. 02. 2012 03:02:52
Mě spíš pobavila ta formulace :). Co mě ale zaráží je, že v článku, kde je návod na nastavení vypínacích sil, není ani zmínka o důležitosti správného nastavení vázání na velikost boty, což může hodně ovlivnit nastavení vázání. Už jsem viděl spoustu špatně nastavených vázání…
03.02.2012 23:33:09 #54
>> #53, Ross, 03. 02. 2012 22:41:17
Přesně. To je chronologicky první výtka. Titulek článku neodpovídá obsahu, neboť nepojednává o „nastavení vázání“, nýbrž pouze o nastvení vypínacích sil (momentů), což je problematika užší.
04.02.2012 00:58:08 #55
Polovina článku je jen opis. Zbytek nějaké subjektivní pocity, závěr je stejně o tom že se má vázaní dát někam do servisu.
Ale věřit nebo nevěřit tomu servisu?
Já dal několikery lyže na seřízení vázání, výslovně jsem řekl, že velikosti mám nastaveny, že podle toho poznají ke kterým lyžím patří jaké boty, že potřebuji „jen“ změřit vypínací síly a oni mi přehodili u dvou párů boty – asi aby korespondovala velikost boty s délkou lyží. Zjistil jsem to až na svahu, když nebylo možné dát botu do vázání. A i na trhačce jim vyšly nějaké divné hodnoty nastavení.
15.02.2012 12:27:45 #56
Úplně nejlepší je si nechat odborně seřídit bezpečnostní vázání ve Skiservisu Montana, kde disponují nejnovějším elektronickým seřizovacím strojem Montana Jet-Bond – ten prověří také sílu vypínacích pružin a vy už se nemusíte více při lyžování bát, nic vám nebude špatně vypínat! Navíc vytiskne doklad, který slouží jako doklad pro pojišťovnu v případě nehody.
15.02.2012 12:43:32 #57
>> #56, Milovnice_snehu, 15. 02. 2012 12:27:45
Nebylo te reklamy na jmenovany skiservis uz trochu moc? Tri prispevky a
vsechny reklamni…
Solidni podnikatel pouzije placenou reklamu a ne zaplevelovani
diskuzniho fora!
15.02.2012 21:13:31 #58
>> #57, Myval, 15. 02. 2012 12:43:32
Asi si myslí, že jsme tady dementi, nebo co:-) …„už se nemusíte více při lyžování bát“.....bojím se o Tebe Milovnice_snehu, že tě tady pošlem do pr.ele..
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.