Znizenie flex indexu u plagov (strana: 3)
25.09.2010 22:55:01 #61
>> #60, kanpe, 25. 09. 2010 19:57:42
Ano, ve zdravotnických potřebách. Ale jde o podporu PODÉLNÉ klenby, ne příčné. Vypadá to třeba takhle http://www.lekarna.cz/…y-vel-35-41/
28.09.2010 21:01:42 #62
>> #61, HonzA_, 25. 09. 2010 22:55:01
Díky. Zkusím něco takového také koupit. Jak říkáš, zatím jen na
zkoušku
14.10.2010 18:56:19 #63
S dovolením bych využil tohoto vlákna, kde se probíraly mimo jiné Atomic RT Ti 130, ke svému dotazu.
Uvažuju o těhle botách, protože mám dost úzkou a malou nohu a tak jsou pro mě unisexové plugy v „dámských“ velikostech jedinou volbou na tvrdou sportovní botu. V mých současných Tecnica Vento 8 (flex 70), které jsem kupoval neznale o velikosti běžných tenisek, mám po třech letech místa, že kdyby mi tam myši hrály košíkovou, ani si toho nevšimnu. Nicméně dotažením na krev a dle mého názoru trochu podhodnocenou flexí se z toho dá vykouzlit něco, v čem se dají lyže aspoň trochu rozumně ovládat.
Chtěl bych poprosit zdejší zkušené lyžníky, které s tou botou (nebo Atomic obecně) mají zkušenosti co se přibližné flexe v porovnání s konkurencí týče. Jsem lehká váha (68kg), ale sportovní lyžař s ambicemi a chutí do delších lyží. I tak si ale myslím, že by pro mě tahle bota byla moc tvrdá. Uvažuju i o flexi 100, ale ta bohužel momentálně není na netu ve zdaleka tak pěkný ceně jako ta 130.
Můžete mi k tomu prosím napsat svůj názor, ideálně podpořený
osobní zkušeností?
Díky moc. J.
14.10.2010 22:23:37 #64
>> #63, Janek, 14. 10. 2010 18:56:19
No jezdim RT Ti 130, předtím Atomic GS 9 (byl to druhej nejsportovnější „race“ model v katalogu, takový ty šedo/stříbrno-červený s Tritech konstrukcí snad kolem roku 2005). Pocitově nový boty rozhodně nejsou tvrdší. Pravdou ale je, že starý jsem musel taky dotahovat až na krev, kdyžto tyhle jen „lehce dopínám“, skelet pak může volně pracovat. Na mejch 85kg velice příjemný svezení. Flexe tvých současných bot a RT130 asi ale bude větší skok. Doladění boty (naprostá nutnost) a problémy s utěsněním špičky u některých RT TI modelů (podezřele nízká cena?) zcela detailně popsal Ivan S. a jiní.
14.10.2010 22:48:22 #65
>> #64, vašek2, 14. 10. 2010 22:23:37
Díky za reakci!
Skok by to nepochybně byl. Dřív jsem chvíli jezdil i v Lange s FI 100, který byly snad ještě větší než ty současný, a dalo se to ujezdit. Nikdy jsem ale neměl šanci vlézt si do pořádných bot mojí „plugové“ velikosti (na obchodech jsou jenom dámské „bačkory“) a samozřejmě neodhadnu jak bude efekt „těsná bota → snadnější flex“ silný. S doladěním boty počítám, ale kupovat ji s tím, že ji budu muset hned změkčovat, se mi moc nechce.
Nemohl bys mě prosím ťuknout ve kterých tématech se to s tou špičkou probíralo? Díky.
14.10.2010 22:59:13 #66
d*>> #65, Janek, 14. 10. 2010 22:48:22
Gumový těsnění (na nártu, v místě překrývání plastů) u některejch sériích údajně chybělo-mnohem víc zatejkala voda do skeletu. Detaily jsou ale někde hluboce v archivu a nebo u ivana, kterej má osobní zkušenost…
14.10.2010 23:13:06 #67
>> #65, Janek, 14. 10. 2010 22:48:22 ještě nedávno heliasport.cz nabízel Dobermann 110 ve velikosti 7 za nějakých 5500,– . Bota vhodná na úzkou nohu.
15.10.2010 15:18:21 #68
>> #65, Janek, 14. 10. 2010 22:48:22
tady máš US 5:-) a tady máš UK 6 Nevím jakou máš nohu, ale když hledáš, tak najdeš:-)
15.10.2010 15:57:58 #69
RT TI 130 podle mě není tvrdá bota, spodek skeletu má naopak až příliš měkký. Váha není rozhodující, nešlapeš zelí. Spíš jde o to, jaké síly na botu působící vyprodukuješ při jízdě (rychlost, náklony). To se z údaje váhy a obecné sebedefinice „sportovní lyžař s ambicemi a chutí do delších lyží“ nedá posoudit.
Velmi opatrně proto usuzuju, že tvrdost by pro tebe mohla být tak na hraně, hlavně ve velkém mrazu: měls podstatně měkčí (nezvyk) a tahle úzká bude tvrdší než bota širší. Ale oříznutím postranních chlopní spodku skeletu se bota dá „změkčit“. (Taky booster strap by takto pomohl, ale nevím, jestli bys do něj chtěl dávat další peníze.)
Obecně a přibližně platí, že pro sportovního lyžaře je vhodná bota s udávanou flexí mezi 100 a 120, event. snad až 130. Záleží ale na modelu, velikosti i šířce. Mezi Dobbie 110 a RT 130 vůbec nemusí být rozdíl odpovídající těmto údajům, nýbrž menší.
Když v ní chybí silikonové těsnění na nártové chlopni, dostává se tam hlavně jemňounký technický sníh. Mně se nepodařilo je nalepit tak, aby drželo, a místo experimentů s lepidly a kvůli blbému roztahování jsem to provizorně řešil přelepením chlopní lepicí páskou. Kolega to zase nahradil těsněním do oken.
15.10.2010 18:17:12 #70
Díky všem za odpovědi a tipy!
Nemělo to vypadat jako „uhádni mou velikost“, jen jsem nechtěl zbytečně zatěžovat diskutující, aby mi za mě vybírali boty. S nohou 254mm (tou delší) a šířkou 92mm bych s úpravami rád šel do velikosti MP 240mm, takže TomáSovy tipy nevypadají špatně. Jde ale o to, že už při zkoušení současných bot před pár lety mi sedla nejvíc anatomie Atomic a Tecnica, v Lange a Nordica jsem se naopak vůbec při prvním obutí necítil dobře.
Tvrzením, že RT Ti 130 není tvrdá bota, jsi mě potěšil . Beru to samozřejmě
s rezervou, ale po oslabení skeletu frézováním, zkušebním provozu a
případném dodatečném změkčení by z toho mohla být príma bota. O pár
příspěvků výše padl dotaz, jestli by se daly změkčit někam k FI 110
(asi jo) a to bych už z fleku (v opojení, bez přihlédnutí k relativnímu
indexování tuhosti bot) bral. Jakou sílu produkuje lyžař směrem do boty
je, předpokládám, ryze subjektivně ohodnotitelná záležitost, že?
Už si vzpomínám, o kuriózním zatékání do bot jsem si tu loni četl.
To sice člověk přes ebay asi neošéfuje, ale okno kdyžtak mám .
Ještě dotaz na závěr – měl jste někdo už možnost ozkoušet bootfittingové služby firmy, která tu proběhla přes nabídku práce?
28.10.2010 09:43:36 #71
TO: Tichy _ nebudeme za.írat jiný vlákno OT. Jsem rád, že se to daří. Přeci jenom na začátku si chtěl koupit jiný boty a teď vypadá, že ty starý budou perfektní. Dej vědět jak to dopadá a cos všechno musel udělat. Jedny vložky a půl čísla dole, to je parádička co? Osobně bych vsadil jenom třeba na 3mm, ale i ty jsou v těsných botách strašně znát. Teď už ti stačí 1mm ve špičce a 1mm na patě na dýlku budeš parádně, nebo to možná ani nebudeš potřebovat. Jestli to chceš mít dokonale, tak ubírej postupně. Lyžuj, otestuj a zase třeba jedno místo malinko uber a zase zkus. Pozor na teplotu venku. Když bude –20°C tak boty budou subjektivně mnohem menší než při 0°C. Tak nedělej nějaký radikální závěry z lyžování ve velký zimě. Taky mě zajímá, jestli po usednutí nohy do boty se změní tvůj pocit z FI. Já myslím, že už nebudeš mít pocit, že jsou moc tvrdý…
29.10.2010 05:42:29 #72
>> #71, TomáS, 28. 10. 2010 09:43:36
Po nahrati prvni vlozky, kdy z ni zbyla jen placka jsem si rikal, ze uz jsem se opravdu docista zblaznil. Po vytvarovani uz delaji jenom radost. Chodidlo ted sedi v bote uplne jinak. Mam z toho opravdu dobry pocit, protoze mnohem lepe citim podlozku a prenos sily je mnohem snazsi, kdyz se muzu oprit celou plochou chodidla. Mozna to zni, ze prehanim, ale opravdu mam z toho takovy pocity. Uvidime jak se to projevi na lyzich, ale zacinam verit i ve zmenu vnimani FI. No uvidime. Kazdopadne vlozky udelaly i trosku neplechu, protoze boty zacaly nesnesitelne tlacit na nartu. Zapnuti druhe spodni presky na prvni zub /mikro posuv na nejdelsi pozici/. Prsty se temer nemohly prokrvovat. Ubrousil jsem tedy vic zeppu. Porad to, ale nebylo dost. Brouseni skeletu nad nartem mi opravdu prislo zbytecne, protoze materialu je v techto mistech opravdu malo. Jazyk boticky z venku brousit taky nemelo smysl /opet temer zadny material, ktery by sel ubrousit/. Rozhodl jsem se tedy pro vyjmuti polstrovani z jazyka boticky v mistech nartu. To se zatim zda, jako dobre reseni. Mel jsem trochu strach z toho, ze to bude moc, ale neni a navic mam dostatek rezerv pro stazeni v preskach.
Ted jsem ve fazi brouseni skeletu. Na prave noze je stale problem s mistem na palci, ale tentokrat uz je nepatrne. Vidim to opravdu na ten 1mm max 2mm na spicce a mel bych se vejit. Samozrejme je vice mist, ktere tlaci jako kotnik, malikova strana na leve noze atd., ale lehkym zbrousenim, se verim problemy vyresi. Muj plan je ubrat co nejmin a vyckat na lyzovani a potom se uvidi, co dal. Presne jak i ty pises. Dalsi vec, co mozna udelam, je pridani nejakeho materialu na jazyk boticky zvenku, v mistech holene. Jelikoz moje lytka nejsou z nejvetsich, chtel bych vyzkouset tuto cestu. Navic kdyz to nebude dobre, neni problem se vratit ke klasice. Posledni vec je booster strap, ktery uz je na ceste. :)
Vyzkousel jsem i nahrati skeletu v troube. Vysledek je opravdu nepatrny, ale je to snadne, tak proc to nezkusit.
Az budu hotov s brousenim, dam report jestli se opravdu povede dobrat k padnoucim L120.. :)
29.10.2010 10:28:51 #73
>> #72, Tichy, 29. 10. 2010 05:42:29
Až se musím smát, ale i to s tím jazyk jsem už řešil.
Cesta první: koupit na Tognaru takovou černou hmotu a lepidlo. Černou hmotu polepit plastovou pružnou fólií, aby klouzala. Vatviřit papírové šablonky na jazyku. Vystříhat hmotu. Polepit fólií a nalepit na vnější stranu jazyka. Docela to funguje, ale..... Fólie se na jazyku časem shrnuje a celý se to stejně časem odlepí.
Cesta druhá: posunout zobáčky dozadu případně koupit kratší přezky. Ze skeletu odřezat tu nejspodnější manžetu, která jde přes holeň. Při takhle velkým utažení dojede svým koncem na okraj, a braání utažení. Ze spodního kopyta taky často brání jedno ucho, který je potřeba taky malinko odřezat. To pomůže i flexi…
T. PS: samozřejmě nevím, jak moc je ten problém u tebe veliký…
29.10.2010 18:55:20 #74
>> #73, TomáS, 29. 10. 2010 10:28:51
Ted uz se zacinam smat taky, ale minulou sezonu mi do smichu rozhodne nebylo.
Ale predpokladam, ze ti je
k smichu to, ze mam podobne problemy jako ty. Jazyky zatim zkusit vyresit
pomoci Dynamat, coz je antivibracni hmota, ktera se pouziva napr. na odstraneni
hluku v interieru automobilu. Na spodni strane je samolepici folie a na vnejsi
ochrana alu folie. Zkusim a uvidim.
03.11.2010 03:46:21 #75
>> #73, TomáS, 29. 10. 2010 10:28:51
Tome tak poslusne hlasim, ze dilo dokonano. Tedy samozrejme do prvniho lyzovani, kdy predpokladam dalsi drobne upravy.
Takze jak uz jsem psal vlozky pomohly opravdu hodne a to znamenalo, ze leve kratsi chodidlo, si na delku sedlo bez upravy. Tlacil me ale ze strany malicek a potom misto za kloubem malicku. Uprava pomoci dremlu a roztazeni skeletu. Opravdu me prekvapilo, jak malinko stacilo ubrousit a noha si sedla bez tlaceni. Tim tedy leva bota vyresena (samozrejme predchazela uprava zeppy, jak uz jsem psal). K roztazeni skeletu jsem pouzil velkro, ktere jsem sundal z obou bot. Ke skeletu jsem je zafixoval pomoci duct tape. No a potom uz jen roztahl mezi strany pocitacoveho stolku. Jelikoz tady nevladnu moc naradim, tak jsem si poradil takto a nakonec toto reseni poslouzilo perfektne. Na prave noze jsem brousil spiccku kvuli delce. Bylo to celkem otravne, protoze se mi nechtelo brouseni prehnat a tak jsem porad zkousel. Na patu jsem nakonec nemusel sahnout a zatim se zda, ze na delku je problem vyresen. Potom uz jsem jen lehce zbrousil mista, ktere lehce tlacili. Porad se mi tomu nechce uverit, ale i prava bota zatim sedi vyborne. Ted uz jen pockam az dorazi booster strap a boty jsou KOMPLET. Nemuzu se dockat prvniho testu na snehu. :) Ted mam konecne z bot pocit, ktery jsem od nich ocekaval. Nohu mi ve skeletu perfektne drzi a hlavne nic netlaci a chodidlo je usazene krasne v prirozene poloze. Jedine co bych uvital, je mi na druhem hrebinku od spodu jeste jeden zoubek. Jeste juknu na ebay jestli se neda nejakej universal hrebinek s vice zuby koupit.
Tome ty chlape zlatej, tobe bych chtel opet moc a moc podekovat, za cenne rady a hlavne trpelivost. A samozrejme i ostatnim, ze me preci jen nedriv presvedcili o pokusu upravit stavajici boty pred koupi novych. Aspon nejaka koruna usetrena, ikdyz tato sezona jeste ani nezacala a uz me stala zase dost. :)
07.11.2010 15:19:41 #76
Znizenie flex indexu u plagov – ROZUZLENIE
Ďalšia sezóna sa blíži … je tu čas zháňania, nákupu a ladenia
materiálu na prichádzajúcu zimu, a ja vám ešte s tej minulej dlžím
rozuzlenie príbehu, kvôli ktorému vzniklo toto vlákno. V tejto časti roka
by to mohlo padnúť na úrodnejšiu pôdu ako na konci sezóny a niekomu to
snáď aj pomôže.
Vykonané úpravy:
1. znížená zadná časť kopyta o 4cm, stále ostali 2cm nad vyznačenou
ryskou. Obrazok ako to približne vyzerá
2. nahradené pevne velcro boosterom ( World Cup )
Podľa teploty a podmienok volím rôzne dotiahnutie komínových klipsní.
Pohybujem sa v rozsahu troch zubov ( soft / medium / hard ). Maximálne
dotiahnutie na posledný zub som snáď ani nepoužil ( možno na jar pri
vysokých teplotách, ale už si to nepamätám ) a hrebeň mám založený na
prvej pozícii, takže keby na to prišlo, stále ešte môžem pritvrdiť
Pár slov k boosteru:
Myslím že pre mužov má zmysel uvažovať iba nad dvomi najvyššími
verziami … ExperRacer alebo WolrdCup. Na starých lyžiarkach som mal
ExpertRacer a ten bol na mňa ( cca 100kg ) príliš mäkký, musel som ho
doťahovať uplne nafest, takže vôbec neplnil tlmiacu funkciu, iba nahradil
pevne velcro . WorldCup mi
vyhovuje. Neodvážim sa odhadnúť hranicu kedy už je výhodnejší
ExperRacer, ale WorlCup sa dá veľmi jednoducho degradovať na ExperRacer.
Takže ak sa niekto rozhoduje medzi tymito dvomi doporučujem kúpiť
WorlCup.
A samozrejme, ešte raz veľká vďaka všetkým za rady.
07.11.2010 23:37:57 #77
>> #76, Duro, 07. 11. 2010 15:19:41
Super Duro,dík za info.Mne booster nikdy nechýbal.Mal by?:)V čom sa Ti zdá byť lepší než velcro?Voľný terén/zjazdovka.Zaujíma ma Tvôj názor po čase používania.
08.11.2010 09:27:09 #78
>> #77, TNS, 07. 11. 2010 23:37:57
Já na rozdíl od Dura, žádný velký rozdíl nevidím u WC modelu. Nezdá se mi, že by nějak výrazně pružil, ale nezkoušel jsem Expert model. U tvrdých bot, mi ale strašně vyhovuje manipulace s ním, UTÁHNOUT, POVOLIT…dělám to každou jízdu a je to oproti velcru mnohem praktičtější. Lépe a pohodlněji utáhnu a ještě lépe povolím. U WC120 je to jedno, ty mají měkký jazyk a tam můžu mýt utažený velcro celý den. Uvažuju, že koupím ještě ten měkčí a ten dám na tvrdý boty a tvrdý dám na měkký boty…Takže o vteřinu na kolo mě to nezrychluje, ale praktický je to hodně:-)
08.11.2010 11:59:26 #79
>> #77, TNS, 07. 11. 2010 23:37:57
Ak ti vyhovujú lyžiarky v stave v akom ich používaš, asi nie je dôvod
uvažovať nad boosterom. Ja som prvý kupoval, lebo sa mi rozsypalo(
rozpáralo, rozstrapkalo) originálne velco na WC120. Keďže som myslel že
nápis WC tam nie je iba na parádu, tak som kúpil Expert/Racer, a aj to som
bol v domnení, že som svoje lyžiarske umenie niekoľkonásobne nadhodnotil.
Pravda bola však taká, že Expert/racer pri mojej hmotnosti už nepruží …
iba sa naťahuje ako guma v trenkách ale nevracia
Oproti pevnému velcru aj WC booster čo-to odpruží, takže sníži tuhosť do
nakľaknutia. Ak má niekto podobný problém ako som mal ja, doporučil by som
ako prvé prehodiť pružný booster a až potom siahať na skelet. U mňa by
iba booster nestačil. Kombinácia ktorú mám teraz mi vyhovuje. Chystám sa
ešte urobiť priame porovnanie na svahu pevné velcro / booster. Možno prídem
k záveru ako Tomáš, že je to jedno , ale zatiaľ žijem
v presvedčení, že booster je pre mňa plus
>> #78,
TomáS, 08. 11. 2010 09:27:09
Ja to s tým zapínaním až tak ružovo nevidím. Predsa len, ak to chcem
poriadne dotiahnuť nejde to iba jednou rukou, musím si k tomu kľaknúť,
u G1.150 je obvod komína o dosť väčší ako u WC120, takže booster
nemám ani poriadne za čo chytiť … ja ale rozopínam iba dolné tri pracky,
takže mi to až tak nevadí.
Pri tvojich 90kg bude Expert/Racer pod tvoju výkonnostnú ( alebo skôr
hmotnostnú … no, doplň si čo uznáš za vhodné … ) úroveň
08.11.2010 15:42:17 #80
>> #78, TomáS, 08. 11. 2010 09:27:09
>> #79, Duro, 08. 11. 2010 11:59:26
Vďaka chalani.Takže to vidím tak,že prvý booster budem mať,ak mi ho tam výrobca pridá „nasilu“.Čo už aj tak robia takmer všetci,aspoň ten hybrid booster-velcro;-)
20.01.2013 14:27:52 #81
>> #78, TomáS, 08. 11. 2010 09:27:09
Chci se zeptat Tomáše, jako Lange mana:-), jestli má smysl koupit Lange s flexí 140 a změkčit na cca 120. Mám hodně úzkou nohu, takže co se rozměrů boty týče, mohla by to být správná volba. Mám , ale obavy z té tvrdosti bot 140. Zatím jsem na Dalbello Krypton měl nastavenu nejnižší flexi 90, protože jsem pár let koketoval s funcarvingem. Díky tomuhle fóru přicházím na chuť delším lyžím a jiné technice, bruslení na kopci, ale nezavrhuju:-). Kryptonům jsem přestavil flexi na cca 100–110. Zatím jsem to testnul na Völkl GS 180cm a je to velký posun k lepšímu, takže nějaké tvrdší boty by se, jako druhé, hodily. Kryptony jsem volil i proto, že jsou stavěné na užší chodidlo. V průběhu používání se samozřejmě ukázalo, že správně by bylo vzít je o číslo menší, ale doladil jsem vložkou a dá se to. Ty 140ky jsem viděl za rozumnou cenu, proto se na ně ptám, jinak vím, že se tu hodně mluví i o Dobermanech, jako botách pro nás úzkonožce:-). Jinak jsem 180/80, 52 let. Děkuji
20.01.2013 14:45:09 #82
>> #81, klokanito, 20. 01. 2013 14:27:52
Jo a lyžař jsem myslím dost sportovní. Jen si teď musím zase zvyknout víc se opřít o vnější lyži. Před Kryptony jsem jezdil staré Lange (je na nich napsáno RX 8,5). Byly v pohodě, tvrdost i kopyto, jen tvrdší do nákleku tudíž ne moc vhodné na zmíněný fun, proto je nahradily Kryptony. U nich zkusím ještě max flexi 120 a uvidím co to udělá.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.