Znizenie flex indexu u plagov
18.01.2010 12:45:15 #1
Podlahol som silnym tlakom Ivanovej propagandy a na konci minulej sezony som
si urobil radost ( aspon som si myslel ze si robim radost ) a kupil nove
Garmonty g.1 150 .
Na jesen som sa pustil do uprav, aby som sa do nich vobec dostal, v zdravi
v nich vydrzal a aj sa z nich vyzul a netrpezlivo som cakal na prvy sneh.
Prvy sneh prisiel, ja som nateseny nabehol v novych lyziarkach na svah a cuduj
sa svete … radost nikde. Zdali sa mi strasne tvrde, nepustili ma dostatocne
dopredu do naklaknutia ( a to mam 100kg ), zdalo sa mi ze som prilis vzadu a
lyze si robia co chcu. Vravim si, dobre, si prvy krat na snehu, v novych
lyziarkach, este aj svah je na figu, strmy, ladovy, rozbity, ty si
nerozlyzovany, dreveny … trosku sa rozlyzujes, zvyknes si a vsetko bude OK.
Lenze aj po troch dnoch to bolo viac menej rovnake. Tak som zobral na vyskusanie
doterajsie Lange WC120 a svet bol hned krajsi, farebnejsi … jazdilo sa mi
super, lyziarky ma pustili viac dopredu a vratila sa istotota, uvolnenost,
vsetko ako ma byt. Jedina vec ktora hovorila v prospech plagov bolo istejsie
hranenie a okamzity prenos sil ( myslim ze to je sposobene hlavne pevnejsim
bocnym drzanim a nie tvrdostou do naklaknutia ), ale tym ze neviem naklaknut
dostatocne dopredu, neviem prenasane sily dostatocne presne davkovat …
zatlacim a lyza sa hned chyti … u WC120 zatlacim a nic, zatlacim viac a stale
nic, tak zatlacime este viac a lyza sa chyti
A tu je moja otazocka :
Mate niekto skusenosti so znizenim FI orezanim spodnej casti skeletu ? Robili
ste to niekto ? Je zmakcenie citelne alebo nebodaj az prehnane ?
Myslim ze sa to tak robi u Dobermanov a aj Fischer to ma podobne. Na spodnej
casti skeletu mam vyznacene rysky na orezanie ( je ich tam niekolko, takze su
asi mozne az tri urovne zmakcenia ). Vyzera to takto nejako http://www.nordicaracing.com/…%20boots.pdf.
Ale na G.1 150 je zadna cast spodneho skeletu ovela vyssia, konci az na hornej
urovni komina. Je mozne ze vychodzia tvrdost je dana pre slalom a smerom
k rychlostnym disciplinam sa pocita so zmakcenim skeletu.
Ak s takouto operaciou mate niekto skusenosti, budem rad ak sa o ne
podelite
18.01.2010 14:22:37 #2
>> #1, Duro, 18. 01. 2010 12:45:15
Ahoj Duro.Už som zmäkčoval plugy kámošovi.Neboli to ale G1-tky.V podstate si si už odpovedal sám.Zmäkčuje sa to presne tak,ako píšeš.Pár postrehov na úvod:
1.Skrutky v zadnej časti komína nevyberaj natrvalo.Nemali by slúžiť na celkové zníženie FI,ale skôr na test.Je tam riziko,že získaš neharmonický pohyb pri flexii.Riziko zranenia.Či sa tým ničí aj materiál nemám otestované.Ale ako test,vybrať(najprv len jednu),vyskúšať a pocítiš sám.
2.Zadná časť kopyta.Tu by pomôhlo,ak by si môhol postnúť foto.Ak nie je zadná časť moc členitá,zníženie je jednoduché.Ale to by som nechal až na koniec.
3.„V“ vykrojenia po stranách kopyta.Tu budeš zmäkčovať.Máš tam vyznačené rysky.Ale nebrús zatiaľ až k nim!Pokračuj postupne.Fixom si naznač vlastné rysky,ktoré budú napr.5–6mm nižšie než vrchná hrana toho čo ideš brúsiť.Zmontuj skelet,vyskúšaj doma,alebo choď jazdiť.Aby si to s tým zmäkčovaním neprehnal.Doma máš konštantnú teplotu,tak by si mal zmeny poznať.
4.Predná časť kopyta.Tam kde sa prekrývajú plasty „ušká“ úplne navrchu.Dajú sa znížiť.Tu by som bol ale opatrnejší,hlavne ak máš na svoju nohu tesný skelet.Aby sa ti prekrývali,aj po úprave.
5.Dá sa vziať aj z plastu komína.Z tej časti na ktorej sú klipsne,nie hrebeň!Aj to môže byť tvoj problém.Prekrývajúce sa plasty príliž veľkej hrúbky.Ztenšiť brúsením,prípadne časť odrezať.Znova pozor,aby sa ti prekrývali aj po úprave!
6.Zahladiť všetko ostré a máš hotovo:)
Ja som nič nerezal,všetko som odbrusoval dremelom,alebo podobnou brúskou.O koľko sa zmäkčil skelet ti nepoviem,lebo bota nebola moja,ale asi dostatočne,lebo na rysky od výrobcu sme sa ani nedostali a kámoš je spokojný.Upravoval som všetky popísané časti.Prišlo mi to rozumnejšie než len štedrejšie vybrúsiť „V cut“ na kopyte.V tvojom prípade,ak majú G1-tky odlišný shape v zadnej časti a nie je to myslené ako súčasť zadného spoileru,by som ešte trochu pouvažoval,či nevziať zo zadnej časti viac materiálu.Ale to by som musel vidieť.
Dvakrát meraj a…ved to poznáš:)Smelo do toho.Čau.
18.01.2010 15:20:39 #3
>> #2, TNS, 18. 01. 2010 14:22:37
Vdaka sa informacie.
1. nad vybratim srobov pre vyskusanie som tiez rozmyslal, ale zadne sroby
nie su pod sebou ako u vacsiny lyziarok ale vedla seba http://www.garmont.com/…prod_det.php?… ,
tak by som musel vybrat obidva naraz, no uvidim, mozno vyskusam …
2. ta zadna vysoka cast ma tiez vyznacenu rysku kadial sa da znizit zhruba
na uroven ako je to u inych lyziarok
Najlepsie bude ked dosledne pofotim vsetko co sa da a zverejnim, ale
k lyziarkam sa dostanem az cez vikend.
18.01.2010 16:49:08 #4
>> #1, Duro, 18. 01. 2010 12:45:15
Dík za tohle téma. Odpověď by velmi zajímala i mě. Od nějakých –7°C mám s náklonem dopředu u 150 taky problém. Řešim to malinko volnější horní přezkou a velcrem. Taky někde od této teploty jezdím ve 120 a asi si tento model ponechám. Už kvůli teplotnímu konfortu, kde zvládám vcelku slušně veliký mrazy. Jestli se budu snažit snižovat FI uvidím až po nějakým lyžování při cca +5°C. Tam si myslím, že to naopak bude super. Letos při lyžování zatím vždycky docela mrzlo, takže to nemám ještě vyzkoušené. Tajně jsem doufal, že TNS vybalí přesné hodnoty:-))) Jinak co se přenosu sil do lyží týče, tak mám podobný pocit, jako kdyby mi na patce seděl trpaslík a za mě tlačil do lyže, paráda:-)))
18.01.2010 18:49:51 #5
>> #4, TomáS, 18. 01. 2010 16:49:08
Mne sa zdaju tvrde aj okolo 0°C a teplejsie zatial nebolo . Lyzoval som v nich pri
teplotach od –10°C do +1°C. WC120 sa mi zdaju od –5°C nizsie pouzitelne
ale pri vyssich teplotach su uz makke.
Velmi zavisi na akom povrchu sa jazdi, ak je makko nevadia ani makke ale ani
tvrde … a naopak ak je
tvrdo, ladovo vadia aj makke( nic nedrzia krutia sa ) aj tvrde ( nedokazem
spravne davkovat tlak )
Vacsinou som lyzoval cely den alevo v G1 alebo v WC120. Raz som urobil priame
porovnanie … 2 hodinky v G1 a potom sup do WC120. Mal som pocit akoby som sa
prezul do sandalov … krutili sa ako by boli z masla … bolo to pri
teplote –3°C.
Idealne by bolo pockat do jari, na lyzovacky pri teplotach daleko nad 0°C a
potom sa rozhodnut, ale neviem ci budem taky trpezlivy
19.01.2010 00:23:26 #6
Duro Duro, pokud to není sebeironie, tu mou propagandu sis asi vysvětlil trochu pomýleně? Ano, pro určitého lyžaře propaguju plugy, ale ne v tom smyslu, že pořídit si plug = pořídit si botu co nejvtrdší. Vždyť proč bych jinak sám přešel z velmi tvrdých Lange ZC/ZC na Atomic 130 a proč bych si u levé boty pořídil tebou popisované změkčení V-cutem?
U plugu jde především o těsné sepětí noha-skelet, o přímou reakci v botě s tenkou botičkou, o bezprostřední komunikaci se sněhem a lyží a o stranovou tvrdost = vedení při hranění. Tohle všechno má i bota do nákleku měkčí.
Otoh, chápu, že při svých fyzických parametrech jsi volil „botu pro chlapa“. Tipy na změkčení máš, věřím, že to vyladíš.
Zřejmě nejlepší by bylo mít tvrdší a měkčí komín a někdy v březnu/dubnu nasadit na vyšší jarní teploty ten měkčí. Tecnica před pár lety měla tuším Icon Carbon, kde se to dalo obměňovat.
19.01.2010 09:07:24 #7
>> #5, Duro, 18. 01. 2010 18:49:51
Když jsem 150 vybíral, tak G1 mi přišly jednoznačně brutálně nejtvrdší, pak byly Agresory a někde daleko za nima Lange. Myslím, že můj pocit z bot v prodejně, teď reflektuje situaci. Určitě jsi skvělý lyžař a vážíš 100kg a boty ti připadají tvrdé v při 0°C, mě od cca –7°C. V Každým případě musím říct, že jsem se na boty strašně těšil, trávil spousty hodin jejich upravováním a jsem strašně rád, že je mám, protože nárůst výkonu je skutečně hmatatelný. Pro všechny ostatní uvažovatele o koupi, ale musím říct, že bez druhých bot by to bylo od cca –10°C asi skutečně jenom trápení. Současný stav 120 a 150 je tedy pro mě naprostý ideál, ale kdybych zaplatil plnou cenu za oboje boty (nebo i poloviční) tak bych si to tolik nepochvaloval. Jsou to přeci jenom peníze. Jestli budu malinko změkčovat, uvidím až při vyšších teplotách. Půjdeš-li do toho, poděl se prosím s dosaženým výsledkem, velmi mě to zajímá. T
19.01.2010 10:21:17 #8
>> #6, ivan, 19. 01. 2010 00:23:26
Reci o propagondne, to mala byt len vtipna veta na uvod, na zahriatie …
aby publikum nevychladlo
>> #7,
TomáS, 19. 01. 2010 09:07:24
Tak to si ma celkom ukludnil, ze G1 su fakt tvrde, uz som sa bal ze som
captavy mantak.
Bohuzial obchody nie su plne plagov aby som mohol skusat rad zaradom . Bral som k comu sa mi podarilo
dostat. Mali aj G1 130, ale to su semiplagy, a pocitovo, len tak nasucho som
necitil ziadny rozdiel oproti WC120 co som mal. Ked som obul G1 150, to uz bola
ina kava, rozdiel vyrazny.
Teraz na jesen som v jednom bazare narazil na nepouzite plagy Lange WC150 ale
trosku starsie, tvamomodre, ktore sa robili pred CRAZY BLUE. Mali tam tri
velkost 317mm, 326mm, 332mm. Skusal som si ich a rozhodne sa mi tvrde nezdali.
Ale neviem ake to bolo prevedenie ci klasika ZC/CZ alebo nieco ine.
Mimochodom, myslim ze Marco BUECHEL na nich stale jazdi a zjavne funguju dobre,
Marco je rocnik 1971 a cez vikend skoncil treti v zjazde … bravo.
19.01.2010 10:39:49 #9
>> #8, Duro, 19. 01. 2010 10:21:17
Tvrdost Lange WC 150 doma!!! Tohle mi je taky záhadou. Když mi přišli z USA domu, tak jsem do nich hned vlítnul a tvrdost do nákleku byla sice krásně harmonická ale taky strašně měkká. Dokonce pocitově měkčí než u 120!!!!! Začal jsem panikařit a volat a zakládat vlákna, protože jsem myslel, že mám tvrdost ZA/ZA. Nevím jak je možné, že je při teplotě 23°C mačká lýp než 120. Vysvětluji si to, o číslo menší botou, tedy lépe padnoucí a lépe sedící v kotníku, kde holeň lépe dosedá na jazyk, tvrdší botičkou a jazykem, který lépe přenáší síly. Jakmile boty zmrznou je to skutečně úplně jiný kafe. Pocitově se podle mě nedá dost dobře doma určit tuhost komínu za reálných podmínek na sjezdovce. G1 měly jednoznačně nejtvrdší plasty, pak Agressory. Oproti Dobermann Pro 130, který jsem (DanielS) frézoval, jsou ale moje 150 zase podstaně tužší. Na pocit z flexe má taky podle mě velký vliv velikost boty. S o číslo menším skeletem, buteš botu podle mě mačkat jednodušeji než s o číslo větším. Jesli se nepletu máš skelet stejně velký jako 120, já mám o číslo menší než 120 a to může taky hrát svou roli.
19.01.2010 13:12:03 #10
>> #9, TomáS, 19. 01. 2010 10:39:49
Ano, ostal som pri rovnakej velkosti ako u WC120. Ale G1 maju vnutornu dlzku o nieco mensiu ako WC120. Myslim ze velkost som zvolil spravnu.
20.01.2010 10:22:25 #11
Tak jsem včera večer lyžoval na večerním při teplotě okolo 0°C. Tj. zatím bylo nejtepleji. Překvapivě se mi zdály boty tvrdý dost pořád (čekal jsem měkčí). Oproti –7°C jsem musel přezky mikroposunem docela dotahovat, horní i o jeden zoubek. Jsem zvědav na +5. Zatím to vypadá, že bych si flexe taky malinko ubral. Takže jsme dva, cokoliv najdu za info, dám sem:-))))
20.01.2010 11:48:40 #12
>> #11, TomáS, 20. 01. 2010 10:22:25
Uz davnejsie som prehrabal forum na epicski.com a rady tam boli podobne ako dal
TNS.
Ja mam u G1 aj navod na zmakcenie. Znie asi takto: odmontujte komin,
odrezte/odbruste z kopyta skeletu kolko potrebuje ( vynikajuca rada ) a
namontujte naspat komin .
Rysiek mozneho zmakcenia je na kopyte naznacenych celkom dost ( pofotim a
zverejnim ) ale hodilo by sa este nejake info akemu flex indexu zodpovedaju,
alebo rozlisenie hard/medium/soft … alebo podla urcenia na disciplyny. Pre
Lange/Rossi som nasiel kedysi taketo odporucanie http://img705.imageshack.us/…2008ross.jpg
20.01.2010 23:12:06 #13
>> #12, Duro, 20. 01. 2010 11:48:40
Ahoj Duro.
Ten ofciálne priložený návod na zmäkčenie G1 je dokonalý:)
Rossi a Lange majú tieto FI kategórie podľa disciplíny tradične.Myslím,že ako pomôcka je to vynikajúce.Rozdelenie podľa disciplíny je zhruba správne.Zhruba preto,že určite neplatí pre každého.Iný výrobcovia sa k tomuto systému nepridali.Ale nemôžem to dogmaticky tvrdiť,je pravdepodobné,že pre vrcholových športovcov táto možnosť existuje.Ale tam sa ja nepohybujem.Klasicky mám na výber FI 110,130,150,prípadne 160,díki čau:)
Závodné plug boty všetci považujeme za akýsi polotovar.Nemôžeš očakávať od výrobcu,že ti popíše ktoré rysky zodpovedajú ktorému FI.Chcelo by to ďalšie merania,za ktoré by niesli akú takú zodpovednosť.Aj tie ktoré tam sú musíš brať len ako orientačné.A hlavne,načo by nám takéto označenie bolo? Cítil by si sa lepšie,keby si vedel,že po odbrúsení na rysku XY tam máš presne FI 140? Vyriešilo by to problém?:)
..inak medzi nami G1-ky sa mi páčia a má ich málo ľudí:)
22.01.2010 21:01:37 #14
Tu je zopar fotociek, dufam ze tam bude nieco vidiet
Cely skelet bocny pohlad 1
Cely skelet bocny pohlad 2
Cely skelet zadny pohlad
Cely skelet predny pohlad
Cely skelet pohlad z hora 1
Cely skelet pohlad z hora 2
Kopyto bocny pohlad
Kopyto bocny pohlad – detail
Kopyto zadny pohlad
Kopyto predny pohlad
Link na cely album
22.01.2010 21:27:55 #15
Duro, když to porovnám s dobermann 110, tak ten horní komín je snad
stejný.
Pro info takto vypadá spodní skelet u Dobermann 110 – černá čára
http://www.volny.cz/…n_skelet.jpg
22.01.2010 23:02:48 #16
>> #14, Duro, 22. 01. 2010 21:01:37
Ahoj Duro. Pekné fotky.Ideme na to?
Dobre,že si to sem postol.Ako prvé som si všimol,že odfrézované lôžko pre členok máš dosť blízko V cut línie.Neviem,ale asi by nerobilo dobrotu odbrúsiť to práve tam.Počítam s tým,že to máš vyfrézované správne.Vložka,podložená päta,odlišný shape G1,alebo anatómia.Ja som tam totiž nemusel frézovať nikdy.
Začal by som rozhodne vzadu.Tak som sa podľa fotiek presvedčil,že zadná časť kopyta je fakt vysoká,je jednoduchá a neslúži ako integrovaný spoiler.Slúži len na elegantné zvýšenie FI do nákľaku:)Môže kľudne preč.Veru ani na jedných plugoch to nemám tak vysoko.Neodstraňoval by som to ale hneď až po vyznačenú líniu.Nechal by som tam rezervu.Ja asi cca 2cm.Zvyšok môžeš ušmiknúť kedykoľvek.
To na úvod a až po testoch(jazdení) by som sa rozhodoval,či ešte treba.Ak áno tak až po líniu a neskôr by som sa presunul do prednej časti kopyta.Všetko na tvojich botách je masívne,máš kde brať.Dielo sa nedá ani pokaziť,len s tými V cut líniami by som zatiaľ nehazardoval.
23.01.2010 16:20:59 #17
>> #15,
PetrAT, 22. 01. 2010 21:27:55
Vdaka za naksek. Pre inspiraciu je kazda informacia dobra.
23.01.2010 16:37:51 #18
>> #16, TNS, 22. 01. 2010 23:02:48
Vdaka za rady. Tiez som to videl podobne a som rad ze si mi to potvrdil . Nasiel som nejake fotky kopyt
na webe ( prilis vela ich sice nebolo ) a vsetky boli nizsie a zhruba
zodpovedali vyznacenej linii pre oreznie.
Takze to vyskusam a dam samozrejme vediet ako to dopadlo.
Co sa tyka frezovania v oblasti clenku, mam nizku klembu a tym vpadnuty clenok
dovnutra. Meral som to samozrejme na vlozke.
23.01.2010 16:43:50 #19
Myslím, že mi brzo cáknou nervy a taky na to půjdu. Už jsem chtěl teď, ale skorožena mě poslal do prďous, že prý je v pracovně zrovna uklizeno a že nechápe proč si musím měsíc frézovat boty. Je to snad znamení z nebes, že nemám:-))) PS: tak vysoký kopyto jsem ještě neviděl. T
23.01.2010 17:01:49 #20
>> #19, TomáS, 23. 01. 2010 16:43:50
Dnes so zobral opat pre zmenu WC120, a hoci bolo –10( pri prichode, potom to
asi slo hore, bol pekny slnecny den ale mrazivy ), uz to nebolo ono, makke a
hlavne ovela horsi prenos sil.
Takze idem rovno na vec, nech to zajtra odskusam .
23.01.2010 20:15:35 #21
>> #20, Duro, 23. 01. 2010 17:01:49
Tak už to maj za sebou, dal jsem jim za uši… Menší polovina „V“ je pryč a cca 5mm z předních uší.....
23.01.2010 22:28:54 #22
Na podzim chtěl někdo vědět, o kolik se asi změní flexe bot seříznutím horních výběžků spodku skeletu, tzv. V-cutem. Sotva se dalo čekat, že by existovala nějaká přímá úměra typu „oříznutím o 1 cm klesne FI ze 150 na 135“, ale podle slibu jsem se na to při fittingu Johanna zeptal. Potvrdil, že to takhle říct nedokáže. Asi by to pro konkrétní typ boty na noze konkrétního lyžaře spočítat šlo, ale na výslednou tuhost boty má vliv tolik faktorů, že zobecnění vidím jako dost problamatické.
Jinak ty Garmonty mají bezprecedentně vysoký spodek vzadu (nechce ten maník původně od Salomonu, co je vytvořil, „přeherodovat Heroda“?), souhlas s tím, co už bylo napsáno. Zkoušel jsem je, když byly novinka, ale zpracováním mě tehdy moc neuchvátily. Je to ale minimalistická macho-bota s racestockovým půvabem a s vhodnou nohou a dobrými úpravami jistě velice dobře poslouží. Na obrázkui vypadá na vysoký nárt, ale možná to klame.
26.01.2010 20:49:52 #23
Zda sa ze pomohlo
Znizil som zadnu cast kopyta o 1/3 ( t.j. ubral som 2cm a 4cm este ostali ) nad
vyznacenou liniou.
V nedelu som skusal pri teplotach okolo –10stC a tak sa mi zda ze som na
spravnej ceste. Na tvrdej upravenej piste to bolo OK, uz som nenarazal na
obmedzenie v pohybe dopredu a citil ovela lepsiu istotu a stabilitu. Mimo
upravenu zjazdovku by to chcelo este trochu vacsiu pohyblivost.
Chvilu teraz polyzujem v takomto prevedeni a potom sa uvidi, ci este trochu
budem uberat alebo nie. Dalsie kroky budu ale asi opatrnejsie, po 0.5cm
V kazdom pripade este raz dakujem TNS a aj ostatnym za rady,tipy a hlavne
dodanie odvahy
P.S.
Ako to dopadlo u teba TomaS ???
26.01.2010 23:04:57 #24
>> #23, Duro, 26. 01. 2010 20:49:52
Za málo Duri:)
Som rád,že pomohlo.Inak medzi nami,čakal som kedy vyrukuješ s voľným terénom.Potom poreferuj.Ja freeride jazdím fakt veľmi málo,ale 150-ky by som tam nebral.Ale na free scéne budeš určite väčší odborník Ty.Táto free časť ohľadom plugov je pre mňa ešte záhadou:)))
26.01.2010 23:29:12 #25
>> #23, Duro, 26. 01. 2010 20:49:52
Sice jsem se právě vrátil z večerka, ale bylo –15°C, takže jsem jezdil ve 120. Úprava 150 čeká na otestování, doufám, že jsem neubral moc. V pátek jedu na týden na Kronplatz, tak dám vědět. To snad ostestuju dobře. PS: dneska byla super večerní lyžovačka. Stejně kvalitní jako ráno. 3 hoďky na obřačkách, pohádka…
04.02.2010 16:06:02 #26
PLUGY VERSUS FREERIDE/ALLMOUMTAN LYZOVANIE …
Priatelia, tak to teda vyzera, ze plugy ( aspon tie z tych tvrdsich ) nebudu
pre lyzovanie ( aspon na mojej vykonnostnej urovni ) mimo zjazdovku to
prave.
Ako ste si isto vsimli, napadlo aj v nasich koncinach konecne co to snehu.
Dokonca o nieco viac ako sme dufali a v sobotu nas cakal paradny svah z cca
30 az 60cm ( podla toho ako to poprefukovalo ) noveho snehu. Tak som do toho
nateseny vpalil uz v trochu zmakcenych lyziarkach ( vid popisane vyssie
v prispevku 23 ) a len tak tak, ze som neskoncil v kotrmelcoch za ktore by sa
nemuseli hanbit ani artisti z Moskovskeho cirkusu vystupujuci v Ein Kessel
Buntes ( mladsie rocniky zbytocne spekuluju o com pisem ).
To co sa na zjazdovke zdalo ze je uz OK, v terene je stale prilis tvrde.
Dopredny rozsah pohybu pre jazdu v terene je potrebny ovela vacsi. Prilisna
tvrdost sposobi, ze sa tlak prenesie okamzite na spicky lyzi, tie idu dole a to
si nasledne vyzaduje prilis vela energie na udrzanie predozadnej rovnovahy a
v horsom pripade to konci v tych kotrmelcoch.
Ako na potvoru som so sebou nezobral aj stare lyziarky, takze som sa musel
trosku potrapit, tazisko vzadu drzat zaklonom, co nie je moc prijemne a ani
pohodlne. V nedelu som si zobral stare lyziarky a jazda v terene bolo opat
v pohodicke s istotou a lahkostou, presne ako to ma byt. Este v sobotu vecer
som znizil na G1-tkach zadnu cast kopyta o dalsi 1cm ( takze teraz je to na
polovici nad vyznacenou liniou ). V nedelu som ich vyskusal ale stale je to do
terenu prilis tvrde. V nedelu vecer som este doma skusil prehodit BOOSTER,
ktory mam na starych WC120 na G1-tky a pocity len tak nasucho boli celkom
zaujimave a slubne . Mozno
ze spravna cesta vedie tymto smerom.
Dalsie pokusy budu cez vikend … report uz coskoro
10.02.2010 22:36:24 #27
>> #26, Duro, 04. 02. 2010 16:06:02
Sem zpět! První 4 dny byla zima, ráno vždy –16°C, takže jsem bral 120. 4 a 5 den 150. Vyřezal jsem cca 40% Vcutu a 5mm z předních uší. Výsledek? Na pravý noze je to nejlepší bota na světě. Na levý noze je všechno horší:-(. Flexe je sice lepší.. Stejně jako ty, nenarážím na doraz boty (možná bych i ubral míň). Na levé noze jsem huře cítíl hranu a teď je to ještě výraznější. Pocit „šmajdání“ nebo nevím jak bych to popsal. Někdy mám ten pocit i ve 120 ale tady je to teď horší. Asi založím vlákno. Jinak když jsem pátej den skočil do 150, tak jsem první jízdu všechny oblouky přetáčel, strašnej rozdíl.
11.02.2010 11:42:01 #28
>> #27, TomáS, 10. 02. 2010 22:36:24
Hmm, prava super a lava na figu . Skusil by som sa pohrat s cantingom na tej lavej. Posunut ho aby
si stal viac na vnutornej hrane. Rozhodne si ale poznac terajsie nastavenie aby
si sa k nemu vedel vratit
.
11.02.2010 12:27:35 #29
>> #28, Duro, 11. 02. 2010 11:42:01 Přesně to jsem udělal, teď to jenom vyzkoušet:-))) Je tu ale více faktorů:
- vždy jsem měl pravou nohu jistější (ta je teď ale slabá, méně svalů…)
- na pravé noze jsou vložky formhotics podlepeny korkem, aby dorovnaly výškový rozdíl v délce nohy. Říká se Kork vložky jsou nejlepší. Levá noha má jenom vložku, bez korku. Jestli se to nějak kroutí, nebo hůře přenáší sílu?Jestli tam hraje tohle nějakou roli? Jsem z toho blázen.
- Podobný pocit mám i ve 120 ale tam to není takový rozdíl.
- Levá noha je o 5mm větší i širší i pata a kotník je úplně jiný. V botě je mnohem více narvaná. Možná nemám dost místa na prsty a tím, že je noha zmáčklá, nereaguje na jemné pohyby kotníku a jakoby MRTVÁ? .. taky možnost..
- Skutečně dlouho jsem rehabitoval pravou nohu. Součástí bylo hodně balančních cvičení na kotník. Pak jsem stál na nestabilní ploše na jedné noze se zavřenýma očima jako prd, na levé noze ani náhodou. I tohle bude důležité. Asi začnu s rehabilitací zdravé nohy:-))
Prostě faktorů je hodně a najít příčinu, která navíc může být taky schovaná v technice a postavení pánve, bude oříšek. Canting jsem nastavil a o víkendu budu ještě frézovat, protože –10°C byla na levou nohu nesnesitelné. Zatím zduř. T
Ještě poslední poznámka. Musel jsem posunout hřebínky, protože odfrézováním kopyta, je potřeba přezky víc utáhnou. Překvapilo mě o kolik hodně taková malinká úprava zafungovala. Příště si dám větší pozor a budu ubírat míň. Malinko se bojím, že jsem je změkčil moc…čas ukáže
25.02.2010 10:11:01 #30
Zdravim všechny, omlouvám se za odbočení, ale trošku se ztrácím v pojmech.. Mohl by mi někdo vyvětlit jak poznám pravou plug botu. Liší se od nejvyšších modelů v běžných obchodech? Jaký je rozdíl mezi plug a semi plug botou. Dají se vůbec v lyžarských obchodech zakoupit? Mám boty Head Raptor Supershape RS 2007, které mají také vámi popisovaná vyznačení na custom fit. Nicméně snesl bych boty tvrdší a podle toho co tu čtu se v tom nějak úplně neorientuju.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.