Sníh v lyžákách - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Lyžařské boty Sníh v lyžákách

Sníh v lyžákách

28.01.2010 12:08:35 #1 

lubosh

Zdravím,na letošní zimu jsem si pořídil nové lyžáky vyšší cenové kategorie. Jelikož mají průhledný skelet,zjistil jsem,že mám po chvíli lyžování mezi vložkou a skeletem velké množství sněhu,zejména v oblasti špičky. Po roztání sněhu vyleju z každé boty cca 1dcl vody. Po pečlivém prozkoumání skeletu jsem nenašel žádnou viditelnou trhlinu. Má někdo podobné zkušenosti,popř. může mně někdo poradit,kde může být problém? Díky

28.01.2010 12:16:34 #2 

PetrAT muž

To se mi také stávalo, když jsem si koupil nové Dobermanny.
Pomohlo až když jsem vychytal vhodné dotažení přezek.
Podle mě se tam ten sníh „nějak“ dostane mezi plasty, ikdyž v klidovém stavu vypadá, že vše lícuje, tak za jízdy je tomu jinak.
Ještě můžeš zkusit přelepit páskou špičku boty, kde je těsnící guma.

28.01.2010 12:26:00 #3 

Duro

1dcl je celkom dost :-)
Sneh sa dostane dovnutra vacsinou prednou castou, popri tesniacej gume. Neveril by si cez aku malu skaru sa dokaze sneh natlacit. Najjednoduhsie riesenie prelepit spicku lyziarky lepiacou paskou. Kopec ludi to tak bezne robi.

28.01.2010 12:27:37 #4 

Duro

No, vidim ze PetrAT je rychlejsi :-)

28.01.2010 15:52:03 #5 

lubosh

Diky za radu, vyzkousim…

28.01.2010 20:28:34 #6 

oblouk

>> #1, lubosh, 28. 01. 2010 12:08:35

Je to běžná patálie a nic s tím v podstatě nenaděláš. Přelepit špičku pomůže částečně, jde-li to špičkou, ale ono to jde jakýmikoli místy překrytí docela standardně – když s těma lyžákama řádně pracuješ a je „vhodnej“ sníh (zpravidla takovej ten jemně „naškrábanej“ umělej prášek co nastříkaj při velkejch mrazech). Takže si na to zvykej :o) – ono to rozhodně není 1dcl, ale spíš 1cl, že :o). Na 1 dcl bys musel do boty postupně nacpat krychli o straně cca 10 × 5cm :o)… (to je odhad)…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

29.01.2010 00:17:35 #7 

lubosh

No moc zvykat si na to nechci,je to docela neprijemna vec,protoze boty do rana nevyschnou ani pri pouziti Teplouse a vyndavat vnitrni boticku po kazdem lyzovani se mne moc nechce,protoze se tim dost nici…A toho snehu je asi tak hrst z kazde boty, a to neni odhad,ale fakt…:o)

29.01.2010 07:42:24 #8 

PetrAT muž

Hrst sněhu, to je fakt něco špatně
Viděl bych to na málo dotažené přezky
Já rozdělávám botu po každém ježdění a ty botičky to zvládají. Todle prostě teplouš nezvládne

30.01.2010 14:20:48 #9 

ivan

Jedním ze základních lyžařských postulátů je „do každé boty teče“. Není to prostě gumová holínka.

Kdysi jsem referoval o italském testu, jehož součástí bylo i namáčení bot. Bohužel ten text nemůžu v počítači najít, ale matně se pamatuju, že rozdíly byly značné. To nakonec z praxe potvrdí i mnozí z nás.

Viděl jsem boty, v nichž i po lyžování v –15 doslova stála voda, naopak v mých bývalých Lange byla vlhká jedna ponožka v teple na jaře maximum a botičku jsem celou sezonu nevyndaval. Nyní v Atomikách s tím dost bojuju.

Utěšuju se ale, že dosavadním viníkem byl hlavně sníh – jak přesně popsal HOnza, jemný suchý technický je to nejhorší svinstvo, které snad prostupuje i plastem.

Záleží i na konstrukci a na překrytí plastů – to bývá větší u bot tvrdých, ale zase tvrdší plast tak dobře nepřilehne.

Když je opravdu mokro, teplouž samozřejmě nestačí, možná podstatně výkonnější tělísko (mám takové od Isolit-Brava – HOnzo, že jsem roky blahořečil tvému kamarádovi panu řediteli!), případně umístit nad vhodný zdroj sálavého tepla, ale stejně občas botičku vyjmout.

Zajímavou inovací by bylo udělat si přes botu krycí silonové návleky, ale jen pro toho, kdo nerozdělává přezky. Trochu by možná pomohl zateplovací neoprenový návlek (na trhu v USA, někdo zde jistě vygúglí, já si už název nepamatuju).

30.01.2010 22:56:40 #10 

26.02.2010 08:10:17 #11 

RadKov

>> #1, lubosh, 28. 01. 2010 12:08:35

Trochu opožděně se ptám – o jakou značku bot že se jedná?

26.02.2010 10:29:18 #12 

mexicano muž

>> #11, RadKov, 26. 02. 2010 08:10:17

Já mám přesně stejný problém, jaký popisuje lubosch, dokonce jsou to taky průhledné boty… Mám v pravé botě mokrou špičku po hodince, někdy i dřív. Levá je OK. Takže to tam někde netěsní, pravděpodobně kolem gumy, jak píšou kluci. Kdyby kondomy tak netěsnily… :-) Za 10 dnů jedu na hory, budu zkoušet metodu s páskou, uvidíme. Protože jinak jsou to super boty a nechce se mi zas složitě hledat další, které by mi seděly…M.

01.03.2010 16:36:21 #13 

lubosh

>> #11, RadKov, 26. 02. 2010 08:10:17

Jedna se o lyzaky Head Edge+ LTD…Ted jsem byl tyden v Italii na lyzich, peclive jsem si kazde rano prelepil izolackou vsechny mista, kudy by se tam mohl snih dostat a ono to opravdu funguje, zadny snih se tam nedostal az do doby, kdy se paska rozlepila, vydrzi tak pul dne…Presvedcil jsem se o tom, ze se nevyplati kupovat lyzaky, ktere maji prilis „ozdobnych“ plastu a tedy vice potencionalnich mist na vniknuti snehu, v jednoduchosti je sila :-)

01.03.2010 18:47:58 #14 

Tuto

Nevěřím tomu,že se do boty dostává sníh. Skutečnost bude prostá. Vlhkost v botě kondenzuje. Noha se potí a na chladné stěně se vytvářejí kapičky. Pokud je rozdíl teplot vysoký, dojde až ke stékání kapiček do dna skeletu.Také musím kondenzát za nízkých teplot z bot vylévat.

01.03.2010 18:55:36 #15 

oblouk

>> #14, Tuto, 01. 03. 2010 18:47:58

Kdyby sis tohle vlákno alespoň přečetl než něco napíšeš :o)… Sníh se do bot dostává docela standardně, zato kondenzát v množství který popisuješ je možnej jen u mimořádně „produktivních“ jedinců…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

13.03.2010 15:29:39 #16 

Ivano

Voda v lyžákách Head Raptor 90 jun. – dovolím si přidat i svůj poznatek. Nové boty, vel.27, jezdí s nima dospívající kluk a nikdy jsem z jiných lyžáků nemusel vylévat tolik vody!Již po dvou, třech hodinách lyžování, ať je sníh tech. či přírodní,ať mrzne či je kolem nuly jako nyní.Vložka je mokrá jako hnůj a o to víc nohy mrznou. Nezdá se mi standartní takové mokro. Poškození na botách není, zepředu je guma proti vlhkosti(moc netěsní)plast se překrývá bez jakýchkoliv rantlů proti vodě (např. Nordica je má). Zvažuju nějaký dotaz výrobci (u nás v Litovli)nebo zastoupení.Máme doma boty různých značek a tento problém tam téměř není. Ani ve starých Botasech to takové nebylo.

14.03.2010 19:08:37 #17 

ivan

Výše jsem zmínil, že s vodou v botách letos dost bojuju. Všechno se ale vysvětlilo velice jednoduše. Na spodní nártové chlopni skeletu má být silikonové těsnění. Ovšem rumunští soudruzi (snad za přispění šlendriánu souhů rakouských) udělali chybu a žádné těsnění ve skeletu nemám. Kolega s novými Nuky (= RT CS s průhledným skeletem a nějakým tlumením pro freeskiing) taky ne. Kdežto kamarádi se staršími modely (ještě Made in Austria) je mají a pochopitelně se divili, kde se nám jaká voda v botách bere.

Teď už jenom řeším, čím to těsnění přilepit. Jakési lepidlo na plasty selhalo. Tento týden jsem tedy pokaždé ráno překrytí obou chlopní od špičky až nahoru přelepil lepicí páskou a problém je pryč.

14.03.2010 19:33:21 #18 

TomáS muž

>> #17, ivan, 14. 03. 2010 19:08:37

Jen pro zvědavost by mě zajímalo, jak si to přelepil. Předpokládám, že boty stále rozepínáš a to si zrovna s přelepením nerozumí. T

14.03.2010 19:46:38 #19 

Pavlos muž

Ivan mě inspiroval a šel jsem se mrknout na moje boty. Mezi horním a spodním plátem na nártu žádné těsnění nemám. Jen je po celé délce horního plátu asi 6 mm široký pruh výrazně měkkčí hmoty. Nevím jak to v Litovelské fabrice dělají technologicky , ale ten pruh má stejnou barvu jako zbytek boty a nikde není ani vidět napojení na tvrdší část.

A musím zaklepat (ťuk,ťuk,ťuk)­problém s vodou v lyžácích (HEAD Raptor) nemám.

Výše uvedený názor je jen soukromým subjektivním dojmem autora. Nemusí, ale někdy i může to být pravda.

14.03.2010 20:59:57 #20 

jsk.1

Nordica Speedmachine 130 – cvičím s nima jak gymnastka na bradlech, rozepínám a zapínám při každé jízdě a mám stále sucho celý den.

J

15.03.2010 14:30:25 #21 

ivan

>> #18, TomáS, 14. 03. 2010 19:33:21

Po nazutí boty před zapnutím přezek. Stažením přezek tam pásek zůstane, rozepínání nevadí. Při zutí boty se roztažením skeletu samozřejmě roztrhne. Ne že bych to chtěl dělat při každém obouvání, ale je to chvilka a za vyřešení problému to stálo. Trvale to samozřejmě budu řešit tak, jak se má.

Btw, mně neteklo snad nikdy do žádných bot (přezkové postupně Botas Gerlach, Humanic Dynafit, Kastinger, Caber, Koflach, Tecnica, 2× Lange) včetně ještě kožených šněrovacích. Alespoň si na žádná dramata nepamatuju. A přezkáče pod kopcem rozepínám, co moje paměť sahá.

15.03.2010 16:02:50 #22 

Petris

http://www.dryguy.net/PRD_BGA.htm – toto někdo používá jako zateplení, další zase aby mu okolo přezek nešel sníh doboty.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy