"Obracka" do nepohody - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem "Obracka" do nepohody

"Obracka" do nepohody

25.01.2016 17:02:22 #1 

Ridder

Tak stale resim co koupit jako obracku do nepohody.

Ted jezdim na: LUSTI RT GS 185/21m, Atomic LT12pb 176/17m, Lusti RCT (prvni verze) 160/11m

Postupne se dopracovavam na Allmountain co jezdi jako obracka na mekcim a vice rozjezdenem povrchu. Komercni obracky co sem zkousel (D2, Head, Volk) jsem zavhrnul, kdyz jsou podminky tak radsi jedu na tech Lusti a v horsich podminkach toho zas o tolik moc nezvladnou.

Ted jsem nejblize k Volk RTM 81. Den jsem jezdil Blizzard Power X8 181/17.5m, radius a delka ok, drzeni skvele, mekci sjezdovka supr, tvrdsi celkove take dobre, na rozjezdene se mi ale nelibily prechody. Jedna vec je ze vyjezd/ukonceni oblouku je pomalejsi nez GS ale hlavne se mi nelibilo „nejiste“ zahajeni obloku. Prijde mi ze lyze se i po postaveni na hranu a zatlaceni rozmysli jestli bude drzet nebo ne a az potom zacne krajet oblouk.

Co sem cetl ruzne testy i tady tak ten Volk by mel byt podobny ale vic hravejsi s lepsim zahajenim rezaneho oblouku.

Ma nekdo vice zkusenosti/po­rovnani?

U tech RTM 81 resim take delku, u 182m je sice psany radius 19m ale vykrojene jsou vice nez ten Blizzard, takze necekam nejaky velky rozdil. Zas ve 177cm budou obratnejsi a pri pouziti jen na sjezdovce ta delka navic asi neni treba?

Vaha/vyska lyzare 182/86kg

25.01.2016 18:19:02 #2 

CzechSkier

>> #1, Ridder, 25. 01. 2016 17:02:22

Ahoj,

ohledně vybavení téměř zásadně nikdy neradím, protože je to strašně individuální, a o lyžích nemám skoro přehled, je mi skoro jedno, na čem jezdím, a obřačka mi přijde dobrá i do nepohody. Ale ze skitestů si pamatuju Atomic Blackeye TI, která se mi několik let fakt líbí, a vždycky má ode mne sané za jedna. A je dobrá i na tvrdým. Pak bych se ještě kouknil na K2 a pak Rossignol Pursuit 800 TI TPX. Tak jsem se co se týká sdoporučení materiálu asi zase na několik let vyčerpal.

I

www.juniorsports.cz

25.01.2016 20:28:51 #3 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Ridder, 25. 01. 2016 17:02:22

JJ, Atomic Nomad Blackeye Ti i Crimson Ti, RTM 81 je hračička, nečekaně zábavná.
U Blizzardů se skoro divím prodlevě v zahájení, nepamatuji si nic takového, být Tebou, podíval bych se na broušení, i kratší délka mi přišla značně univerzální.

Protože test GS probíhal převážně v odměku, musíš tak hledět i na popisky k lyžím, takže vyzkoušej ještě Nordica Dobermann GSR EDT a Kästle RX 12.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.01.2016 21:58:42 #4 

Ridder

>> #3, ˘Ö˘Krab, 25. 01. 2016 20:28:51

Na Blackeye TI jsem koukal nez jsem si poujcil ty Blizzardy. Po zkusenosti s nimi mi prisel radius maly. Jenze pozor, vsechny 3 lyze (Blizz, Atomic, Volkl) jsou prakticky stejne krojene a kdyz ty male rozdily zadam do nektereho z kalkulatoru radiusu tak jsou rozdily minimalni. Takze zpatky na zacatek.

Taky mi to zahajeni u Blizzardu prislo divne a ptal sem se na brouseni, jedinne co sem z nich dostal bylo ze jsou uplne nove a nejete z fabriky. Zaslal jsem Blizzardum dotaz a bez odpovedi. Zas na allmountain nejaky 0.75 i vic z plochy je mozny.

Kazdopadne bych radsi trochu zivejsi lyzi, proto ten Volk.

Takze to mam ted zuzene na: Blackeye 181cm, RTM 81 177cm nebo RTM 81 182 cm.

Na testu ste meli RTM v 177cm, stacilo to nebo tech 5cm navic je pro me potreba (86kg)?

Jinak Atomic ma vyhodu ze je vsude o tretinu levnejsi.

25.01.2016 22:07:55 #5 

˘Ö˘Krab muž

>> #4, Ridder, 25. 01. 2016 21:58:42

177cm by Tobě mělo stačit, na testu jsem měl cca 94kg a stačily mi i při rychlejší jízdě po tvrdé sjezdovce. Delší bys užil pro výlety mimo sjezdovku, když na led a na rychlost máš GS.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

25.01.2016 22:23:38 #6 

Ridder

Dik, tak uz jen vybrat z tech dvou poslednich moznosti… aby to nakonec neskoncilo az v obchode od pohledu :)

Mimo sjezdovku planuju koupit pristi rok neco vetsiho, loni jsem mel pujcene Kastle BMX108 a proti tomu jsem si pri zkouseni tech Blizzardu behem kratkeho vyletu mimo sjezdovku pripadal ze jedu na bruslich po nezamrzlem rybniku.

15.02.2016 12:18:19 #7 

Ridder

Zkusenosti po par dnech jezdeni:

Koupene Volk RTM 81/177cm, naprosta spokojenost. Zahajeni oblouku diky rockeru vepredu a vzadu skoro jako slalomka a rebound na konci lepsi nez vetsina mekcich komercnich slalomek. V mekkem i tvrdem na sjezdovce supr, lehce mimo sjezdovku pouzitelne. Ma ale jasne rychlosni limity, zvlaste na rozjezdene sjezdovce. Celkove spis „slalomka“ do nepohody na kratsi/stredni oblouk a stredni rychlost.

Pro moje pouziti idealni ale titulek v tomhle vlakne ja pak trochu zavadejici.

Blizzard Power X8 (181 cm) byl v porovnani s nimy „obrackovitejsi“ ve smyslu ze ve vetsi rycholsti na hrane proste drzel a byl stabilni. Volk ve vetsich rychlostech sice relativne drzi ale dava vedet ze se mu to nelibi. Power X8 je mnohem vetsi tank. Jenze jako lyze do horsich podminek je Blizzard lepsi jen na rozjedene cerne, na cervene je to dost nuda (chybi akcelerace na konci oblouku) a na modre/prejezdech uplne mrtva lyze s kterou se neda nic delat. S Volkem je zabava na cemkoliv krome rozjezdene cerne.

Mimochodem Blizzard ma od vyrobce udavany radius 17,5m volk 17,9m. Ale chovaji se jako „rovne“ lyze s radiusem tak 15m u volklu a 18m u Blizzardu.

15.02.2016 16:52:06 #8 

TomáS muž

>> #7, Ridder, 15. 02. 2016 12:18:19

Chtěl si „obřačku“ do nepohody, ale koupil spíš slalomku a jsi spokojenej, tak paráda. To já bych bych byl nasranej. Zatím nejlepší skutečná obřačka do nepohody, co sem jel je Stöckli Stormrider XL 194R23.

15.02.2016 17:21:06 #9 

008Dond

>> #8, TomáS, 15. 02. 2016 16:52:06

Dobrý, dooost dobrý. Palec nahoru.

15.02.2016 17:55:12 #10 

˘Ö˘Krab muž

>> #8, TomáS, 15. 02. 2016 16:52:06

Víš, myslím, že zmatení spočívá v pojmech, kdy většina veřejnosti uznává jen dva: slalomka a obřačka (ať už pod tím marketing tlačí cokoliv). Allmountain je pak synonymem nedomrlé nemastné neslané začátečnické ošizené plebsovky, přestože to může být přesně naopak.
Jestli sis ráčil všimnout, tak v #7 napsal autor Pro moje pouziti idealni ale titulek v tomhle vlakne je pak trochu zavadejici. Našel tedy zřejmě lyži, kterou hledal, přestože se ta lyže jmenuje jinak.

Neboj, měl 2,5 páru (Atomic LT12PB počítám za půl bodu), teď má 3,5. Pro skutečnou AM obřačku à la Stormrider se u něj časem místo najde :-D.

Nespěchej, uvědom si, jak dlouho ses Ty dopracovával ke svému ideálnímu setu a kolik čítá párů.

15.02.2016 18:12:55 #11 

TomáS muž

>> #10, ˘Ö˘Krab, 15. 02. 2016 17:55:12

To je pravda, že mi trvalo nějaký čas. Ale už tenkrát jsem nenazýval R16 obřačkou. Dokonce i u své první holčičí Vist 180R21 jsem vždycky říkal, že je „holčičí“:-)

15.02.2016 18:28:27 #12 

˘Ö˘Krab muž

>> #11, TomáS, 15. 02. 2016 18:12:55

To máš z toho života, jakej vedeš…, to máš z těch kamarádů, jaký máš, octl ses zkrátka hned na začátku v pochybné společnosti, která Ti totálně pokřivila měřítka a už napořád Tě zkazila.
Vzpomínáš na své vytoužené bájné lyže Atomic?

16.02.2016 11:43:19 #13 

Ridder

>> #10, ˘Ö˘Krab, 15. 02. 2016 17:55:12

Jak sem psal tak jsem spokojeny protoze:

1. Lyze jsou zabavne a umi neco co ty 3 dalsi pary ne
  2. Zvladnou podminky ktere ty 3 jine pary ne.

Nepredpokladal jsem ze se da postavit lyze ktera je blize ke slalomce a splnuje tyhle dve podminky. Je pravda ze se ted nabizi „nutnost“ koupit dalsi lyze podobnejsi obracce, Blizzard X8 to ale nebudou protoze nesplnuji podminku zabavnosti. Kdybych je ale ted mohl okamzite vratit a tak bych to ani nahodou neudelal.

Z duvodu „zmateni“ pojmu me napadlo ze je dobre sem napsat zkusenosti. „obracka“ a „slalomka“ pouzivam proste proto ze na nich mam nejvice najezdeno tak mam s cim porovnavat. 185/R21 Lusti je pro me obracka (ne Obracka ), 176/R17 pak „obracka“ tzn. „racecarver“. Jinak to neni zas tak davno co R21 byla i chlapska norma, samozrejme je to o tvrdosti a ne jen o cislech. RTM 81 ma od vyrobce psany radius 17,9m coz na papire odpovida vetsine „obracek“ (=racecarver).

Ale je evidente problem porovnavat ruzne stavene lyze s ruznym rockerem podle od vyrobce udavaneho radiusu. Ani zadani rozmeru lyze do ruznych kalkulatoru radiusu nepomuze, kdyz se pak lyze chova jako by mela radius 15m. X8 ma psany 17,5 a tak se i chovala, jelikoz lyze jsou ve stejne „kategorii“ tak jsem takovy rozdil necekal. Samozrejme neco jineho je porovnavat s v pruhybu mekkou freeride lyzi.

Uplne mimo nechapu proc Krab nema rad LT12pb. Od te doby co je mam jsem mel moznost porovnat s minimalne 5 „racecarvery“ kdy to vzdy byl letosni model z pujcovny a rozhodne se mezi nimi pres vek neztrati. Naposledy loni proti D2 GS i Head Speed byly LT12pb stejna nebo lepsi. I v porovnani s temi lustovkami to neni zadna velka tragedie na neledove sjezdovce. Mozna jsem mel stesti na zrovna jeden dobry par, a je pravda ze z ruznych duvodu maji najezdeno maximalne tak 30–40 dni.

16.02.2016 13:20:55 #14 

˘Ö˘Krab muž

>> #13, Ridder, 16. 02. 2016 11:43:19

185/21 je obřačka, jak parametry, tak chováním. 176/17 by mohla být obřačka pro velké děti, jinak chováním univerzálka a umí oblouky (pro chlapa) krátké a krátké střední. Aby opravdu držela, chybí jí centimetry.
S lyžemi Atomic to u mě musíš brát s velkou rezervou :-).

EDIT: Ale je evidente problem porovnavat ruzne stavene lyze s ruznym rockerem podle od vyrobce udavaneho radiusu. Ani zadani rozmeru lyze do ruznych kalkulatoru radiusu nepomuze, kdyz se pak lyze chova jako by mela radius 15m.

Tohle je zásadní poznatek, důvod, proč se občas povozit na spoustě jiných lyží, přestože mám vlastních nadbytek.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy