Konečně vlastní výbava?
03.02.2016 23:01:19 #1
Zdravím širokou lyžařskou veřejnost, především pak přispívající do této diskuze.
Po absolvování 2 lyžařských kurzů na ZŠ, SŠ a pár víkendech v Beskydech jsem lyžování opustil. Před třemi roky jsem se k lyžování vrátil. Lyže jsem si vždy půjčoval v půjčovně. Po každé jsem byl spokojený (nejspíš to bylo tím, že jezdím pouze smykem, lyžím jsem v té době příliš nerozuměl a nejsem nijak náročný). Letos jsem se rozhodnul pořídit si vlastní vybavení a naučit se carvovat. Lyže už jsou jediné, co mi chybí. Už tři měsíce pročítám různé diskuze a testy. Nabídka je pestrá a nerad bych šlápnul úplně vedle. Začal jsem u sportenu raptor a iridium, přes blizzard power 400 IQ k blizzard g force sonic. Poté jsem zjistil, že existuje něco jako titan či titanal. Takže jsem pokukoval po sportenech warrior, fischer rc4 superior. Poté jsem se vrátil oklikou přes raptory k fischer progressor 800. Nyní jsem se zastavil a stojím salomon K 3V Race (sportisimo bohužel) a Elan Amphibio Fusion 76 Ti.
Je mi 30 let, vážím 93 kg. Výška 185 cm. Sportovně založený. Koukám po univerzální lyži v délce 168 – 176, na které vydržím celý den, a která mi umožní se solidně naučit carvovat a přitom mi ještě nějaký rok nebude bránit případnému rozvoji. Oblouk krátky až střední. Na horách strávím cca 14 dní ročně. Smýkaným obloukem sjedu každý kopec. Nepatřím k nejrychlejším ani k nejpomalejším na svahu. Jelikož je lyžování pro mě až sport č. 4 hodlám investovat cca 8 – 9 tis.
Mohu vás poprosit o nějaký tip, případně nasměrování po jakých lyžích se mám dívat?
Děkuji
04.02.2016 08:10:05 #2
>> #1, HENRY60200, 03. 02. 2016 23:01:19
Rozměry mám skoro na chlup stejné, tři další sporty by se také našly,
roky časem doženeš. Lyže na celý den pro sportovní pojetí jízdy a jezdce
velikostní kategorie ‚XM‘ nesmí mít pod 174 cm (ověřeno pokusně) a
bohužel stojí víc.
Tady se podívej na Blizzard PowerX8 a pak také oboje
Atomicy, Fischerky, Völkle – vždy mi kupodivu přišly lepší ty širší
varianty, a to i na carving na tvrdém povrchu.
Pokud by se Ti podařilo cokoliv z uvedeného sehnat v nějaké megaslevě,
tak máš víceméně vyhráno.
Atomic Nomad Smoke Ti 178/15,1m/76mm jsou jen
těsně nad limitem.
Universum 176cm/13,5|16,8/73mm už se
cenově vejdou.
Nebo nějaké 170+cm pseudoslalomky.
04.02.2016 13:36:58 #3
Nevim, jestli jsem vylozene sportovni lyzar. Delku do 170 cm jsem volil, kvuli snadnejsi ovladatelnosti. Vyztuhy jsem titanem kvuli hmotnosti. Docela se mi libi ty Universa. Ty Elany a Salomony, co jsem posilal, jsou uplne vedle?
04.02.2016 13:46:57 #4
>> #3, HENRY60200, 04. 02. 2016 13:36:58
Přestože mám již nějaké zkušenosti, u Salomonu se mi nedaří dešifrovat technologickou výbavu (starší verze kódovací tabulky):
POWERLINE MAGNESIUM
Aktivní tlumící systém vyrobený za použití magnesia poskytuje více
kontroly a pohodlí při lyžování na sjezdovkách. Magnesiová výztuha
vložená do pryžového pláště po celé délce lyže výrazně tlumí
vibrace a nabízí tak pohodlné a snadné carvingové lyžování na všech
sjezdovkách. Powerline Magnesium je nejlehčí verzí konstrukcí
Powerline.
MONOCOQUE TITANIUM
Aktivní systém tlumení vyrobený za použití titanu přináší více
výkonnosti, kontroly a pohodlí lyžím určeným na sjezdovku. Titanová
vlákna jsou vložena do pryže, které je umístěna po celé délce lyže,
což podstatně snižuje vibrace a zlepšuje akceleraci.
Protože jde o nejlehčí verzi konstrukce Powerline, dá se předpokládat, že lyže bude celkem měkká.
U Elanu je dešifrování jednodušší, jakmile vidím jádro Power, tak je jasné, že nee.
Universum je úplně jiná lyže, z lepší společnosti. Co se ušetřilo
na marketingu a vymýšlení kravin, to se investovalo do materiálů a
provedení.
09.02.2016 09:17:13 #6
>> #4, ˘Ö˘Krab, 04. 02. 2016 13:46:57
Hledal jsem ty universa od sportenu, našel jsem je za solidní cenu. Jen mě děsí marketingový popis lyží: „Tvrdá a nesmlouvavá univerzálka, do které se musí dupat Není to lyže na pohodu“ Vzledem k tomu, že jsem carvingový amatér, mám obavy, abych tyto lyže zvládnul a netrápil se na nich. Opravdu s délkou 176 cm zvládnu i krátký oblouk? Není lepší vzít délku 168 cm. Koukal jsem ještě po sportenech warrior s titanalem a po Vámi doporučených Völkl Code Speedwall S Demo.
09.02.2016 10:58:30 #7
>> #6, HENRY60200, 09. 02. 2016 09:17:13
Ale jdi Ty, Universa jsou hodňoučká, taková jen lehce sportovnější veze Iridií. S délkou lyže 176cm opravdu zvládneš pěkné krátké oblouky. Jestli mi nevěříš, vyzkoušej si.
09.02.2016 11:40:22 #8
>> #6, HENRY60200, 09. 02. 2016 09:17:13
Podívejte se pozorně na papametru lyze – radius. Lyze ma dual radius 13.5/16.8 m. 13.5 je to moc krátké oblouk, 16.8 – střední. Oblouk na tento lyze závisí na balansu zatížení pata-špička.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.