12.02.2016 19:34:08 #1
Sölden v tyrolském údolí Ötztal je mimořádně oblíbené a
prvotřídní, ba velkolepé lyžařské středisko. Dva čtenářské zážitky
průzračně vykreslují jeho dvě typické tváře, ale vlastně
i jakýchkoliv jiných nablýskaných super resortů. Ty totiž vzbuzují
i nejvyšší očekávání. Ale mohou je za všech podmínek opravdu
splnit?
Odkaz na článek
12.02.2016 20:56:23 #2
Dřív nebo později člověk stejně nakonec zjistí, že u lyžování je méně, podstatně více. A čím dřív k tomuto závěru člověk dospěje, tím lépe pro něj, ale i pro jeho peněženku.
Toto samozřejmě neplatí pro cestovatele a polykače objevitelských kilometrů.
12.02.2016 22:36:28 #3
Söldn je úžasné středisko, pokud mate modrou oblohu, tak sjezdovky jsou perfektně upravené. Lidi je opravdu ve středisku hodně, druhé nejnavštěvovanější místo v Rakousku. Nelyzoval jsem na lepším místě. Chápu, pokud je furt zataženo a sněží, tak se sjezdovky moc neupravujou a to nikde (např: Kitzsteinhorn-chumelenice=neupravené sjezdovky), někdy se stává, že se i část areálů zavře kvůli nepříznivým podmínkám (vítr, sníh, laviny atd). Pokud jsou očekávání vysoká až přehnaná, tak zklamaní muže byt veliké. Söldn je jak ráj tak peklo. Od každého ma něco.
12.02.2016 22:38:38 #4
Ta rozmazlenost! Když vjedu na černou, tak asi proto, aby to bylo těžký, ne? Čím víc boulí a čím větší tím líp!
12.02.2016 23:21:49 #6
Velmi spravne napisane pan Korsican ,lepsie ste to uz nemohli,toto je spravna odpoved na Ski Alpy, znamy nazov strediska sa rovna nechod tam !!§§!§!§§§§!!!!!!!!!NAPR. Deferegental CHOD TAM ,lADURNS CHOD TAM,BERGERALM CHOD TAM,VENET CHOD TAM,KASBERG CHOD TAM,OBERTILIACH CHOD TAM a naopak Schladming nechod tam,solden nechod tam,ischgl nechod tam,obertauren nechod tam,atdddddddddddddddddd,velmi jednoduche, o tom je ski ,to iste u nas Jasna nechod tam,oravice chod tam napr.
13.02.2016 06:36:32 #7
>> #2, korsičan, 12. 02. 2016 20:56:23
Není mým zvykem někoho hodnotit podle věku nebo zkušeností. Ale tady to myslím odpovídá:
"Autorka je mladá lyžařka s instruktorským kurzem, lyžující od 6 let. Jezdí výhradně do Alp a na lyžích tráví 20 až 30 dní ročně.
Myslím, že autorka se ještě k tomu, že někdy méně znamená mnohem více, musí prolyžovat. A je jedno jestli v Alpách a nebo někde jinde.
13.02.2016 08:13:17 #8
Občas pročítám reporty a s úsměvem se dívám na hodnocení, kde jednou dostane 4 hvězdičky alpský megaareál, kde se autorovi nelíbila nějaká drobnost a občas dostane to samé hodnocení české středisko, ve kterém je v provozu jedna sjezdovka.
Hodnocení je prostě subjektivní a tento celý článek má hodnotu takového reportu, ale nic víc. Na napsání článku o areálu by to chtělo víc lyžovat a méně sedět v hospodě a na cestu do Soeldenu se trochu připravit (stránky Soeldenu jsou velmi komplexní včetně údajů z meteorologických stanic). Ne se tam rozjet, že syšela, že je to tam prima.
Autorka se dopustila několika amatérských chyb :
- žádná příprava
- Jela do střediska při mizerných sněhových podmínkách a navíc při celkem špatném počasí
- Očekávat manšestr po ve středisku, které odolává celý den náporu sportovních lyžařů na strmějších svazích a masakru rodin a dětí na modročervených terénech, je naivita.
- Tratě nad 2600m nejsou vedeny po travnatých svazích, ale po vysokohorském šutrovišti. Při špatných sněhových podmínkách je zarolbované kamení realitou.
- Komentář, kudy jezdit na Gaislachkogelu a co tam autorka k její škodě zcela vynechala, by vydal na samostatný článek. Naopak docela dost času trávila ve spodní třetině areálu, kde za mizerných podmínek nemohla očekávat nic pěkného.
13.02.2016 09:50:47 #9
>> #2, korsičan, 12. 02. 2016 20:56:23
Naprostý souhlas. Report jsem si se zájmem přečetl, pač to tam celkem znám. Nejvíc mě dostala věta: „Ovšem, pominu-li toto, potenciál kvalitně si zalyžovat má podle mého v Söldenu opravdu velmi omezený počet terénů.“
13.02.2016 10:56:36 #10
>> #8, bohous357, 13. 02. 2016 08:13:17
Tak přesně takovou odezvu měl ten článek asi vyvolat,uvidíme co bude v druhé části. Samozřejmě je vše o aktuálních podmínkách,ale to je tak na lyžích vždy a všude. Proto jsou směšné Bodeho výkřiky:Soelden,Schladming,Iscgl – NE.Samozřejmě,že ANO,jen je třeba vědět kdy.
13.02.2016 15:45:03 #11
Přesně to mne napadlo jako první – že se jedná o report. A je asi těžko k uvěření, že by v tomto (nebo i jiném středisku) celý týden nerolbovali. Holt to asi chce víc znalostí a zkušností, kdy soudný lyžař pozná podmínky, kdy přes veškerou snahu rolbařů jsou všechny sjezdovky rozbité už třeba hodinu po otevření.
Zážitek s vlekem je sice zajímavý, ale dnes už někdo z nás těžko zjistí, zda systémový čas nebyl po provozní době, tudíž vlekař jen plnil svou povinnost a lyžaře nepustil na vlek mimo stanovenou provozní dobu. Což je naprosto logické, protože jak by se tvářila např. pojišťovna na případ, kdy se lyžař přizabije na stmívajícím se kopci, kam se dostal s vědomím vlekaře po zavíračce a s deklarováním, že jede jen do půlky …
A poslední věta článku zasluhuje nominaci za Zlatou vločku
13.02.2016 18:20:05 #13
Proč se tu článek objevuje, má jeden důvod, a ten je vysvětlený už v prvních větách – ukázat, jak moc sníh, počasí a celková konstelace podmínek ovlivňuje výsledný dojem, a to i v sebelepším superstředisku, ať už je to Sölden nebo jakékoliv jiné. Nejde samozřejmě o reportáž, ale o prostý „zážitek“. Pro mnoho zdejších diskutérů to asi není zas tak objevné sdělení, ale 95 % lyžařů podle mého tak nějak očekává, že dobré středisko je garance zážitku. A ta „neupravenost“ při vydatném sněžení je taky dost časté překvapení.
A co se týče hvězdiček u reportů, ty nemají žádné ambice hodnotit středisko v nějakém kontextu – mají spíš vyjadřovat míru spokojenosti v porovnání s očekáváním, tedy i milého či nemilého překvapení.
13.02.2016 18:25:57 #14
>> #13, Radek Holub – SNOW, 13. 02. 2016 18:20:05
" ale 95 % lyžařů podle mého tak nějak očekává, že dobré středisko je garance zážitku. "
Naprostý souhlas. Nicméně v kombinaci s tím popisem – „Autorka je mladá lyžařka s instruktorským kurzem, lyžující od 6 let. Jezdí výhradně do Alp a na lyžích tráví 20 až 30 dní ročně“ – je to dost překvapivé a naivní.
13.02.2016 18:28:50 #15
>> #11, Tesna, 13. 02. 2016 15:45:03
Nechci se už k tomu vracet, ale to, že mne nepustili na lanovku pár minut před oficiální zavíračkou se mi stalo v Rakousku už 2×, jednou v St.Antonu a jednou v Obergurglu a pokaždé to pěkně nas…
Pokud průběžně padá sníh, rolbaři s tím moc neudělají. Při naší první návštěvě Soeldenu v roce 2001 nasněžilo 70cm za 3 dny a nějak nám to nevadilo a brali jsme ten boj s rozježděným prašanem jako zpestření. Opravdu je dnešním ideálem bezchybný povolený manšestr, na kterém v podstatě není třeba umět lyžovat ?
13.02.2016 18:31:16 #16
My jsem předloni na podzim byli snad už po dvacáté lyžovat na Stubaii. Celé tři a půl dne byla prádelna, padal sníh a nebylo vidět na krok, sjezdovky neupravené, rozryté. Ani ve snu by nás nenapadlo říkat, že je Stubai blbé středisko. Všem nám bylo jasný, že jsme se jen trefili do blbého počasí. Asi tak…
13.02.2016 18:42:41 #17
>> #13, Radek Holub – SNOW, 13. 02. 2016 18:20:05
Všechno beru, ale přesto jsem přesvědčený, že i při obtížných podmínkách si lze Soeldenu daleko víc užít, než co tady prezentovala autorka. Jako report OK, ale jako článek je to naprosto povrchní a amaterské. Už jsem se v minulosti 2× vyjadřoval ke kvalitě reportáží Snow Tour, ale tento příspěvek tomu dal korunu.
Toto je můj subjektivní názor, ze kterého nemíním ustoupit:-)
13.02.2016 18:56:02 #18
>> #17, bohous357, 13. 02. 2016 18:42:41
Já to ani nemíním rozporovat, je to jen na vysvětlenou.
13.02.2016 19:18:03 #19
>> #18, Radek Holub – SNOW, 13. 02. 2016 18:56:02
Díky, vysvětleno, budu se těšit na ten druhý článek
14.02.2016 15:09:18 #20
Myslím, že se celá diskuse dost dramaticky zužuje na prosté tvrzení, že autorka je mladá a nezkušená a nemůže přece čekat parádní počasí pořád. No a když není, není to přece důvod odsuzovat středisko. Celkem jsou opominuty autorčiny komentáře k ochotě a kvalitě personálu a celé dispozici střediska, která opravdu podle mého názoru není ideální – ledovce (zejm. Tieffenbach) ploché a nudné, slibovaných více než 140km sjezdovek jsou z velké části pláně na ledovcích a Giggijochu, ev. traverzy mezi jednotlivymi kopci…Dle meho mineni je Solden asi ne špatné, ale jistě vysoce přeceňované středisko…V porovnáni s blízkými (např. Fiss-Ladis) i vzdálenějšími (Zillertal) Rakouskými, nemluvě už o Italských (Madonna), prostě nemá co nabídnout navíc, ba naopak v mnoha ohledech jasně propadá…
14.02.2016 19:50:48 #21
>> #20, sirandrew, 14. 02. 2016 15:09:18
Asi k tomu něco napíšu, protože jsem to zmiňoval já. Od někoho, kdo už evidentně ve svém lyžařském životě něco zažil, mne překvapuje třeba to, že v situaci, kdy není moc sněhu (zmiňuje všudypřítomné kamení) prostě odložili přesun do vyšších nadmořských výšek a místo toho se trápili dole v podmínkách, které jim nevyhovují.
To je jedna z věcí kterým nerozumím a kde si myslím že autorka ještě potřebuje zkušenosti nasbírat.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.