Domů Diskuze Zdraví a bezpečnost bederní a páteřní chránič-problem s plotýnkami

bederní a páteřní chránič-problem s plotýnkami

05.07.2016 12:40:47 #1 

svena

Zdravím všechny diskutující , momentálně ležím už asi 14dni doma s vyhřezlou plotýnkou,nastesti bez operace. Máte někdo nějaký zkušeností se stejným problémem a následným řešením,jak eliminovat tento problém na lyžích, nějaký zkušenosti s bederním chráničem/pásem nebo vhodným chráničem páteře. Vím že nejdůležitější bude rehabilitace,ale i přesto bych chtěl udělat maximum pro ochranu. Díky.❄❄❄

06.07.2016 22:51:02 #2 

HonzA_ muž

>> #1, svena, 05. 07. 2016 12:40:47

O žádném chrániči, který by zabránil vyhřeznutí plotýnky, nevím. Jaký je nález ortopeda a jeho doporučení pro další postup? Byl jsi i u fyzioterapeuta? Víš co bylo příčinou tohoto stavu?

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

07.07.2016 10:04:14 #3 

svena

Diagnóza lumbago s ischiasem,na rentgenu mirne vychýlení páteře.momentálně me to tiskne na nervový kmen,a bolest vystřeluje do celé nohy,takze nelze chodit,svalova ochablost,noha tenčí o 2cm.ceka mě emg a ct,pristi týden,jestli to neustoupí tak infuze.alespon co mě říkala neurolozka. Příčina zrejme prochladnutí(kli­matizace),a následný špatný pohyb při cvičení. Věřím že pomůže rehabilitace,fy­zioterapeuta jsem zatím nezvazoval. Právě bych potřeboval nějak eliminovat dalsi eventuální problém při lyžování,a nijak se neomezovat. Myslel jsem že existují nějaký speciální stahovací pasy na bederni páteř co by aspoň trochu fixovaly a přitom neomezovali ,nebo nějaký tejpy. Petr.

07.07.2016 22:06:33 #4 

HonzA_ muž

>> #3, svena, 07. 07. 2016 10:04:14

Nejsem ortoped ani fyzioterapeut a v podstatě jsem téhle oblasti naprostý laik. Tedy kromě mých vlastních problémů se zády. Ale myslím si že až dorazíš na rehabilitace, dozvíš se něco o držení těla, uvolnění beder, zkrácených a ochablých svalech, zpevnění břišních svalů a obecně posílení středu těla. A upřímně, nedokážu si představit stahovací pás, který by fixoval dostatečně na to, aby zabránil návratu problému kvůli nevhodnému pohybu a současně tě neomezoval při lyžování. Spíš asi budeš řešit jak udržet bedra v teple a současně se nezpotit abys neprochladnul a nevrátily se ti problémy..

08.07.2016 11:35:59 #5 

svena

>> #4, HonzA_, 07. 07. 2016 22:06:33

Díky za odpověď. Rehabilitace mě nemine,a věřím že kdyz zpevnim zádové svalstvo bude to relativně v pořádku.jen jsem zahlédl bederní pásy na netu,tak mě zajímala vhodnost na lyže,i když jsem si taky neuměl představit neomezovani v pohybu a nezpotit se… Budu to řešit podle rady lékařů a vhodných cviků,a snad se nám to podaří zpevnit a docílit úspěchu.

08.07.2016 18:46:16 #6 

HonzA_ muž

>> #5, svena, 08. 07. 2016 11:35:59

K tomu zpevnění zádových svalů – nepřekvapilo by mně, kdyby s tebou spíš řešili zpevnění břišních a uvolnění zádových…

08.07.2016 22:05:52 #7 

svena

>> #6, HonzA_, 08. 07. 2016 18:46:16

Tak to jsem teda zvedavej jak to nakonec bude…necham se prekvapit.,v každým případě doufám že se podaří náprava Díky .

10.07.2016 14:22:31 #8 

bobik muž

#3, svena, 07. 07. 2016 10:04:14 Zdravím,prodělal jsem úplně stejný problem před 4 roky. Bohužel,výhřez ploténky je nezvratná záležitost.Ale dobrá zpráva pro tebe: bez operace lyžuju asi 40 dní v roce na slalomkách,15 dní Alpy,zbytek Krkonoše a pod. CT je nutné na správnou diagnozu,infůze ti nepomohou,jen ti otravují tělo. Já čekal na CT 6 týdnů na infuzích. Od operace mě zachránili 3 obstřiky toho nervového svazku,na který tlačí ploténka a je tam otok. Obstřik se dělá kostrčí a vzdálenost otoku se odměří na CT. 3 týdny po obstřikách jsem lyžoval v Livignu.Ale bacha,ploténka zůstává stále vyhřezlá ale po obstřikách splaskne otok nerv.svazku a noha je v pohodě. Záda ale pobolívají stále,nutno velmi často cvičit nejlíp denně,speciální cviky ti poradí fyzioterapeut. To je asi celé. Přeji ti hodně dalšího lyžování ! SKOL Jo,dělali mi to ve Vinohradské nem. v Praze na neurologii.

10.07.2016 20:09:06 #9 

svena

>> #8, bobik, 10. 07. 2016 14:22:31

Ahoj,diky za pozitivní zprávu! Já se na CT dostanu koncem července (měsíc čekání), ještě mám vyšetření emg. momentálně ležím a dostávám injekce a tlumící léky.jestli me napíší infúze ještě nevím,obstrik jsem dostal zatím pouze jeden,nad kostrč vedle páteře.tak jsem fakt zvedavej jak to cely dopadne,momentalne cítím trochu úlevu,sice to pořád střílí do nohy,ale je to lepší a jsem schopen se trochu hýbat. Vím rehabilitace mě nemine,ale to uvítám,jelikoz mám sedave zaměstnání tak to celkově pomůže. Je to sice napořád,ale jak píšeš můžeš se sportu věnovat naplno!,já lyžují průměrné cca 25dni v roce,2×tyden v Alpách,a zbytek u nás v Česku.jinak rekreačně plavu,chodim na lehčí treky a zkousim i koloběžku. Díky za pozitivní informace!! Mě čeká celé kolečko u nás v Brně.

12.07.2016 15:22:17 #10 

oblouk muž

Hodně (stovky – tisíce) lidem pomohl a před operací je „opravil“ můj kamarád, nadšenej lyžař, Boris Tichanovský http://www.epam.eu/…_tichanovsky – podívej se na termíny jeho kurzů. Na kurzech učí cvičení (včetně psychických), masáže…) a zároveň i léčí. Rozhodně ti to pomůže, dodržíš-li zásady a pravidelnost (to je nejtěžší). Uzdrav se :-).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

12.07.2016 16:24:39 #11 

svena

>> #10, oblouk, 12. 07. 2016 15:22:17

Díky díky, Vypadá to velice zajímavě,dekuji za odkaz,bylo by to perfektní

12.07.2016 21:57:53 #12 

ondraZ

ad rehab: mrkni na „Smíškova metoda“, teď tomu říkají Spirální stabilizace páteře

13.07.2016 11:40:46 #13 

svena

>> #12, ondraZ, 12. 07. 2016 21:57:53

>> #12, ondraZ, 12. 07. 2016 21:57:53

Děkuji za odkaz. Počkám na vyšetření CT,a pak se budu muset nějak zařídit,nerad bych pořád jen čekal,misto zahájení léčby. Díky

30.08.2016 09:51:42 #14 

fischerbl

V jiném vlákně jsi vybíral kam na dovolenou. Takže záda OK? Jak postupovala léčba?

Jinej gang...

30.08.2016 14:37:03 #15 

svena

>> #14, fischerbl, 30. 08. 2016 09:51:42

Ahoj, Léčba neustále probíhá a to chozením na rehabilitace,teprve začínám… Jinak po odeznění silných bolestí,nezbytnych vyšetření EMG,podáváni injekcí a obstřiků(kdy mě od beder bolest vystrelovala do třísel,stehen,ko­lene…až po mravenčení nohou,kdy nebylo možné téměř vůbec chodit,jen pajdat a být pořád zhrbenej)jsem začal zkoušet plavat,jen lehce kolem 30min+ výrivka a to mě dělá dobře tak v tom pokračuju… Jelikož jsem se dostal na CT vyšetření až po víc než měsíci kdy se to pomalu zlepšilo,me pouze našli výhřez zanedbaných 3mm,bylo mě řečeno že se může jednat jen o zánět sedacího nervu,pro jistotu jsem byl odeslán na onkologii ne krev a další CT nejedna li se o něco jiného(jelikož jsem před 12lety byl onko pacient-vysetrení negat.),dále jsem absolvoval vyšetření v ordinaci léčby bolesti,s tím že se opravdu jedná o lumbago a byli mi předepsaný opiáty a léky na prokrvení koncetin a další vyšetření ohledně ucpávání cév v končetinách-negat. Konečně jsem se dostal k rehabilitaci,kdy mě řekli že mám ještě ke všemu zablokovanou bederní páteř,kříž,vadne držení těla a platfus… Nyní mě ještě bedra pobolívají,obcas páteř i mirné brnění končetin(doporučili mě hořčík)ale zlepšuje se to každým dnem…a doufám že na RHB to zpraví…ale již mě to nikterak neomezuje!! Akorat jsem za dobu kdy jsem ležel a nemohl se hýbat ztratil hodně svaloviny a to všude,zustal jen špek,i když váha zůstává…tak musím opět nabrat zpět,dokonce jsem se naordinoval sám nějaký vycházky,napred 3 pak 5km,ted již není problém kolem 8–10km… To je celé kolečko,ktere začalo v červnu…,léto žádný Jinak dovolená zaplacena

30.08.2016 22:08:34 #16 

Vlark muž

Prajem skoré uzdravenie a nech to ostane maximálne v uvedenom stave. Každopádne odporúčam posilovať svaly chrbta a brušné svalstvo. Odporúčam aj magnetickú rezonanciu – MR – tá ukáže najlepšie o čo skutočne ide.Pokiaľ by ostala nervová kapsa dlhšie cviknutá, je riziko trvalej atrofie príslušných svalov bez návratu. Pre porovnanie uvediem svoj príklad: V dubnu 2011 mi pri zlom pohybe cviklo kapsu a vyleteli 3 platničky, posun 7–8 mm. Liečenie infúziami pomohlo len čiastočne a dočasne, aplikácia ozónu 2× bez úspechu (resp. prvýkrát mierne zlepšenie, druhá aplikácia zhoršenie), postupne aj napriek infúzkam a cvičeniu zhoršovanie, takže 10,5 mesiaca po úraze operácia. Cca po 3 týždňoch atrofia kvadricepsu stehna, trvalá…Operácia brezen 2012 OK, dlhšia poctivá rehabilitácia, bolesti síce mierne sú, ale stav taký, že lyžujem 30–40 dní za sezónu a bez obmedzení, len preventívne dávam elastický bederný pás, oslabenie postihnutej nohy je trvalé, takže potrebná väčšia pozornosť na správne prenesenie váhy – tendencia točiť stále na „zdravej“ – ale jazdím čierne aj červené a rád… Takže viem, č to je, len moj chrbát dostával do tela trvale. Z atletiky – potrhané a natrhnité svaly rotácie chrbta, pri autohavárii dvojitá zlomenina chrbtice, takže všetko poskracované a vlastne čo tý chcem celým povedať – nesťažujem sa ani nechválim, ale odporúčam veľkú pozornosť venovať cieleným cvikom na svalstvo chrbta a brucha a hlavne symetricky – každá asymetria sa časom ukáže a môže uletieť. Tak verím, že všetko pre´jde bez operácie a len k lepšiemu. A k pohode na lyžiach… Vlado Bratislava

Kto chce, hľadá spôsob, kto nechce, hľadá dôvody...

31.08.2016 12:16:05 #17 

svena

>> #16, Vlark, 30. 08. 2016 22:08:34

Díky díky,…tak to je obdivuhodné co člověka potká a dokáže se vrátit!! Muselo to být hodně o psychice..... Věřím že rehabilitace pomůže,svalstvo je opravdu citelně oslabené,jak těla tak nohou,vim že potřebuje zpevnit,mozna zkusím na doporučení i posilovnu(třeba 2×tydne),a to plavání,to je pro mě nejlepší…aspoň pocitově,navic mám sedavy zaměstnání…tak pohyb potřebuju. Já lyžují cca 25dni …ale rád bych i Vic.Diky.

01.09.2016 22:49:35 #18 

Vlark muž

Plávanie vrele odporúčam, to mi najviac pomohlo po tej havárii a zlomenej chrbtici…Posilovňu osobne v tejto fáze by som neodporúčal, skôr relaxačné cvičenia a statické cviky. A hlavne po porade s kvalifikovaným fyzioterapeutom. Psychika je veľmi dôležitá, po havárii som 7 týždňov mohol len ležať a pozerať do stropu a to prejde hlavou straaaaašne veľa myšlienok a aj čiernych scenárov, nielen čo sa stalo, ale aj čo sa mohlo stať. Treba sa chcieť dostať hore a aj ked malými krokmi, ale ísť dopredu.Psychika je 50 %. Keď nejde o život, ide o … no o menej. Tak držím pace a rád sa dozviem o výsledkoch. Zdraví Vlado

Kto chce, hľadá spôsob, kto nechce, hľadá dôvody...

02.09.2016 15:00:38 #19 

svena

>> #18, Vlark, 01. 09. 2016 22:49:35

Ahoj Psychika je hodně,dost se toho děje v hlavě,taky jsem byl celkem na dně…ale dopředu mě táhla chuť stoupnout na lyže,motivace jak hrom!!! Máš pravdu,plavani je hodně dobrý,zbytek nechám na fyzioterapeutech,co mě dovolí,chodit mě baví…a je super že už je to možný… Díky a zdravím.Petr

02.09.2016 15:27:50 #20 

fischerbl

>> #15, svena, 30. 08. 2016 14:37:03

Jo, náprava bolavých zad je běh na dlouhou trať. S tím plaváním: je plavání a plavání, ale to určitě víš. A zaplacená dovolená jako motivace, to by taky mohlo fungovat. Držím palce.

Jinej gang...

02.09.2016 16:30:54 #21 

svena

>> #20, fischerbl, 02. 09. 2016 15:27:50

Tak to je ta nejlepší motivace!!!! Jasný .....všeho z rozumem…je to opravdu na delší dobu,dnes u lékaře,zlepsujici se stav,dalsi pozitivní zpráva Díky!

30.01.2018 21:19:39 #22 

andysekzmeku

Ahojky, tak též patřím do klubu plotýnkářů. Mám oboustranný výhřez 3mm L3,L4,,spondy­larthrozu L4,S1,,chondrozu Th11?12 a L3,L4,,chmorlovy uzle a úzký páteřní kanál 10mm. Příznaky šli postupně až v květnu 2017 jsem se nemohla pohnout. Navštívila jsem neurologii v Příbrami, doktor mně hned poslal na MR, pak následovali rehabilitace, proudy, rebox bohužel bez zlepšení bylo stále hůř a přibývali další omezení a nové příznaky. V prosinci jsem bohužel nezvládala pracovat, nemůžu déle stát, sedět. V lednu 14 dní v nemocnici na kapačkách, opět rehabilitace, proudy, rebox. bohužel nepomohlo.Doma cvičím, bolest bederky je nesnesitelná, jde mi do obou boků, hýždí, nohou, bolí mně paty i nárty, bohužel už papkám prášky palgotal, abych mohla nějak fungovat a chodit na procházky. Jsem v PN a v únoru jsem objednaná na vyšetření na Homolku a je mi doporučena operace. Chtěla jsem zkusit obstřik pod CT, ale bylo mi řečeno, že to nepomůže od problému, ale jen od bolesti a plotýnka a spondylarthroza se navyléčí. Někdy si říkám, už abych to měla za sebou co ty bolesti dokážou a člověk je bezmocný…Hrozí i ochrnutí, tak neváhám a operaci uvítám. Je hrozný kolik lidí tím trpý, dříve jsem to vůbec nevěděla.Bederní pás je super při jakékoliv práci,ale jinak se nemá nosit kvůli ochabování svalů…Používám ho při každodenní činosti,při něm se tolik nenamáhá páteř.A pojištovna ho dává zdarma vypíše vám ho neurolog.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy