Servis nových lyží a radiální tuning - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Servis lyží a snowboardů Servis nových lyží a radiální tuning

Servis nových lyží a radiální tuning

02.03.2010 10:25:22 #1 

johny_r

Zdravím, kupuji nové lyže, takže je chci dát před prvním použitím do servisu. Nechat udělat strukturu a nabrousit. Asi je odnesu do Montany na Barrandov, kde dělají radiální tuning hrany. Chci se zeptat, jestli to mám nechat takhle radiálně vyladit nebo ne. Předpokládám, že když se to takhle nabrousí, tak to už pak budu muset dávat do Montany pořád, protože jinde mi to přebrousí na konstantní úhel. Nebo ne? Díky za rady :-)

02.03.2010 10:43:40 #2 

CzechSkier

>> #1, johny_r, 02. 03. 2010 10:25:22 Ahoj, je to přesně tak. Tyhle „vychytávky“ vždycky něco stojí. Buď finančně, nebo jinak, takže je vždycky potřeba poměřovat výkon/cena. Proměnlivé úhly je vždycky větší problém udržovat, mít k tomu více vybavení (nebo pořád hledat servis, kde to udělají stejně). Tyhle problémy pak v praxi znamenají to, že to buď stejně srovnáš, nebo jezdíš na tupých hranách, než se k tomu dostaneš. A pokud ne, tak už v tom máš tak jasno, že se na to neptáš na diskuzním fóru. Navíc mi ve většine případů přijde líto nosit nové lyže do servisu brousit (nemluvím o nenaformátovaných lyžích). Prostě bych je zkusil a až se ztupí, tak bych je nechal nabrousit na 88/0,5 a pak to v případě reálné potřeby dolaďoval buď ze strany max na 87 a zespodu na max 1°. Všechno ostatní jsou pro 99% lidí teoretické hodnoty. I.

www.juniorsports.cz

02.03.2010 11:32:14 #3 

johny_r

Díky za odpověď. Taky se mi nelíbí nechávat brousit nové lyže, ale nevím, v jakém stavu je dostanu do ruky. Možná budeš Ty vědět, v jakém stavu lezou lyže z fabriky u Atomicu. Konkrétně D2 VF 70. Je tam nějaká struktura na skluznici? Jsou nabroušené? A případně jak. Díky

02.03.2010 18:02:29 #4 

HonzA_ muž

>> #3, johny_r, 02. 03. 2010 11:32:14

Jestli ty lyže byly dobře skladované, tak mají strukturu (to bys měl poznat pohledem), nabroušené hrany (to zase poznáš pohmatem) a ochrannou vrstvu vosku. Takže to nejlepší co pro ně můžeš udělat je pořádně je namazat a jít jezdit. Až se ti hrany nebudou zdát, hoď je do servisu.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

02.03.2010 21:56:59 #5 

ivan

>> #3, johny_r, 02. 03. 2010 11:32:14

Jak se mi tak ty všechny nové Atomicy promítají, z fabriky chodí poměrně slušné. Není na nich žádná úchvatná struktura, ale jezdit se na těch skluznicích dobře dá. Hrany sice někdy trochu „lítají“, tedy nejsou na deklarovaných 87/1 a občas ulítává po své délce i jedna hrana, ale není to o moc a takové nové lyže jedou dobře. Nejsou vyleštěné (to zřejmě dělá až závodní servis), ale nedrhnou.

Ale mají to jak kdy. Když si vzpomenu na svůj racestock: loňská obřačka byla udělaná pěkně, úhly docela seděly a jezdilo se na tom fajnově. Letošní D2 byla dost ubohá, úhly nepřesné, hrana vroubkovaná. Dalo se na tom, ale na Montanu to muselo včetně struktury.

Suma sumárum to jde, lze na tom jezdit z voleje a brousit až podle potřeby.

Radiální tuning: pokud tím myslíš, jak si snad taky dobře pamatuju, variabilní odklon, tedy více na koncích lyže a méně ve středu, není s tím pro další užívání žádný problém. Odklon je zásadní dlouhodobé nastavení geometrie tzv. spodní hrany a s ním se při průběžném ostření hrany už nic nedělá – jen se většinou diamantem hrana odspodu přetažením zbaví grotu a přiostří. Je přitom úplně putna, jestli ti tu hranu proměnlivě naúhluje Pavel Šmíd na Montaně nebo Taťka Šmoula či ty sám v ruce. Viz též dvě souběžná vlákna, kde zvětšení odklonu na koncích lyže doporučuju.

02.03.2010 23:42:39 #6 

johny_r

Díky za rady. Lyže mám konečně v ruce, takže jsem je mohl prohlédnout. Strukturu nedokážu odborně posoudit, ale rozhodně na ní není žádný „vzor“ podobný těm třeba z této stránky: http://www.skiservis-montana.cz/…brouseni.php

Hrany mi na pohmat ostré přijdou, ale netuším, na jaké úhly je to nabroušené.

Vzhledem k tomu, že lyže pojedu pokřtít do Švýcarska, říkám si, že je možná radši hodím na stroj tady a nechám pořádně připravit, než pak tam zjistit, že je někde problém a hledat nějaké řešení na místě. Pokud se variabilní odklon spodní hrany skutečně řeší jen na začátku a dál se dá brousit jen bok, tak to asi hodím do Montany a nechám to variabilně naúhlovat a nastrukturovat skluznici. Tak jako tak bych to musel dát navoskovat, protože na to nejsem vybaven. Skluznici to sice bude stát jeden brusný cyklus, ale budu mít jistotu a budu vědět, na čem jezdím.

Myslím, že to za to stojí. Nebo ne? Díky

03.03.2010 05:58:49 #7 

HonzA_ muž

>> #6, johny_r, 02. 03. 2010 23:42:39

„Myslím, že to za to stojí. Nebo ne?“

To je na tobě, odpověď jsi už dostal v příspěvku #2 a #4 a rozhodnout se teď musíš sám.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

03.03.2010 15:05:25 #8 

Zizass

Ahoj,mám tuto zkušenost: zavezl jsem nové lyže do servisu v Deštném v O.H. ,kde jsem chtěl poradit a nabrousit hrany. Chtěl jsem 88/05,ale bylo mi sděleno ,že mají nastaveno na 1 stupeň a že 0,5 používají jen závodníci a že se mi to bude na 0,5 v oblouky kousat.Tak jsem nechal nabrousit dle jejich ,,nastavení stroje,,.Strukturu jsem nedělal,jen jsem nechal navoskovat a strukturu budu dělat až na příští sezonu.Jak to vidíte? Lze vůbec hrany správně nabrousit bez zbroušení skluznice?Díky za odpověď

03.03.2010 20:27:02 #9 

ivan

„Lze vůbec hrany správně nabrousit bez zbroušení skluznice? Díky za odpověď.“

Samozřejmě lze. Ze své praxe: v ruce bez problému, až při 85–86 bych už asi zabral trošku skluznice u hran.

K tvé zkušenosti: servis chápu, kdo by si chtěl život komplikovat, ale přísně vzato si řekněme, že si to lehce zjednodušují.

07.03.2010 00:04:41 #10 

Mirek muž

Tak jsem si nechal minulý týden v Radical sportu v Náchodě nabrousit lyže na 87°/0,5°. Na svahu jsem žádný rozdíl oproti původnímu 88°/asi 1° nepozoroval. Dnes jsem si šel jen lehce přelíznout hrany jemným pilníkem, ale vzal jsem si sebou i fixu, kterou jsem si na několika místech na hraně udělal několik čárek. Brousek nastavil na 87° a hranu přejel, značky fixou zmizely jen v horní půlce hrany, potom jsem totéž zopakoval s brouskem nastaveným na 88° a i tak těsně nad ostřím hrany fixa zůstala stát. Je sice hezké, že slečna do zakázkového listu úhly napíše, ale kyž je obsluha líná přestavit stroj, člověk lehce vyhodí 410kč zcela zbytečně… Můžu říct, že mě dost nas..ly, boční úhel změnit není problém, ale odklon až při dalším servisu, ale kde?

10.01.2012 21:20:04 #11 

Navvy

Dnes jsem si nechal udělat malý servis v jedné značkové prodejně (síť sportovních prodejen). Teď jsem si přečetl Mirkův příspěvek a zachtělo se mi oživit toto vlákno několika trochu zmatenými dotazy.

1. Pán v servisu mi na dotaz jestli brousí hrany variabilně odpověděl, že ne, že to mají nastaveno standardně na 90°
  2. Na další dotaz jestli mají Montanu mi odpověděl, že ne, že mají WINTERSTEIGER, což mě ulidnilo, protože jsem na něj slyšel jen chválu. Tak jsem se zeptal, jestli by se s nimi dalo domluvit, že mi to nabrosí „osmdesátsedm na půl“ (tak mi to brousí kamarád). Řekl že jo a napsal to na objednávku. Teď ovšem čtu Mirkův příspěvek a říkám si co si vlastně pak odnesu?

Mám tedy tyto dotazy.

1. jak se chovají lyže když jsou nabroušené na 87°/0,5° oproti 90°(zřejmě /1°)?
  2. když byly broušené na 87° a teď mi je nabrousí na stroji nastaveném na 90°, co se stane?
  3. neriskuji, že když se vykašlou na mnou požadované nastavení a nechají původní nastavení na 90°, že mi podsatatně zkrátí životnost hran?
  4. má pro normální ježdění nějaký přínos variabilní broušení (různé úhly na jedné lyži)?

10.01.2012 21:43:30 #12 

ivan

>> #11, Navvy, 10. 01. 2012 21:20:04

Navvy, ty nešťastníku.

Když pán, kdokoliv, vysloví „devadesátstupňů”, jsou namístě jen dvě reakce:

1. Nevěřícná-vstřícná: „Co jste to říkal? Devadesát?”
  2. Realistická: „chlape, vy jste úplně mimo”/chlape, vyste se posral!” (Totéž následuje po potvrzení v případě 1.)

Na 90 stupňů se naposledy brousilo před 30 lety a během 80. let se přešlo na úhlování používané dodnes.

89, 88, 87, 86, 85 stupňů není nic variabilního, nýbrž pevný tzv. boční úhel po celé délce hrany. Absolutní standard u 88 a 87.

„Srovnat” hranu 87 na 90 je prasárna, která by žádného soudného člověka nenapadla: vytvořený ostrý úhel prasecky srovná do rovna, takže obnovený ostrý bude znamenat zbytečný úběr materiálu hrany.

Taková hrana naprosto zbytečně ztrácí svou ostrost. S ohledem na mírný odklon (to je těch 0,5 až 1 stupeň od skluznice) vzniká úhel tupý (89,5–89).

Nenacházím lepší slova než – dámy, webmaster, Petr a Radek prominou, je to obrazně – rozkopat držku.

Dotaz d) viz moje seriály o broušení, případně příslušná vlákna.

10.01.2012 21:49:28 #13 

vašek2

>> #11, Navvy, 10. 01. 2012 21:20:04

1. Původně jsem napsal, že 87/90 st., ale přepíšu na 87/88–89 :-) : Na hodně tvrdu až ledu by to měl hooodně zkušený lyžař poznat, jinak spíš ne. Absenci odklonu od skluznice může ale poznat i rekreant (např. na pevnější pistě), kdy lyže odmítá smýkat.
  2. Viz. A).
  3. Životnost hran si člověk zkrátí příliš častým strojovým broušením, kde se s tím nemusejí mazlit, jako když si „leští“ hrany lyžař sám.
  4. Až při „normálním ježdění“ (co to je?) poznáš variabilní broušení (kolik?), tak zašlu místnímu výboru návrh Tvé nominace na nejlepšího lyžaře diskuze.

Jinak opakovaně jsem (po mnou definovaných stupních a na špičkových Montanách u několika vyhlášených servisů) ručně brousil úhel svůj. Mám nový vingl Toko, kde nepředpokládám žádnou odchylku + štelovací Holmenkol „Race“ a pokaždý mi to tu hranu bralo od kraje. Úplně přesnej úhel jsem nikdy nenašel…

10.01.2012 22:39:25 #14 

Alda71 muž

>> #12, ivan, 10. 01. 2012 21:43:30

Taková hrana naprosto zbytečně ztrácí svou ostrost. S ohledem na mírný odklon (to je těch 0,5 až 1 stupeň od skluznice) vzniká úhel tupý (89,5–89).

Nechci být rejpal, ale není náhodou tupý úhel větší než 90°?

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

10.01.2012 22:49:51 #15 

ivan

>> #14, Alda71, 10. 01. 2012 22:39:25

Jasně, máš pravdu. Tak jsem byl rozčilenej, že jsem takhle zaperlil. Prostě ta hrana není ani 90, nýbrž 90,5 až 91 stupňů. Snad už to mám dobře.

Na každý prase se vaří voda a boží mlýny melou neúprosně. Od 70. let dodnes jsem dával k dobrému historku z nácviku prvomájového průvodu vojáků ve známém vojenském městě Jaroměř (Josefov – tehdy 11 útvarů, já VÚ 7450). Velitel nácviku, nějaký podplukovník, hřímal na ozvučené jaroměřské náměstí: „Vojáci! Máte zatočit doprava! Vy nevíte, co je to pravý úhel? Tak já vám to povím, to je pětačtyřicet stupňů!“

Haha. Dneska jsem se dočkal i já. Pohov!

10.01.2012 23:13:19 #16 

Navvy

>> #12, ivan, 10. 01. 2012 21:43:30

>> #13, vašek2, 10. 01. 2012 21:49:28

No, já se těm 90° v duchu divil, nikdo jsem takový úhel neslyšel, ale netroufl jsem si na žádnou poznámku, protože tomu moc nerozumím. Nicméně, to co mi tam brousí kamarád (za kterým bych ale musel jet 70 km) mi slíbil udělat. Tak snad tu mašinu tak opravdu nastaví. Mě spíše rozčiluje když se mi patky smýkají. Snažím se jezdit po hranách, bez smýkání patek, ale ne vždy se to daří. S tím variabilním broušením jsem to chtěl zkusit ze zvědavosti, jestli bych něco vůbec poznal. Tak jsi mě uklidnil.

PS: všiml jsem si, žes napsal „Viz.“ Tak teď zase něco prozradím já lyžařům :-) Viz není žádná zkratka, tím méně latinská. Je to celé slovo a navíc české. Tak jako se řekne „slyš“, když máš něco slyšet, tak se řekne viz (slovensky viď) kdyš máš něco vidět. :-)

10.01.2012 23:27:52 #17 

Alda71 muž

>> #15, ivan, 10. 01. 2012 22:49:51

Chápu, ve spravedlivém hněvu se někdy i oko diví, co ruka píše. :-)

Lepší je být férově těsně druhý, než vždycky první za každou cenu.

10.01.2012 23:38:38 #18 

Tom_

>> #16, Navvy, 10. 01. 2012 23:13:19

Viz. v některých případech také může z kontextu znamenat zkratku slova videlicet.

EDIT: Nutno dodat, že v drtivé většině použití zde v diskuzi to není tento případ. ;-)

It's only skiing

10.01.2012 23:53:34 #19 

Navvy

>> #18, Tom_, 10. 01. 2012 23:38:38

No vidíš, a toto jsem nevěděl zase já. Máš pravdu. Dík.

10.01.2012 23:55:42 #20 

ivan

>> #17, Alda71, 10. 01. 2012 23:27:52

Ňygdo hold neňý dokonalí.

Navvy, do mě!

11.01.2012 00:28:02 #21 

Navvy

>> #20, ivan, 10. 01. 2012 23:55:42

S těmi 90° jsem měl na mysli toho pána v servisu :-)

PS: teď čtu, že Loprais odstoupil po nehodě z Dakaru… Škoda.

11.01.2012 18:01:21 #22 

TNS muž

>> #13, vašek2, 10. 01. 2012 21:49:28

„Až při „normálním ježdění“ (co to je?) poznáš variabilní broušení (kolik?), tak zašlu místnímu výboru návrh Tvé nominace na nejlepšího lyžaře diskuze.“

Mo rád by som chcel túto nomináciu ukoristiť pre seba,ale variabilný odklon som na lyžiach nikdy nemal:)

„Jinak opakovaně jsem (po mnou definovaných stupních a na špičkových Montanách u několika vyhlášených servisů) ručně brousil úhel svůj. Mám nový vingl Toko, kde nepředpokládám žádnou odchylku + štelovací Holmenkol „Race“ a pokaždý mi to tu hranu bralo od kraje. Úplně přesnej úhel jsem nikdy nenašel…“

Toto ma zaujalo.

•Podozrievaš automat Montana?Vieš si výsledok skontrolovať?

•Vingl Toko,nepredpokladáš žiadnu odchylku.Vieš si to overiť?

•Ako Ti bralo hranu od kraja?Od vrcholu hrany?

„Úplně přesnej úhel jsem nikdy nenašel“

Ako to myslíš?Netrafil si sa do uhla Montany,alebo do vlastného?Brúsiš s presnosťou na desatiny stupňa?:)

..nerobím si srandu,napíšem Ti/Vám potom niečo o presnosti.

..nie som pravoverný lyžiar,som len tieň z minulého fóra.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy