Petr Pravda znovu udeřil!
03.03.2010 10:28:06 #2
>> #1, HonzA_, 03. 03. 2010 06:33:43
Ten Pravda píše, jako by bájnýmu Pacinovi z péra vypad… Rozdíl je pouze v tom, že Pacina byl originál!!! – uměl jedinečně vystihnout a přenýst atmosféru, aniž by se k tomu sám potřeboval pasovat do role sjezdovýho drsňáka. Všechno co napsal se mu dalo věřit – vtáhnul do děje. A Petr Pravda ? – ten je úsměvnej :o)… Je to jeden z přehmatů týhle pošahaný doby, kdy se slyšení dostává sebevědomejm a hlasitejm břídilům! (což platí nejen pro novináře a komentátory, ale i pro růzzný školitele, trenéry, manažéry…). Život je i přesto a snad i právě proto, pěknej :o)…
03.03.2010 17:45:05 #3
>> #1, HonzA_, 03. 03. 2010 06:33:43
To si jistě platil pan Pravda sám – aby se mohl oslavit. Kdyby to platil někdo jiný, musel by oslavit jeho.
03.03.2010 20:08:47 #4
Kdepak, pánové a dámy, Pravda je nesmrtelnej.
Jeho první úder jsem zaznamenal skoro na den před 10 lety, přesně 25/03/2000. Tehdy ještě jako redaktor největší a nejlepší tištěné Mladé fronty (Dnes) uveřejnil nervydrásající thriller s titulkem Mont Fort, ranvej do pekla. V hlavní roli jeho maličkost: „Kolena bolí, na prsou píchá, tělo se marně snaží popadnout dech, dech se marně snaží držet krok s tělem. Možná by se to dalo ještě otočit? Ne, nedalo. Prekérní situace. Nahoru je to příliš nahoru a už příliš daleko, dolů za se příliš dolů a ještě dál než nahoru. kdo tohle vymyslel? Je to jak ranvej přímo do pekla.“
Hrdina samozřejmě zvítězí (a pes i černé dítě přežijí, jak velí Hollywood) a svůj udatný čin takto veleskromně naservíruje takzvaně laskavému čtenáři.
Musím uznat, že od dob tohoto heroického počinu (malý Kaleta to tehdy mohl závistivě hltat) se poněkud odheroizoval a už se neprezentuje jako borec bez bázně a hany (holt roky a pupek i nadčlověka trochu srovnají). Ke cti mu buď, že při svém sjezdovkovém dramatu s brutálními lyžemi (dneska mi točily skoro jako slalomky – jasně, i já jsem přece borec!) už nezamlčel svůj legrační výkon, i když posléze jeho připomenutí v diskusi zcenzurovali a vyhodili. Snad i proto, že na triku měl poměrně čerstvě Marcialongu s Davidem Vávrou, takže ego si užívalo.
Svoje odheroizování maximalizoval nyní, když ze sebe (v zásadě IMO sympaticky!) dokázal udělat prosťáčka, který neví nic o výbavě pro freeride, pípáku… Působí to sice komicky, ale pořád mi to přijde sympatičtější (a čtenáři to více utkví v paměti), než kdyby ze sebe dělal borce, co má Mont Fort a podobné „stěny“ dávno zmáklé.
Jeho úlisné polopíáry jsou na pomezí smíchu a pláče. Ale tak to holt chodí. Scott ho vzal do Alp, odměnou byl jeden článek, pak další, a bude i třetí, neboť boreček chce „freeride“ v Krkonoších (z kamaráda, se kterým to půjde, už jsem si dneska dělal legraci).
Naše „přátelství“ se ale datuje z března 2002, kdy jsem si dovolil mailem okomentovat jeho článek Zima nových možností (17/10/2002) v MFD. V zásadě jsem mu ho pochválil („celkově slušné“), ale měl jsem odborné připomínky k některým jeho tvrzením. Typicky mladofronťácky namyšlený ješita vyskočil jak čertík z krabičky a pokusil se mě usadit s tím, že „na lyžích závodil, se sjezdovkami a běžkami obrazil půlku světa, má jisté zkušenosti, odborníky kolem sebe a především je zkušeným novinářem“.
Bylo to legrační, nemělo moc smysl se s argumenty na jeho laické úrovni přít, akorát bylo blbý, že jako redaktor tehdy nejčtenějšího deníku u nás měl poměrně značný vliv na veřejnost.
HOnza tehdy na moje rozčilování, jakej debil to je, mazácky namítl, že na to jdu špatně, že s Pravdou potažno MFD se nemá bojovat, nýbrž je třeba si je naklonit. Plánoval Mr. Ješitu pozvat tuším na Zásadu, kde tehdy rozjížděl kursy ve feedbackové filozofii, ale už na to nedošlo, protože Mr. Pravda z deníku buďto odešel, nebo byl odejit. Pak byl nějakou dobu klid a po Pravdovi ani prd, až s posílením internetu se PP coby Fénix vstatý z popele objevil na iDnes. Mám pocit, že mezi sotva ochmýřenými mládenci a růžolícími děvenkami jako jakýsi šéf. A tak si užívá.
Aby nebyla mýlka. Jeho přístupu „sám si zkusím a poreferuju“ fandím. Na rozdíl od mnoha mladších není líný zvednout prdel a nepohodlně si zkusit to či ono. Fakt se mi to líbí a má za to moje uznání a pochvalu. Ale to samozřejmě neznamená, že mu nevyčtu věci, které naopak za dobré nepovažuju.
04.03.2010 18:27:01 #5
>> #4, ivan, 03. 03. 2010 20:08:47
No – vlastně – Ivan mě znovu inspiroval. Neodpustitelně jsem přehlídnul tu opravdu velmi sympatickou vlastnost Petra Pravdy, že si všechno jde „osahat“ na vlastní kůži. Z tohoto pohledu jsou moje výpady, tak jak jsem je podal, hodně jednostranně nahlížený… – ale když už jsem je zveřejnil, nebudu je stahovat. Je tudíž třeba v týhle souvislosti přiznat, že je z lyžařskýho hlediska naše krevní skupina – lyžování má rád, testuje si svoje lyžařský schopnosti a zcela nepochybně mu záleží na tom, aby lyžoval dobře. Docela rád bych ho pozval na nějaký (třeba dubnový?) Vylepšovací lyžování – jistě by to bylo přínosný setkání…
05.03.2010 14:24:02 #6
>> #5, HOnza, 04. 03. 2010 18:27:01
Správně. I odpůrce, dokonce i nepřítel a logicky také Pravda se při šikovné taktice může stát ošklivě řečeno užitečným idiotem, ideálně snad i spojencem.
To jsem zvědavý, jak na pozvání na VL zareaguje.
Ale nečekám, že by samožerný ješita jeho kalibru riskoval, že mu nějací nýmandi budou říkat „stojíš na tom blbě“ – nezapomeň, jak vidí sám sebe: „na lyžích závodil, se sjezdovkami a běžkami obrazil půlku světa, má jisté zkušenosti, odborníky kolem sebe…“
Ale za mail nic nedáš a třeba se zasmějeme.
05.03.2010 15:03:53 #7
>> #6, ivan, 05. 03. 2010 14:24:02
No napsals to tak, že by musel bejt opravdu velkej formát, aby pozvání, poté co si tohle přečte, přijal… Já bych ale na to vsadil…
05.03.2010 15:39:48 #8
>> #7, HOnza, 05. 03. 2010 15:03:53
Ty si snad naivně myslíš, že si v tomhle tady čte? To by mě nenapadlo ani ve snu. Hochu, Velký Redaktor rejdí v jinačích vodách…
05.03.2010 21:49:52 #9
>> #5, HOnza, 04. 03. 2010 18:27:01 No jestli se Ti to, HOnzo, povede,tak u toho musim bejt! To už si to VL nesmim nechat ujít.
07.03.2010 16:48:37 #10
Podlé mého vždy záleží na publiku a pro to iDnesovské mi udivenost a nadsázka přijde docela přiměřená. Napsat to tak, aby si to obyčejný čtenář s napětím proklikl z homepage a zároveň odborník žasl (nebo se aspoň neuculoval), to je docela umění. Mně se na tom líbí, že se ta témata vůbec otevírají a propírají.
Co se týče článků z cest na pozvání, je to běžná praxe (u nás i v zahraničí) a výsledek nemusí být nutně PR. To už je věcí autora a žánru. Je nereálné, že by média 100 % reportážních cest platila ze svého, podobně jako si nekupují auta nebo lyže na test.
07.03.2010 21:41:22 #11
Tak jsem se vrátil z lyží a trochu se zhrozil co jsem to rozpoutal. A asi bych k tomu mému původnímu příspěvku měl něco doplnit. To co se mi na článcích Petra Pravdy nelíbí je jeho styl a způsob psaní. To je něco co mi hrozně vadí. Určitě asi nebudu skupina pro kterou je článek určený. Jak to působí na většinového čtenáře iDnes a jakou mají články PP na idnes.cz čtenost v porovnání s jinými autory netuším a nedokážu vůbec odhadnout.
Na druhou stranu je mi rozhodně sympatický tím, že v dnešní hrozně rychlé době nelituje času a námahy a věci vyzkouší. Což nebude vždycky úplně jednoduché a rozhodně ani pohodlné. To se mi na něm moc líbí a odlišuje ho od jiných, kteří by něco takového vyplodili zpoza svého redakčního stolu a nebo v lepším případě z kavárny či restaurace pod sjezdovkou a nebo u zimního stadiónu. V tom souhlasím s HOnzou že PP nejspíš bude mít opravdu lyžování (a asi i sport jako takový) mít opravdu rád a také rád testuje své limity. A určitě bych ho rád poznal – a tím nemyslím jako „užitečného idiota“, jak psal Ivan.
Takže jestli se HOnzovi povede domluvit účast PP na nějakém VL, budu rád.
03.04.2010 18:50:34 #12
honzo tento pan mi taky prijde zvlastni, a hlavne jak z nej " SMRDI " propagace atomicu. jakozto novinari je mi z toho az spatne. to uz neni novinarina ale PR. kdo z vas bude mit to stesti, ze kdyz bude nejaky casopis „s.i“ psat o zavode „obdoba modra open“ tak tam z 10 fotek bude na 8 atomic a 6× pan Pravda. stejne tak clanek na i-d..s kde pise jak pouzil superbrutalni lyze ATOMIC … … …, aby je pak skoro chtel kdejaky jouda i kdyz nebudou tak brutalni tak to budou hlavne atomiky. a jeste k tomu freeridu, kde vyrazil jak idiot bez baglu a hlavne „PIPAKU“. hlavne o tom sam psal(bez ceho se nema vyrazet), ale to uz je davno tak pred 2 lety. tady je to pod nazvem Pravda perlí
03.04.2010 19:50:46 #13
>> #12, alv, 03. 04. 2010 18:50:34
No ale to mně už u informaci pod hlavičkou MF Dnes ani nepřijde divný. Naposledy mě nadzved rozsáhlej článek o aféře chmelovýho extraktu „tetrahop“, kterej jako kdyby vypad z PR oddělení Prazdroje. Už jenom ty nadpisy, který lidem stejně zůstanou nejvíc v hlavě. Prostě si jen tak daj evidentně placenej článek na hlavní stránky. Pravda je jen malá ryba. Nebo vlastně pravda?
26.01.2014 14:22:21 #16
Že by z otce na syna?
http://xman.idnes.cz/…renalin.aspx?…
Zvláštní je jaký jsou ty „závodní obřačky“ lopaty…
26.01.2014 17:08:21 #18
???? Co je na tom článku tak hrozného, že si vysloužil své ‚kritické‘ vlákno na místní diskuzi? Nevím nic autorovi a jeho schopnostech, téma cestovaní nevyhledávám, ale když narazím na zajímavej odkaz, dám tomu šanci. A tady jsem byl celkem potěšen. Prostě jednoduše a krátce popsanej subjektivní dojem a pocit. A naopak se mi líbila ta pasáž, kdy se nejdříve ‚oháněl‘ svou (ne)zkušeností s freeridem, aby ze sebe v dalším řádku udělal ‚naivního nováčka‘.
A abych pravdu řekl, přesně té situaci rozumím. Prostě buď opravdu nevěděl, do čeho jde (k jeho nastíněné skušenosti s ‚freeridem‘ určitě batoh s výbavou a pípák nepotřeboval) nebo na to v návalu vzrušení prostě zapomněl.
Rozhodně to není text k vášnivému čtení o freeridu, ale k tomu si na pár minut ‚vypnout‘ a odreagovat se to stačí. A to patrně bude i záměr této rubriky, nechat čtenáře odpočinout od teroristů na ZOH, politiků a jiných odborných témat. Někdo popisuje fakta, někdo popisuje pocit. Co vás na tom článku tak naštvalo?
26.01.2014 17:36:09 #19
>> #18, Buzzy, 26. 01. 2014 17:08:21
To je mezi zdejšími diskutéry, bez kontextu se to těžko vysvětlí. Zkus si tady najít pár vláken, kde se o PP píše, třeba Pravda perlí.
26.01.2014 18:02:06 #20
>> #18, Buzzy, 26. 01. 2014 17:08:21
No vidis Buzzy.
Kolko toho nevies.
Moja rada chlapce.Zacni studovat co uz vsetko tu bolo popisane.
Tak ako ja,kym som si sem dovolil nieco postnut,tak som rok cital.Stare posty.To by pomohlo aj tebe,aby si vedel vo co go.A kedy.
caute Harry
26.01.2014 20:32:39 #21
>> #19, fischerbl, 26. 01. 2014 17:36:09
>> #20, Harry, 26. 01. 2014 18:02:06
No to beru, taky jsem to napsal, že o něm nic nevím, ale to mě nelimituje v diskuzi na téma článku, nebo? Nepotřebuju si hledat a pročítat jiná vlákna, proč? Řeší se téma tohoto vlákna a tohoto článku, níc víc neřeším a na to mé znalosti místního fóra stačí. ale Jak jsem řekl, článek sice není pro absolutní nadšence do freeridu, ale ani těm neuškodí, ale rozhodně to není brak, za který ho zde považujete. prostě odpočinkovej článek na pohodu.
26.01.2014 21:13:28 #22
>> #16, HonzA_, 26. 01. 2014 14:22:21
To vystoupení onboard hned po startu je slušný
26.01.2014 21:16:32 #23
>> #21, Buzzy, 26. 01. 2014 20:32:39
Buzzy, než ztratíš směr, sejdeš z cesty, stihneš zabloudit a všem nám tu začneš vysvětlovat že jdeme špatně, tak tě trochu zpomalím a nasměruji.
Jsem to já, kdo tohle vlákno založil. Jmenuje se „Petr Pravda znovu udeřil!“. A to znamená, že toto vlákno NENÍ jen o tom jednom článku. A to proto, že jeho články jsou prostě pověstné určitými rysy.
A proto má Harry naprostou pravdu – je potřeba si udělat obrázek o tom na jaká témata a jakým způsobem píše a co ctěnému čtenářstvu, slepě věřícímu v novinářovu objektivitu, bezostyšně servíruje.
Abych jen nekritizoval – v tomhle vlákně se také dočteš co na něm naopak uznávám(e).
26.01.2014 21:18:00 #24
>> #22, hm1, 26. 01. 2014 21:13:28
„Zaujmu sjezdový postoj a snažím se vzpomenout na nesčetné víkendy, které jsme s tátou strávili koukáním na závody světového poháru v lyžování a jeho výkřiky: "Jasná chyba, blbě si to najel!“ "
26.01.2014 21:19:12 #25
>> #21, Buzzy, 26. 01. 2014 20:32:39
To je logika věci panečku – opravdu máš pocit, že řešit téma, které z části stojí na tom co tu v minulosti padlo dokážeš komentovat, či přinést diskutujícím něco nového bez znalosti souvislostí?
Pokud ano, vítej a jsem rád, že někdo takový konečně přišel
Harry chudák na to musel tak dlouho čekat, z nedočkavosti si začal číst stará témata – Harry konec trápení
26.01.2014 21:40:49 #26
>> #24, HonzA_, 26. 01. 2014 21:18:00
Veru,už úvod je dobrý.
27.01.2014 06:34:30 #27
Nuz,omluvam sa.
Buzzymu som chcel poradit,a netykalo sa to len tohto vlakna.
Tie rozkopnute dvere mi pripadnu dostatocne priznacne.
caute Harry
27.01.2014 08:10:48 #28
>> #27, Harry, 27. 01. 2014 06:34:30
Omlouvat se nemusíš, tak to zkrátka je, Krabice by mohla vyprávět.
Děti nejenže ve škole nic neví, kašlou na přípravu, jsou líné si
dohledat a nastudovat podklady, vůbec nad věcmi přemýšlet, o hledání
souvislostí už ani nemluvě (když neznám/nepamatuji si ani základní fakta,
nemám co dávat do souvislostí, k čemu vztahovat) … ještě se tím vším
chlubí jako svou největší předností.
(V čemž je představitelé čehokoliv (počínaje zhusta vlastními rodiči a konče vládními politiky) ještě utvrzují, toto je totiž pro dnešek ten jediněsprávný a prokazatelně soběprospěšný přístup, který nese výsledky.)
27.01.2014 11:03:06 #29
>> #28, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2014 08:10:48
Nuz,ked si predstavim,ze tato generacia bude robit na moj dochodok.Fuu.Idem si hned kupit sekeru.
Krabici prajem pevne nervy.
caute Harry
O.T. Precitat si PSM,to pomoze.Aby clovek vedel ze preco a ako.
27.01.2014 11:56:06 #30
>> #28, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2014 08:10:48
Ti pekne „dekuju“ ze jsi mi hned dopoledne zvednul blbou naladu. Sam to pozoruji a celkem hodne blede to vypada i dle rozhovoru s par vyucujicimi z oblasti sekundarniho a terciarniho vzdelavani. Ale snazil jsem se si namluvit, ze je to tradicni a večný pohled stare generace na mladou. (Byt sam patrim spis k te mladsi).
Vidim za tim odjimani odpovednosti z „fyzickych“ osob a eliminace rizik jakekoliv ujmy, at uz fyzicke, ci psychicke. Prijde mi to (castecne) jako jeden z negativnich dusledku demokracie (aneb podkurovani volicum, kteri jsou lini premyslet).
Ehm, vyse jsem jen tak placal, tema je to nepochybne slozite, na (minimalne) dlouhe hodiny (pro multi-oborove vzdelanou skupinu lidi) a takhle to je vytrzene z kontextu a mozna i uplna blbost. Ale vinim z me reakce (a indukovane blbe nalady) Kraba #28.
>> #29, Harry, 27. 01. 2014 11:03:06
Tu sekyru na drevo, abys neumrzl, ci na novou generaci, abys pri rabovani neprisel o PC, lyze, chleba, papriky a toaletni papir?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.