Petr Pravda znovu udeřil! (strana: 2)
27.01.2014 11:59:43 #31
>> #30, valerius, 27. 01. 2014 11:56:06
Ale já přece za nic nemůžu, já jsem tam vůbec nebyl, to všechno to Petr Pravda!
31.01.2014 10:51:19 #32
>> #23, HonzA_, 26. 01. 2014 21:16:32
Pardon, ale s tímto nemohu souhlasit. Ono sledovat vývoj vlákna subjektivním vnímáním místních ‚veteránů‘ neznamená, že se vlákno odráží pouze z předešlé znalosti problematiky. Zkus se podívat na některé komentáře a všimnout si, pro mě podstatných, komentářů a reakcí. Název diskuze, pp znovu perlí? Ok, pro znalé tématu jasná věc, tedy přečíst si článek a za každou cenu ho hejtovat a bavit se nad tím, jak je autor neschopný. Ale pro neznalé to vypadá trochu jinak. Mě zaujal název, nevěděl jsem, o co jde. Rozkliknu, vidím odkaz, přečtu, kouknu na diskuzi a už první reakce mě ‚naštve‘. Ten kdo to platí je asi spokojenej, jinak by mu ten jeho příšernej styl netoleroval 10let(časový údaj z Ivanovo příspěvku). Pokud má tak příšerný styl, stejně tak příšerné l.dovednosti, tak by mu patrně nedávali možnost si všechno osahat (což vy i já považujete za pozitivní), protože by na to neměl jak technicky, tak ‚pracovně‘. Pokud je tedy ten váš marketingový lobing značek (což zrovna u sportovních a cestovatelských témat neshledávám tak hrozné, protože bez těch značek a prachů by freeride, ale celkově lyžování nemělo takové možnosti) tak úspěšný (aneb věta, že si každý koupí atomic), tak asi pravda nebude takový břídil, když jsou do něj ochotní investovat. Dále mě zaujal výklad o dnešních hlučných břídilech, hm, doba je zlá:-D ale i takovej neumětel jako pravda jezdí všude po světě a pak jen svým stylem popíše co zažil a dostane cash. třeba já bych to bral, pouze prožívat a psát o tom. Ale nemám na to, na rozdíl od většiny zde, že?*>> #25, hm1, 26. 01. 2014 21:19:12
ano, logické to je. Sám si napsal z části! Já se zajímám pouze o to, co je napsané v článku a v místním vláknu, ta druhá předešlá část mě nezajímá. Nemám čas a náladu si něco takového hledat, proč? Reaguji k článku, reagujte také.>> #20, Harry, 26. 01. 2014 18:02:06
a co mám studovat? S prominutím závistivé kecy o tom, jak je někdo neschopnej a jak doba utlačuje ty pravé osobnosti? Toho jsem si nastudoval dost již nejen zde, ale hlavně v životě. Každý umí jen stát s rukama v kapsách a stěžovat si na všechnu špínu okolo. Proč tedy nikdo z místních není na pravdovo místě, když je tak slabej? Je hezký, že ho všichni hejtujou, jak by ho na kopci setřeli a že je škoda, že ho nepotkají. ale za prvé už patrně jezdil a většíma borcema, budiž, ale chce to i dokázat. Tak mu napište a dokažte to, ale to z mnoha důvodů nejde co? Zase jsem se dostal dál, než jsem chtěl, ale mě tento styl kritiky rozčiluje. Místo reakcí typu: hm, tady s článkem/autorem (ne)souhlasím proto a proto, jsou zde větu typu: jak za tohle může někdo platit, na kopci bych ho setřel atd. To je trošku málo ne? A to je mi nějakej pravda stále ukradenej, stačí číst zde. >> #28, ˘Ö˘Krab, 27. 01. 2014 08:10:48
Jistě, nejhorší doba k žití co? Nikdo nic neví, nikdo nemá peníze a svět je zlej. Jakožto produkt dnešní doby si nedokážu dávat věci do souvislostí. Pomůžeš mi? Proč trávíš každý den na snow nebo na jiných stránkách, kde horlivě radíš a anlyzuješ, proč to neděláš ofiko a za prachy, třeba místo pravdy nebo té paní instruktorky? A stejně jiní? Proč nemáte svůj vlastní protál a časopis? Když tomu zde dáváte tolik času?
Ale ne, nechám toho, přiznám se, mám dneska špatnou náladu a jsem nějakej podrážděnej. Nechci nikoho zde urážet, chci si tady občas zaplkat a odpočinout, tak to berte s nadhledem.:-):-):-)
31.01.2014 17:14:05 #33
>> #32, Buzzy, 31. 01. 2014 10:51:19
„Ok, pro znalé tématu jasná věc, tedy přečíst si článek a za každou cenu ho hejtovat a bavit se nad tím, jak je autor neschopný. “
Je vidět že opravdu nechápeš o co jde. A nebo máš úplně jinou představu o tom, jak má/měl by fungovat novinář.
31.01.2014 19:08:19 #34
„Proč nemáte svůj vlastní portál a časopis? Když tomu zde dáváte tolik času?“
A kam si myslíš,
že píšeš? Ne každý chce všechno převádět neustále na peníze, prosté
sdílení a s ním související osobní vztahy mají mnohdy
větší cenu.
31.01.2014 21:44:29 #35
Každý umí jen stát s rukama v kapsách a stěžovat si na všechnu špínu okolo.
Tak zrovna v tomto s tebou silně nemohu souhlasit.Znám dost lidí kteří toto nesplňují a zrovna tak si myslím,že to není případ lidí z tohoto fóra.
S prominutím závistivé kecy o tom, jak je někdo neschopnej a jak doba utlačuje ty pravé osobnosti?
Ani v tomto s tebou silně nesouhlasím.Tedy abych upřesnil ,řekl bych ,že pláčeš na špatném hrobu.
31.01.2014 22:01:45 #36
Být ve správný čas na správném místě, umět se „vnutit“ nejsou ty jediné předpoklady pro kvalitní odvedení práce. I když v této době to tak funguje.
…horlivě radíš a anlyzuješ, proč to neděláš ofiko a za prachy, třeba místo pravdy nebo té paní instruktorky? A stejně jiní? Proč nemáte svůj vlastní protál a časopis?
Že by další zastánce tzv. konstruktivní kritiky tak prosazované před sametem?
30.04.2014 13:01:51 #37
30.04.2014 17:12:05 #38
>> #37, ˘Ö˘Krab, 30. 04. 2014 13:01:51
Tak tady udeřil pan Štěpánek tím, že je nadčlověk a že si všichni co kdy měli nějaký úraz za něj mohou sami.
08.05.2014 05:59:00 #39
>> #38, Boryš, 30. 04. 2014 17:12:05
Z jednoho z dotazů: „Dnešní doba je taková, že přesně takoví citlivky jako pan Pravda (neberte to prosím osobně nebo jako urážku) se jednou stanou rodiči a koupí helmu svému malému miminku i na pohyb po bytě. Dítě se pak ani nenaučí základního reflexu, že když narazí hlavičkou do zdi, že to bolí a příště si nedá pozor!“
Takové „helmičky“ jsem už viděl a vím o několika lidech, kteří je dětem dávají. IMO je to prostě hrůza.
A další věta: „Ta mediální masáž je hlavně kvůli zvýšení zisků nejmenovaných firem.“
A hezká reakce P. Pravdy: „Absolutně nesouhlasím a nevím ani o žádné mediální masáži.“
Pan Pravda zřejmě nečte ve zprávách články typu „lyžař si zlomil nohu i přes to, že měl na hlavě přilbu.“
02.12.2014 15:13:51 #41
Sleduju vlákno a musím se přidat: „novináři“ typu PP zaneřáďují naše média. To, že vydrží u fochu tak dlouho, není otázka toho, že by tu novinařinu prostě uměli, ale proto, že jsou jednoduše prodejní. Každý článek, ketrý PP napíše, smrdí PR na dálku. A to je ten hlavní problém. Nic proti tomu, kdyby to bylo pod značkou reklamy. Ale když někdo sedí na křesle šéfa IDnes a píše PR jeden za druhým, tak už to problém prostě je.
A to, že ty věci zkouší sám na sobě – to je jistě fajn, ale kdo by nejzedil za cizí peníze do všech těch středisek? Teď tedy pobývá někde na Mauriciu. To jsem zvědavý, co z toho bude. A jinak – dovětek k článku jeho synka – jablko nepadá opravdu daleko.
Mimochodem – podobný texty typu jsem expert a všechno vím jdou posledních pár let i z oblasti inline bruslení. A taky to není ke čtení. Ale člověk se asi moc divit nemůže. V dobách minulých byl docela horlivým novinářem státních deníků a pak najednou obrátil a na webu jsou i jeho texty o „sametovce“. Prostě jak říkám: pokud budou v médiích takovíhle novináři, nemá cenu je moc číst.
02.12.2014 15:33:14 #42
A tady je další odkaz na Pravdovy podivné praktiky, tentokrát z ranku válečného zpravodajství: citace je z roku 2003, z Britských listů, autor textu Jan Čulík (Literární noviny: Medienterroristen oder Literatur? Ostrý spor s televizí Nova a s Mladou frontou Dnes – See more at: http://blisty.cz/art/15261.html#…)
Stejně záslužné a důležité bylo, když Literární noviny publikovaly v čísle 34 z 18. srpna 2003 článek Kateřiny Zachovalové „Zač je pravda v MF Dnes?“ Autorka v něm poukázala na to, že Petr Pravda, zahraniční reportér Mladé fronty Dnes, který byl během nedávné války v jižním Iráku a v Kuvajtu jako „válečný zpravodaj“, převzal do svých článků ze zahraničních zdrojů nejméně jednu dramatickou scénu, u níž nebyl přítomen jako očitý svědek – a neuvedl, že to není jeho přímá reportáž, ale zdrojem je jiné médium. Tak například podle Zachovalové publikoval Pravda v MFD toto:
„Vzdejte se, na zem,“ řval britský důstojník v čele malého oddílu v okamžiku, kdy jeho voják vykopl plechové dveře jednoho z domků a všichni vtrhli dovnitř. Namířené hlavně, dupot bagančat a řev, který naháněl strach. „K zem! Ruce za hlavu! Dej ruce za hlavu,“ křičel na Iráčana a drsně ho bouchal zezadu do hlavy, když nedělal přesně to, co měl." Pravda podle Zachovalové neměl povolení cestovat s britskou či americkou jednotkou. Své zprávy, budící dojem, že byl „přímo na místě“, psal prý podle zpravodajství televize CNN případně podle zpravodajství tiskové kanceláře Reuters. Čtenářům nepřiznal, že má informace z druhé ruky. Zachovalová srovnává tuto praxi s případem reportéra amerického deníku New York Times Jaysona Blaira, který byl na jaře 2003 z listu propuštěn, protože mj. právě takto opisoval z jiných novin bez udání zdrojů.
Článek o Pravdově novinářské praxi měl vyjít v květnu 2003 v časopise Týden Napsala ho Lucie Tvarůžková. Zachovalová dále konstatuje:
Lucie Tvarůžková z Týdne byla jedinou novinářkou, která chystala článek o Pravdových praktikách. Text, který měl vyjít 26. května, obsahoval výše uvedené příklady a rovněž použil živý popis akce komanda jako strhující úvod. Investigativní článek Lucie Tvarůžkové nikdy nevyšel. Podle redaktora Týdne, který si nepřál být jmenován z obavy, aby nepřišel o práci, šéfredaktor časopisu Dalibor Balšínek o článku Lucie Tvarůžkové mluvil se svým protějšek v MFD Pavlem Šafrem. Na redakční poradě 23. května Balšínek a vedoucí rubrik o osudu článku rozhodovali. Mluvili také o tom, zda by Týden mohl být za podobné praktiky napaden. I když většina editorů vydání článku podpořila, Balšínek ho nakonec z čísla stáhl.
„Článek neodrážel realitu,“ řekl Balšínek podrážděně v telefonním rozhovoru. „Nepovažoval jsem ho za tak důležitý.“ Šéfredaktor přiznal, že Pravdovy články, z kterých Lucie Tvarůžková vycházela, vůbec neviděl. Zároveň odmítl, že byl pod tlakem Mladé fronty Dnes, která je nejsilnějším hráčem na českém mediálním trhu a vlastníkem šestadvacetiprocentního podílu v distribuční společnosti PNS.
Podle mediálního kritika Milana Šmída se dá mlčení médií vysvětlit jednoduše. „Problém spočívá v tom, že to dělají všichni [opisují od jiných médií],“ řekl. „Jedeme v tom všichni. Pokud někoho napadnete, vystavujete se riziku, že on pak napadne vás. Týden není bez chyby. Místo diskuse by tu mohla propuknout válka.“
Rozhodne-li se ovšem někdo potlačit diskusi ve veřejném zájmu, protože má „vlastní želízka v ohni“, jak daleko je to od korupční praxe? Literární noviny záslužně převzaly tento článek, který původně vyšel anglicky na serveru Transitions Online. Robert Čásenský, zástupce šéfredaktora MF Dnes, k tomu v Literárkách otiskl tento protest:
Vedení redakce MF Dnes se neztotožňuje s obsahem a vyzněním (sic!) textu Kateřiny Zachovalové. Trvá na tom, že se redaktor Petr Pravda ani MF Dnes nesnažili uvést a ani neuvedli čtenáře v omyl. Redaktor MF Dnes ve dvou případech opomněl správně uvést agenturní zdroje a redakce se touto situací zabývala. Musíme však kategoricky odmítnout, aby byl náš redaktor dáván do jakékoliv souvislosti s případem J. Blaira, který si své články vymýšlel. (To není stoprocentně pravda, Blair je částečně opisoval z jiných zdrojů bez udání toho, odkud informace měl, pozn. red.) To považuje redakce MF Dnes za zcela zavádějící a skandalizující postup a takové srovnání je naprosto nepřípustné. Za mimořádně nevhodné považujeme také zneužívání příjmení redaktora Petra Pravdy. Takovým způsobem obvykle pracují ta nejpokleslejší bulvární média. (sic!!)
02.12.2014 15:45:39 #43
Činnosti PP jako válečníého zpravodaje si povšiml i autor Pavel Oškrkaný, který v jedné citaci ve své diplomové magisterské práci na Masarykově univerzitě napsal:
[147] „Petr Pravda jako válečný zpravodaj příliš neověřoval důvěryhodnost svých zdrojů a měl problémy i s vlastní objektivitou, což dokazuje Pravdova reakce na ‚srbský útok na automobil českých novinářů.‘ Mnohdy se práce zpravodaje zúžila na reprodukci zpráv z chorvatských novin, kterou pak sám zpravodaj opatřil svými komentáři či kategorickými soudy.“ Válek, B.: Vznik a formování Republiky Srbská Krajina a její obraz v českém tisku, s. 44.
citace: http://is.muni.cz/…Oskrkany.txt
Takže jak se pak můžeme divit jeho článkům ze sportu?
02.12.2014 17:02:51 #44
>> #43, Krompach, 02. 12. 2014 15:45:39
Noviny a média vůbec jsou komplexně natolik plné sraček, že mě spíš zaráží tvoje ochota věnovat tomu tolik námahy a řádků. Jen člověk zcela mimo realitu by bral cokoliv z médií za bernou minci. Ona totiž média jaxi nejsou svobodná ale mají vlastníky a jejich cílem je vytváření zisku. Pokud tedy chceš situaci napravit, kritika je mimo mísu. Musíš založit vlastní nezávislé noviny, najmout špičkové novináře a královsky je zaplatit. V žádném případě nesmíš očekávat jakoukoliv návratnost investic a sledovat jakékoliv jiné cíle než pravdivost a kvalitu informací.
P.S. pokud reaguji na špatně na něco v tvých příspěvcích, omlouvám se, přečetl jsem jen první dva řádky prvního příspěvku a letmým pohledem zhodnotil zbytek.
03.12.2014 07:11:53 #45
>> #43, Krompach, 02. 12. 2014 15:45:39
Ten odkaz je zajímavý
Objektivnost novinových článků , obecně beru s nadhledem
Bohužel třeba zrovna z té bývalé Jugoslávie to je pro mě složité
rozplést
.
Je ale fakt, že Pravda má neskutečný rozsah témat
http://vice.idnes.cz/novinari.aspx?…
06.12.2014 09:12:39 #46
Jen houšť a větší kapky.
06.12.2014 09:54:28 #47
>> #46, ˘Ö˘Krab, 06. 12. 2014 09:12:39
Uprimne receno, vyber otazek PP, to jak jsou pokladany, mi pripada v tomto pripade velmi dobry.
Vse, co jsem zaregistroval drive, byly uplne s***y. Ale tady OK. Mozna je to proto, ze otazky byly zaslany postou a odpovezeny nezavisle, takze ego neuradovalo a clovek se musel zamyslet.
Neresim obsah/odpovedi – clovek to muze jen vzit tak, jak to je. Clanek je v hlavni sekci idnes, v ramci urceni bych se neptal vubec jinak, jasny prurez, dotaz na fakta, na zkusenosti, i trochu „zajimavosti/bulvaru“.
Edit: PR Dynastaru, ok, je to uplne normalni pristup, toho chlapka dynastar zivi, pokud je v tom pripada alespon pridana nejaka informacni hodnota, pak to respektuji. Srovnejme s neskutecne blbymi clanky o autech, kde se clovek fakt nedozvi nic.
06.12.2014 17:59:53 #48
>> #46, ˘Ö˘Krab, 06. 12. 2014 09:12:39
Prostě zajímavý rozhovor do novin. Jasně, je to reklamní počin pro lyže jednoho holdingu. Je možné o těch otázkách i názorech v odpovědích diskutovat, ale není to myšleno ani jako odborný článek, ani jako nějaká univerzální pravda. Za sebe bych to hodnotil jako to lepší z běžných novin.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.