Atomic D2 RACE SL vs. Lusti RCT
13.03.2010 21:01:55 #3
Tak dnes jsem jel poprvé tu D2 SL a musím říct…luxus.Nevím,jestli to
bylo jak na gumě,ale do oblouku jde krásně…mnohem poslušněji než mé
předešlé Fischer RC4 WC (model 06).Asi pro mě jako začátečníka je ta RC4
opravdu dost tvrdá.Špičky u D2 jsou tedy o poznání měkčí.Ale zato se
lyže krásně prohnou a tak čistou hranu jako dnes,jsem ještě nejel… Ale bylo to tedy dopoledne na
upraveném.Na odpoledním oraništi už to taková sláva nebyla.Větší
dřina.Budu asi muset pořídit ještě něco širšího pod botou a delšího
na odpoledne.
14.03.2010 08:42:40 #4
Atomic nebrat!Celkově mají u servismanů špatnou pověst ,hlavně jsou problémy s vázáním (bižuterie)a také nepoužívají dřevěné jádro které je nepřekonatelné a cena /výkon je nadsazená a neodpovídající.Já jdu příští rok do Lusti rct nebo fct,cca 3roky jezdím na elan spedwave12 a nedám na ně dopustit! >> #3, nuchtala, 13. 03. 2010 21:01:55
14.03.2010 08:56:57 #5
>> #4, adam 1, 14. 03. 2010 08:42:40
Ale D2 dřevěné jádro mají.D2 Powercore CAP – dřevěné jádro vyztužené dvěma vrstvami titanalu, z boku částečně překryté bočnicemi, shora výztuha Vario Flex kluzně uložená do lyže pomocí dvou šroubků ve špičce a patě.
14.03.2010 17:23:32 #6
ahoj ,koukni na zdejši forum přimo k atomic D2 , adam*>> #5, nuchtala, 14. 03. 2010 08:56:57
14.03.2010 18:05:40 #8
>> #1, nuchtala, 09. 03. 2010 16:10:08
O RTC jsem tu už napsal dost. Asi si to najdeš. Mám je a mám možnost jezdit i na dost jiných lyžích, takže mám docela srovnání a nadhled. Řekl bych RTC je velmi povedená lyže ve smyslu svého naladění. Myslím tím poměr výkon, tvrdost, schopnost jet na ledu a v bordelu. Skutečně parádně pohodlná lyže s možností jet ostře i na tvrdu, ale i odpoledne jede vzhledem k lopatě ve předu parádně. Široká patka umí kopnout, což nemusí být příjemná vlastnost pro každýho. Nejede dobře na ploše, ale to nikdo od R12,165 ani nečeká. Jede parádně rychle střední oblouk a samozřejmě krásně jednoduše i oblouk slalomový a to zejména díky měkčímu naladění lyže (oproti slalomce). Asi není, co bych té lyži vytknul, prostě jede přesně tak, k čemu je určená… Poslední Atomici jsem nejel, ale předchozí ano a několik modelů. Na začátku byly všechny skvělý po půl sezóně byly všechny špatný. Atomic (kromě racestock lyží) je pro mě uzavřená kapitola.
14.03.2010 18:59:56 #10
Hochu, s takovými povšechnými výkřiky na základě zdroje „jedna paní povídala“ na tomto fóru neuspěješ.
„Atomic nebrat“: které modely, z kterých sezon?
„Problémy s vázáním (bižuterie)“: která vázání? Neexistuje žádné jedno „Atomic“, nýbrž řada různých modelů až po X20. Naopak už stávající Neoxy 12 mají nadprůměrně vysoký podíl kovu ve špičce i patě (a ano, spojovací plastová lišta se zoubky u TL stojí za houby, ale nezažil jsem u testovacích modelů žádnou, která by navzdory častému přestavování odešla).
„Nepoužívají dřevěné jádro“: ale jdi. Které modely, z které sezony? (Viz též, co ti v reakci píše nuchtala.)
„Cena/výkon je nadsazená a neodpovídající“: tvrdí kdo? Ty? Oni servisáci? Jedna paní? Jaká cena: tzv. obvyklá uváděná dovozcem, cena dosažitelná? Budiž, je to názor, ale nic víc než názor.
„Jezdím na elan speedwave 12“: a máš zkušenosti i s jinými lyžemi? S Atomiky?
Trochu si o konstrukci lyží něco nastuduj, hodně toho vyzkoušej a porovnávej. Teprve potom se ti přiblíží role toho, kdo sem může umísťovat tak suverénně servírované názory. Do té doby ti zejména doporučuju „podle mne“, „prý“, „slyšel jsem“, „pokud vím“ a podobné relativizující formulky.
14.03.2010 19:26:48 #11
>> #8, TomáS, 14. 03. 2010 18:05:40 Fakt? A mně se ta jejich letošní Ti SL se 70 mm pod patou v tuším 170 cm zrovna teoretický tak líbila, jako točivá univerzálka, ne jako čistokrevná slalomka, samozřejmě. I když Lusti jsou taky pořád v mém záběru, stopro.M.
14.03.2010 19:45:00 #12
>> #11, medvěd, 14. 03. 2010 19:26:48
Nevýhodou Lusti bude pro tebe právě to, že tu RTC nedělají ve 170cm a končí na 165. Zrovna s tvými parametry by se těch 5cm navíc hodilo.
>> #9, nuchtala, 14. 03. 2010 18:28:04
O letošních modelech Atomic resp. jejich životnosti nic nepředjímám. Potvrzuju, že na první svezenení jsem byl vždy nadšenej, jenom doufej, že se nedostaví rychlé zklamání, ale zákulisní zprávy říkají, že by nemělo:-) Atomici SL jsou designově oproti Lusti z jiný galaxie. U Lusti teď dokonce dělají nový design, který je podle mě ještě strašnější než ten loňský. Asi mají zájem jenom o kované zákazníky.
14.03.2010 19:47:50 #13
>> #12, TomáS, 14. 03. 2010 19:45:00
Tak u Lusti je ještě pořád možnost si nechat udělat za příplatek design vlastní.
14.03.2010 20:01:50 #14
>> #13, Pavlos, 14. 03. 2010 19:47:50
>> #12, TomáS, 14. 03. 2010 19:45:00
Ale, klucí, na design prdíme, ne, to ať tam jsou třeba růžový puntíky se zelenejma, to je fakt úplně jedno. Žádnou super kočku na to už asi stejně nesbalím(e), ne? Jen když to pojede hezky z kopce a kapku zatáčí … .M.
15.03.2010 10:56:06 #15
Ivane je to můj názor ,tak mi ho neber!Nikomu nevnucujii na čem mám jezdit!Jinak jsem jezdil na supercrosech 10 a nic moc.Zatím "nebrat atomic"si stojím .Ty Budeš zřejmě asi machr nad machry.Carvingu zdar.>> #10, ivan, 14. 03. 2010 18:59:56
15.03.2010 13:44:56 #16
Hele, nemám náladu vysvětlovat rozdíl mezi názorem ve stylu „líbí-nelíbí“ a tím, kde jsou ve hře fakta. Každej trochu inteligentní tohle chápe. Z tvých formulací („jsem jezdil na supercrosech 10“) naopak vyplývá, že nechápeš ani podstatu mnou položených upřesňujících dotazů. Neboli platí doporučení mého předchozího posledního odstavce.
Pokud jde o toho „machra“: pokud nahradíme tvůj pokus o jemnou urážku třeba věcným „člověk, který toho o lyžích Atomic hodně ví“, tak ses trefil. Dokonce ani naivně netušíš, jak.
15.03.2010 15:59:16 #17
*>> #16, ivan, 15. 03. 2010 13:44:56 pravdu ,odborník přes konstrukci lyží opravdu nejsem.V tom tady kraluješ na tomto webu ty.Každý má právo zdělit svoje zkušenosti a informace o daném produktu.(i když se ti to nelíbí)od toho tady to forum je.A kdybys byl opravdu" profík" tak nebudeš takhle reagovat!Omlouvám se ,ale již nebudu reagovat na další tvojí odpověď.
15.03.2010 17:41:07 #18
Adame, nejsem žádný fanda lyží Atomic (podobná zkušenost z minula jako Tomአ– nové skvělé, pak rychlá degradace vlastností). Naopak, jejich vázání mi docela vyhovují. Proto by mně zajímalo které typy vázání Atomic považuješ za bižuterii? Všechny a nebo jen některé konkrétní? A proč?
15.03.2010 18:22:02 #19
*>> #18, HonzA_, 15. 03. 2010 17:41:07 konkrétní vázání ti neřeknu.V mém prvním příspěvku jsem chtěl zdělit – ne mojí zkušenost ale zkušenost dvou lidí ,kteří prodávají a servisují lyže mimo i atomic oba shodně řekli ,že jediné lyže s kterýma je problém je atomic jak s vázáním (material, zatuhnutí pružin),tak s opravou lyže(neopravitelná).Nic víc ,nečekal jsem že to vyvolá takovou diskusi.Zatím
15.03.2010 19:00:49 #20
K Atomic jsem se zde take jiz parkrat vyjadril nehezky. Jde o to, ze
polovina lidi Atomic nesnasi a druha pulka zboznuje. Takze z toho pak plynou
„hadky“ jelikoz ti odpurci cekaji na kazdou negativni zpravicku na tyto lyze
a naopak zastanci je brani. Bezpochyb Ivan je odbornik na vse a na Atomic zrejme
obzvlast, takze on vi jak to je. Samozrejme pak jsou zkusenosti, ktere maji
i ostatni (viz moje v sousednim vlakne) a ty se nelibi zase jinym. Je to
takhle se vsim (nekdo nesnasi BMW a nekdo na nej zase neda dopustit). Atomic je
obri firma a tim je pravdepodobnost nachazet negativa nebo superlativa mnohem
vetsi… Ja je osobne taky nemam rad, kdyz neberu to, ze jsem jedny pred 20lety
vlastnil , a taky jsem
slysel mnoho skaredych slov na tuto znacku, ale to „nic“ neznamena!
V poslednim desetileti jsem si vzdy jen nejake pujcil a bylo to zklamani. Az
letos me docela nadchla D2 GS, ale pak jsem zase vystrizlivel (viz muj
prispevek). Proste je to o konkretnich zkusenostech s konkretnima lyzema a
nezalezi na znacce nebo modelu.
15.03.2010 19:09:05 #21
>> #20, Wartus, 15. 03. 2010 19:00:49 Souhlas,vystihl si to na 100%.Každý ať jezdí na čem chce hlavně že ho to baví.
15.03.2010 19:43:56 #22
>> #17, adam 1, 15. 03. 2010 15:59:16
Hochu, nepřeváděj to do roviny „osobního souboje“ a neschopnosti tolerovat něčí názor. Upozornil jsem tě jasně, v čem jsou tvoje obecně formulované „názory“ problematické, neboť je třeba konkretizovat. Nevím, jestli tohle jako laik nechápeš, chápat nechceš, či se chceš přít, jak jsi možná zvyklý někde jinde. Prostě se smiř s tím, že něco tvrdit a svým tvrzením uspět znamená na fóru charakteru Snow především o věci něco vědět.
Tvoje „rada“, co bych jako „profík“ měl či neměl dělat, je úsměvná. Právě jako profík jsem musel upozornit na vady tvých tvrzení. Že to nechápeš, je tvoje chyba i škoda.
Ani já nemám zájem se s tebou dál dohadovat.
HonzA:
To je přesně ono. Údajně dva nějací prodavači a/nebo servisáci povídali, že s „vázáním Atomic“ je problém. Ovšem se kterým – to už se neřekne.
Přitom třeba celý lyžařský svět přes deset let ví, jaké problémy byly se 412, byly už dvě celosvětové výměnné akce, takže to je fakt, byť notoricky známý. Vedle toho už skoro 30 let makají 614 a 1018 vyjezdily za posledních 15 let tolik medailí a pohárů jako zřejmě žádné jiné. Teď navíc má A. řadu modelů od Salomonu, takže se včetně Neoxů bavíme o nějakých 10 různých vázáních.
Chci toho tak moc? Jenom aby „hodnotitel“ prosťáčkovsky nepaušalizoval?
15.03.2010 19:51:22 #23
>> #20, Wartus, 15. 03. 2010 19:00:49
Nemyslím, že by lyžaři byli tak rozpolcení na „zbožňují“ a „nesnáší“. Spoustě je to přece úplně putna a koupí to, co jim někdo doporučí a/nebo co má dobrou cenu.
Já třeba „nemiluju“ žádnou značku. Jsou to všechno jenom výrobci určitého produktu, kteří jsou schopní udělat něco hůře, něco lépe, a lyže jsou jenom věci sloužící určitému účelu.
Dokonce jsem nebojoval proti (oprávněné!) kritice pozdně betových Atomiků ani v letech, kdy jsem v testcentru Atomic pracoval. A když se mě tam někdo zeptal, jestli je pravda, že životnost je blbá, odpovídal jsem „no comment“ tak, abych si vyloženě nesral do vlastního hnízda a udržel určitou loajalitu vůči chlebodárci a současně srozumitelnou informaci poskytl a nestyděl se sám před sebou.
Dvě sezony jsem dělal pro A. testcentrum a přitom jezdil zdaleka nejvíc na (svých) Blizzardech, ale taky na Sportenech a Fischerkách. Z Atomiků jen v měkku na Sugar Daddy a nejširších Nomadech.
A víš, na jakých jsem byl nesmírně spokojený? Sliver. Že to skoro nikdo nikdy neslyšel? No a co, mně vyhovovaly a strašně jsem se těšil, že se odstříhnu od všech zavedených jmen.
Mně osobně jde JENOM O TO, aby sdělované informace byly buďto podložené dostatkem zkušeností a důkazů, nebo aby byly podané opravdu jako konkrétní dílčí zkušenost, ne jako jakási „samozřejmá“ a „obecná“ pravda. Vzhledem k tomu, že se 15 let živím zprostředkováním lyžařských informací s maximální snahou o serioznost, je to snad pochopitelné.
Viz to, jak jsme si vedle krásně rozuměli, že zkušenost jednoho krámu/servisu ještě nedělá zobecnitelný fakt. Tohle je věc, kterou chápou znalci, a věc, kterou by se měli naučit chápat a ctít i ti méně informovaní.
15.03.2010 21:24:50 #24
>> #19, adam 1, 15. 03. 2010 18:22:02
Adame, v tomhle se musím přidat k Ivanovi. Je třeba být trochu přesnější. Původně jsi napsal „Atomic nebrat!Celkově mají u servismanů špatnou pověst ,hlavně jsou problémy s vázáním (bižuterie)a také…“ a nakonec z toho je „V mém prvním příspěvku jsem chtěl zdělit – ne mojí zkušenost ale zkušenost dvou lidí ,kteří prodávají a servisují lyže.“ Takže z absolutní pravdy se stala zprostředkovaná zkušenost 2 lidí z branže bez bližších podrobností a pochopení celého problému – a to je podle mne dost velký rozdíl. Takže zkus být příště konkrétnější a přesnější, určitě to pomůže ostatním se v tom zorientovat a tvé rady si správně přebrat.
16.03.2010 11:12:04 #25
ahoj,reaguji na ty Atomici,jezdim Fischeri,Nordiky a Rossignoli,hodně znamích mě odrazovalo od Atomicu,ale včera jsem si je pujčil v testcentru na hromovce,v delce 170 a to d2 race sl,a musim řict ze super svezeni,jen se bojim že po roce jezdeni s mou vahou je odrovnam.
16.03.2010 11:35:19 #26
>> #25, godzzila, 16. 03. 2010 11:12:04
Proč myslíš,že je odrovnáš?Zdají se ti měkké?Kolik vážíš?
16.03.2010 17:34:23 #27
>> #26, nuchtala, 16. 03. 2010 11:35:19
měřim 199 a važim 125,s botama a věcma tak 132kg,tak nevim,zvažuji že si je koupim,ale ještě uvažuji o Fischerkach RC4,nebo o Rossignolech radical R9X oversize,tak polemizuji?
16.03.2010 23:44:51 #28
>> #25, godzzila, 16. 03. 2010 11:12:04
K tomuto si přečti pasáž v jednom mém předchozím příspěvku o D2 Race SL 160 cm (nevím, jestli na Hromovce ještě je, nebo jestli je už prodaná. Jestli není, měl sis ji určitě vyzkoušet, abys věděl, jak bude vypadat dost jetá!). Byla to počínaje únorem 2009 zdaleka nejžádanější a nejježděnější lyže. Přišla o kování špičky, je osekaná od hran, i „smaltované“ vázání je odřené, ale jinak ta lyže pořád fungovala a na ní samo kromě snadno vyměnitelného kování nic neodešlo. Nás to až skoro překvapilo, ale je to tak. Nevím bohužel, kolik dnů/hodin jízdy má/měla za sebou, stejně jako nevím, kolik obnáší tvůj „rok ježdění“. Ale odhadl bych, že pokud na ní nestrávíš víc jak 60 dnů/sezona, měla tahle za sebou víc. Různí jezdci, i těžcí chlapi (delší nebyla k dispozici), lyže půjčená, takže žádné velké ohledy…
Je to samozřejmě dílčí zkušenost a nevím, nakolik ji lze zevšeobecnit. Dobrou výdrž by mohly podpořit i zkušenosti s dalšími D2 modely, které také všechny vydržely. Uvážím-li, že klienti byli s těmi lyžemi i po roce jejich provozu vesměs spokojení až z nich nadšení, zdá se, že své vlastnosti si ty lyže celkem dokážou udržet.
Osobně jsem ke všem nepevným dílům na lyžích vždycky podezíravý, každé hejble je potenciálním slabým místem. Podobně nedůvěřivě jsem hleděl na šroubečky mezi oběma decky. A k našemu příjemnému překvapení se žádným průšvihem nestaly.
Poté, cos tu zveřejnil i své údaje: pěknej kousek, ale vedle samotné váhy hraje roli to, jak lyžuješ, kde a samozřejmě i kolik toho najezdíš. Tvoje parametry míval zhruba Honza Schauer coby jezdec expertní a nepamatuju, že by nějak odrovnával lyže, přestože si na sjezdovkové dával i dost vysoké desky.
17.03.2010 18:52:56 #29
>> #28, ivan, 16. 03. 2010 23:44:51
ahoj,lyžuju tak 2×až 3× tydně jak čas dovoli,lyžuji dobře,řekl bych i vyborně,ale sam nemam rad kdiž o sobe takhle nekdo mluvi,tak to bych radši nechal na ohodnoceni jinym skušenym lyžařum,vesměs jezdim sam,protože kamaradi co lyžuji tak v tydnu nemaji čas.Maš pravdu s tim že ty lyže odrovnat by dalo asi praci,jelikoš jezdim na hory vždy s 2 lyžema,na rano GS a nebo SL a odpoledne když je to rozjezděne tak race carvingy s72 pod patou,tak že lyže stridam,porad mi prosim tě,co ty RC4 jaky na ne maš nazor?dik
17.03.2010 21:28:15 #30
>> #29, godzzila, 17. 03. 2010 18:52:56
Ty ale jsi zkušený lyžař, takže už bys měl soudit taky či spíš hlavně podle vlastní historie s různými lyžemi. Přiznám se, že takovému dobře až výborně lyžujícímu hromotlukovi si moc radit netroufám, přece jenom to jsou parametry, s nimiž zkušenost nemám. A na obecné moudro, že nějaký poctivý sendvič a dost tvrdá lyže, přece nejsi zvědavý, to víš dávno taky.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.