Balkán lepší než Čína? [článek]
12.03.2010 07:42:44 #1
Je možné, že doba největšího stěhování lyžařské výroby do Číny
už je za námi. V posledních několika letech vzrostly tamější mzdové
náklady tak, že se započtením transportu materiálů i hotových výrobků
už nemusí být nejvýhodnější. Přinejmenším k tomuto závěru dospěl
finský Amer a po více než ročním zvažování se rozhodl pro Balkán.
Odkaz na článek
12.03.2010 08:04:08 #2
Díky ivane, za článek, který osvětluje stěhovací politiku těchto firem, resp Ameru. Vysvětluje se tím i to, proč u českých obchodníků dostaneš balkánské zboží – a zpravidla o něco dráž, zatímco na rakouském nebo německém trhu zboží ze západní Evropy – zpravidla o něco levněji. Bude to možná i tím, že Rakušané či Němci ještě zcela nepochopili, že kvalita je úplně stejná a platit 1,5 eura hodinovku dělníkům k tomu dozajista silně přispívá. Totéž platí pro boty, jen nacionalisticky nekorektní šílenec z lyžařsky málo informované země jako jsou D a A, by nemohl neocenit veliký přínos, který mu dává přenesení výroby z prapodivného Koflachu do světoznámé rumunské továrny. Nu a proč je to tedy u nás malinko dražší, když vlastně máme z Balkánu to lepší ? Protože je to stejná, ne-li vyšší (ale spíš vyšší) kvalita a z Bulharska je to sem přeci jen dál, než z Altermarktu. A nebo proto, že jsme volové, co jsou ochotni zaplatit za nápis (značku) v podstatě to, co si obchodník řekne. To ale ostatně známe i z jiných branží. Na vývoji nic nezměníme. Tak to berte jako povzdech příšerného konzervativce kterému se mění svět tak, jak nechce. P.S.: Synovi jsem se rozhodl NEKOUPIT Atomic, protože jsou z Bulharska. KOUPIL jsem Nordicu. Je z Ukrajiny. Ale to už jsem psal. Pro příští jeho lyže jedu opět do Vídně. Nebo rezignuju a budu čekat s Krabem u bufetu. :o)
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.