PROBÍHÁ MISTROVSTVÍ REPUBLIKY (strana: 3)
07.04.2014 18:39:33 #62
http://www.ceskatelevize.cz/…-mlyn/video/
22 55 mladý Žampa už teď pohybově o třídu jinde.
07.04.2014 21:03:51 #63
>> #58, oblouk, 31. 03. 2014 07:51:46
Už nejmíň 10 let se touto dobou jezdí ve Svaťáku MČR – snad bez výjimky vždy stejný, skoro ideální podmínky – slunce, ranní beton a na druhá kola chemie
Tak zrovna minulou sezonu,to bylo jinak .První dva dny sněžení a pak 2 dny slunce a mráz.Salmiak ani nebylo potřeba.Předminulou sezonu bylo pokud se pamatuju,tak jak píšeš.
Co se týká účasti se asi nemůžeme příliš divit.Spousta závodníků ,hlavně těch ze vzdálenejších míst a mimo CZ nechtěla riskovat marnou cestu díky situaci která se celý týden se měnila každou chvíli.Tak snad to bude příští rok lepší i co se týká účasti.Mimochodem Stoh je na GS hlavně pro holky docela záhul,i když se nejelo zeshora.
25.01.2021 13:07:46 #64
oblouku.
Bol si v Spindli cez vikend? SL bab vraj vyhrala Capova, jak jej to po zraneni ide?
caute Harry
25.01.2021 15:24:50 #65
>> #64, Harry, 25. 01. 2021 13:07:46
Byl jsem tam 3 dny na trénink i závod GS a SG a to ona nejela. MČR a MSR bylo jen SG.
Víkendové slalomy jsem neviděl, vím že vyhrála a podle toho s jakým odstupem to nic dobrého být nemohlo. Její způsob jízdy se mi nelíbí i když si uvědomují, že při své fyziognomii nic moc jiného ve slalomu jezdit nemůže. Obřák a snad i SG by jezdit mohla, ale zas by se musela naučit jinak lyžovat…
27.01.2021 13:09:19 #66
>> #65, honza4, 25. 01. 2021 15:24:50
Dik za info.
Mne sa Capova pred zranenim pacila ako jazdila,taky Popov v sukni. Teoria dlhych pak sa neda nijak ojebabrat.:}
Niecim sa musi kompenzovat.
caute Harry
27.01.2021 13:15:43 #67
>> #66, Harry, 27. 01. 2021 13:09:19
Mne sa Capova pred zranenim pacila ako jazdila,taky Popov v sukni. Teoria dlhych pak sa neda nijak ojebabrat
Tvl, ja som na prvý pokus prečítal „teória dlhých sukní“
27.01.2021 13:23:42 #68
27.03.2022 13:21:28 #70
>> #69, HonzA_, 27. 03. 2022 12:31:10
Právě jsem se díval na výsledky a s lyžováním je to jako s hokejem. Totální propad. Kluci slalom na 10. místě bez mála +6s. Turista Krýzl nejlepší v obou disc. V holkách slalom +6,63 na pátém místě!!! a v obřáku žádná Češka nedosáhla na podium, aniž by konkurenci tvořily tradiční sjezdařské státy. V holkách i klucích dostávají na kolem 30. místa půlminutové příděly. O moc horší to už být nemůže.
27.03.2022 22:55:21 #72
>> #70, Martin47, 27. 03. 2022 13:21:28
Máš ty, a nebo kdokoli ze zdejší diskuse představu – názor:
- je napriklad 10% časově ztráty za vítězem hodně nebo málo?
- kolik % lyžařů že startovního pole by se mělo v optimálním případě vějít do takové ztráty?
- čím to asi tak je, tak velké rozdíly? (metodika, podmínky, konkurence…)
- je to v jiných zemích hodně odlišné?
Díky za případné názory…
28.03.2022 14:38:59 #73
>> #72, oblouk, 27. 03. 2022 22:55:21
Bod 3 a 4 je asi na úrovni velmi odborné diskuze lidí, kteří mají dostatek informačních zdrojů k tomu, aby si vytvořili kompetentní názor. Tady to asi nebude to pravé místo, jakkoli bych byl rád a velmi by mně zajímalo, kdyby tady podobná diskuze proběhla. Jako laik a zvědavý divák se můžu akorát zeptat, jestli někde někdo (na svazu?) provádí resp. je schopen provést analýzu na úrovni, která by případně něco v těchto oblastech přinesla. A pak je tady ještě dotaz, jestli takové analýzu má zájem někdo číst (a nedejbože z ní něco vyvodit)?
K bodu 1 a 2 reaguji subjektivně. Na otázky po četnosti nějakého jevu nám odpovídají různá Paretova pravidla a Gaussovy křivky. Je otázkou, jestli se tím nějak hlouběji zabývat a co to přinese. Výsledky prvním pohledem, jak je okomentoval Martin47, ukazují na to, že tady asi nějaké konkurenční prostředí moc nevládne.
K tomu lehce vtipná douška – když jsem otvíral toto vlákno, tak jsem automaticky kliknul na začátek 1. stránky, říkal jsem si, že MČR má 3 stránky příspěvků a že si trochu počtu při pondělku. Po přečtení několika příspěvků, které se mi zdály divné (ale ne nijak nereálné) jsem zjistil, že jsem v roce 2010. . Hořkou pachuť mám z toho, že se za 12 let v podstatě absolutně nic nezměnilo. Aktuálně české lyžování (vůči laikům a vnějšímu světu) reprezentuje STR (endemitická květinka vychovaná zcela mimo systém) a Martina Dubovská (exSK). Před těmi 12 lety bylo vidět, že se o tom snaží někdo diskutovat, teď mně přijde, že „rezignace“ je ten správny popisný termín.
28.03.2022 14:51:47 #74
>> #73, Sektor B5, 28. 03. 2022 14:38:59
Tvůj příspěvek je velmi příjemně napsán, tak si zaslouží reakci. Nebudu se pouštět do dlouhých a zbytečných debat a napíši pouze svůj názor, že naše sjezdové lyžování je ve stavu, kdy bych rozpustil všechna reprezentační družstva a pokud by náhodou vyrostl další endemit, dostal by řádnou stání podporu.
28.03.2022 15:59:28 #75
Ale do budoucnosti jedna dobrá zpráva. Krýzl po další vydařené sezóně v SP prohlásil: „Slalom mě baví, myslím, že je to dobrý doplněk na rozhýbání nohou. Ale myslím si, že v mém věku a vzhledem k tomu, že se chci vyšponovat ještě trošku víc výkonnostně, je rozumnější se zaměřit jen na jednu disciplínu.“ Tak se máme na co těšit neboť výkonnostně mu to 100% pomůže, protože počet DNF1/DNQ sníží na polovinu. Dobrý plán.
28.03.2022 19:10:12 #76
Příspěvek jsem psal s tím, že mě zajímají především představy nezávodníků o tom, jaká ztráta za vítězem je cca akceptovatelná a jaká je už tak velká, že „už je to beznaděj“ – počkám na pár reakcí a pokusím se pak vyjádřit svůj názor…
Teď zareagují na tvé – Hořkou pachuť mám z toho, že se za 12 let v podstatě absolutně nic nezměnilo. Změnilo se toho hodně a to u nás i ve světě.
- před deseti lety jsme měli tři lyžaře umistujici se skoro pravidelně do třicítky (teď nemáme nikoho ani náhodou)
- před více než dvaceti lety jsme měli pravidelně několik žáků schopných vyhrávat v nejprestižnějších závodech (teď není nikdo)
K příspěvkům #9, #11 z tohoto vlákna bych spíš ještě nějaká negativa dodal… To podstatné je, že celková úroveň šla ve světě hooodně nahoru a to kondičně i lyžařsky-technicky i materiálově i veškerým servisem… Profesionalizace už hodně široké špičky je ve všech souvislostech obrovská – už to zdaleka nejsou soutěže sportovců, ale týmů s až nesmyslně propracovaným zázemím…
Jo, abych nezapomněl – konkurenční prostředí tu vládne – velmi. Paradoxně právě konkurenční prostředí – při získávání děti bohatých rodičů „do mého týmu“ – je možná tím největším negativem …
28.03.2022 22:23:00 #77
>> #76, oblouk, 28. 03. 2022 19:10:12
Nie som od fachu a preto možno nie celkom ten pravý odborne posudzovať celú situáciu, len si myslím, že tak, ako v roku 2010, tak aj dnes sú najvyššie v Česku aj na Slovensku lyžiari, ktorí vyrástli úplne mimo systém, resp. mimo toho, čo z neho zostalo, hoci rokmi overené… Ono pokiaľ to nefunguje systémovo v spoločnosti, ekonomike, atď., ťažko to bude šliapať v športe. Možno chvíľu, zo zotrvačnosti, zopár fanatikoch, „dobrej“ generácii, vďaka výskytu mimoriadneho talentu, ale dlhodobo a v širšom meradle – ani náhodou. To v Česku ste pritom ešte proti Slovensku na tom relatívne super. Najnovšie sa u nás rozvírili vody biatlonu, keďže štát dal milión euro na dostavbu biatlonového areálu v Osrblí, tak sa teraz vyťahuje nedofinancovanie dostavby ako základný problém biatlonových bolestí Slovákov. Pritom sa akosi nikto nechce púšťať do otázok, rozborov, metodiky tréningu atď., prečo naše biatlonistky (muži sú na tom ešte horšie) okrem ojedinelých náhodných výsledkov „večne talentovaných“ Fialiek majú problém vojsť sa vôbec do prvých 50, časté umiestnenia sú 80. a viac. Proste chvost. A ako bývalý atlét nepochopím, ako môžu naše pretekárky na 7,5 km trati len v behu stratiť vyše 5 minút!!! To niekedy vyzerá, že celé leto spali, v zime sa učia strieľať a behajú len na pretekoch. Trestuhodne sa premrhali skúsenosti, výsledky, vzory svetlej éry a nebola to len imigrovaná Nasťa, medaily už aj pred ňou sme mali, dá sa dohľadať. To isté aj v zjazdovkách boli produktami systému sestry Kuzmanové, Medzihradské, Harvanové, súrodenci Šoltýsoví (Jana známejšia ako Gantnerová). Atď. Žiaľ, okrem iného, nefunkčného, aj v športe sa rozbilo aj to dobré, fungujúce, myslím tým vertikálnu štruktúru prípravy. Súčasným športovým kormidelníkom ako keby – väčšinou – vyhovovalo, že sa na svojom fleku slušne uživia, nikto nič od nich nechce, len treba ustáť ten boj o fleky. Vo fungujúcej firme by leteli nie na hodinu, ale navždy. Nepomohlo ani zriadenie štátneho tajomníka pre šport na ministerstve, všetci ako keby boli spokojní. Korene sú určite hlbšie, ryba smrdí od hlavy, ako sa vraví a keď to nefunguje v štáte dánskom, prečo by malo v lyžovaní či športe byť inak. Aspoň že tie prezidentské a ministerské audiencie po medailách nám zostali… Rozpísal som sa, nie z nostalgie, skôr z bezmocného hnevu, lebo v súčasnej ekonomickej perspektíve nemám ilúzie o nejakej zmene. Tak aspoň zaželám Kitanovi a Žampovcom, nech im to ešte aspoň nejaký čas vydrží…
29.03.2022 10:19:13 #78
>> #77, Vlark, 28. 03. 2022 22:23:00
Díky za doplnění – je znát, že máš přehled, vhled a kontakty – a tudíž klepeš hřebíčky na hlavičky. Ano, na Slovensku je to se systémem ještě horší – nekonečné hádanice… To je znát i na účasti na mistrovských závodech – ani deset Slováků se nesejde…
Koneckonců ani jinde (kromě, jak se zdá, Norska) to ve větší či menší míře není příliš odlišné. Kolem absolutních špiček se tvoří týmy se zvláštním statusem, na systému v podstatě nezávislé.
Ještě bych dodal, že Krýzl, Bank, Trejbal byli posledními, o nichž se dalo říct, že byli produkty systému, do něhož už ale významné vstupoval soukromý sektor – viz legendární Unigas Cup na němž i tito borci (včetně Šárky Záhrobské) vyrostli (to by byla dlouhá a slavná část historie českého alpského lyžování).
29.03.2022 12:29:05 #79
>> #72, oblouk, 27. 03. 2022 22:55:21
>> #70, Martin47, 27. 03. 2022 13:21:28
Rozostupy sú vždy vecou určitej „metriky“ a „štatistiky“, viď príspevok Sektora B5. Ak je bežným štandardom rozmedzie (napríklad) 3–5 sekúnd do určitého miesta, tak 7 alebo 10 sekúnd je proste „úlet“. A to svedčí hlavne o slabšej konkurencií ako bol predtým štandard…6,63sek. piate miesto, alebo pol minúta na 30ke je haluz aj z pohľadu nie moc zainteresovaného diváka
čím to asi tak je, tak velké rozdíly? (metodika, podmínky, konkurence…)
https://www.youtube.com/watch?…
K metodike je na webe SLČR pomerne dosť materiálov, celkom zaujímavých(hlavne tie „preklady“ z nejakých zahraničných ski seáns), ktoré sa mi pozdávajú(ale môžu byť nahouby aj tie, inému sa to pozdávať nemusí, že?). Len keď sa pozriem na dianie na kopcoch(ok, „v oku“ mám hlavne SK a PL kluby, ale v CZ to nebude moc odlišné), tak mi pripadá, že nejako príliš často vidím, že na svahu sa trénuje niečo iné ako je v tých materiáloch.
Napr. „haluze“, kde GS vyzerá ako súťaž „kto si okolo bránky hlbšie drepne na pätky viazania“(a nie „mimo lyže“ – ktosi tu použil termín „metóda usilovných dřepů“) a zverenci vo výsledku súťažia kto predvedie krajší šmýkaný strh za spádnicou – ok, ja tomu moc nerozumiem, takže asi je to brzdenie ZA spádnicou rýchlejšie…
Samozrejme, ani náhodou nie všetci! Pekné je to vidieť, keď na jednom kopci trénujú dva rôzne kluby, príkladov by som mal zopár, ale nebudem menovať – a nejako môj dojem podporuje aj námatkový pohľad do výsledkových listín detských závodov(poznáte ma – mám rád exaktné údaje). Nedávno som dokonca jedného nemenovaného trénera pochválil na sedačke, že jeho zverenci sa mi pozdávajú najviac, možno ho to potešilo
30.03.2022 00:02:44 #80
Ad posts 70 a 72: k MR SL a GS 2022
K Honzovým dotazům:
1. „10 % hodně, nebo málo“: neuvádíš kategorie závodníků (od předžáků po masters), kategorii závodu (od WC po amatérské), disciplinu (DH, SG, AC, SL, GS, P – DH je sakra jiný než točivky) – paušálně nelze říci.
Ohromná variabilita podmínek (počasí, teplota, viditelnost, podložka, parametry a délka tratě v rozmezí pravidel, …) neumožňuje srovnávání „na dálku“. To můžeš udělat u sportů/soutěží se standardizovanými podmínkami.
2. „V optimálním případě“ – optimálním pro koho? Vítěze? Posledního? Ty mezi? Trenéry? Rodiče? Sponzory? Média? Fanoušky? Může to být velmi různé.
3. Čím to je – to bys nám měl napsat ty, když se okolo čs. trénování a závodění stále nějak točíš.
4. Pro porovnání závodů částečně srovnatelné kategorie,dejme tomu NC, stačí studovat výsledky od r. 1995. Pochybuju, že na to tady má někdo náladu, já tedy rozhodně ne.
Odlišné to bude třeba podle kvality a kvantity startovního pole. Nabušená účast bude nejspíš na NC silných zemí, třeba v zemi ikonických traktoristů s 20 FIS body, naopak na M Brazílie žen se všemi cca 3 holkami jich nebude 40 do +10 %.
Takže k M-CZE 2022 konkrétně.
V GS kluků byl do +10% ještě 43. a 16. do +3 sec., což mi přijde na zemi a účast značně vyrovnané. Krýzl neujel, nevíme, jestli podle častého úzu takových závodů záměrně nechvátal. S 30,11 FIS b. žádná valná úroveň.
V GS holek odstupy celkem přijatelné, do +10 % ještě 24. Žádnej průser. Body trochu lepší, 26,18.
SL kluků to má odstupňovanější od 4., do + 10 % už jenom 14. Ale přirážka 21,97 b. se blíží možnému minimu.
SL holek je málo vyrovnaný už od 3., do +10 % je jen 10. To je málo, ale jelo plno mladičkých juniorek, možná jarní pista rozbitá? Přirážka vůbec nejlepší 20,21 b.
Cosi jako srovnání
Ve stejnou dobu M-GER, podstatně lépe obsazené vč. weltcupistů, vše min. přirážka 20 b.
GS kluků do 10 % ještě 43. = totéž jako u nás.
SL kluků do 10 % 32. = vyrovnanější
GS holek do 10 % ještě 38., SL holek ještě 22.
Ale víc lidí a lepších. Podle očekávání.
Další srovnání různých NC si každý soudruh může udělat podle libosti.
Nemyslím si, že by toto 2022 u nás byl nějaký exces. Prostě v našich podmínkách to tak někdy bývá. A vsadil bych se, že to tak víckrát bylo i v minulosti, zejména v dobách čistě přírodního sněhu.
Př. 1: 2007 vyhrál SL Filip Trejbal o 4.90, 3. +5.35, 10. už + 14.95 (10 % bylo 10,48).
Př. 2: 1995 vyhrála GS na MR Kája Šedová o děsivých 4.89, do +10 % se vešlo dalších 18.
Pojato historicky bychom dospěli k ještě mnohem větším rozdílům „plusminus autobus“, zejména v dobách, kdy se neprojetí branky penalizovalo časově. Ale i později, kdy ještě nebylo tolik kvalitních borců z různých zemí, takže špička byla mnohem užší. Plus mnohem méně kvalitní tratě, větší rozdíly v materiálu, mazání, jiné systémy startovního pořadí, atd. Občas se to už dávno mydlilo o setinky, občas se vyskytl exces, jako např. mezi velikánkami, kdy Nadig dala superhvězdě Annemarie 19/3/1979 v GS +5.20. A naopak Annemarie v ještě 1kolovém GS 11/3/71 přidělila 2. 2.96 sec. (Všimněme si, že oboje na jaře. Pista a sníh?) V několika DH dávala 2. přes 2 sec. Atd.
Obecně bych řekl, že alpské lyžování NENÍ velký sport, takže v něm nefiguruje mnoho vynikajících jedinců. Především žen. Nutně tedy i mezi nejlepšími dejme tomu 100 budou rozdíly, které se – v závislosti na konkrétnostech závodu a podmínek při něm – projeví v odstupech a (ne)vyrovnanosti závodnického pole. Tím spíš se na předháňkách kalibru M-CZE nesejde kdovíjak vyrovnaná skvadra a budou tam i ty nakládačky.
Čímž nijak neomlouvám nevalnou úroveň „špiček“ naší sjezdařiny. Výkonnostní úroveň masy posoudit neumím, ale nejspíš bude odpovídat těm špičkám.
30.03.2022 00:49:08 #81
>> #76, oblouk, 28. 03. 2022 19:10:12
„…mě zajímají především představy nezávodníků o tom, jaká ztráta za vítězem je cca akceptovatelná a jaká je už tak velká, že „už je to beznaděj“…“
A zase, Hansi: „akceptovatelná“ u koho? (Před)žáka, juniora, člena RD Brazílie, Rakouska, amatéra, seniora 80+? Na jakých závodech?
Vykulenej mlaďásek na EC je něco jiného než starej kozák Krýzl. Prvního třeba pochválíme, že závod vůbec dojel, nebo že až do vypadnutí jel na své možnosti dobře, u druhého už pár let žádný prostor k toleranci a velkorysosti nevidím. Byť ctím, že v rámci snad demokraticky schválených pravidel (ÚAD SLČR) startů ve WC si ty svoje regulérně vyjezdil (bohužel včetně bodové turistiky na Sachalin apod. ve FEC, ale tam se nacpali i další).
Starý trenérský bardi dávno vědí, že z naprosté většiny mladých závodníků nic velkého nebude. (Občas se seknou.) Ale nebudou to vykřikovat, protože i ty málo perspektivní potřebujou k živobytí. (Tohle asi platí i pro spoustu jiných sportů.) Ale tenhle závodnickej kanónenfutr je důležitý, z některých – jako třeba z nás – se stanou nadšenci a vychovají další generaci opět vetšinou „marných“ závodníků, budou lyžařskými opinion makers, lyžování je tedy potřebuje.
(Btw, pamatuju, jak přísně na to koukal Rainer Breitfuss v době, kdy jeho svěřenkyně coby U14 vyhrála v Rakousku snad všechny tituly a k tomu i Topolino rok po Fenninger a rok před Gut. A nakonec z ní nic nebylo (okolnosti neznám) a Rainer sám je šťastnej, že se synkem nakonec urvali superprestižní bolivijskou licenci a zkusili si chvost WC…)
Bylo by to mnoho příběhů nenaplněných ambicí (stačí probrat si za 50 let výsledky MEJ a pak MSJ – strašlivej odpad!) a naopak i nějaké pozdní zázraky. Ale to by už byla spíš beletrie na článek.
30.03.2022 14:43:27 #82
Keď už sa tu rozpútala takáto debata, tak som si námatkovo pozrel „Italských traktoristov“ (národný šampionát 2019 – doba pred koronou, aby tam náhodou nebol vplyv karantén/lokálnych uzávierok apod.).
Vyzerá to trošku vyrovnanejšie ako vyššie zmienený CZ šampionát, rýchly rešerš som hodil do tabuľky(1.,5.10.,20. a 30.miesto), pozrite v prílohe. Účastníci boli takmer výlučne domáci borci. Pro rejpaly – nebojte sa o mňa, netrvalo mi to moc dlho
30.03.2022 22:14:10 #83
>> #81, ivan, 30. 03. 2022 00:49:08
z naprosté většiny mladých závodníků nic velkého nebude
Vše má ještě jednu rovinu. Možná dvě nebo i víc.
- Stojí závodník o to aby se do 30 nebo déle trmácel někde po kopcích se vším co s tím souvisí ? Mají na to rodiče dostatek finací ?
- Nebo je pro rodiče dostatečným přínosem, že jedinec překlene se závoděním telecí léta ? Přínos pro závodníka, že se něco při závodním lyžováním naučí, na nějaké velké závodění ani nemyslí a po nástupu na VŠ to zabalí ?
Myslím, že většina se vejde pod bod 2.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.