Debil z Horské - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Debil z Horské

26.03.2010 00:41:19 #1 

ivan

Tak si představte, že mě předevčírem dole na Machytce sestřelil blbec z Horské služby!

Klasická situace, jel jsem, kopec prázný, poměrně rychle a na přechodu do spodní rovinky jsem v už nižší rychlosti ohnul lyže tak, jak asi od obřačky nečekal, on sám jel takovým tím hovadským stylem „do rovinky rychle, tam už je to jednoduchý“. Naštěstí z toho nebyla vyloženě srážka, ale spíš štrejch, kdy on byl ve výhodnější pozici. Otočilo mě to, chvíli jsem jel pozpátku, ale bohužel ne rovně, takže pak už jsem to neustál. Vázání (pravá pata) naštěstí vypnulo, nic se nakonec nestalo.

Strašně jsem na něj řval, ale on se hned začal kroutit, že jsme byli u sebe a vůbec nebyl ochotný připustit, že z toho kopce jsem jel já před ním a on mě dojel tam, kde jsem dvěma zároháky zbrzdil.

Fakt debil. Jasně trojí selhání:

1. lyžařské – jeho chyba (on ještě v roce 2010 neví, že dnešní lyže dokážou dost zatočit? a to jsem měl 191/R 27,5)
  2. profesionální: vůbec se nezeptal, jestli se stalo něco mně nebo mému vybavení
  3. lidské: vůbec z něj nevypadlo nejlogičtější slovo „promiň“, „omlouvám se“.

Jakýho debila tam Áda (= náčelník Klepš) má v mančaftu (asi to byl nějakej dobrovolník, neznám ho – pokud by to byl profík, je to fakt napřesdržku), s ním ještě proberu. O nic nejde, jen aby věděl. A aby se nedivil, jestli to příští sezonu nějak někdy použiju.

Všechny ty profíky tam, se kterými se slušně znám až pětadvacet let, mám rád, jsou a vždycky to byli dobří kluci, a takovej debil jim kazí reputaci.

Diví se někdo, že lidi jezdí radši do velkých hor, kde je volněji – když v notoricky přeplněném Špindlu vás sundá i maník od Horské?

Tohle je přesně situace, proč jsem si za celé ty zimy ve Špindlu pořádně zajezdil vždycky nejvýš chvíli – furt někdo za krkem a obava z něj. Když cvičím něco technického, nepotřebuju a ani nechci velkou rychlost – a tím pádem mě předjede i řada hejhulů, kteří to pustí po hraně od lesa k lesu, o šusérech nemluvě. Takže člověk jezdí zbytečně často rychle. Není to sice problém, částečně bych to dělal stejně, ale vedle toho chci jezdit taky tak, jak chci, ne tak, jak kvůli provozu musím.

Bohužel plno šusérů se nejvíc rozjede ne v obtížných pasážích, nýbrž na plochých dojezdech, kde už toho musejí umět minimálně. To je hrdinství asi jako rozjet dobré auto na kvalitní, suché a prázdné dálnici na 200. Skutečně dobrý lyžař jede rychle tam, kde je to opravdová výzva, a na dojezdech se nepotřebuje předvádět. A právě tam, kde už terén není těžký, je riziko kolizí největší. Machytka je na tohle bohužel tou rovinkou ideální. Naopak třeba na nové Hromovce, kde je to dost z kopce, užší a obvykle velmi tvrdé, tenhle problém neexistuje.

Tak ať se vám nestane něco podobného nebo horšího.

26.03.2010 01:09:54 #2 

TomáS muž

>> #1, ivan, 26. 03. 2010 00:41:19

Mám z Machytky stejnou zkušenost. Na výjezdu do rovinky, kde se snažím stále jet oblouky bývám vždy zahanben a předjet šusaři. Ještě mě tam netrefili, ale párkrát sem už leknul dost:-) Za to s Másinem jsme se tam minule málem trefili hned 2×. Jo dva rychlý jezdci na úrovni…Jsme blbci:-)

26.03.2010 09:28:39 #3 

Jetson muž

Zdá se mi to, nebo byl ivan dnes po půlnoci výrazně nenaladěn? (Family freeride a toto vlákno)

K tématu. Mne loni nesestřelil deb.l z Horské, ale učitel z Lyžařské. Já jel naprosto vypočitatelnou tzv. hejhula hranu (viz. ivanův text), on šus a zezadu mne nabral tak, že mých tehdy 115 kg letělo pár desítek metrů. On to ustál a zmizel aniž by přibrzdil. Zůstal mi po něm jen na lyži za vázáním zásek až pod titanal.

26.03.2010 11:33:39 #4 

ivan

>> #3, Jetson, 26. 03. 2010 09:28:39

Nebyl. Delší příspěvky si většinou píšu do svého samostatného souboru (vždy po dvou měsících zakládám nový, mám tak i archiv) a tohle jsem psal postupně. Akorát jsem to sem pak kumulovaně vložil. S momentálním naladěním to nemá co dělat. A byl jsem i naprosto střízlivý : – )

26.03.2010 12:25:56 #5 

HonzA_ muž

>> #1, ivan, 26. 03. 2010 00:41:19

Když jsem byl předloni na Klínovci s kamarády s dětmi, bylo tam taky několik školních kurzů. Naše děti jezdili v reflexních vestách ale i přesto, v době když všechny děti jezdily se mnou, se při jedné jízdě stalo že někdo z kurzů dítě sestřelil. A to i přesto že jely čitelně, neudělaly nic nečekaného a bylo to na přehledném místě. Něco si samozřejmě ti školáci ode mned vyslechli na téma zodpovědnosti předjíždějícího a začal jsem shánět jejich vedoucí/učite­le/instruktory. Nejvyšší vedoucí „zájezdu“ jsem našel hned příští jízdu. Úplně stejným způsobem jako její školáci sestřelila mojí dceru. A ani se moc neměla k nějaké omluvě. A taky si ode mně něco vyslechla.

Je to někdy holt bída a utrpení, kdy i profesionálové se chovají jak banda turistů kteří jsou prvně na sjezdovce a nikdo jim k tomu nic neřekl.

Já Igorovi ve Špindlu nesmrdím!

26.03.2010 21:49:17 #6 

designer

Jen bych dodal, že problémy na Machytce jsou IMHO způsobeny kombinací dvou příčin a to sice již výše zmíněného dojezdu po „rovince“ ale také toho, že se tam ta sjezdovka výrazně zužuje takovým nenápadným lineárním průběhem. Také jsem se tam letos jednou téměř srazil se spolulyžnicí a oba jsme tvrdili, že za to může ten druhý. A je to logické, když si každý bude hlídat vzdálenost od své strany sjezdovky, tak najednou nastane moment, kdy se dráhy protnou. Neříkám to s tím, že byste to nevěděli, jen jako místní specifikum té sjezdovky, které tady k tématu nepadlo.

26.03.2010 22:29:09 #7 

ivan

>> #5, HonzA_, 26. 03. 2010 12:25:56

Nesouhlasil bych s označením „profesionálové“. Ten „můj blbeček“ byl takřka určitě dobrovolník HS, ne profík. Vedoucí kursu mívá bůhvíjakou nižší kvalifikaci a učitelů lyžování, kteří se tím skutečně živí coby svou hlavní činností, je u nás pár. To, že zoufalec poslaný v prosinci z pracáku do apuláckého céčka, nebo podobně kvalifikovaný študentík, se pak v zimě stane formálně „profesionálním učitelem lyžování“ (neboť pracuje pro takto nazvanou asociaci a dostává za to peněžitou odměnu) z něj „profesionála“ nedělá.

Ale uznávám, že je to ode mne spíš slovíčkaření, hnidopišská terminologická výhrada.

>> #6, designer, 26. 03. 2010 21:49:17

S tou Machytkou máš určitě pravdu, dobrý postřeh.

Ale v okamžiku, kdy je jeden vepředu, má prostě ten zezadu dojíždějící dávat pozor a nechat si odstup, i kdyby měl přibrzdit až zastavit.

Kromě toho to tam zase tak úzké není. Kdykoliv chci, vejdu se se tam do pár metrů. Ale tady byl prázdný kopec, nahoře nebyl ani žádný potenciální šusér a dalo se předpokládat, že pokud mě snad někdo dojede, bude to tak dobrý lyžař, že se umí vyhnout. Ale holt jsem předpokládal špatně.

26.03.2010 22:36:38 #9 

TomáS muž

>> #7, ivan, 26. 03. 2010 22:29:09

Řekl bych spíše, že Machytka je ráj šúserů. Kopec akorát tak dlouhý, že to prostě rovně dáš, aniž by se ti rychlost extrémě rozjela a rovinka to ubrzdí, takže hurá na to… kdo to dá…když mi bylo 12 neřešil jsem to jinak :-))))

26.03.2010 23:02:44 #10 

Mirek muž

Je mi to blbý, ale která sjezdovka je ta Machytka?

26.03.2010 23:46:50 #11 

ivan

>> #10, Mirek, 26. 03. 2010 23:02:44

Modrá z Medvědína dolů na Mísečky, tuším č. 13a, homologace 8090/01/06. Pojmenováno podle kdysi šéfa vleku začátkem 80. let. Ta, co se tam skoro vždycky jezdí do 1. máje.

27.03.2010 01:36:09 #12 

Mirek muž

>> #11, ivan, 26. 03. 2010 23:46:50

Díky, tam jsem na lyžích nikdy nebyl, jen na biku. Předpokládám, že tam se uskuteční VL5, je šance že tam bude tou dobou rozumný snih?

27.03.2010 09:13:21 #13 

oblouk

>> #12, Mirek, 27. 03. 2010 01:36:09

Na tvojí otázku neexistuje rozumná odpověď. Jestliže Ivan píše, že se tam lyžuje zpravidla ještě na 1.máje, měla by to bejt dostatečná informace. Ještě bych si dovolil připojit svoji cca padesátiletou zkušenost, že je to tam nejjistější ze všech kopců v Česku – proto tam to VL5 dělám. Navíc, když se podíváš na mapu, zjistíš, že by se tam v tu dobu mohl ještě jezdit i horní vlek na Medvědíně a celej Medvědín, což je s Rokytnicí a červenou ve Sv.Petru nejdelší a nejlepší kopec v Česku. Rozumnej sníh ovšem závisí především na vlhkosti vzduchu a pak na teplotě. K tomu, jak to bude 8. – 11.4., ti ovšem informaci podat nemůžu. Proč asi?…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

27.03.2010 10:01:29 #14 

HonzA_ muž

>> #13, HOnza, 27. 03. 2010 09:13:21

A HOnzo, nebude tam moc lidí? Ty bys to jako skoro domácí mohl vědět… ;-)

27.03.2010 10:16:34 #15 

oblouk

>> #14, HonzA_, 27. 03. 2010 10:01:29

No bude tam Marie, Vašek, Lojza, Milan, Tomáš, Anežka a jestli ho nebude bolet břicho, tak kolem poledního přijede Filipek s babičkou… Pak si myslím, že rodina Procházkova a Venkrbcovi se psem. No a to bude tak asi všecko – tak asi čtrnáct lidí, řekl bych. Mohu se ale mýlit, jako v životě už mnohokrát (jak s oblibou píše Ivan). V neděli někteří ze jmenovaných nepřijdou – jdou do kostela… Na a jako třešničku na informačním dortu: Když bude svítit sluníčko, tak tam na začátku rovinky bude na vytálý mezi nebo na lehátku Vanda v plavkách (nahoře bez) – nádherná postava (teda nevím jak letos, ale před pětačtyřiceti lety kus!!!).

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

27.03.2010 11:22:53 #16 

HonzA_ muž

>> #15, HOnza, 27. 03. 2010 10:16:34

Já jsem si to myslel, že budeš mít dokonalý přehled!!!

Každopádně, aby tě každý nehonil kvůli předpovědi, přidal jsem na VL web odkazy na předpověď počasí pro Špindl ze Snow Forecast. Zatím to vypadá moc hezky na Velikonoční víkend – od čtvrtka ochlazení! Tak uvidíme jestli to vydrží i dál.

27.03.2010 11:56:05 #17 

oblouk

>> #16, HonzA_, 27. 03. 2010 11:22:53

Díky – předpověď je fajn když hlásí slunce a kolem nuly – ta co tam je, je mizerná – vlož, prosím, nějakou lepší… Jinak – včera senzační den – ráno jakžtakž tvrdo a celej den slunce+krásný předháňky ve Špindlu. Dnes od rána provazy až na zem – ani jsem nevylezl z domu. Zejtra to bude asi stejný, ale to budu muset do Rokytnice pomoct pořádat (v tom lijáku!!!) mistrovství svejm stářím poznamenanejm kamarádům :-)

27.03.2010 13:18:31 #18 

ivan

Jak dobře víme, je tento termín ve středohorách vždycky hlavně záležitostí počasí. Teplo tohoto týdne přišlo naštěstí hodně brzo, kdy ještě je na kopci dost tvrdého sněhu, takže snad nestačilo aktivovat odtávání zespodu, což bývá později na jaře největší problém.

Machytka je jih, což sice není ideální, ale znamená to, že na rozdíl od JV Medvědína nechytá ranní slunce. (Zase kdyby byla ideální severozápad, neměla by tolik sněhu, protože místo závětrného ukládání by svah v této výšce byl spíš vyfoukávaný, viz problém svahů polských, horní půlky Stohu nebo Hřiště.) Touto dobou by při průměrném počasí mohla být slušným cvičištěm cca až do poledne. Tedy 4 hodiny ježdění stylem nahoru-dolů bez prostojů, díky letnímu času vlastně už od 7 hodin.

Do 11. 4. by ještě mohl jezdit medvědínský vlek. (To ještě ověřím.) Ten zpřístupní pěkné plošší cvičiště, velmi kvalitní při dostatečně rychlém sněhu a když nebude od rána svítit. Lanovka má jet až do 18. Pro nás by vlastně bylo lepší, kdyby končila už 11., protože v poslední dny provozu už rolbisti netahají na trať sníh z krajů tratí (šoupou ho do lesa) a tím se jezdí na starém tvrdém spodním.

Jestli nenapadne a bude ještě trochu mrznout, už by do té doby měl stávající sníh dobře dofirnovatět.

V daných dnech by možná ještě byly lepší severní tratě ve Sv. Petru. Nic ale nebrání v případě takové konstelace a/nebo pro změnu a pestrost do Svaťáku přejet, skibusy jezdí do 11. a z Medvědína tam jenom mezi 8. a 10. hodinou jedou celkem 4 (opraveno dodatečně).

27.03.2010 14:01:12 #19 

Másin muž

Pevně doufám, že teplo minulýho týdne + nynější déšť zejména tu Machytku moc nesežral. Když si vzpomenu na loňskej duben a nenadálej žravej jižák, kterej to doslova sežral během pár dní.

Tuším, že teď od pondělí/úterý se bude na Machytce makat – st-čt skicross, tak uvidíme co tam s tím vyvedou…

Každopádně mráz by bodnul, o tom žádná. Jinak sem taky toho názoru, že třeba jeden den VL5 na svaťáku při příznivých podmínkách by vůbec nemusel být k zahození, už kvůli tomu, že Medvědín (červená a černá) již většinou bývá po desátý hodině hodně měkký a toho sněhu tam letos zas tak moc nebylo.

27.03.2010 14:35:02 #20 

ivan

>> #19, Másin, 27. 03. 2010 14:01:12

Věřím, že ne. Teplo bylo naštěstí s vyjasněním a zmrznutím/ztuhnutím v noci. Déšť je horší, ale naštěstí se ochlazuje a mělo by být dost sněhu, který ho zatím vsákne. „Žravej jižák“ je nejhorší, ale loni to bylo až koncem dubna. Ještě 24. byly poslední výborné 2 hodiny ráno a 25. poslední tvrdo. A pak to přišlo a v úterý 28. se skončilo. Za poslední roky to byly výjimka, že nevyšel 1. máj.

Ten skicross tomu asi moc nepomůže, přece jenom rozhrabou poněkud víc sněhu. Ale loni tam byl taky a i po něm to bylo dobré. Nebo naopak díky tomu vykutají nějaký spodní tvrdší sníh? Příležitostně se zeptám rolbistů.

Upřesňuju: skibusy do Svaťáku/na Hromovku jedou 8:40, 9, 9:15 a 9:50. Takže klidně ráno hodina prázdné Machytky a pak přesun. Je to sice trochu pruda, ale jednou se to přežije.

27.03.2010 14:44:59 #21 

oblouk

>> #20, ivan, 27. 03. 2010 14:35:02

Taková pěkná diskuse o perspektivách pěknýho lyžování na VL5 – a probíhá ve vlákně DEBIL Z HORSKÉ :-)

27.03.2010 20:17:22 #22 

Tom_

>> #11, ivan, 26. 03. 2010 23:46:50

Miloš Machytka z týmu Šárky Z. je příbuzný nebo je to jen shoda jmen?

It's only skiing

28.03.2010 23:53:16 #23 

ivan

>> #22, Tom_, 27. 03. 2010 20:17:22

Nevím, budu muset zjistit.

29.03.2010 21:46:04 #24 

Tom_

>> #15, HOnza, 27. 03. 2010 10:16:34

Když už máš tu křišťálovou kouli :-), jak to bude vypadat o velikonočním víkendu v Rokytnici? Chtěl bych se tam vypravit možná v neděli, budem kousek od Liberce..

It's only skiing

29.03.2010 21:56:52 #25 

oblouk

>> #24, Tom_, 29. 03. 2010 21:46:04

Plno sněhu, tvrdo, slunce :-) … – co já vím? – ozvi se – pojedu se taky sklouznout když to bude jak předpovídám…

30.03.2010 10:03:29 #26 

kellly

>> #25, HOnza, 29. 03. 2010 21:56:52

Prodírám se carvem čtvrtou sezonu od snowblade pak 150 R10 nyní Lusti RCT165 R12. Bude možno na VL5 zkusit vaše vybájené GS?

30.03.2010 10:59:16 #27 

oblouk

>> #26, kellly, 30. 03. 2010 10:03:29

Skoro všichni jsme si prošli „carvingovým oslněním“ – tedy nadšením ze samotoček pod 165 cm a lyžovat jsme ani na ničem jiným nechtěli. Řekl bych, že to byl a dosud mnohdy i je úděl každýho „carvera“ se skořápkou na prdeli. Kdo se ovšem nebránil využít příležitost na GS lyžích, brzy zjistil možnost vlastního růstu a cestu k dalšímu „objevu“ o řád vyšší rozkoše spojení jízdy po hraně s rychlostí a šancí k pocitu opravdu suverénního pocitu při zvládání jízdy… Lyže GS (vedle kratších slalomek) bude mít skoro každej – bude jich tam dost a dost k půjčení … (já např. 182=R24, 192=R27 203=R42)…

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy