R14/15 - pomoc s výběrem lyží z druhý ruky - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ
Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem R14/15 - pomoc s výběrem lyží z druhý ruky

R14/15 - pomoc s výběrem lyží z druhý ruky

10.11.2017 22:05:21 #1 

Samodan muž

Čau!

Potřeboval bych poradit nějakou lyži s Radiusem 14–15m.

Vážim zhruba 95, měřim 180 a jezdim dobře carv ve středních rychlostech – nejsem žádnej super-rychlostní závodník a ani nechci bejt. Pomalej ale taky rozhodně nejsem a oblouky mě bavěj ve velkym náklonu.

Od kamaráda jsem měl na 2 dny půjčený tvrdší Dynastáry s R17 v délce 180 a s těma jsem byl schopnej jet akorát na modrejch a lehčích upravenejch červenejch. Na prudších nebo rozbitejch sjezdovkách už mi to pud sebezáchovy nedovolil – bylo to na mě až moc rychlý a cejtil jsem, že potřebuju dělat kratší oblouk, abych tu rychlost měl víc pod kontrolou a nemusel jsem hranit. Je taky dost možný, že byly až moc tvrdý, s dvojitou výstuží… prostě dělaný na vysokou rychlost.

Jsem zvyklej na Lusti RCTčka 165cm s radiusem 12 (myslim, že maj 1 titanal) a proto to byl na mě asi až moc velikej skok z R12 na 17.

Na základě týhle zkušenosti s Dynastárama bych chtěl najít nějakej mezistupeň.

Chtěl bych koupit nějaký z druhý ruky do 3 tis. Kč.

V místním bazaru jsem našel zatim akorát tohle – https://snow.cz/…ca-dobermann

což by měly bejt tyhle- https://snow.cz/…tfire-xbi-ct

Ale pokud se nepletu, tak maj kompozitový jádro… takže jsem v místnim bazaru prakticky nenašel nic vyhovujícího.

Neměl byste někdo nějakej dobrej tip?

10.11.2017 22:20:23 #2 

˘Ö˘Krab muž

>> #1, Samodan, 10. 11. 2017 22:05:21

Mám jeden tip. Zkus vystrčit hlavu z carvingové pasti samotoček. Jestli myslíš, že podle zkušenosti s RCT můžeš soudit, že jezdíš a) dobře a b) carv ve středních rychlostech, tak Tě ujišťuji, že realita je jinde.
Měl jsi půjčené nějaké Dynastar 180 cm R 17, to jsou přesně parametry lyže na dobrý a nenáročný carving malými oblouky ve střední rychlosti.

Ale nezoufej, mezistupňů, které budou i nadále lyžovat za Tebe (polovičatě nebo rovnou špatně) jsou plné obchody, tak by se i v bazaru mělo něco najít.
˘Ö˘

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

10.11.2017 22:28:07 #3 

Samodan muž

>> #2, ˘Ö˘Krab, 10. 11. 2017 22:20:23

Realita je taková, že jsi mi za a) nijak neporadil a za b) jsi mě neviděl lyžovat, takže to cos napsal je jen tvůj ničim nepodloženej názor

To jsou tady všichni v takový opozici nebo jen ty?

Proč na tuhle diskusi vůbec reaguješ s tak radikálním, černo-bílým názorem, kterej tě omezuje v tom, abys mi adekvátně poradil?

To jako podle tebe nemám nárok na kvalitní lyže?

Každej inteligentní člověk chápe, že pojem jako „střední rychlost“ je naprosto relativní a proto jsem uvedl to, na co jsem zvyklej a jakou jsem měl zkušenost. Tak co se mi tu snažíš dokazovat? Že jsem dle tvých měřítek špatně definoval střední rychlost? Že seš lepší lyžař? Že seš frajer a to, co pro někoho je rychlost vysoká je pro tebe pohodička?

Na nic takovýho jsem se neptal a nijak jsi mi sdělením tvých preferencí nepomohl.

Nechceš pomoct? Nech si svoje bezpředmětný kázání – nejsem na něj zvědavej.

Nechápu, proč se mě tu snažíš přesvědčovat o tom, že točivý lyže jsou špatně – pokud tě baví jezdit na obřačkách, neznamená to, že to musej dělat všichni a že jedině obračky a rychlá jízda jsou jediná správná cesta…

Taková volovina, tvrdit, že velikost radiusu a rychlost ovlivňuje kvalitu (nebo jak ty tvrdíš „úplnost“) správný techniky :-D

To seš tak omezenej, nebo se tu jen snažíš vyvolat nějakej hate?

Strč si ten svůj tip zpátky do prdele odkud jsi ho vytáhnul :-D

10.11.2017 23:07:32 #4 

˘Ö˘Krab muž

>> #3, Samodan, 10. 11. 2017 22:28:07

Prosil bych bez vulgarit.
Máš nárok na kvalitní lyže. Máš nárok na přesně takové lyže, jaké si svými dovednostmi troufneš kočírovat. Možná máš nárok na takové, jaké si zasloužíš.

Flame vyvolávat nemusím. O RCT a jejich limitech vím docela své. To, co jsem psal o střední rychlosti sis vyložil docela obráceně. Jakmile jedeš na RCT střední rychlostí, tak už nemáš ani teoreticky šanci se udržet na hraně a pod R lyže – tedy carvovat. Jedeš prostě přibližně tam někam.
RCT jsou specifické a velmi kvalitní lyže na velmi aktivní jízdu po dobrých mírných svazích s vodivým povrchem malou rychlostí (mluvím o race-carvingu), v tom je jejich kouzlo. Ale mají záměrně velmi lineární flexi (byly vyvíjeny pro fun-carving), takže jakmile přejdeš na jakékoliv kvalitní normální lyže, kterým je vlastní jistá míra progresivity, zjistíš, že prostě neumíš lyžovat a chyba není v lyžích (Dynastarech), ale v tom, jak se je snažíš ovládat a co po nich chceš.

Netlačím Ti ani obřačky, ani velký R lyže, pro chlapa jsou 180/R17 přiměřeně samotočivé univerzálky. Ale to je jedno, v podstatě stejně bys nepochodil ani na SL lyžích, už tam je rozdíl oproti RCT propastný.

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

10.11.2017 23:38:29 #6 

Samodan muž

>> #4, ˘Ö˘Krab, 10. 11. 2017 23:07:32

Omlouvám se za vulgarity, nechal jsem se unést – nečekal jsem tak průbojnou a osobně zaměřenou první reakci na zdvořilou žádost o pomoc s výběrem lyží. Vím, že s RCTčkama při takovejch rychlostech trhám oblouk / přirozenej radisu, ale musim říct, že to ty lyže zvládaj docela v pohodě…

Mojí snahou je zvětšovat R a pomalu navyšovat rychlost jízdy a skočit na ty Dynastáry bylo na mě prostě moc – možná taky proto, že jsem je měl půjčený jen 2 dny a nestihl jsem si na ně zvyknout a moje nepříjemná zkušenost na prudších červenejch sjezdovkách mě značně demotivovala…

Proto mě napadlo pořídit nejdřív nějakej mezistupeň s R15, délka okolo 175–180 a vzhledem k mojí váze možná s nějakou výztuhou(?)

A chtěl jsem zjistit, jestli někdo náhodou neví o nějaký inzerci kvalitních lyží takovejch parametrů, protože nejsem expert a stejně musim vždycky zdlouhavě googlit a hledat nějaký recenze konkrétně toho, co se mi zrovna podaří najít za odpovídající cenu… chtěl jsem si to trochu ulehčit tim, že se prostě zeptám.

Toť vše – nechtěl jsem se tu vášnivě bavit o tom, co je střední nebo vysoká rychlost nebo jeslti jsem výbornej lyžař apod. Díky těm Dynastárům se ukázalo, že takovýhle lyže byly najednou extrémní změna a možná bych na to měl jít pozvolněji…

11.11.2017 04:53:07 #7 

˘Ö˘Krab muž

>> #6, Samodan, 10. 11. 2017 23:38:29

Vidíš, já jsem se Ti snažil jemně naznačit, kde vznikl Tvůj problém. Samozřejmě, že existují kvalitní lyže Tebou poptávaných parametrů. Ony zrovna ty RCT jsou v podstatě velmi kvalitní lyže závodní konstrukce, proto to „zvládaj docela v pohodě“. V tom si své jezdce hýčkají. Deklarovat mezistupeň délkou a R není také úplně šťastné. I to jsem se snažil lehce naznačit.
Takže hledej třeba zase Lusti, ale značené jako SL (165 cm) nebo kratší SCT (míněno třeba 167 cm, 113 – 66 – 101, 14,5 m). Popř. cokoliv od velkých značek 165+ a SC nebo SL (namátkou tady, kontroluj hlavně šířku hrany pod botou a to, že není lyže rozlepená či prošláplá, že pruží obě v páru stejně a mají stejný vzpruh). … ale slalomky za 3.000 Kč budou často v dezolátním stavu, totálně rozšlapané a nejspíš i ubroušené.
Že jsi to Ty, tady máš jeden luxusní čerstvý inzerát, jen škoda, že nejsou o 5 cm delší. Ale účelu by mohly posloužit. Stejně i tyhle, přestože bez titanalu.
Jinak zkoušej třeba svazový bazar. Ale i tady na SNOW se něco najde, ne, že ne.

Proč vlastně RCT měníš? Nezůstane Ti z nich vázání? Jeho stěhováním se dá ušetřit.

11.11.2017 12:26:04 #8 

Samodan muž

Díky za rady a tipy. Na ty RCT určitě na horách přijde nálada. Třeba právě prvních pár dnů dovolený, když mám ještě hodně energie a chuť se vyblbnout v krátkejch obloucích. A pak bych právě nasadil něco s větším R. A nebo celý naopak – prostě podle situace.

Určitě nemám v plánu na ně úplně zanevřít, protože je mám rád a nepředpokládám, že se to ze dne na den přesunem na trochu vyšší R změní.

23.11.2017 09:17:20 #9 

Samodan muž

A co třeba tyhle Elánky ? Pokud to z tý fotky nečtu špatně, tak maj R14.9, což právě přesně hledám.

Píše, že maj Dual Woodcore atd… Myslíš, že jsou to kvalitní lyže? Co jsem zatím četl, tak píšou, že jo.

23.11.2017 09:49:38 #10 

˘Ö˘Krab muž

>> #9, Samodan, 23. 11. 2017 09:17:20

„Elan dual woodcore“ – budeš se hodně divit, kolik dřeva tam je. Kuk!

Podle některých zdrojů je ale v Elan Speedwave 10 dokonce lepší jádro, „Elan power“. Víc dřeva, víc adidas. 

23.11.2017 09:57:04 #11 

Vvladimir muž

>> #9, Samodan, 23. 11. 2017 09:17:20

Nerad bych dostal vyčiněno, ale zdály se mi i krátké.

23.11.2017 10:04:36 #12 

Samodan muž

>> #10, ˘Ö˘Krab, 23. 11. 2017 09:49:38

Přímo na těch lyžích je napsáno „Dual“, takže hledám dál… Díky za info.

23.11.2017 11:14:38 #13 

alfi62

>> #3, Samodan, 10. 11. 2017 22:28:07

Čau.Ak chodiš sem často,tak si si určite všimol,že sú tu"experti",ktorí nič iné nebudú preferovať,len to,že kto nemá obračky nie je lyžiar.Neuvedomujú si,že niekto ma rád kratšie a ťahavé obluky v ktorých citiť práve tú odstredivú silu a nemusí spraviť svah na 3–4 obluky a dole sa víťazno uškŕňať,že bol dolu prvý(viď naší susedia z PL. alebo HU).A ešte keď majú GOPRO camery,tak ím patrí celý svach.Ale ešte jednú vec chcem podotknúť.Tu na fórach cíťit,ako keby žiadne iné lyže neboli-len LUSTI.Ale teraz k tvojej otázke.Písal si,že na Dynastár s R17 si už nestíhal.Chcel by som vedieť,že či by si stíhal presne na tom istom svahu aj v tých Lusti v R12?Pýtam sa preto,lebo ak nie,tak chyba nie je v lyži(tým sa Ťa nechcem dotknúť).Ale teraz k rade.Aj napriek tu snahe propagovať Lusti,tak ti chcem poradiť aj ja LUSTI a to model PCT-lebo píšeš jazdenky.Teraz maju označenie PC71.Ja som ich jazdil(PCT) v dĺžke 175 cm.Ty by si mohol skúsiť v 180 alebo 185cm.Len neviem,či model v starom označení PCT robili aj v takýchto dĺžkach.Čo sa tyka tej PCT(ja som mal požičane v 175cm,R13).Môžem ti povedať,že tá lyža išla krásne aj do krátkeho obluku aj do stredného.Vobec sa neroztriasla pri väčích rychlostiach,krásne držala stopu.A pri dĺžke 180 alebo 185 to bude ešte lepšie v dlhom obluku.No myslím si,že ta 180-by ti úplne stačila.Aj na tejto lyži to potiahneš do dlhšíeho obluku a vyhodú maš v tom,že ti lepšie zareaguje na zmenu rytmu(smeru),ako niejaká obráčka o R18 a viac.A ďalej-dobre sa správa aj už na rozbitej zjazdovke.Obráčka je fajn,ale nie určite na naše svahy od 10.00 hod,keď začína tá najväčšia tlačnica.Proste tú obráčku si nevychutnáš na takých preplnených svahoch.Jasné,že iné je to v Alpách.A ako píšeš,tak asi chceš len jedny lyže.Tých 71mm pod lyžiarkou(takú majú PCT alebo po novom PC71) ti určite bude stačiť aj do horších podmienok.Za seba-vastním Rossignol Hero Elite ST Racing,167 cm,R13m-a nemám problém pri treningu dorastencov si aj ja vyskušať na týchto lyžiach mierny obráčik.U vás Lusti asi zoženieš skôr,u nás je ich málo.Momentálne jedine juniorske obračky na Bazoši.sk.Ale môže ti tu pisať kto chce a čo chce-HLAVNE SI TIE LYŽE SÁM ODKUŠAJ a daj na svoje pocity.Čau.

23.11.2017 11:21:42 #14 

Vvladimir muž

>> #13, alfi62, 23. 11. 2017 11:14:38

I na obřačkách se dají dělat kratší oblouky, na komerčních určitě, není to tedy na 3–4 oblouky na kopec (i kdyby měl jen 200 metrů).

Juniorské obřačky pro Samodana 95kg/180 nejsou dobrá volba – i kdyby to byly Lusti :).

23.11.2017 11:37:22 #15 

PetrAT muž

>> #12, Samodan, 23. 11. 2017 10:04:36

Viz obrázky co sem dal Krab
Byla to měkká rekreační lyže pro ženy a obecně nižší váhy
Ve 168 cm v podstatě „slalomka“
Pro chlapíka 95kg bude torzně slabá
.

Myslím, že si tím prošla řada z nás
Když jsme nedali na červené lyži R17 a nebo i R15 , tak jsme hledali chybu v lyžích
Ale chyba byla v nás
A souhlasím, že kdo nedá na červené R17 , tak nedá ani R12
Důležité je si to uvědomit a začít u sebe
P.S:
Sice tady často zmiňujeme Lusti (já je teda ještě doma nemám) , ale zároveň je tady i klidně zkritizujeme . Právě Lusti mi příjde jsou tady docela objektivně zhodnocené.

23.11.2017 11:38:39 #16 

Myval muž

PCT jsou dobre lyze, libily se mi na testovacce, jsou to sice taky „samotocky“ ale urcite s sirsim pouzitim nez treba slalomky. Ve 175cm (=vyska me postavy) mi prisly i celkem univerzalni, ale nakonec jsem dal prednost stejne dlouhym SCTwide (stabilnejsi, lepsi chovani v oranici). Zkousel jsem i PCT 160 a to byl totalni blazinec, furt to jen zatacelo, 2 oblouky za vterinu, na upravenym legrace, ale tak na 2 jizdy max.

Kazdopadne me tyhle PCT (ted tedy PC71) prijdou lepsi nez RCT a o HODNE lepsi nez ty zminovane Elany, pro 95kg chlapa urcite 180cm. Kdyz teda nechces ty obracky… ;-)

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

23.11.2017 11:38:50 #17 

˘Ö˘Krab muž

Víceméně se vším se dá skoro_taknějak souhlasit, vyjma juniorských obřaček. Ještě snad trochu širší lyži, 71 mm je do oranice fakt málo, pokud nepřeřadí na nějakou verzi snožného oblouku smykem/polosmykem nebo se neshlédl v boulařské technice (což je skoro totéž).

23.11.2017 11:49:57 #18 

alfi62

>> #14, Vvladimir, 23. 11. 2017 11:21:42

Nepíšem,že na obračkach sa nedaju robiť kratšie obluky,ale určite reakcia na zmenu smeru na mänšich polomeroch je tak povedane rýchlejšia.A na čo mi je obráčka na krátke obluky?Písal som,že obračku si na našich svahoch po 10.00h neužije.A potom-ja som mu nenúkal tie juniorske GS(mi je jasné,že to nie je lýža pre neho),len som chcel poukázať na to,že u nás sa jazdené Lusti skoro vôbec nepredávajú,lebo ani nové na svahoch nie su.U vás by take PCT-ečka asi skôr zohnal.Proste našinec nedá 500eu za Lusti PC71.Ale to je už iná téma.

23.11.2017 12:09:17 #19 

Vvladimir muž

>> #18, alfi62, 23. 11. 2017 11:49:57 Nepolemizuji o rychlosti změny směru jízdy u obřačky x slalomky, ale oblouk cca 12–16 m na komerčních obřačkách s R 18 mi nepřipadá jako moc dlouhý. I na vašich horách, které jsou větší než naše kopce. Každopádně raději oblouky zkracuji než jezdím přes R- což na lyžích s R 18 ale taky někdy dělám, jakožto i přismykuji, když je to nutné.

23.11.2017 12:14:24 #20 

˘Ö˘Krab muž

>> #18, alfi62, 23. 11. 2017 11:49:57

Potíž je v tom, že většina střelců si GS koupí s vidinou dlouhých oblouků, lyže se v nich moc neklepou, pročež jezdí strašně rychle. To nic nemění na faktu, že jsou to sportovní lyže na střední oblouk a střední oblouk je ve skutečnosti kratší než to, co předvádí masa sjíždějící svahy na slalomkách.
A co víc, protože běžní lidé mají ještě zbytky rozumu, koupí si je podle R, tedy výhradně podměrečné. Čímž se všechno kompenzuje a v podstatě na nich jezdí úplně normálně, tedy prasecky, protože takové lyže v podměrečné délce nic jiného nevymyslí.

Komerční GS, tedy racecarver (RC), je asi ta pravá sportovní lyže pro sjezdovkový dav, se svým „něco_mezi“ R kolem třeba 16–18 m dovolí v podstatě jakoukoliv myslitelnou velikost oblouku a zároveň tolerují jakoukoliv myslitelnou (ne)techniku lyžování. Sportovní jezdec na nich zajede i sérii velmi krátkých oblouků s výbornou odezvou a pocitem. Dají se už koupit i rozumně široké, aby umožňovaly carving po rozbitější pistě.
Ale co víc, protože běžní lidé se bojí a tuší, že jejich lyžování není takové, jak se zdá a jak tvrdí, koupí si je podle R, tedy zhusta podměrečné. Čímž se ledacos kompenzuje a jezdí na nich úplně normálně prasecky, protože takové lyže v podměrečné délce a nadměrečné rychlosti už tuplem nic jiného nevymyslí.

A konečně AM lyže (kam řadím všechno nad nějakých 80 mm) také nejsou vůbec špatné, byť trochu ztrácejí v komfortu ovládání na úplném ledu. I když to některé z nich opravdu zvládnou, tak se to ještě k tomu musí umět.
Navíc, protože běžní lidé tuší, že jejich lyžování není takové, jak tvrdí, koupí si je podle R, tedy podměrečné. Čímž se nic nekompenzuje, tedy jezdí na nich úplně normálně prasecky, protože takové lyže v podměrečné délce naštěstí něco zachrání svou šířkou s jsou cool široké.

23.11.2017 14:57:23 #21 

Samodan muž

>> #15, PetrAT, 23. 11. 2017 11:37:22

A souhlasím, že kdo nedá na červené R17 , tak nedá ani R12

• šlo o nezvyk a nepohodlí a to je věc, kterou každej cejtí jinak a nedá se takhle paušalizovat. Carvovalo se mi na těch R17 skvěle třeba na prudších modrejch a mírnějších zachovalejch červenejch. Ale jakmile to byla prudká červená, třeba trochu rozbitá s muldama, tak už jsem měl prostě strach jet tak rychle na lyži, kterou neznám, a která hlavně na moje poměry nedokáže tak rychle a snadno zatočit (pokud nechci hranit) – taky jsem na nich měl díky tomu slušnej držkopád se saltem, protože jsem se v tý rychlosti nevyhnul muldě.

O tom celá tahle diskuse je – hledám kvalitní lyže s R14–15, protože si myslim že to bude pro mě adekvátnější krok kupředu než hned skočit na R17+. Někdo si o mě myslí, že jsem amatér – někdo mi možná rozumí.

Každopádně se mi už asi měsíc pořád nedaří najít nic rozumnýho z druhý ruky tak do 3 tis.

23.11.2017 15:20:24 #22 

PetrAT muž

>> #21, Samodan, 23. 11. 2017 14:57:23

To si neber osobně
Byl to jen obecný příměr
Málokdy uvidíš na prudkém hezky zajetý oblouk na lyžích s R12 …
.
V muldách se bude každý trápit na komerční obřačce
Tam se hodí jiný typ lyží

23.11.2017 15:22:44 #23 

˘Ö˘Krab muž

Ale my ti rozumíme, ani sám nevíš jak. Nejsi zdaleka první a nejspíš ani poslední, mírný pokrok v mezích zákona se tomu říká, zkrátka najít něco, co by nebolelo a akceptovalo dosavadní techniku (i „techniku“) a (zlo)zvyky, nejlépe úplně bez potřeby jakýchkoliv změn.
Vyčkej, něco se objeví.

23.11.2017 15:24:25 #24 

Samodan muž

Klidně bych ale uvítal i nějakej tip na nějaký s R do těch 17–18m pro moji váhu a výšku… Konec konců bych to mohl nadcházející jaro znovu zkusit a prostě se ze začátku úplně vyhejbat rozbitejm krpálům.

Budu hledat dál a jestli to nebude vadit, tak sem budu dál vkládat nějaký moje nálezy.

23.11.2017 15:48:12 #25 

alfi62

S Lusti PCT,Head i. Supershape Magnum,ATOMIC SX 10 Supercross(tu neviem parametre) by si asi chybu nespravil-okolo 180cm a hneď si na svojom požadovanom rádiuse.Možno aj ELAN Amphibio 12Ti Fusion. Ale rádius tiež nie je všetko.Daľším nemenej dôležitým faktorom je tuhosť lyže.Len,čo som tak pozeral,tak tych 3000Kč je asi málo. trebars- https://sport.bazos.cz/…percross.php

23.11.2017 16:22:33 #26 

Myval muž

Taky si myslim ze cenova relace do 3000,– je hodne nasponovana. Mozna tak na jare po sezone by byla jista sance, ale i tak je to dost malo. Ja koupil Lusti SCTw testovaci, ale malo jezdeny, vloni v kvetnu za 4000,– ale to povazuji za velky stesti.

Nejlepší je TLUSTÁ ( lyže :-)

23.11.2017 20:01:06 #27 

Samodan muž

Něco z toho je dobrý?

23.11.2017 20:20:33 #28 

PavelC muž

>> #27, Samodan, 23. 11. 2017 20:01:06

Oboje starší ročníky, velmi záleží na celkovém stavu, např. zda lyže už nejsou po smrti a v jakém stavu jsou hrany a skluznice. Obecně má Elán komerční GS většinou měkké ve špičce. Určitě bych raději volil co nejdelší např. 185/R20. Klidně koukni i po starších Fischer RC4 atd…

23.11.2017 20:51:20 #29 

Samodan muž

>> #28, PavelC, 23. 11. 2017 20:20:33

Čím delší, tím větší pravděpodobnost, že jsou zachovalý?

Díky za radu, ale R20 je na mě už bohužel až moc.

Za předpokladu, že jsou ty lyže v dobrym stavu, bys mi je stejně nedoporučoval vzhledem k tomu, co jsem to o sobě psal?

23.11.2017 21:01:16 #30 

PetrAT muž

>> #27, Samodan, 23. 11. 2017 20:01:06

GSX 2× Ti
GS 1×Ti
Jak psal PavelC, vždy také záleží jak se majitel o lyže staral
A jaké pak budou náklady na první servis

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy