Nordica Dobermann Spitfire - Diskuzní fórum o lyžování - SNOW.CZ

Nordica Dobermann Spitfire

10.04.2010 22:14:19 #1 

vilo

Čaute, chcem poprosiť o radu. Chcem si kúpiť lyže Nordica Dobermann Spitfire XBI CT dĺ. 170 cm, radius 14 m, 122–70–105.

http://www.nordica.com/site/ski.php?…

Neviem sa ale nikde dočítať aku flexiu majú tieto lyže. Považujem sa za dobrého lyžiara, lyžujem pravidelne. Vážim 85 kg, podľa toho čo som našiel doteraz na nete by na moju váhu a schopnosti mala mať lyža flexiu cca 110 (t.j. váha +20 až 30%). Ak vie niekto ako zistiť flexiu tejto lyže tak poprosím o info, prípadne ak má niekto skusenosti s touto lyžou tak sem s nimi. Vopred ďakujem.

Vilo

10.04.2010 23:21:34 #2 

PetrAT muž

Vilo, flexe se uvádí u bot.
Kde jsi našel nějké info k flexi lyže ?

11.04.2010 07:06:28 #3 

vilo

pre PetrAT:

tvrdost alebo tiež flexia lyže znamená silu, ktorú lyžiar musí na lyžu vyvinúť, aby ju pretlačil (ohol) a tým ju dokázal aj ovládať. Pokiaľ má napríklad ľahký lyžiar tvrdú lyžu, a nie je fyzicky super zdatný, nie je pri lyžovaní schopný vyvinut dostatocnu silu na ohnutie lyže v obluku… a tým pádom nevie využiť jej vlastnosti (lyža si potom „ide kade chce“). A naopak: prílis makka lyža zas nie je schopná tlmiť vibrácie a nie je vhodna na rýchlu jazdu. Obecne platí: cim lepsi lyziar – tym tvrdsia lyža. Závisí to ale aj od jeho váhy, výšky a atď..atď. Preto sa lyže vystužuju titanalovými doskami, resp. kompozitmi. Tvrdosť lyže je jednou z jej najdôležitejsich vlastností, na ktoru ale hlavne laici zabudaju.

11.04.2010 08:35:31 #4 

Caba

>> PetrAT, 04. 10. 2010 23:21:34

ja som to tiež čítal a konkrétne tu: http://www.lukasport.sk/…a-vyber-lyzi – asi od 3.hrubo vyznačeného slova

• a podľa mna ked aj u racestock lyží býva flexia tak prečo by nemali mať aj bežné lyže nejaké označovanie pre potreby podniku, len asi nebýva udávané a medzi rôznymi výrobcami je nezrovnateľné..tod môj názor
  • taktiež sú v tom obchode spitfire a aj flexia avšak tá je len odhadnuto daná subjektívnym pocitom..ale je tam viac lyží takže by sa dal spraviť názor aká tvrdá je..aspon taký približný.

11.04.2010 09:10:09 #5 

vilo

>> #4, Caba, 11. 04. 2010 08:35:31 stranku lukasport-u som videl (inak lukasport sú senzačný). ide ale o odhadnutu tvrdost, chcel som len vediet ci sa niekde neda zistiť tvrdost lyže udávaná priamo výrobcom, prípadne zistiť názor ľudí, ktorý túto lyžu mali alebo majú.

11.04.2010 20:32:41 #6 

dalibor

>> #5, vilo, 11. 04. 2010 09:10:09

Tyto lyže vlastním v této délce. O flexi lyží jsem neslyšel, jenom u bot, tak to nevím. Jinak je to točivá lyže, která zvládne i krátký oblouk. Mám 85 kg,178 cm rozhodoval jsem se mezi tvrdší černou variantou a touto bílou. Černou jsem neměl nikdy možnost vyzkoušet…Nejlepší by asi bylo ji vyzkoušet na svahu, jako jsem to udělal já, oba máme stejnou váhu, ale lyži můžeme každý ohodnotit jinak. Ohledně tvrdosti = lyže mi extra tvrdá nepřipadne, ale ani ve vyšší rychlosti mi nevibruje, i když samozřejmě má své limity. Pokud preferuješ hlavně rychlost, černá varianta stojí za úvahu, v kratším oblouku si potom asi víc mákneš …Je to dobrá lyže a já jsem spokojený.

11.04.2010 21:09:41 #7 

TomáS muž

>> #4, Caba, 11. 04. 2010 08:35:31

Flexe komerčních lyží je trochu blbost ne. Kdo by se s tím dělal? A k čemu? Jsou to poze nadbytečný náklady. Vždy máš řady lyží od top modelu přes druhý a třetí. To samo o sobě o tuhosti mluví. U dalších modelů to už určitě cenu nemá, neboť komerční lyže si už tak těžko zachovávají svoje vlastnosti, takže psát a měřit, že třetí model v řadě má flexi 85 je fakt blbost, protože jí má tak tři ježdění.

11.04.2010 23:21:05 #8 

PetrAT muž

Vilo, Caba:
nevím jestli popis flexe lyže v daném odkazu je přesný
Mě ten popis v odkazu připadne dost obecný
Jednoduchý příklad:
Vezmi si staré školní pravítko délka např. 30 cm
Podlož ho na obou koncích a upostřed na něj zatlač.
Půjde snadno prohnout
A nyní si z toho pravítka uřízni třeba 5 cm
Podlož konce a zatlač. Půjde prohnout špatně
Přitom máš stejný průřez, stejný materiál
To by znamenalo podle toho odkazu, že stejná ski bude mít jinou flexi podle vyráběné délky ?
Možná ta úvaha není správná.
Minimálně by pak byla ještě zajímavá torze ski
V každém případě, kdyby existovala nějaká metoda, která by sjednotila měření flexe ski, tak by to mohlo usnadnit rozhodování.

15.04.2010 08:50:48 #9 

kami muž

Zdravím…kdyby se ještě někdo našel, kdo shání vázání na Nordica Dobermann Spitfire, obraťte se mailem příští týden na filsport@seznam.cz

Kami-Liberec

15.04.2010 14:13:42 #10 

ivan

>> #4, Caba, 11. 04. 2010 08:35:31

>> #3, vilo, 11. 04. 2010 07:06:28

Vilo, „tvrdost“ lyže (správně „tuhost v ohybu“) není žádná „síla“, nýbrž vlastnost lyže coby pružného nosníku vystaveného síle působící určitým směrem.

Teorie o tom, že donedávna výrobci uváděli u lyží (samozřejm s výjimkou racestocku) nějaké hodnoty tvrdosti v podobě 3–10, stejně jako odvozování „potřebné tvrdosti“ na základě těchto údajných čísel, je tedy opravdu světový unikát. Ale možná je Pan Lukasport sám takový unikát, že speciálně jemu výrobci takto značené lyže dodávají? To prolinkované je ostatně na více místech kratochvilným počtením, ale komentovat to víc nehodlám.

Komerční lyže se prostě dělají v kompromisní tvrdosti, kterou výrobce pro konkrétní délku shledá pro příslušnou cílovou skupinu nejvhodnější. Měření flexe se provádí jenom interně na konci linky čistě pro účely spárování jednotlivých lyží tvrdostí nejbližších.

>> #8, PetrAT, 11. 04. 2010 23:21:05

Ano, „tvrdost“ bude často přizpůsobená délce. Nejkratší provedení téhož dospělého modelu budou jezdit hlavně holky, případně rostoucí kluci, nejdelší zase chlapi, dejme tomu v průměru o 15–20 kg těžší, vyšší, silnější, silověji jezdící.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy