[Diskuze k článku]: ALPY PO 20 LETECH OKOUZLENÍ
02.04.2009 11:21:41 #1
Jak je vidí bývalý dlouholetý manažer českého lanovkářského svazu? Jeho obsáhlá analýza je zde oproti tištěné verzi ze SNOW 46 doplněna o další, vesměs subjektivní dojmy z nedávných návštěv zmíněných středisek. A jaké dojmy máte vy?
02.04.2009 12:50:23 #2
(Jenos, ) Myslím, že pan inženýr se asi zbláznil…Jsem v Rakousku pravidelně několik sezón a žádné takové negativní dojmy jsem já ani mí známí a kamarádi nezažili. Speciálně Saalbach HInterglemm je v přípravě tratí naprosto dokonalý a zcela jistě jsou tratě stejně dobře připravené jako IT. Naprostou výhodou, pro někoho možná nevýhodou je, že je tu i dostatek přírodního sněho nacož můžete v IT zapomenout. Pak je i sposta možností lyžování ve volném terénu. Po snežení samozřejmě ale trvá než se sjezdovka stane kompaktní. Upravovat neustále pouze tvrdý ledovatý a odolný technický sníh je totiž značně jednodušší. Nevím jak se tam skupina pana inženýra také chovala, ale je pravdou, že bohužel základní návyky jako třídění odpadu a tak východoevropanům prostě chybí, takže na to můžou býti upozorněni. Není vyjímkou že češi zkonzumují na terase restaurace svoji svačinu a zapijí plechovkou Kozla a odpad nechají na stole…Osobně jsem se nikdy s negativním chováním rakušanů ku mě nebo mým známým nesetkal. Naopak mám v Rakousku spoustu přátel. Takže pane inženýre, zamyslete se nad sebou než budete psát takovéto subjektivní nesmysly kamkoliv…Mimochodem atmosféra horských chat a Apres ski je v Rakousku jedinečná a nikde jinde ji nezažijete…
02.04.2009 14:56:15 #3
(Martin430, pospisil1@gmail.com) Já
bych byl opatrný s posuzování duševního stavu lidí, zejména pak ve
zveřejňování svého názoru na něj. Samozřejmě diskuze nad článkem je
vítaná. Ovšem nemyslím si, že invektivy vůči autorovi nám cokoli
přinesou. Ani lidsky, ani lyžařsky. Já naopak oceňuji na diskuzi SNOW
věcnost, slušnost a vtip, který člověk jinde, pohříchu, postrádá. Já
jsem tento článek četl již v tištěné podobě a byl pro mě velmi
srozumitelný, čtivý a informativní. Četl jsem ho už od nadpisu, takže
jsem si přečetl i titulek : „Jak je vidí bývalý dlouholetý manažer
českého lanovkářského svazu.“.
Je jistě možné, že máte s lyžováním v Rakousku jiné zkušenosti, je
nepochybně i možné , že máte jiný pohled na celou problematiku. Máte na
svůj názor nezadatelné právo, neupírejte ho, prosím, taky jiným.
Podiskutovat pod článkem můžeme i bez toho, abychom se vzájemně
napadali.
Tak. Konečně jsem se dostal k vlastnímu názoru na věc. Já se ztotožňuji
s hodnocením, tak jak v článku píše pan Moudrý. A musím také říct,
že zrovna u vět, týkajících se chování NĚKTERÝCH Rakušanů, jsem se
musel pousmát. Pousmát tomu, jak se autorovi podařilo jemně, ale velmi
trefně popsat chování, kterému Jenos nebyl nikdy vystaven. Naštěstí. Já,
ing. Moudrý a zřejmě i několik dalších lyžařů, ano.Někteří zřejmě
i opakovaně. A za sebe bych zdůraznil, že domácí svačinu na sjezdovce
jsem nejedl ještě nikdy. O úpravách sjezdových tratí můžeme
polemizovat, osobně neshledávám nic špatného na tom, že je někdo porovná
mezi sebou a sdělí svůj názor.
Přeji všem ještě pár letošních krásných oblouků oblouků v jarním sluníčku. V Rakousku, Itálii, Francii, doma nebo kdekoliv jinde. SKOL Martin P.S.: Pane inženýre, díky za super článek a jen tak dál. Moc rád si o Vás zase něco přečtu.......:o)
02.04.2009 15:57:15 #4
(martin, ) tak nemá jezdit na rakouský ski amade ale na počeštěný mölltal,ziller nebo stubai, já osobně hodnotím kladně slian a grosglocner resort kals-matrei a pak samozfřejmě heiligenblut, prostě chce to v rakousku jet dál na jih a nehledat to nejlevnější, ale asi mu to dřív jako bafuňáři platily ze svazových peněz a teď už když si to musí platit na to tolik nemá, francii jednoznačně okolí grenoblu, každý den v jiném středisku od villard po alpe2huez, mě osobně hodně láká irán konkrétně dizin a tochal ale nestihl jsem víza
02.04.2009 19:33:59 #5
(Jenos, ) Vážený pane, přečtěte si prosím pozorně, kdo začal napadání někoho, v tomto případě rakušanů. Jistě se najde všude i rakousku nějaký nevraživý jedinec, ale vaše příspěvky už jsou opravdu hodně přitažené za vlasy. Zavání to totiž typickým čecháčkovstvím, kdy to místní jedinec může brát jako školení. Jsem již 3 celé sezony v Saalbachu a mám tu spoustu přátel a nikdy jsem nic podobného co tu popisujete nezažil a ani od nikoho neslyšel. Celé toto nesmyslné hodnocení dokládá i to, že v Saalbachu u žádné lanovky NENÍ placené parkoviště a pro všechny lyžaře je parkování v celém areálu ZDARMA. Napadá mě ještě pochybovat o jazykový znalostech pana inženýra a jazykovému nedorozumění, vzhledem k zmíněným problémům. A mohu vás ještě ujistit, že upravenost sjezdovek je na 100% úrovni, mimochodem v IT jsem již také byl. Pokud by padal čerstvý sníh taky v IT, myslím že by ten ledový uhlazený koberec taky nedokázali. Mimochodem, že v Rakousku je minimum útulných horských chat s terasami, je opravdu velmi úsměvné. NIkde v Evropě nenajdete útulnější a hezčí horské chaty než právě v Rakousku. Toto není jen mé subjektivní tvrzení, jako u vás, ale celé řady mých hostů. Na závěr bych pouze podotknul, že diskuzi na SNOW shledávám také korektní a proto mě překvapilo, že zcela zkreslené a zaujaté názory pana inženýra se právě tady objevily…
02.04.2009 22:06:14 #6
(Tom, ) Taky jsem se nad některými postřehy autora článku pozastavil,
ale vzhledem k tomu, že je článek uveden jako subjektivní pohled na dané
téma, zas bych to tak nehrotil. P.S. Proč ale autor nemůže přijít na
jméno Jeanu-Claude Killymu?
03.04.2009 11:01:19 #7
(vráťa, ) Z mého pohledu neuvěřitelně nekvalitní, subjektivně zatížený až tendenční, ač obsáhlý článek. Zásadní komentář, který se nabízí: autor po dvaceli letech skušeností popisuje z Rakouska jediné středisko a z něj pak jedinou zkušenost, kterou uvádí jako téměř ilustrativní příklad tamních poměrů. Hrůza. Moje zkušenosti z Rakouska po návštěvě jistě více než 20 středisek ( do Rakouska jezdím 4×-5× ročně na lyže, v létě pak za řadou jiných aktivit) ve všech spolkových zemích, krom Vorarlbergu, s tím vůbec nekorelují. BTW, Ski Amadé z nich miluji nejméně, vadí mi na něm fenomén " stání fronty na sjezdovku". Tam jsem zažil také jediné xenofobní komentáře, u kterých nicméně předpokládám jejich naprosto racionální podklad. Když vidím, co řada našinců v Rakousku předvádí, obdivuji rakouskou NAOPAK vstřícnost k Čechům. Mým nejoblíbenějším je Mölltal, byť v Rakousku existují daleko costefektivnější,luxusnější,větší, a počeštěnější střediska. No a Südtirol? Zkuste říct někomu z tamních, že je Ital, a ještě k tomu že v létě tančí a v zimě spí !!!
03.04.2009 11:24:32 #8
(Radek Holub – SNOW, radek.holub@snow.cz) Článek je zařazen jako autorův blog, což možná není na první pohled (graficky) zřejmé. Nemusí tedy nutně vyjadřovat názor redakce. Přesto jsme se rozhodli jej uvést – právě proto, abychom v diskuzi zjistili názor širšího a většinou dobře zasvěceného publika. Pokud budete mít někdo chuť reagovat obsáhlejším příspěvkem, můžeme se domluvit na zveřejnění reakce. P.S. Díky za postřeh s překlepem ve jménu Killyho, toto je spíš výtka nám – korektor zde nebyl tak pečlivý jako před tiskem časopisu.
03.04.2009 14:00:48 #9
(Stepanka, shadore@seznam.cz) Dobrý
den, určitě se chystám sem vrátit a přidat delší příspěvek, jakmile
bude víc času. Zatím snad jen: článek mě vyděsil, už když jsem jej
četla v časopise. Příliš subjektivní a neodpovídá realitě! Za
poslední dva roky jsem navštívila obě střediska, myslím Sella Rondu a
Skiamade (Francii pomíjím, článek popudil zejména nás, zastánce Rakouska,
jak je vidět), a nikdy nezapomenu např. na několikasetmetrové pochody
s lyžemi na rameně ve Val Gardeně, nebo na sundávání lyží uprostřed
sjezdovky při cestě směrem na Colfosco atd. Obě oblasti mají něco do sebe
a je na každém, co si vybere, každý máme jiný vkus a proto je fajn, že
existuje tolik míst. Ale článek byl nespravedlivý a jednoznačně hanil
Rakousko. Např. staré lanovky a mnohem pomalejší, jsou i nad Corvarou,
pomalé dvojsedačky, nenadkryté… a to jsme tam zrovna zažili vánici.
Naopak v Skiamade je spousta moderních přepravních zařízení a hanit celou
oblast kvůli pár starým sedačkám někde u Zauchensee není adekvátní.
Ale nic, nechtěla jsem psát dlouhý článek Takže: ještě se
vrátím
05.04.2009 12:23:43 #10
(ivan, ) Podle mě je zásadní problém v definici článku. Napřed je označený jako „obsáhlá analýza“, navíc z pera člověka, jehož si čtenář zařadí jako odborníka, a pak je – dodatečně, v diskusi, vlastně na „nátlak“ komentářů, definován jako „autorův blog“. Kdo zná Vítkovy články publikované od 90. let v Bulletinu SPLV, ví, že on si tam coby dlouholetý pán nad tím, co se tam publikuje, neoponovaný žádnou redakční radou, vyvinul svým způsobem právě „blogový“ způsob psaní těchto článků: mix celkem objektivních zjištění a ryze osobních jednorázových zážitků z jednotlivých cest. Proti použití takového „žánru“ nelze nic namítnout, je-li jako takový přiznaný a příslušné médium mu odpovídá. Do populárně-odborného lyžařského časopisu, tedy zde e-zinu, takový „subjektivně-objektivní“ pohled imo patří, ale „analýzou“, jak ji asi budeme většinově chápat, není. (Je ovšem pravda, že termín „analýza“ je v některých mainstreamových médiích značně profláklý a ona jím ráda označují i jen průměrně vysvětlující textíky.)
05.04.2009 20:32:14 #11
(Radek Holub – SNOW, ) Jen pro upřesnění toho údajného „nátlaku“ a označení článku – text byl od počátku zařazen jako blog, což má prozrazovat anotační portrét autora. Chápu ale, že to nemusí každý odhalit. A formou to dle mého analýza je, byť je rozmělněna oněmi jednorázovými zážitky.
06.04.2009 22:06:14 #12
(TV, vitekt2@centrum.cz) Dobry den,
Clanek je pekny a pomerne obsirne shrnuje dojmy ze tri tovaren na lyzovani. Musim pochvalit autora za neotrele popisy zasnezovani a lanovek – me osobne se to na blogu malokdy povede, trebaze lanovky mam moc rad.
Rad bych vsak vyjadril take svuj nazor: v posledni dobe se cesi v zahranici chovaji pomerne asertivne, pro nektere mozna az prespriliz. Nam otevrenym cechum to mozna ne vzdy dochazi, ale davame mozna az priliz na odiv, jak daleko jsme se za posleni roky posunuli. Na podzim na skiopeningu na ledovcich je ceskych zastupcu kolikrate vice nez mistnich a tem, uprimne mozna se neni co divit, i pri snaze potlacit xenofobni nazory vrta hlavou, kde se na to ten kapital na chudem vychode bere.
Tim jak se uroven vyrovnava, zacinaji se podobna prekvapeni lihnout asi v cele oblasti na zapad od rozvadova.
Ja sam si svacinu na svah nekdy beru, nekdy ne – o tom to preci neni, ne?
07.04.2009 19:38:55 #13
(ivan, ) S Radkem jsme to dneska krásně probrali a autora zdrbli: přes
poledne ve Špindlu nahoře na startovací věži na Pláni, Radek vsedě, já
vleže, sluníčko, rozhledy na Sedmidolí, idylka takřka absolutní
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.