Domů Diskuze Rady a tipy Film o TOP lyžování v lednu do kin

Film o TOP lyžování v lednu do kin

07.10.2010 22:39:45 #1 

Thomas muž

Mnozí ho už viděli loni na festivalu OF. Kdo z kabinkářů neviděl,tak malá více než hodinová ochutnávka o čem je pravá podstata lyžování na http://www.ceskatelevize.cz/…brodruzstvi/

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

08.10.2010 15:55:30 #2 

ivan

>> #1, Thomas, 07. 10. 2010 22:39:45

Navážu na mezitím bohužel ztracenou Martinovu47 reakci, kde se zamýšlel nad definicí toho, co je „pravé“ a „nej“. (I tento příspěvek vypadl, naštěstí zálohuju.)

Víš, Thomas, módy se mění. Před 50 lety by podobný nadšený pořad byl o védlování neboli rakouské technice, před 40 o Světovém poháru v alpském lyžování (cf Downhill Racer s Redfordem a Hackmanem), no a dneska je holt o extrému, neboť ten frčí. Podobně nadšený trendy report bych si dokázal představit i o freestylu.

Upřímně řečeno, „pravá podstata“ lyžování je historicky v pohybu především po zasněžených pláních tam, kam se člověk z nějakého věcného důvodu potřeboval dostat. „Pravou podstatou“ rozhodně není vyšplhat někam, odkud lze samoúčelně, jen pro požitek a důkaz vlastní skvělosti a schopnosti člověka, sjet. Až do přelomu 19. a 20. století byly vysoké hory a prudké stráně pro lyžaře nevyužívaným a nepřátelským prostředím a takzvané extrémní lyžování začalo až někdy v 60. letech minulého století. Kdežto na lyžích se lidí pohybovali už dávno předtím.

Jako „pravou podstatu“ lyžování bych spíš označil třeba slavnou Nansenovu expedici 1888 na lyžích napříč Grónskem. I když tam šlo především o vědecký výzkum, ne o obživu. A kniha, kterou o tom 1890 napsal, měla zásadní motivační význam pro řadu lyžařských průkopníků, kteří významně pomohli udělat z lyžování to, čím je dnes.

Tenhle sjezd je známý a výkon jistě úctyhodný, ale s „pravou podstatou lyžování“ už nemá skoro nic společného.

Ale co vlastně z dnešního lyžování má? (nahrávka případné další diskuse…)

08.10.2010 16:58:58 #3 

Thomas muž

>> #2, ivan, 08. 10. 2010 15:55:30 Chytám za vlákno. Taky považuji za pravou podstatu lyžování daleký sever, a to přechody Inuitů technikou podobnou telemarku za svými stády sobů na lyžích s vazkem z řemínků kůže.Co se týká Evropy a technického lyžování tak pravou podstatu lyžování vystihl komunismem úplně zapomenutý Mathias Žďárský(1856–1940),moravský rodák z Třebíčska. Jeho odkaz není bohužel skoro nikde, kromě Rakouska publikován.Jako první v zemích Rakousko-Uherska zavedl techniku alpského lyžování. Vyhrál první závody. r.1905 v Lili­enfeldu u Vídně. Říkají mu děda alpského lyžování a výuky lavin. Zatímco naši sousedé mají jeho muzeum a váží si ho, pojmenovávají se po něm chaty či spolky, naši význam jeho počinu poněkud zapomenuli. Maximálně si vybavují Žďárského bivakovací pytel, což byl jeho vynález. Jo dnes je jiná a uspěchaná doba. Tenkrát byli všichni proti němu a váhali,která technika je nejlepší. Podstatu lyžování ukázal Mathias přímo v těžkém alpském terénu s výstupem a sjezdem s více než kilometrovým převýšením ve strmém svahu.Sjezd se tehdy konal přímo do centrálního kotle Schneebergu-Breite Ries na počátku minulého století a měl dokázat,že alpským lyžováním se dají sjíždět prudké kopce. Telemarkový vítěz Horn z norských zemí tehdy uznal vítězství Ždárského,který sjel strmější úsek a nastala tak epocha rozvoje sjezdového lyžování. Dokázal použití nové tecniky ve strmém alpském terénu.Ale to už se opakuji z mého webu.Uf)), to sem se zase rozepsal a nechal do něčeho nachytat.

08.10.2010 17:07:33 #4 

VlastaR

>> #2, ivan, 08. 10. 2010 15:55:30 Ahoj Ivane a Thomasi, jestli je toto pravá podstata lyžování, tak jí asi nikdy nepoznám…Musím dát za pravdu Ivanovi, viděl jsem zatím jen 30 min. a z některých záběrů mám závrať a to sedím u počítače. Pro mě je lyžování spojené s příjemnými pocity, pohodou, určitě i s adrenalinem, ale tohle už je vážně o život. Jakkoliv jsem kdy zauvažoval o jízdě ve volném terénu, tak tohle mě spíš odrazuje. Ti chlapi musí mít určitě odvahu, ale asi nemají rodinu :-). Trošičku bez zábran se mi zdá…Ale to je jen můj názor.P.S. Nevíte kdy už bude padat? To čekání je fakt hrozný.

08.10.2010 18:20:34 #5 

Thomas muž

Přenos s kecáním trvá přes hodinu,tak si pusť ještě druhou půlku. Dost to dramatizují ty záběry shora z helikoptéry,hora se pak zdá ještě hrozivější. Ale jsou to borci.

08.10.2010 19:20:14 #6 

Martin47 muž

Já tomu nějak nerozumím. Mně vždycky přišlo, že pravou podstatou lyžování je lyžování. Ale je už taková doba. Všechno co nejvíc zkomplikovat, rozebrat, vystudovat kolem toho dvě, tři VŠ, založit panel odborníků, Rozdělit se do několika nesmiřitelných názorových táborů a načerpat něco peněz z grantů.

P.S. To, co je obsahem filmu je prachobyčejná exhibice. Nic jiného bych v tom nehledal.

08.10.2010 23:25:04 #7 

ivan

>> #3, Thomas, 08. 10. 2010 16:58:58

Vidím, že musím vlákno lehce přiživit.

1. Nepřipadá mi, že by Zdarsky byl „komunismem úplně zapomenutý“. Například ve Zlaté knize lyžování dostal medailon na čtyři strany včetně značných detailů i onoho Lunnova „Zdarsky will never be dethroned from the position as the father of alpine skiing“.
  2. To, že jeho odkaz publikují a oslavují ho Rakušané, je naprosto logické. Kdo jiný, vždyť byl Rakušan, který se akorát v rámci staré monarchie narodil na Moravě. Však se taky nejmenoval „Žďárský“, nýbrž Zdarsky.
  3. Dokázal se sice pohybovat po značně prudkých svazích, zejména na tehdejší dobu, ale jeho „technika“ spíš jen ukázala možnosti využití lyží i v Alpách. Dalo by se dokonce uvažovat, jestli zatažením lyží a lyžování na nesmyslně prudké svahy mu neprokázal medvědí službu: pluhy, přívraty, brzdění, pomalé tempo (stačí spočítat si jeho „slalom“ dlouhý 305 m ve vítězném čase 2:30)…

10.10.2010 00:33:10 #8 

rADEk

brrrr opravdu osklive zabery, prudky svah me nevadi, spise jeho spojeni s ledem a pocitem ,ze jakakoliv chyba znamena … uz se tesim jak se na modre budu pohodove,pomalu a line naklanet ze strany na stranu jako kachna a necham lyze vyjizdet svych 8 m radius. jo k te podstate lyzovani, sice nejsem filosof ani historik,ale podstata lyzovani je pro kazdeho neco jineho- pro nekoho adrenalin z rychle nebo narocne jizdy, pro nekoho prijemne pocity z klidneho sjizdeni svahu nebo soupani spojene s cumendou po zenskych a nebo jeste lepe ukazovani sveho znackoveho Vist obleceni a lyzi se sklenkou v ruce v baru u sjezdovky. inu o tom to asi bude, pro kazdeho neco jineho.

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

10.10.2010 14:02:31 #9 

oblouk muž

Co je pravou podstatou lyžování? Myslím, že právě to, co v něm každej INDIVIDUÁLNĚ hledáme a čím nás uspokojuje. Pamatuju se (Ivane?), kolik se nás na jaře scházelo v Kotelních jamách nebo v Modráku. Byli to stále ti samí, znali jsme se a většinou (pokud jsme ještě na živu), se potkáváme dosud. Podstata se nám s věkem a kondicí mění. Vím, jakým uspokojením nás naplňovalo jarní sjíždění Velké a Malé kotelní jámy (adrenalin prudkýho svahu, úzkýho průjezdu mezi skalama, nebezpečí utržený sněhový převěje nahoře, plotny v průběhu sjíždění, proboření se do potoku tekoucího pod povrchem svahu…). Pro mě to, přes pohyb na závodních tratích byla tehdy podstata lyžování…

Teď je to pro mě co nejdokonalejší poznávání a posléze i předávání principů správnýho sjíždění a provádění oblouků (v rámci VL-workshopů) na modrý-červený upravený sjezdovce a občasné ověření na závodech masters :-)

Takže pravou podstatou lyžování je pro každýho individuelně poněkud jinej pohyb na lyžích, navíc proměnlivej v čase a možná i podle nálady a podle momentální dostupnosti…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy