Domů Diskuze Lyžařské boty Salomon X3 RC CS

Salomon X3 RC CS (strana: 2)

07.02.2011 22:02:23 #31 

marYIs muž

>> #30, Almazek, 07. 02. 2011 21:52:37

Myslím, že použité lyžáky (i když jenom 3 hodiny), bez ztráty nevyměníš. Takže je myslím jedno, jestli je ještě na ten týden vyzkoušíš. Dal bych jim šanci, podle těch 3 hodin ježdění bych závěr nedělal. Kupovat o půl čísla větší taky není řešením. Už jenom kvůli tomu, že píšeš, že by mohly být ještě o půl čísla menší.

07.02.2011 22:06:03 #32 

PetrAT muž

Ty hřebínky určitě půjdou celé přešroubovat
Tím získáš další dobrý centimetr
Jinak přes lýtko žádné zásadní vymačkání nečekej, protože to je prostě v oblasti měkkého lýtko . Takže bota se vymačká dole, kde svírá skoro kost na plast
Nyní zkus přešroubovat hřebínky a zkoušej dál.

07.02.2011 23:01:13 #33 

Almazek

>> #31, marYIs, 07. 02. 2011 22:02:23

Díky všem za odpovědi, no prodejce říkal, že je mohu po 1 dnu lyžování přjít eventuálně vyměnit… což by ještě dle mého soudu šlo. Ty hřebínky by posunout šly, ale pak se zase obávám, že ta bota tím povolením zase může stratit svou pevnost v uchycení nohy… Prostě mám dilema jak blázen… Ale začínám si opravdu uvědomovat, že zvětšením boty o 0,5 čísla se problém s lýtkem v komínu asi nevyřeší. Tak to asi ještě zkusím…

07.02.2011 23:20:56 #34 

marYIs muž

>> #33, Almazek, 07. 02. 2011 23:01:13

Při zkoušení v obchodě se mi zdálo v pohodě, při vlastním lyžování také, bota obepíná nohu obdivuhodně, ale to utrpení při jízdě na lanovce, když sedím – hrozný!!

Teď jsem si to znovu přečetl. Vlastně nevím, co tady řešíme. Máš skvěle padnoucí botu, ale nechce se ti ji rozepínat při jízdě na lanovce. Musíš se sám rozhodnout, jestli chceš mít perfektní pocit z jízdy na lyžích, nebo na lanovce. A nebo se naučit rozepínat…

08.02.2011 10:33:04 #35 

TomáS muž

>> #33, Almazek, 07. 02. 2011 23:01:13

Jak to popisuješ, tak boty jsou ok. Po třech hodinách se nedá soudit na NIC. Bota výrazně povolí i v oblasti lýtka. Tipnul bych si, že za půl roku, budeš říkat, ještě že jsem je nevyměnil. Horní díl se dělá skoro vždy pro dvě čísla, je to na něm napsané. Začni s tenkou ponožkou, to patří ke slušnosti, nejdřív tenoučká a po pár dnech normální. Boty ve kterých se dobře lyžuje se MUSÍ (znám vyjímky) rozepínat po každé jízdě nebo ob jízdu. Jinak to nejde. Jestli se ti to nechce dělat, tak tady pak nebreč. Chceš-li dobře lyžovat, musíš tomu něco objetovat.

08.02.2011 12:27:21 #36 

mag

Ono jak se to vezme :) Ikdyz pravda – podle Almazekova popisu to nevypada na takovou tragedii. Ja mam napr. problem ze se mi spicka jedne nohy zacne postupne odkrvovat a musel jsem to pred kazdou jizdou na chvili vyzouvat (povolovat nestacilo). Po dni a pul jsem to zapichl, protoze to bylo jen a jen horsi, uz ani to vyzouvani nepomahalo, nohu jsem musel nakonec nekolik dni postupne promasirovavat nez se dala dohromady. Bohuzel doted nevim jiste odkud vitr vane (ktere misto/mista v bote za to muzou), protoze nikde to zjevne netlaci. A pri zkouseni doma v teple to samozrejme nedela vubec. :) Take pri samotne jizde to vypadalo bez problemu, jakmile jsem ale nekde chvili stal, jel nahoru atd.. zacalo peklo. :)

08.02.2011 18:29:12 #37 

Almazek

>> #35, TomáS, 08. 02. 2011 10:33:04 Děkuji za zkušenosti, proto jsem ten dotaz vznášel… Omlouvám se, jestli vám přijde, že fňukám, to nemám v úmyslu, spíš mě zajímalo, co je/není normální. Obávám se co tomu ta noha řekne při mrazu pod –10° C. Když jsem si jí včera doma obul, normálně jsem cítil v místě lýtka pravidelný puls. ;-) Jsem rád, že mi mnozí dávají naději, že se to zlepší. A i ty zkušenosti s rozepínáním jsou pro mě cenné, jezdím na hory v průměru 2–3 týdny v sezoně, ale až na opravdové vyjímky jsem si ani za ty desetiletí nevšiml, že by rozepínání a zapínání lyžáků bylo častěji vidět… Po tom svém večerním lyžování jsem měl tu pravou (kritickou) nohu ve stavu, že jí nešlo v podstatě bez výrazné bolesti hýbat v kotníku (neumím to moc popsat), takže možná bych potřeboval, aby bota povolila i v nártu, kdo ví? Ale je pravda, že jít po denním lyžování pak ještě v pozdním odpoledni na běžky (jak jsem někdy zvyklý) by asi nepřipadalo v úvahu, kdyby ty boty neměli aspoň trochu povolit..... A vystrašený trochu jsem to jo, protože bych byl nerad, aby investice do nových bot byla marná. Děkuji vám moc, v neděli se vydám v botech na hory a uvidíme, asi si vezmu pro jistotu i ty staré… :-?

08.02.2011 18:52:33 #38 

TomáS muž

>> #37, Almazek, 08. 02. 2011 18:29:12

Ber si boty na večer doma a přidávej ponožky a pokus se tak prožít několik večerů. To ti pomůže před ostrým startem na pistě. Jestli si z Prahy tak vyraž třeba jednou na trenažér do Montány v Podolí, to jim taky pomůže. Ponožku vem i do zimy, tu nejtenčí i za cenu, že budeš mrznout. Jestli můžeš na komínu posunout hřebínek dopředu, tak to udělej. Některý boty mají vyndavací spoilery, ty můžeš vyndat. Je-li spoiler napevno, můžeš ho odbrousit (trochu).

08.02.2011 18:57:44 #39 

Martin430

Ahoj

asi to fakt dopadne dobře, uvidíš.

Jen mi to nedá se zeptat – píšeš, že to tak moc s botama neřešíš, zkušenost se sportovnější botou patrně vůbec žádnou nemáš – co tě vedlo k tomu, že sis vybral zrovna X3 RC, notabene ještě s ráčnou ?

Díky za reakci

Martin430

08.02.2011 19:05:41 #40 

Mirek muž

Pozor taky na dotahování pásku se sucháčem, pokud si ho dotáhnu co to jde, v půlce sjezdovky musím zastavit a povolit. Dotahuju ho tak, že nakleknu do zapnuté boty co to jde a lehce utáhnu. Boty povoluju celé po každé jízdě, i na 800m vleku.

08.02.2011 19:06:50 #41 

Martin430

>> #40, Mirek, 08. 02. 2011 19:05:41

Na X3 RC CS je booster s ráčnou, Mirku.

08.02.2011 19:52:25 #42 

Ketlinka

Dobrý den, měla bych dotaz…Sháním lyže značky Salomon, typové označení SC 11866106, radius 11,6 m. Domnívám se, že se jedná o kolekci 2007–2008. Loni jsem je měla půjčené, když se mi rozbilo vázání, a chtěla bych je sehnat, popřípadě jejich nástupce. Sháněla jsem je všude možně po internetu a psala také obchodním zástupcům ze Salomonu, ale bylo mi odpovězeno, že takovýto typ lyží Salomon nevyrobil. Poradíte prosím, kde je sehnat.Děkuji

08.02.2011 20:35:28 #43 

RadKov

Kluci, čemu říkáte ráčna? Já měl, jak už jsem v zárodku vlákna psal, Salomony X3 RC CS loni na zkoušku na noze a namísto klasického velcra se suchým zipem se pásek zapíná kovovou přezkou. Utahovací ráčna to ale v pravém slova smyslu není.

P.S.: Koukám, že jsem se tehdy nenechal ovládnout jakýmsi subjektivním dogmatem, že ty boty jsou v komínu super úzké. Byl to jediný důvod, proč jsem je odmítl pojmout za své. Jsem zvědavý, jak tenhle příběh dopadne.

09.02.2011 02:11:22 #46 

Almazek

>> #39, Martin430, 08. 02. 2011 18:57:44 No tvrzení, že to s těma botama moc neřeším není pravda, zrovna teď to řeším myslím skoro víc než je zdrávo…Což možná už celou tu diskusi zatěžuje. Přesto jsem všem vděčný za všechny vaše komentáře. Rozhodnutí pro změnu bot ve mě zrálo už dlouho, leč vždy mě odradila poměrně velká nejistota ohledně správného výběru(asi to byl předsudek i když teď si nejsem moc jistý), leč v mém letitém modelu Botas caber, mi už opravdu přišlo, že se zlepšovat moc nejde. Když jsem šel do obchodu, měl jsem přestavu jen o tom, že chci botu spíš tvrdou s FI přes 100 lépe 120. No a to výběr nebyl zas až tak velký. Postupným zkoušením jsem opravdu došel k tomu, že nic měkkého nechci. No a po dalším čase stráveném čtení všelijakých diskusí o výběru bot jsem si došel zrovna pro tyhle… Tak to je moje cesta k výběru :-) Jinak ráčnu (pokud si představuji něco co tento pojem vystihuje) na botech opravdu nemám… Je tam jen pásek s takovou kovovou přeskou, která se v jednom směru tahu blokuje.

09.02.2011 08:12:12 #47 

Martin430

>> #46, Almazek, 09. 02. 2011 02:11:22

Ahoj,

řešíš to správně a na správném místě. Nechtěl jsem se tě dotknout, myslel jsem to tak, že jsi asi hezkých pár let s botama nic neřešil/nedělal (píšeš Botas Caber, to měla moje máma někdy snad v roce 1983–4, jestli se bota pak ještě vyvíjela dál, netuším) a pak nastupuješ rovnou do úplně nejvyššího komerčně prodávaného modelu Salomonu, nad nímž jsou už jen závodní plugy X-lab ve dvou tvrdostech (v Česku nedostupné oficiální cestou). Mě ty boty zajímají, proto jsem tohle vlákno kdysi založil. Proto jsem se ptal na Tvoji volbu, proč sis vybral zrovna tyhle.

Zajímavé na tom je, že se většina lidí, kteří se s nimi setkali, shodla na tom, že kominy jsou pro ně úzké. Já si je měřil a komín mi seděl akorát. Je ale pravda, že mám docela vysoko posazené lýtko. Nutnost přesazování hřebínků byl i důvod, proč si je nenechal RadKov, jak psal výše.

K ráčně – to jsem použil asi nevhodný expresivní výraz. Je tam skutečně kovová spona. Je na jiném pásku, než je obvyklé velcro. Princip fungování je také trochu jiný. Je málo bot, kde se používá tohle řešení. Zpravidla je třeba nový pásek se sponou (booster) koupit samostatně u specializované firmy a nahradit s tím pásek standartně dodávaný.

Souhlasím, žes zvolil dobře flexindex vyšší. Úplně ale nesouhlasím s tím, že by nebyl v kategorii 100–120 výběr, to myslím, že je dost široký. A to byl také jeden z důvodů proč jsem se ptal, protože X3 RC CS je snad nejdražší řešení. Tak by mě ještě zajímalo (pokud to chceš říct – nic mi do toho není), jestli jsi platil cca 13 k za boty, nebo se Ti podařilo je sehnat někde lépe. Mě se to totiž nedaří a nehodlám zaplatit za jedny boty cenu skoro tří páru špičkových Lange. A to je jediný důvod, co mě od nákupu odrazuje.

Skol

09.02.2011 10:56:52 #48 

Martin430

>> #42, Ketlinka, 08. 02. 2011 19:52:25

Ahoj. Jsme off-topic, tohle vlákno je k botám X3 RC CS.

Nevím přesně, kde jsi sehnala to číslo. Já si myslím, že to jsou parametry lyže (118–66–106) Tomu by zhruba odpovídala (i rádiusem) do měkka odladěná slalomka Equipe SC , která střídala ve výrobním programu svoji předchůdkyni Equipe 10 SC Pilot na modelovou sezónu 2005/2006. Byla to upravená, změkčená verze sportovní slalomky 3V Race. Pokud jsi ji měla z půjčovny, je dost pravděpodobné, že byla vyrobena pro účely půjčoven a z toho pramení drobná diference v parametrech. Výrobcem byla tahle lyže deklarována jako nezávodní „slalomka“, ev. lyže pro fun-carving.

Obávám se, že její nástupkyni v sortimenty Salomonu již nenajdeš, doba se posunula o notný kus dál. Jedinou cestou by bylo pátrat po starých lyžích na inzerát a/nebo ve vyřazeném materiálu z půjčoven. Osobně bych tuto variantu nedoporučil.

Pokud preferuješ variantu měkkčí slalomky, jistě najdeš řadu lyží, které ti mohou vyhovovat. Ten parametr vč. radiusu ti může být vodítkem. Jen tu šířku pod botou budeš hledat dneska ppod. už hůř, u této třídy lyží. M.j. se podívej na Lusti a Sporten, abychom neopomenuli české výrobce. A testuj, vyhlédnutou si půjč a vyzkoušej.

Měj se fajn.

M430

09.02.2011 17:32:00 #49 

Almazek

>> #47, Martin430, 09. 02. 2011 08:12:12 Ahoj. na boty jsem si dal cenový strop 10kkč, v obchodě byla shodou okolností cena 9999Kč a prodavač mi dal ještě slevový kupon 1000Kč, takže celková cena bot byla bez koruny 9000 Kč a to mi přišlo dobrý… Mají tam ještě fůru dalších velikostí – tedy myslím, já si zkoušel 29,5 ; 29 ; 28,5 nakonec vybral 29… Jedná se o Intersport v Táboře. Tak kdybys měl cestu… možná ještě půjdou s cenou dolů… nebo také ne… kdo-ví. Já už čekat nechtěl, protože jedu v neděli na hory a potřeboval jsem si ty boty vyzkoušet… Cena mi přišla přiměřená a jestli si na ně moje lýtko zvykne, tak to budou super boty, jestli ne, tak budu rozmrzelý… :-) Děkuji za rady, až se vrátím z hor tak poreferuji, jestli se boty podařilo roztáhnout, nebo budu „fňukat“ dál… :-)

13.03.2011 23:57:18 #50 

Almazek

Tak se ozývám zhruba po měsíci… Boty se krásně zformovaly podle nohy, takže po příjezdu do hor jsem už žádné bolestivé zážitky neměl, takže mohu vřele doporučit nenechat se odradit zdáním, že je bota přes lýtko úzká… U mě se přizpůsobila a sedí mi náramně. Jen se mi do nich stále poměrně těžko nazouvá… což vzhledem k tomu, že je obouvám 1× za den je zanedbatelná těžkost… Nohy mi v nich také nemrznou, čehož jsem se kvůli staženému lýtku obával, takže pohoda… Mohu je vřele doporučit…:-)

21.12.2012 23:27:09 #51 

Domishenka

Zdravím. No tak teď jste mě trochu vyděsili s tou tvrdostí…koupila jsem si X3 140 flex…Noo to nazouvání mě zabije, protože potřebuju asistenta. A jak to děláte s tou botičkou vevnitř? Přijde mi to šílené. Jak to bude vypadat a pár roků?? A mám strach těch zmrzlých nohou…není to fakt tak strašné? Už se těším až je otestuju, snad to bude ok :-D

27.01.2013 12:23:34 #52 

marenka

>> #1, Martin430, 24. 10. 2010 00:14:31

dobry den dnes jasem cetla vasi poptavku mam doma boty salomon evolution cerne L 292mm a take salomon cervene optima L322mm dva roky stare malo pouzivane take ale prodavam lyze atomic

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy

Volkl V-Werks Code

Livigno: [Středisko]

Je technika správná?

"Brahma"

Modrá Open 2025

5

Ideální setík

Stupava: [Středisko]