BROUŠENÍ-MAZÁNÍ RUČNĚ (strana: 23)
28.01.2017 23:55:17 #661
>> #660, koudak, 28. 01. 2017 21:20:48
Bereš příliš tlustou šponu. Nastav nůž tak, aby vůbec nebral a potom ho postupně, po každém přejetí lyže, přitahuj do záběru. Odpor seřezávače musí být jen tak velký, abys ho bezpečně a bez problémů vedl po hraně.
29.01.2017 07:52:06 #662
>> #660, koudak, 28. 01. 2017 21:20:48
Mirek Ti dobre radí. V prípade, že si narobil na bočnici seky nezostáva Ti nič iné iba ich ostrániť. (použi pilník, šmirgel a pod.) Je to nepríjemná práca, ale musíš ju spraviť. Ja napríklad neobľubujem guľatý brit a teraz používam výhradne hranatý. Pri strhávaní bočnice ho potom posúvam podľa potreby vodorovne aj horizontálne, ale to sú len desatiny milimetra. Na väčšine lyží sú bočnice pri špičke a päte užšie ako v strede a preto musíš pri strhávaní postupovať citlivo.
29.01.2017 07:58:41 #663
>> #660, koudak, 28. 01. 2017 21:20:48
• Odpoveď na prvú otázku Ti dal Mirek. Len dodám, že dôležitý je aj prítlak pri vedení strhávača, ale cez net sa to nedá naučiť. Chce to získať prax. Ťah musí byť rozhodný, nie váhavý, inak Ti strhávač môže poskakovať. Aj nevhodný planner má určitý podiel na zlom výsledku.
• Ako opraviť vzniknuté zuby? Záleží, aké hlboké si vytvoril. Vezmi brusný papier omotaj ho okolo valca vhodného priemeru, zahladíš aspoň najväčšie škody. Časom pri ďalšom strhávaní budú zuby miznúť, ale priprav sa na to, že nasledujúce strhávania budú ťažšie. Nôž bude mať snahu kopírovať predošlé poškodenie.
…to by si musel stáť pri mne a skúšať sám, aby bola moja rada 100%-ná.
29.01.2017 18:53:40 #664
29.01.2017 20:02:42 #665
>> #664, koudak, 29. 01. 2017 18:53:40
Nie menej tlačiť. Tlačiť tak akurát. Ale hlavne nastaviť menšiu hĺbku rezu. Viď #661
29.01.2017 21:28:37 #666
>> #664, koudak, 29. 01. 2017 18:53:40
Mirek a TNS ti odpověděli přesně.Já bych jen dodal,že tah by měl pokud možno rovnoměrný,žádné „trhání“.Na vyhlazení vzniklých „schodů“ se dá celkem úspěšně použít kulatý pilník ,například na broušení řetězů motorové pily . Vyzkoušeno.Také se mi povedlo vyrobit „schody“ když jsem se snažil pospíchat.
30.01.2017 15:02:35 #667
30.01.2017 18:23:16 #668
30.01.2017 21:26:57 #669
>> #667, koudak, 30. 01. 2017 15:02:35
Chce to jen trochu praxe a trpělivost.Není to zase až tak složité.Kulaté pilníky dělají i s větším průměrem,slabší obalíš šmirglem. Levnější řešení je zakoupit za pár Kč šroubovák v Lidlu a uříznout ho a obalit tím šmirglem.
30.01.2017 21:30:10 #670
>> #668, fischerbl, 30. 01. 2017 18:23:16
No já vím,že o tom přemýšlí,tedy to tak alespoň napsal.Jen mě tak napadlo jestli se už náhodou nerozhoupal…
18.01.2018 10:09:15 #671
18.01.2018 13:41:35 #672
>> #671, alfi62, 18. 01. 2018 10:09:15
Ja som si take kupil v Lidli pred casom. Nejaky problem v nich nevidim.
A ked sa naserem, si to TOKO ci aku budem mat chut, na ne bachnem.Spray mam,vcera mi dosla airbrush pistol,tak som schopny to v spickovej kvalite urobit aj Tebe.:}
caute Harry
Vsetko sa to vali z Chiny.Vo velkom.Kludne kup aj z toho zdroja,snad sa osvedcia,na noze tiez nemozes pouzit barsjaky bordel.
18.01.2018 18:23:19 #673
>> #671, alfi62, 18. 01. 2018 10:09:15
Je to originál DMT. Made in USA. Rozdiel od Toka, atď je len obal.
08.02.2018 23:06:01 #674
Zdravím miestnych odborníkov.
Pri pravidelnej večernej kratochvíli – čítaní starších príspevkov na tomto fóre, som narazil na Krabovu poznámku „Na ryzí smyk bývá někdy jednodušší nechat si lyže i jinak nabrousit“.Mohol by – najlepšie asi Krab, ale budem vďačný aj za názory iných odborníkov – uviesť ako si dať tie lyže „Inak nabrúsiť“(konkrétne uhlovanie)- a aj to teoreticky zdôvodniť. Karvigový oblúk sa už asi nenaučím, takže mi ostáva doviesť k dokonalosti aspoň ten šmýkaný:-).
09.02.2018 07:44:18 #675
>> #674, bosso, 08. 02. 2018 23:06:01
Poslední, kdo o tom psal z praxe byl Bonup.
Jel jsem na Daliho lyžích 87°/0°, zážitek jako z bruslení. Moje
standardní broušení je 87°/0,5° (tedy z boku se snažím, odspodu tam
něco takového bylo ze stroje). Na starých lyžích před vyřazením jsem
zkoušel různá další broušení, zvl. pak jsem experimentoval s odklony od
skluznice, až na 1,5°.
Na smyk bych určitě brousil max. 88° a klidně zvedl odklon od skluznice
v celé délce na 1°, lyže se pak zakusuje až při větším naklopení,
takže se snadněji drží ve smyku. Možná, mimo části pod botou, by se dalo
jít i na 1,5°.
Na 88°/1° se ale dá i vesele carvovat, když je potřeba, chování oproti
87°/0,5° mi přišlo citelně jiné. Výhodou je mít v kapse nějaký
ruční multibrousek se vsazenou malou rašplí, hrubé přeformátování
lyží od skluznice je i na svahu otázkou pár minut. Doporučuji vyzkoušet
na nějakých bazarovkách nebo ojetinách určených k vyřazení.
09.02.2018 21:23:57 #676
>> #675, ˘Ö˘Krab, 09. 02. 2018 07:44:18
Ďakujem za rýchlu reakciu.
Stále nemám celkom jasno, aké uhly by mi vyhovovali. V minulosti po reklamácii brúsenia ( lyže po nabrúsení nedržia ) mi servisák povedal, že posledná možnosť je nechať spodnú hranu s nulovým odklonom. On to myslel viacmenej ako vtip, ja nie. Tvrdil, že tak agresívne hrany nerobí ani miestnym pretekárom. Musel som dosť naliehať, aby mi to nabrúsil na 0/87. Teoreticky by takto brúsené lyže využil len niekto, kto naozaj vie lyžovať. Napriek tomu sa aj mne, večnému začiatočníkovi, na nich dobre jazdilo. Ale žiadny karving, len šmýkané oblúky. A keďže mám občas možnosť uhly po servise presne zmerať, strátil som dôveru v schopnosť servisov nauhlovať hrany na požadované hodnoty. Ono na presnom dodržaní hodnôt by som ani tak nebazíroval – ale ak som s uhlovaním spokojný – a dám požiadavku na rovnaké uhlovanie inému servisu – lyže sa chovajú úplne inak. A úpne super je, ak pôvodný servis urobí druhýkrát uhlovani, ale výsledok je výrazne iný. Takže fakt asi ostáva len urob si sám?
09.02.2018 21:53:10 #677
>> #676, bosso, 09. 02. 2018 21:23:57
Máte tam u vás stále voľaké čudesné špecifiká.
Ideální by bylo, v nějakém velkém středisku, kde je servis zároveň půjčovnou, si ještě před zásahy do vlastních lyží nějaké jimi oservisované lyže půjčit, abys věděl, do čeho jdeš.
Kup si ruční multituner brousek, abys mohl brousit zboku i odspoda. Nech si vlastní lyže udělat třeba 87°/0° na nějaké velké moderní plně automatické Montaně. Pak si uprav úhly podle sebe a udržuj je jemným pilníkem a diamantem, tolik času to zas nezabere.
Nebo si pošli lyže nabrousit do Čech, třeba ke Skijanovi, s úhly nebude problém.
09.02.2018 22:03:43 #678
>> #675, ˘Ö˘Krab, 09. 02. 2018 07:44:18
Dalicek brusi 87/0 ?
Moja krv,pozdrav ho prosimta.
caute Harry
09.02.2018 22:28:37 #679
>> #678, Harry, 09. 02. 2018 22:03:43
Ne, jen tak měl jedny pekelné krátké slalomky bez vzpruhu (možná i pod 87°). Ako korčule možno dobré, ako lyže na p…
Jen by bylo potřeba vědět, jaké přesně a jak rovné lyže bosso má, protože s korýtkem si automat sám o sobě neporadí a lezou pak z něho zhovadilosti.
10.02.2018 19:01:53 #680
>> #679, ˘Ö˘Krab, 09. 02. 2018 22:28:37
Lyže mám Fischer Progressor 8+, dĺžka 175 cm. A pár slov mimo tému. Dnes som si parádne zalyžoval aj vďake tebe Krab. Neviem či minulý alebo predminulý rok si vychvaľoval lyže Scott The Ski, aj si mi ich radil vyskúšať. Nedávno sa mi ich podarilo zohnať za slušný peniaz, tak som len čakal na vhodné podmienky. Nastali. A musím povedať – paráda. Inak na konci minulej sezóny som, opäť tebou inšpirovaný testol Lusti GS r21 v dĺžke 175. Tak som sa na nich vytrieskal, ako za cely doterajší lyžiarsky život nie. A Ty že vraj vraj „jahôdkové“ lyže. Samozrejme, bolo to mojou chorobnou opatrnosťou – pre istotu sa pozerať aj dozadu. Chcel by som ich, fakt sa na nich dobre jazdilo – ale zdá sa že už sú nezohnatelné.
10.02.2018 19:30:27 #681
>> #676, bosso, 09. 02. 2018 21:23:57
Někteří „miestny pretekári“, tedy už bývalí brousí na 85/0. Jezdil jsem na těch lyžích a pokud to nebylo na hodně tvrdém, tak s tím nebyl žádný problém…
10.02.2018 19:40:15 #682
>> #681, pool, 10. 02. 2018 19:30:27
Ale tak agresívne sa brúsi práve na hodne tvrdé – ľad, alobo nie?
10.02.2018 19:45:04 #683
>> #681, pool, 10. 02. 2018 19:30:27
někteří , většina
ale těch již mnohokrát zmíňovaných 87/0,5. Jen jsem chtěl říci, že
i na tak agresivním broušení se dá jezdit a není to taková hrůza.
15.02.2018 21:18:38 #684
Hoši, kdo má s touhle bruskou https://www.xspo.de/…er-220v.html zkušenosti?
16.02.2018 17:34:12 #685
19.02.2018 09:15:05 #686
>> #684, pool, 15. 02. 2018 21:18:38
Nejspis nikdo, ale byla moznost videt brusku Carrot viz. prispevek
19.02.2018 10:45:48 #687
>> #686, Marek Bednář, 19. 02. 2018 09:15:05
Díky Marku, taky jsem se na ni díval, ale zdá se mi na ty mé potřeby zbytečně drahá, proto se ptám na tuhle.
19.02.2018 16:47:49 #688
>> #687, pool, 19. 02. 2018 10:45:48
JJ neni levna, na druhou stranu je to kov VS plast od Swixu, coz se jiste podepise na zivotnosti / opotrebeni v mistech kontaktu. Pokud clovek dela 1–2 pary lyzi, tak bych zustal u rucniho brouseni. Preci jenom nabrouseni bocnich hran jemnym pilnikem trva 10 minut, coz neni tak dlouho a spis vetsinu casu zabere samotna priprava lyzi pocinaje prichystanim sveracku, vykartacovani skluznice od necistot / zbytku vosku, preliznuti hran od skluznice diamantem, odstraneni bocnice vcetne titanalu (cca 2–3× za sezonu). Nevim no, podle me se strojovym brousenim s pouzitim male masinky usetri 5 minut v porovnani s ruco fuco pilnikem.
19.02.2018 22:00:48 #689
>> #688, Marek Bednář, 19. 02. 2018 16:47:49
To máš shruba, plus mínus pár minut pravdu, ale když to neděláš
pokaždé ve vytopené dílně a v zimě občas bývá i zima , tak zmrzlé a ztuhlé ruce
nemají při ručním broušení takový cit, což je při ručním broušení
oproti té brusce mnohem víc potřeba. Už jsem si taky pořezal palec o hranu
a pokud vím tak nejsem jediný.
Takže i to mne vede k tomu uvažovat o té elektrice víš?
20.02.2018 00:15:50 #690
>> #689, pool, 19. 02. 2018 22:00:48
Proti gustu…
Nedávno jsem se bavil s jedním týpkem na lanovce o broušení, mluvil o nějaké brusce taky od Swixu. A taky říkal, že se pak o hranu pořezal.
Já mám v lyžárně asi 10 °C, když dělám 2–3 páry, tak si to tam zadejchám na 12 °. Zima na ruce mi není, brousím v tenkých gumových rukavicích.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.