[Diskuze k článku]: DÍKY ZA SNĚŽENKY A MACHRY
05.03.2009 14:47:35 #1
Ne, zatím nevím, jaké toto pokračování slavného filmu vlastně je. Možná sedí slova jedné z kritik „chybí mu energie a drajv jedničky, což ještě zvýrazňuje dějově i akčně řídký scénář a mrtvolně pomalé tempo“, snad opravdu „hodně se tu padá a méně lyžuje, hodně se tu mluví a méně jedná, hodně se vzpomíná a málo řeší“. A i kdyby platilo, že „prohry dávných machrů, z kterých jsou dnes pupkatí tatíci, a dávných sněženek, z nichž se staly zlomené bledule, nesahají původnímu filmu ani po kotníky,“ přesto tomuto filmu děkuju.
06.03.2009 02:21:15 #2
(ivan, ) Tak tohle je příklad „dobrého“ načasování. Článek aktuálně reagoval na uvedení filmu do distribuce a počátkem března je už poněkud pasé. Když ne do časopisu, tak na web přece mohl jít aktuálně. Škoda, hoši v redakci, polepšete se!
06.03.2009 15:40:59 #3
(Dan K., daniel.klotz@seznam.cz) Ahoj Ivane,po precteni tveho zajimaveho clanku o lyzovani ve filmu me napadl jeden serial, ktery me, tehdy velmi mladeho (rocnik 76) „dostaval“ a na Gustava jsme si s kamosema hrali. Ano, myslim serial Setina sekundy, kde hral Gustavo Thoni. To je jen pro doplneni tve obsahle filmoteky :) Diky D.
06.03.2009 21:21:39 #4
(tomas, ) Zrovna nedávno jsem mluvil s nějakou paní na lanovce a říkala, že na veletrhu Holiday World, který byl v únoru v Holešovicích, Gustavo byl. Už teď ani nevím při jaké příležitosti, ale taky jsem si na to zavzpomínal. Ten seriál jsme žrali!!! Jsem stejnej ročník jako ty Dane, takže jsme na tom asi podobně.
06.03.2009 21:55:26 #5
(Pavlos, ) si vzpomínám. Jako chlapec ( 1973 ) jsem ho neskutečně hltal. Je škoda, že o od té doby televize nezařadila.
06.03.2009 22:16:52 #6
(Dan K., daniel.klotz@seznam.cz) Ano, hltal jsem ho a par obrazku mam porad v hlave. Moc rad bych ho videl :) Je to skoda…Co si vzpominam, neni to je o lyzich, ale hlavne o lidech…No jo, proti Ruzovce by se to neuchytilo :) Asi bych si kvuli tomu koupil TV…
08.03.2009 09:23:33 #7
(ondraZ, ) to bylo neco uzasneho, taky jsme u toho sedeli vzdychy vsichni, holt lyzarska rodina :) perfektni motivace i pro nas , tehdy 10-ti lete deti. jeste si vybavuju Dlouhá bílá stopa (nebo tak nějak), ale to bylo myslim spis o klasickem lyzovani. co bych dneska dal za tehdy neuveritelnou Ski academy (1) nebo Feuer und Eis na DVD… taky diky za skvely clanek v poslednim SNOW.
10.03.2009 00:21:38 #8
(ivan, ) Pokud vím, tohle byl klasický příklad pokusu vytěžit skončivší legendu filmově/televizně. Dostupné zdroje udávají, že seriál nebyl úspěšný, a tak se asi nedá čekat, že by se deska zopakoval. Video tehdy (výroba je rok 1981) u nás měl málokdo. Osobně se přiznám k tomu, že si tuto událost nějak vůbec nepamatuju. Nerozumím tomu, proč, samozřejmě jsem i já tehdy hltal vše s lyžařskou tématikou. A Gustav, můj takřka vrstevník, byl pro nás idolem. Byl první „moderní“ bourák, který válcoval konkurenci ve Světovém poháru, byl na svou dobu moderní svou přestupovací technikou („přešlapování“) po „jettujících“ Francouzích, byl sympatický svou neokázalou skromností – v podstatě zůstal skromným horalem, pevně vrostlým do své horské komunity. Pamatuju ho na SP v Jasné koncem 80. let – nenápadný chlápek v balonové větrovce, kterého byste skoro vyhnali z vleku, vyhrazeného pro závodníky. Podobně skromně fungoval, když jsem si s ním povídal při testech lyží v Suldenu na jaře 1996. A krásná byla fotka, kterou jsem kdysi přivezl od suldenského faráře dr. Hurtena, jak celebruje při mši nahoře na kopci nad Suldenem. A ta setina sekundy, o kterou byl tehdy on, především jezdec technických disciplin, druhý na legendárním Hahnenkammu, nepotřebuje komentář. Pan Lyžař, čtyři velké globy a pátý těsně uniknuvší, všechny kloubouky, čepice i helmy dolů.
10.03.2009 11:52:33 #9
(vráťa, ) Taky zajímavá osobnost : Slovák (Bratislavák), původně student medicíny vyhozený po Únoru ze školy jen proto že se přihlásil k víře, pak kriminál, přes studia v Římě a jinde a Sexten od roku 1960 farářem v Suldenu. Tam velmi považovaná osobnost, organizátor společenského života v oblasti Ortleru – minulý týden jsem četl jeho kroniku Suldenu. http://www.dervinschger.it/artikel.phtml?…
10.03.2009 12:35:58 #10
(jirka, jiriholancz@seznam.cz) seriál tobyl nádherný a též bych za něj dal skoro zlatou cihlu, taky u něj byla krásná hudba – už bych ji ani nezapískal, ale bylo to super!!!!! Skol!
10.03.2009 14:56:57 #11
(vráťa, ) S ohledem na to, že moje žena je velmi dobrá lyžařka a zároveň učitelka, jsem poměrně dobře informován o tom, proč „není zájem o lyžařské kurzy“. Pravda je následující : skutečným důvodem je ekonomická situace rodičů, nikoli nezájem dětí. Jen málokdo si dnes může dovolit koupit dětem výbavu, nebo ji půjčit na týden, a zaplatit týdenní pobyt na horách. Moje žena nakonec vzala svoji třídu na víkend na hory s lyžováním, s tím nejlevnějším ubytováním které našla. Všechny byly naprosto nadšené. A, představte si, někteří rodiče nemohli zaplatit ani permanetku na oba dva dny. Bohužel, je to tak. Nevím, jaká je situace v Praze – možná jiná. Já popisuji situaci v padesátitisícovém městě v Sudetech. Nabízel jsem i že pomohu zorganizovat lyžařský kurz pro movitější, lyžující děti,v oblasti Saalbach-Hinterglemm-Leogang odkud přišla vynikající nabídka na leden : pobyt s pětidení permanentkou a plnopenzí za 5500,– .Bohužel, zde by byl zase problém sehnat ochotný dozor – do ciziny se se zodpovědností za cizí děti každý bojí.
10.03.2009 19:31:37 #12
(ivan, ) Velmi působivá osobnost. Po návštěve u něj v dubnu 1996 jsem o něm napsal článek (tehdejší Skimagazín) a díky němu ho „objevili“ i tuším z MFD, která za ním podle mých instrukcí taky zajela. Ten starý text mám ještě někde na (velké!) disketě. Tu jeho knihu o Suldenu mám taky. Právě jemu celebroval Gustav na té mši v horách, fotku jsme tehdy tuším v tom Skimagazínu přinesli.
10.03.2009 21:38:28 #13
(vráťa, ) Je tam mimochodem někde fotka , jak Thöni nese monstranci ( nebo madonu?) v procesí.
10.03.2009 22:07:02 #14
(ivan, ) Osobní zkušenost tvé ženy nechci zpochybňovat, ale skutečnost bude nejspíše o něco složitější, než jak se to v jednom sudetském městě jeví. Stejně tak nezpochybňuju, že mimo Prahu, a v pohraničí možná o to víc, je ekonomická situace podstatně méně radostná, než jak by se mohlo jevit z průběžně medializované neustále rostoucí průměrné mzdy. Nicméně bych si s obecnější platností netroufl prohlásit, že „Jen málokdo si dnes může dovolit koupit dětem výbavu, nebo ji půjčit na týden, a zaplatit týdenní pobyt na horách.“ Úbytek zájmu o školní kursy se totiž týkal třeba i Bavorska, jež v nedávných letech rozhodně nelze považovat za chudý region, kde si „jen málokdo…“ Myslím, že docela dobrý a lokálně nedeformovaný přehled má promotérka těchto kursů Hanka Engelová, a ta, pokud si dobře pamatuju, nachází důvody zdaleka nejenom v ekonomické nedostatečnosti rodičů. Podle mne to bude, jak to většinou bývá, kombinace více důvodů. To, že jsou děti z akce na horách nadšené, je logické, i my jsme přece vždycky žrali kdejaký jen trochu slušný školní výlet.
11.03.2009 16:27:28 #15
(Dan, ) Ja jen muzu napsat, ze kurzy se daji napriklad do Italie sehnat za stejne nebo obdobne penize, jako na nasich horach. Vezmeme-li tyden ubytko+skipas za cca 2000 (nabidku klidne zaslu) plus doprava a jidlo, tak si myslim, ze do 6000 se clovek za ten tyden musi vejit…Ale jak psal Ivan, nezajem je kombinaci vice faktoru…Je to skoda…
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.