Lyziarky pre juniora.
20.11.2010 22:03:06 #1
Pozdravujem, chcem vas poziadat o radu, ake lyziarky kupit synatorovi. Ma 15 rokov, cca. 180 cm, 78 kg, na lyze sme ho postavili prvykrat ako 3,5 rocneho. Podla parametrov a stylu jazdenia (rychlo a dlhsie obluky) by zniesol hadam aj 110 flex, ale netusim, aky ma vplyv na vyber jeho vek… A jednym vrzom – aky je vas nazor na Nordica Speedmachine 8. Na tejto stranke su za velmi prijemnu cenu. Skusal som si nove Speedmachine 110 ale ta cena .. Palec
20.11.2010 23:14:30 #2
>> #1, Palec, 20. 11. 2010 22:03:06
Ahoj.
Uvažuješ, myslím si, správným směrem. Proti flexi 110 se nedá asi vůbec nic namítat. Je to chlap, a k tomu mladý, tak s těma botama může cvičit a rozhodně mu to lyžařsky jenom prospěje.
Flexe ovšem není úplně jednotná – u každé značky je 110 něco trochu jiného. Je to spíš odstupňování jejich produkce v hirearchii modelů, než přesné měřítko obecně (závazně a přesně) platné – srovnatelné.
S tím souvisí ještě druhá věc. Každá firma má trochu jiné tvary kopyt. Z toho je jasné, že někomu sedne třeba Speedmachine jako ulitá, jiný by se s ní trápil nebo by podstupoval značné úpravy boty.
Takže – doporučuji s panem synem vyrazit do obchodu a zkoušet. Na začátku zapomenout na značku a najít firmu, jejíž „střih“ kopyta (skeletu) mu sedne. Pak zvolte značku, model a flexi a máte to lehčí za sebou.
Horší to už bude s velikostí, to je trvalý problém, několikrát o tom psal ivan ve SNOW, doporučuji si počíst.
No a teprve potom bych řešil kde koupit, aby to nestálo moc. Faktem je, že ceny „doporučené na krámu“ jsou často šílené a že skoro stejně často seženeš botu – při troše snahy – za polovinu, ba i třetinu. Svoje by o tom mohl povídal TomáS s svými Langemi (mimochodem, nedávno sem dával do jiného vlákna link s velice příznivými cenamy v USA). A že je Lange bota sakramentsky dobrá, o tom nemůže být pochyb. (modrá je dobrá, co TomáSi ?)
Nákup bot je DALEKO větší problém než volba lyží, přestože se jí věnuje obvykle mnohem méně pozornosti. Tak Ti přeji, ať se vám to s klukem zadaří k vaší (a hlavně jeho nohy a Tvojí peněženky) plné spokojenosti.
21.11.2010 15:00:21 #3
Diky Martin za odpoved. Mojou vinou doslo k nedorozumeniu. Moja otazka bola, ci synovi neuskodi, ak bue mat vyssi flex. Resp. ak by mal nizsi, povedzme 90, ci by neuskodilo to. Zrejme nie. A tie Nordicy by boli pre mna – ale pripadne aj pre neho, samozrejme. Uplne suhlasim, ze lyziarky su najdolezitejsie. Naco mat spickove lyze, ked tlaci topanka … Je jasne, ze treba skusat skusat a skusat. Uff ..
21.11.2010 23:21:37 #4
>> #3, Palec, 21. 11. 2010 15:00:21
Flexe 110 mu rozhodně neuškodí. Flexi 90 bych považoval za vhodnou spíše pro lehkého rekreačního jezdce. Jemu by zřejmě neprospěla.
Pokud by to dokonce mělo být z kombinaci se špičkovou lyží, pak je 90 skoro zhovadilost. Kromě lidí se zdravotním problémem, handicapem – třeba po úrazu. Tak hodně štěstí !
08.12.2010 10:04:12 #5
Chtěla bych se zeptat zda někdo nemá zkušenost s dětskými posuvnými
lyžáky Roces IDEA 6v1? Výrobce uvádí, že se jedná o jedinečný patent
(myslím italské výroby). Možnost nastavení až 5 velikostí je pro rodiče
zajisté lákavá představa . Uvažuji o koupi těchto bot pro 6 letého syna, který lyžuje
celkem obstojně druhou sezónu. Zatím jsem tento typ lyžáků neviděla na
jiných dětech u nás nebo v zahraničí, ale věřím že to bude asi docela
populární novinka. Předem díky za moudré rady…
08.12.2010 10:36:13 #6
>> #5, zenska007, 08. 12. 2010 10:04:12
Jsi OT.
Přesto velmi stručně. Marketingově je to pěkný. Bota roste na délku.
Nechápu, jak v ní (ne)roste zeppa.
Nechápu, jak (ne)roste komín (do výšky).
Nechápu jak (ne)roste flexe.
Nechápu, jak může někdo lyžovat od šesti do – co já vím – deseti – dvanácti let v jedněch botách.
Chápu to jako jedno z mnoha příkoří, co můžou rodiče dětem udělat.
Naštěstí děti dospějí a pak to rodičům vrátí – jejich umístěním v Domě klidného stáří – bez návštěv.
Což ppod. čeká i mě, přestože kupuji každý rok synovi nové boty.
08.12.2010 11:06:55 #7
Děkuji za odpověď. No, zrovna jsem našla více informací včetně
nějakých diskusních příspěvků. Bota se posouvá jak do výšky tak do
délky. „Kopyto“ zůstává stále ve stejné délce, velikost šlapky se
upravuje pouze u botičky a jako by se to rozevírá (roztahuje v obou
směrech). Můj syn je na svůj věk dost malý a hubeňour a nohu má hodně
úzkou. Ani bych nepočítala s tím, že by to měl až na tak dlouhou dobu,
ale myslím si, že na 2–3 sezóny by to nebylo zase tak strašné. Nemluvě
o tom, že když jsme jiné boty zkoušeli, tak on stejně není asi schopný
posoudit, které mu dobře sedí. Jednou řekně tlačí tady, nebo tady…pak
dáme jiný a taky špatný a pak už ty stejný před tím jsou najednou
dobrý…Prostě u těch dětí je to stejně těžký. A toho domova
důchodců bych se zase tak nebála, já jsem s největším vděkem lyžovala
asi 5 let v Botas Caber (od maminky) a myslím si, že naše děti už ani
zdaleka něco takového nepoznají…A svoji matku ráda navštěvuji
08.12.2010 12:02:06 #9
Taky děkuji za poznatek. Ale bohužel z termínu „hrozné krpály“
nelze vyvodit v čem byly opravdu špatné? Co dítěti vadilo? Zda někde
tlačily, nebo manipulace s nastavením byla mizerná? To by mě opravdu
zajímalo Díky
08.12.2010 18:38:17 #10
>> #9, zenska007, 08. 12. 2010 12:02:06
Ahoj ženská, tuhle fíčuru bych pochopil u malých bot. Ty sem měl i v ruce a uvažoval o koupi pro mou 4 letou dceru. Jejich váha ale byla strašná. Skutečně strašně těžké boty. Myslím, že raději koupím boty, dám do bazaru a koupím boty a po každý 500 prodělám. Pro starší dítě bych o takových botách neuvažoval už vůbec. Dokážeš si představit, že bys lyžovala v botách o 4 čísla větší, sice nastavitelný, ale větší. Jakmile rostou lyžařské schopnosti dítětě, tak tomu také rostou nároky na boty (dítě to samozřejmě neví), ale rozhodně bude lyžovat lépe v padnoucích botách. Tj. chceš-li pro dítě něco udělat, kupuj mu každý rok boty, které padnou přesně! Pak je prodej a v bazaru kup nový, to je rozhodně lepší cesta. Principy lyžování jsou stejný u dětí i dospělých a ve velkých botách se lyžovat nedá:-) T
08.12.2010 19:38:01 #11
Tomáši, tvoje osobní zkušenost mě přesvědčila, že by to asi nebyla správná volba. Pravda je, že je sakra rozdíl, když má dítě např. posuvné brusle na led, protože v těch bruslíme max. 1 hodinu v kuse. V lyžákách ale mnohdy trávíme celý den, což je asi pro malé dítě opravdu zátěž. Jenom nemám ráda, když se o něčem novém nebo jiném hned řekne že je to úplně špatné, ale nepojmenuje se vlastně proč…8-O Díky
08.12.2010 22:09:05 #12
Ty boty jsem měl v ruce a věnoval jsem čas se na ně řádně
podívat.
Podle mě to je pro někoho, kdo „chce mít lyžáky“ pro dítě, ale ani mu
nejde o to jestli se v nich naučí dobře lyžovat, jestli ho bota podrží a
nebo v nich bude lítat atd…
Prostě vím, že mám ve sklepě lyžáky a že dalších X let nic neřeším
jen posunu délku.
Dovedu si představit, že si to lidi koupí mezi sháněním ingrediencí na
pečení vánočního cukroví někde v Tesku, protože to může oslovit
laiky
Možná jako první krok k seznámení s lyžováním postačí, ale to je
všechno
Je to pouze můj názor, který mi potvrdila ta známá co je koupila a po roce
je poslala „do pryč“
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.