30.11.2010 21:58:29 #1 

fishermaniak

Nekde jsem v radiu zaslechl, ze ma v Deniku vyjit skitest. NEvite, co je to zac? Ma cenu to kupovat…Samozrejme mam ten ze Snow…Ten mi prijde dobrej, spis, jestli se neco noveho dovim…Nevite, jestli, kdo to vydava? Skimagazin? Dik

30.11.2010 22:53:29 #2 

PetrAT muž

Super test Skimagazínu už vyšel
A s odchodem Kuchlera to začíná mít i nějakou hlavu a patu
Bohužel ne všechny značky jsou v testu zastoupeny

01.12.2010 15:25:16 #3 

ivan

>> #2, PetrAT, 30. 11. 2010 22:53:29

Petře, dávat koncem roku 2010 do souvislosti Kuchlerův odchod ze Skimagazínu (nechce se mi hledat, před kolika lety to už bylo) a zkvalitňování Supertestu je trochu mimo. Jestli máš pocit, že ten test je lepší než dřív, tak je to výsledek nějakého procesu, ale Kuchler s tím už roky nemá nic společného.

Iluze o těchto komerčních testech jsem ztratil už dávno, o skimagazinovém dokonce už předtím, než se stal Brinkmannovým Supertestem, a účinkování v několika takových mi dodalo další insider info a důvody ke skepsi. Takže ho sleduju jen velmi okrajově a Austria Ski Testu jsem to v posledních letech dával i v printu řádně sežrat.

Jestli se nepletu, od kdysi vyznávané filosofie „hlavní je hodnocení odborníků“ přešli k větší váze hlasů laických. Těmto hodnotitelům sice vždycky lezli formálně do zadku, ale ve skutečnosti jimi bratrstvo lyžařské pracky (= velké firmy) opovrhovalo a pytlíkovalo si „testování“ mezi sebou. Téhle skimafii bylo třeba šlápnout na krk a rozumné omezení vlivu „profíků“ s jejich vazbami může být ku prospěchu věci. Otázkou ale je, nakolik se to opravdu daří. Netroufám si a nemám důvod zpochybňovat čestnost a objektivitu mnichovských akademiků, ale publikovaný výstup budu vždycky brát s velkou rezervou. Ne proto, abych se vezl na populární vlně nadávání na testy a na cokoliv nějak propojené s „byznysem“, ale proto, že vím svoje.

Btw, připomínám naprosto unikátní počin a zdůrazňuju, že opravdu UNIKÁTNÍ: v prvním uveřejnění Austria Ski Test (nyní „Worldskitest“) jsme publikovali podrobná dílčí bodování jednotlivých testérů včetně lyžařských hvězd. Legračně smutné počtení pro všechny, kdo testy hltají.

Ve smyslu známého „věřím jen těm statistikám, které si sám zfalšuju“ nedokážu neopakovat posté: řeči testů jedním uchem dovnitř, druhým ven a osobně vyzkoušet. Nevěřit nikomu, zejména když neznáme zákulisní pozadí.

Co víme bez znalosti pozadí? Mnozí se diví, jestli má známý gynekolog docent Svoboda zapotřebí zadat si v politice. Bez znalosti toho, že si senior pořídil novou manželku a na stará kolena robátko, vše nepochopíme… (Já vím, že je to tu nepolitické, sorry, to byla jen aktuální ilustrace, novináři to ale brzy stejně „objeví“.)

01.12.2010 18:50:31 #4 

CzechSkier

Nojo no,

s testama je to těžký. Buď testuje lyžař, který během jedné nebo dvou jízd dokáže rozlišit nuance v jízdních vlastnostech lyží stejné kategorie, nebo laik. V prvním případě se pravděpodobně bude jednat o někoho, kdo je nějak spojený s nějakou značkou, a kdyby nebyl, tak je otázkou, na kolik je jeho doporučení relevantní pro někoho, kdo nejezdí ani podobně jako on. Kdyby jezdil, byl by spojený s nějakou značkou :-).

Ve druhém případě laik asi pozná „prd“ a navíc při jízdách laiků lze těžko hovořit o nějaké standardizaci.

Navíc jsem byl jednou v Söldenu v době, kdy tam nějaký test probíhal. Nevím, co to bylo za test, ale bylo to docela komické. Za prvé hustě sněžilo, vidět bylo na 50 m a terénní podmínky dost nestandardní. Jezdilo tam hejno lyžařů, kteří z mého pohledu na tom sotva stáli (hodnotím trochu přísně, ale zas ne tak moc), měli na sobě nějaké dresy s označením tester a pak cestou v lanovce nahoru horlivě vyplňovali nějaké formuláře. Dvakrát jsem s nimi jel v kabince, bohužel jsem jjim do papírů neviděl. Trochu mne to mrzelo. Tak tedy nevím…

každopádně ale jsem zastáncem hesla „Každý sobě testerem“.

I.

www.juniorsports.cz

01.12.2010 19:30:40 #5 

ivan

>> #4, CzechSkier, 01. 12. 2010 18:50:31

Jasně, je to prastaré testovací dilema. Od starého závěru „laik houby pozná“ se přešlo ke kombinaci laik + profík.

Je zajímavé, že v době, kdy Brinkmanni kupovali Skimagazín a starý gentleman postupně předával otěže mladému mlamojovi, porovnával Brinkmann sen. jarní hodnocení profíků s podzimním amatérů při tradiční Skispasswoche v Suldenu. A podle toho, co publikoval, byly velmi podobné. Zádrhelem téhle dojemné shody bylo jenom to, že v době konání Skispasswoche už byl venku časopis s oficiálním zněním, takže laici se mohli snažit shodnout se se svými idoly.

Ostatně celý systém hodnocení Supertestu býval postavený na „neodlišovat se“ a zcela oficiálně se uvádělo, že ten, kdo se příliš liší, bude ostrakizován. Nevím o tom, že by se tak někdy stalo, ale už jenom ta hrozba stačila k tomu, aby si bohabojný amatér nedovolil příliš kritiky.

Pamatuju si, jak jsem si napřed dělal graf toho, jak jsem se shodl s hvězdami, a jak disidentsky jsem si později připadal, když jsem si dovolil příšerné lyži dát známku 4 ba snad i 4-, tedy druhou nejhorší. Neboli hodnocení, jaké jste nikdy v testu nenašli, i když jsme si neformálně sdělovali např. že „der Ski darf nicht unter die Leute“.

Na žádném z mně známých testů se šaškárna s návleky „tester“ nekonala. Ale termín „test“ tragicky devalvoval, leckdy až do jakési alternativní formy reklamy, a dneska se tak říká kdejaké jízdě kohokoliv. Ze začátku jsem bojoval proti tomu, aby každoroční zkoušení lyží na závěrečné akci SNOW neslo nálepku „test“, ale byl jsem tam jen jednou před lety a od té doby už do toho nezasahuju.

Upřímně řečeno ale nevidím ve výstupech těchto akcí a jiných, prezentovaných bombasticky jako testy, žádný zásadní rozdíl. A tak už nebojuju a jen každému doporučuju, aby si vyzkoušel. Tím spíš, že vyzkoušet lyže je proveditelné, kdežto třeba bariérové testy auta si sotva můžeme udělat.

01.12.2010 20:35:18 #6 

TomáS muž

No myslím, že každý kdo má trochu rozumu chápe, že testy je marketing=reklama. Nemají pražádnou vypovídající hodnotu. Loni mě tady nadzvednul test (snad i snow – ani nevím, kde čistě matematicky střední hodnota chyby každého měření (asi 5 parametrů) byla větší než rozdíl mezi prvním a posledním v dané kategorii.

K osobníu testování jsem taky docela skeptický. Je to jistě lepší než nic. Ale sám mám svou zkušenost. Ve chvíli kdy jsem začal jezdit na hodně lyžích, bylo pro mě složité lyže ohodnotit. Na to aby člověk dokázal udělat soud, musí mít v nohách několik kategorií a typů lyží a být schopen objektivně posoudit vnější vlivy. Pojede-li neznalý testér na super vodivým sněhu (jarní odtátý firn), bude mít pocit, že jedede na nejlepší lyži světa. Druhý den na lyži, která je objektivně lepší v této dispiciplíně po napadnutí 5 cm suchého sněhu, bude říkat, že lyže nedrží.....

Skutečně dnes nezávidím tomu, kdo si chce lyže koupit, může to být dost problém. Milióny oblbujících fíčur, milióny konstrukcí, modelů, šířek, délek.....fakt to není sranda…

Poslední, čeho bych se řídil by byl test. Musím neskromě říct, že většinou tady tazatel dostane radu velmi slušnou, ptá-li se na lyže pro sebe. Kdyby tazatelé dodali video, s popisem svých požadavků, získali by tady radu k nezaplacení… No tak jsem přihřál polívčíčku… a co…:-)????

01.12.2010 20:40:44 #7 

Martin430

>> #6, TomáS, 01. 12. 2010 20:35:18

Jak … a co ? Příjdeš dowolepekla. Za 4 dni chodí Mikuláš, tak bacha !!!

Máš jedinou kliku, že až tě bude cpát čert do pytle, padneš do měkkýho. Protože už tam budu já za propagaci Pavlíka Šmídojc a novinář I.S. za ostouzení kolegů z bulváru…

Tak pátýho večír…

02.12.2010 13:30:09 #8 

sarfik

Reaguju na ten test. Shodou okolnosti(mne naprosto nepochopitelnych) jsem se ocitl v hospode kde meli vytisk testu. NETREBA KUPOVATI!!! vysledky jsou ZDE . Je to docela zajimave, ze Cesky Ski Test ma i lyze vyobene v Cesku. A jako napotvoru dopadly dobre. Asi to umi.

...≈≈≈8≈≈≈...

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy