Domů Diskuze Sjezdové lyže - poradna před nákupem Lyže pro holku: Elan vs Rossignol Alias vs Lusti ?

Lyže pro holku: Elan vs Rossignol Alias vs Lusti ?

10.12.2010 11:01:35 #1 

snehulacka žena

Ahoj, na letošní sezónu bych si chtěla pořídit svoje první vlastní lyže. Neumím zatím moc dobře carving, a chtěla bych se ho letos v zahraničí pořádně naučit. Lyžovala jsem zatím jen dvě sezony, ale myslím, že se dokážu rychle zlepšovat. Nejvíc mě zatím bavily červené sjezdovky. Jde mi o to koupit si lyže, které mi nějakou dobu vydrží a nebudou jen „pro začátečníky“. Nechci jezdit pomalu, ale rychlík jezdící dlouhé oblouky ze mě myslím nikdy nebude. Z klučičího pohledu jezdím určitě zatím opatrně :). Zkrátka mi nejde o to dostat se co nejrychleji dolů.

Ze začátku mi byly vždy půjčené nějaké starší lyže Fischer. Naposledy mě nechali jezdit na LUSTI RCT s radiusem něco kolem 10, a na těch se mi samozřejmě jezdilo oproti těm předchozím krásně :).

Trochu jsem prostudovala různé rady a nabídky, a došla jsem k závěru, že bych chtěla asi radius cca 13–14. Je mi 23 let, měřím 169 cm a vážím 60 kg. S délkou lyží si moc nevím rady, možná něco mezi 150 a 160 cm?

Zatím se mi asi nejvíc zamlouvají tyto tři modely:

U dámských modelů se mi až na výjimky většinou nelíbí design, takže ty bych nevybírala.

Chtěla bych dát za lyže+vázání max. 10000Kč.

Ty Lusti bych ráda, už jen proto, že je to česká značka, ale trochu se bojím, aby byly pro mě byly dostatečně dobré i za pár let. Ovšem jednoznačné plus mají v ceně. Koukala jsem na vyšší modely (SCT), jenže ty už jsou nad mým cenovým limitem :(. Rossignol se mi hodně líbí i designově, trošku nevýhoda je cena – nedokážu odhadnout, nakolik u nich platím za kvalitu a nakolik za značku. Elan jsou mi sympatické, koukala jsem i na WaveFlex 8 , které nejsou až o tolik dražší, ale nevím, zda by byly lepší nebo ne.

Vím, že je těžké radit takhle přes internet. Byla bych ale vděčná alespon za nějaké názory na tyhle lyže, třeba nějaké jejich srovnání. Abych měla trochu představu, jestli jsem s tímhle výběrem sáhla úplně vedle nebo ne :). V lyžích se nevyznám. Co se týče ceny, nechci nic zbytečně drahého, ovšem chápu, že za kvalitu je nutné platit. Samozřejmě si raději koupím dražší a kvaitnější lyže, než levné, na kterých by se mi nejezdilo dobře.

Omlouvám se za poněkud dlouhý příspěvek a předem díky za jakékoli odpovědi!

10.12.2010 12:06:07 #3 

rADEk

napsal jsem ti dlouhou odpoved bohuzel, se mi topodarilo nejak smazat, takze to zkratim -Lusti jsou nejlevnejsi a technicky dobre(ostatni znacky se pohybuji pri sendvicove technologii, drevenem jadru a titanalovych vrstvach o nekolik tisic draz)- SCT universaly moc tvrde a malo tocive, RCT- moc tvrde, FCT 145–155 tocive mekke,pro zacatecnika idealni -cena 5900,– plus vazani 1600,–(jakekoliv na tvou hmotnost, klidne i bazarove za 500,–), plus montaz 300,– kc- 7800,– komplet http://lusti.cz/…ed/index.php?… PS: samozrejme nemusis koupit na Lusti to predrazene (ale urcite kvalitni) a doporucovane vazani Vist, ktere i s podlozkou stoji pres 4000,–

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

10.12.2010 16:29:40 #4 

Martin430

>> #1, snehulacka, 10. 12. 2010 11:01:35

Ahoj sněhulačko.

Dámě s takovým nickname musím odpovědět.

Základní výběr sis udělala. Píšeš, že tě lyžování baví, předpokládám, že na sobe ještě hodláš trochu zapracoval. Zároveň bys chtěla, aby to nebyly lyže jednu sezónu. A máme finanční limit…

Délku bych pro Tebe volil 160. Jistě – na kratších to půjde líp, ale něco už umíš a pokud to chceš posunout malinko dál – a nejen letos – tak se to jeví jako ideální.

Já osobně bych si pro Tebe představoval nejlépe lyže s jedním titanalovým plátkem. Ale nemusí to tak nutně být. Teď odhlédnu od značek. Už za pět dní je akce na Mísečkách. vl-snow.cz/news/advent-na-lyzich-16–19–12-/ , kde bude možnost si otestovat celý sortiment lyží Sportenu – když bys tedy ráda podpořila českého výrobce. To je ale vedlejší, pokud by sis tam totiž zajela, měla bys definitivně po starosti.

Zaprvé by Tě bylo vidět na sněhu, jak to s tebou je. Odborník(ci) na slovo vzatí Ti poví jak si na tom a co se s tím dá udělat, na základě Tvých přání a očekávání. Doporučí Ti kvalifikovaně typ lyže a rovnou tam si ji vyzkoušíš. Různé lyže, různé délky, různé konstrukce, různá krojení. Bezprostředně po sobě, na stejném kopci a na stejném sněhu. A pokud si dokonce na místě vybereš, dostaneš třeba i dobrou nabídku. Tak to na testování chodí. Pokud nebudeš chtít, uděláš si jasno v tom, co je pro Tebe to nej… a to je asi nejdůležitejší. Nic lepšího Tě nemůže potkat. Poradenství s testováním na sněhu je úplně nejvíc, co můžeš pro dobrý výběr udělat.

A pak se můžeš třeba koukat na design a porovnávat značky.

K tomu řeknu jenom málo. Novou lyži aktuální sezóny žádné zahraniční značky ve stejné kvalitě jako českou neseženeš. V žádném případě. A o rozdílu mezi výrobním provedením např. Tebou vybrané Rossignoly a Sportenu si počti třeba tady.

Tak snad jsem Ti trochu pomohl. A ať vybereš ty pravé, z kterých budeš mít radost.

10.12.2010 17:33:46 #5 

PetrAT muž

Pokud by jsi zvažovala Elan-y, tak E/flex raději ne.
Je to docela měkoučká ski, která se bohužel i snadnou kroutí v torzi. To je ten tvar jakoby do vrtule.
Raději přidej, pokud to jde, nějakou korunu a jdi do vyšší řady http://www.skidiskont.cz/elan/
Například ta waveflex 10
Délka 160 by měla být ok.
Ale hlavně, jak píše Martin, pokud můžeš, tak nejprve testuj a pak nakupuj

10.12.2010 17:34:13 #6 

sarfik

>> #4, Martin430, 10. 12. 2010 16:29:40

Zdar, dovoluji si zareagovat na ty LUSTI a Sporteny a Misecky. Vzhledem ke svym pracovnim povinnostem se nemuzu zucastnit, ale mel bych 2 reseni. Pokud je snehulacka odnekud blizko(ja Vysocina) muzu pujcit LUSTI LT/157 nebo FCT/160 nebo jakekoli Sporteny z nabidky VL, jen aby sis to zkusila. Pokud ne, tak doporucuju akci dle rozpisu zde. vl-snow.cz/kalendar-akci/. Dalsi moznost je potkat se nekde „okolo komina“ a svezt se spolu. Predpokladam ze CTYRISTATRICITKA by se pridala. :-)

...≈≈≈8≈≈≈...

10.12.2010 17:39:57 #7 

oblouk muž

>> #4, Martin430, 10. 12. 2010 16:29:40

No na tohle musím reagovat – ANO, JE TO TAK. Tu kolekci lyží Sporten http://www.sporten.cz/…ezdove-lyze/ máme skutečně k dispozici pro každou naší akci. Od dětí přes děvčata až ke chlapcům jakéhokoli věku a jakékoli lyžařské úrovně je možno zkoušet – vybírat. Tu možnost mají, samozřejmě s předností, všichni účastníci na všech našich VL-Workshopech http://files.vl-snow.cz/…a2010-11.doc, ale koneckonců i ostatní lyžaři, kteří se k nám na kopci „nachomýtnou“. Ke kvalitě letošních mnou i několika dalšími odzkoušených modelů Sportenů AHV06 sl i OS musím prohlásit, že jsem například na dnešním Harrachovském ledu necítil ani nejmenší rozdíl v drživosti a ovladatelnosti oproti jakýmkoli špičkovým modelům Head, Nordica nebo Fischer, se kterými mám v posledních letech osobní zkušenosti. Zatím jsem ještě neměl čas a příležitost projet Raptory, Comety, Daemony a další sportovní nebo standardní modely. Zítra si poprvé stoupnu na opěvované freerideovky Weed a parkové Cult sun – raport podám…

Nikdy nikdo nikoho nenaučil lyžovat - každej se to musí naučit sám. Dá to ale čím dál víc práce - a bolí to.

10.12.2010 17:48:05 #8 

sarfik

>> #7, HOnza, 10. 12. 2010 17:39:57 Byl jsem rychlejsi i s odkazem…;-)

...≈≈≈8≈≈≈...

10.12.2010 20:28:32 #9 

PavelKo

>> HOnza, 10. 12. 2010 17:39:57 Zítra si poprvé stoupnu na opěvované freerideovky Weed a parkové Cult sun – raport podám…

Jen podávej… A nejen pro Weed a Cult sun, ale postupně pro všechny. A nejen ty, ale i ostatní testeři VL-áci. Nejlépe někde souhrnně. Děkuji předem :-)

10.12.2010 20:33:12 #10 

snehulacka žena

Díky za všechny reakce!

Rozumím tomu, že otestovat si lyže před koupí je určitě nejlepší. Je to lákavé, ovšem vzhledem k tomu, že studuji na VŠ, volného času je málo a na hory to mám kus cesty :(.

Co se týče Lusti FCT, neuvažovala jsem o nich, protože se mi zdály moc vykrojené (155cm/R10). Nicméně chápu, že pro naučení se carvingu by to asi bylo dobré…

Podle vašich doporučení jsem se dívala na lyže Sporten. Cenově jsou určitě výborné. Popřemýšlím asi tedy i o nich. Líbí se mi model Spider. Jak jsou na tom s kvalitou při srovnání třeba s těmi Lusti FCT? Aspoň do té míry do jaké se dají srovnávat? Cenově by vyšly skoro na stejno, tak mě to zajímá.

10.12.2010 20:51:21 #11 

PetrAT muž

Kolik do toho chceš dát peněz? Kromě toho, že co nejmíň

10.12.2010 20:53:06 #12 

VojtěchV muž

Srovnat se to dá. Lusti FCT jsou sendvičové lyže s dřevěným jádrem a klasickými bočnicemi, což je lepší a dražší způsob výroby. Oproti tomu Sporten Spider je jen menší dřevěné jádro obalené pěnou. Tato konstrukce vykazuje horší vlastnosti zejména v životnosti a torzi (horší držení na ledě apod). Nicméně osobní zkušenost je, že Spidery mi obstojně 3 sezony vydržely.

10.12.2010 21:00:21 #13 

ivan

Pozor na to, že Alias jsou začátečnické lyže, jimiž se Rossignol snaží neprošvihnout určitý náznak módní vlny rockerů u sjezdovkových lyží. Nemyslím, že by dnešní rekreační lyže potřebovaly „zblbuvzdornit“ tím, že se jim sebere 48 cm kontaktní délky zdvihem špičky i patky. Obávám se, že snaha o maximální ovladatelnost může potlačit jiné důležité vlastnosti, např. vedení a stabilitu.

Bez pořádného vyzkoušení, a to nejenom lyžařem příslušné cílové skupiny, ale nejlépe učitelem, který s takovými pracuje, bych si ji netroufl doporučit, natož pořídit. Osobní zkušenost nemám, ale za sebe říkám, že tomuto oboustrannému rockeru na pistě nevěřím a nefandím. A už vůbec ne, když má lyžař(ka) ambice „pořádně se naučit carving“.

10.12.2010 21:09:22 #14 

snehulacka žena

>> #11, PetrAT, 10. 12. 2010 20:51:21

Jak jsem psala, lyže+vázání max. 10000 Kč.

11.12.2010 21:37:54 #16 

rADEk

>> #13, ivan, 10. 12. 2010 21:00:21

fuj nepis carving to slovo od jiste doby nesnasim, pis radsi rezany oblouk >> #15, snehulacka, 10. 12. 2010 21:09:22

kdybys jela na sumavsky spicak pisni- mohu zapujcit FCT 145cm r 8.5m nebo elany SW 14, 2 titanaly, 168cm, r.13m, je to jako nebe a dudy

Demokracie je pěkná věc, ale jeden osvícený monarcha by byl pro tuto zemi požehnáním.

13.12.2010 14:28:44 #17 

snehulacka žena

Myslím, že to u mě vyhrají Lusti. Nejspíš FCT 155cm/R10. Začala jsem trochu uvažovat i o těch RCT, vzhledem k tomu, že jsem na nich už měla možnost jet a přišly mi dobré (otázka je, jestli na mě byly moc tvrdé či ne) a že se dají pořídit za skoro srovnatelnou cenu. Ale FCT možná pro mě budou lepší, když jsou měkčí. S mými zkušenostmi ještě myslím nemám na to poznat, jestli mám nevhodné lyže nebo jestli prostě jen jedu technicky špatně :).

13.12.2010 14:39:53 #18 

TomáS muž

>> #17, snehulacka, 13. 12. 2010 14:28:44

Uvažoval bych o 155 RCT a 160 FCT. Tyhle lyže mají vázání hodně vepředu a delší patku, takže je snadné je uvést do zatáčky a působí pocitově jako kratší. Být tebou, bych si to ještě vyzkoušel a až pak koupil. RCT tvrdé nejsou a nejsi „malé“ děvče. 170cm a 60kg si myslím, že by mohlo na RCT fungovat, ale tohle se na netu už poradit fakt nedá. T

13.12.2010 14:51:48 #19 

˘Ö˘Krab muž

>> #17, snehulacka, 13. 12. 2010 14:28:44 Je dobře si uvědomit, že RCT a FCT jsou tytéž lyže, pouze FCT bez titanalů a proto měkčí a tolerantnější. Stejná dvojice jsou, myslím, SCT a LT. Pokud si chceš lyží užívat i na delších svazích a zlepšovat se, zařaď do výběru ještě LT 157. Budeš víc zatáčet Ty a méně lyže, navíc mají neodolatelný růžičkový design!

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

14.12.2010 18:39:41 #20 

snehulacka žena

Ještě jsem narazila na článek srovnávající FCT a RCT zde http://www.carving-sport.cz/…o-fct/t-335/. Tam jsou dost radikální :).

Je mi jasné, že v téhle fázi rozhodování to už chce oba typy porovnat na svahu a vy mi už asi těžko dokážete více poradit.

Každopádně bych ale chtěla poděkovat vám všem za podnětné připomínky!

>> #19, Krab, 13. 12. 2010 14:51:48 Růžičkový design Lusti LT je všechno, jen ne neodolatelný :). Aspoň pro mě. I když jsem holka, holt asi v tomhle neodpovídám té správné cílové skupině, které by se tyhle „dámské“ designy měly líbit.

14.12.2010 20:22:19 #21 

rADEk

minulou sezonu jsem porovnaval RCT a FCT v delce 150 cm, mel jsem je obe s sebou na minisvahu Kocourov u Klatov (tam je vyhoda, ze je videt na auto ze svahu), pak jsem je bral 2× na spicak stridave. nakonec jsem koupil FCT. u RCT me vadilo to silene „kopani“ do zad, ktere me prislo abnormalni. Znamena to , ze se pri vyjezdu z oblouku malicko zaklonis (duvodem muze byt necekana nerovnost apod. nebo spatna technika) a lyze te jakoby postrci dopredu. u zavodniku prijemny jev, pro bezneho lyzare spise nechtene. nevim jestli jsem mel nejak spatne vyvazeny kus, nebo je ma technika natolik otresna, proste jsem vzal to co me sedelo vice – FCT .

14.12.2010 20:32:30 #22 

Ludanek muž

>> #20, snehulacka, 14. 12. 2010 18:39:41

Nejsi jediná, komu design Lusti nepřipadá „neodolatelný“ :-D Když tak koukám na lyže Roxy, skoro lituju, že nejsem holka… :-D Freestylovky Lusti taky nic moc… neví někdo jak je to s vlastním designem na Lušťovky? Někde jsem zaslechl že to snad jde/šlo… neví někdo víc?

14.12.2010 21:29:12 #23 

TomáS muž

>> #22, ludek.stepan, 14. 12. 2010 20:32:30

Dle mých info to jde za 2k nebo šlo.

14.12.2010 21:49:08 #24 

VojtěchV muž

>> #20, snehulacka, 14. 12. 2010 18:39:41

Prásknu tady na sebe, že jsem loni vážil jen lehce přes 60 kg a RCT se pode mnou v obloucích krásně prohýbala. Samozřejmě, záleží hlavně na technice, ale hlavně tím chci deklarovat, že s tvojí vahou ta lyže jde zkrotit úplně v pohodě.

Jediný, co jsem k tomu jednou našel je toto: http://www.ckpanter.cz/…-snowboardy/ Ale nepochybně je nejjednodušší to řešit přímo přes M. Luštince. P.S. Ještě si vzpomínám, že se to řešilo ve snow4fun na Proseku, že umí objednat snad Lusti bez grafiky na topsheetu…

14.12.2010 21:49:18 #25 

ivan

Proč se nezeptáš rovnou na lusti.cz? Milan (Luštinec) je na rozdíl od „velkých“ firem člověk, který je schopen odpovědět osobně a reagoval i na dotazy na tomto fóru.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy