Zmrzlé prsty
03.01.2011 14:32:36 #1
Ahoj, potřebuji poradit.. za měsíc odjíždím lyžovat do Alp, ale trápí mě nesnesitelná bolest prstů cca po 4hodinách lyžování. Prsty na nahou po sundání lyžáků mám úplně červené, studené a jak přichází k sobě, tak to bolí. Mám lyžáky Atomic s kabelem na vyhřívání, ale baterie je dost drahá a investovat se mi nechce. Nevím, jestli třeba moc neutahuju boty..Sama o sobě mám ale často studené prsty, jak na nohou tak na rukou. Nevyřešili by to třeba nějaké kvalitní teplé ponožky? Nebo si mám lyžáky spíše povolit? Děkuji za každou radu!
03.01.2011 14:57:27 #2
>> #1, miloucka.certice, 03. 01. 2011 14:32:36
To jen tak nevyřešíš. Pročti si tady vlákna, je to oblíbené téma, ale problém způsoben slabým krevním oběhem, je problém. Boty rozepínej často, ponožky z merino vlny koupit můžeš, jdi po dvou hodinách na chvilku do tepla, nohy vyndej a promasíruj. Vyřešení problému nečekej. Koupil bych ty baterky. T
03.01.2011 16:45:07 #3
>> #1,
miloucka.certice, 03. 01. 2011 14:32:36 zdravím
čertici… baterky bych nejen koupil ,ale vícero na výměnu,dobití… nohy
v teple mají přednost…před finančními náklady… problém běžný
převážně u dívek a žen s nízkým tlakem krve-nikoli slabým krevním
oběhem…při nízkém tlaku krve Vám-nám periferie prochladne rychleji a
více..,nemusí se ještě jednat o omrzliny v pravém slova smyslu -ale
může! mnoho kolegyň instruktorek si to zažilo…,jakmile to ale bolí při
ohřívání,je s tím skutečně potřeba něco dělat
!!!…minimálně,určitě máte-li výhřev botičky s bateriemi ,–pak
používat !!!…,po dojetí každé jízdy rozepnout boty,alespoň částečně
,a možná volnější lyžáky v oblasti prstů nohy a hýbat s nimi…!!! po
netu neposoudíme,jak zaškrcená máte lýtka horními přezkami… / možná
do budoucna větší boty i když to pro lyžování optimální určitě
není…,a lze to korigovat pouze dopnutím lyžáků../počet ponožek
nepomáhá…chodidlo musí mít- mimo jízdu dolů !!! pohyb včetně
prstů…jinak promrzne vše… hold u nás některých je lyžák zapnutý jen
"po cestě dolů!"nahoru ho zapnutý nepotřebujem..,je to zvyk…tak dole
přezky povolte , a nejezděte 4hodiny v kuse se zapnutými lyžáky,koledujete
si nejen o omrzliny ale i embolii-krevní sraženinu/kde vliv má dědičná
predispozice,antikoncepce,kouření/ … lepší nahoře botu víc utáhnout
a dole po pár minutách povolit,než mít hodiny zaškrcen -snížen průtok
krve od lýtka dolů, a brnění po tom necítíte?? jinak obecné
doporučení-konzultujte to se svým praktickým lékařem, … sama můžete
určitě ,kafíčko,malý panáček, nebo tlak zvedající malá domácí Italie
…,a hlavně aktivní
pohyb při jízdě dolů vertikální,horizontální-trošku se
zafunět-zvednout tep frekvenci ,–pár kratších oblouků a néé pasivně se
vozit dolů po radius..u.. a zbejt zmrzlá…:-) nejezdit v minus 15ti,a nebo
sledovat lyžování zkrze sklo z teplé výřivky+bublinkové lázně …
to mám nejradši -nohy v teple přeje garf
03.01.2011 18:43:31 #4
nezkousel nekdo tohle??? Vyhřívané ponožky DK-treba zde fusekle ,na 3×AAA baterie (nabijeci, takze zadna dalsi investice). pokud se to vejde do lyzaku aniz to bude vadit,tak do toho jdu,pac me vzdycky po trech hodinach nejsou citit nohy a v aute se kroutim bolesti jak rozmrzaji.
03.01.2011 20:43:46 #5
>> #1,
miloucka.certice, 03. 01. 2011 14:32:36 Kvalitní
ponožky dokážou zaizolovat pouze to teplo, které si tělo vyrobí a nebo
které máš v okamžiku obutí
A pokud nedokrvíš konečky končetin, tak tam prostě další teplo nedodáš
a noha se začne ochlazovat od lyžáky, které je ochlazovaná sněhem,
vzduchem
Tuto situaci znám velmi dobře od mé ženy, která s tím má veliké
zdravotní problémy . Pro zajímavost je jí zima i v rukavicích , které
jsou deklarované do –30°C a to už při teplotách pod –5
Lyžáky si nechává nedotažená, má rezervu aby mohla hýbat prsty
Koupil jsem komplet vyhřívání od Therm-ic, ale bohužel tloušťka vložky
je nepoužitelná do lyžáky
Pokud musíš „jen“ dokoupit bazmek na baterie a baterie, tak do toho
investuj. Je to drahé, ale myslím že by Ti to mohlo pomoci.
03.01.2011 22:41:13 #6
Ahoj, mám stejný problém, boty rozepínám, cestou z kopece se myslím neflákám a nohy i ruce mrznou. Mám nízký tlak. Už dva roky používám vyhřívače (Therm-ic) a paráda. Pozor na levné verze. Sada kvalitních akumulátorů stojí 2500,– plus 990,– vložka do boty (tu už máš). Nevyplatí se šetřit, levnější verze v mrazu nefungují a do tepla je nepotřebuješ. Manipulace je jednoduchá a ničemu to nezavazí. Moc nechápu proč tloušťka vložky je nepoužitelná do lyžáky, aplikuje se místo původní a ještě jsem nezažila, že by do některé neseděla. Vyrábí se v několika přizpůsobitelných velikostech. Tak hodně štěstí, Katka.
03.01.2011 22:41:28 #7
Ahoj, mám stejný problém, boty rozepínám, cestou z kopece se myslím neflákám a nohy i ruce mrznou. Mám nízký tlak. Už dva roky používám vyhřívače (Therm-ic) a paráda. Pozor na levné verze. Sada kvalitních akumulátorů stojí 2500,– plus 990,– vložka do boty (tu už máš). Nevyplatí se šetřit, levnější verze v mrazu nefungují a do tepla je nepotřebuješ. Manipulace je jednoduchá a ničemu to nezavazí. Moc nechápu proč tloušťka vložky je nepoužitelná do lyžáky, aplikuje se místo původní a ještě jsem nezažila, že by do některé neseděla. Vyrábí se v několika přizpůsobitelných velikostech. Tak hodně štěstí, Katka.
04.01.2011 21:11:13 #10
Ahoj všem děkuji za příspěvky… Topení ale nebude, do ALP jedu 25.1.2011 a jelikož jsem studetka, tak prostě neseženu 2500Kč na topení…možná až tak v březnu Ale při lyžování používám obyčejné ponožky, ani žádné thermo, tak mě nenapadlo, jestli by to s kvalitníma ponožkama nebylo lepší. Ale určitě si zkusím lyžáky dole vždy povolit, hodně hejbat s nohama a pokud počasí dovolí, na sluníčku si boty sundat a promasírovat nohy! Snad tam nebude –15°C a občas vysvitne sluníčko!
04.01.2011 22:01:53 #11
>> #10, miloucka.certice, 04. 01. 2011 21:11:13
To chápu – ještě otázka: lyžáky máš spíš těsnější a nebo volné? Když si je po delší době sundáš z nohy a sundáš si i ponožky, nemáš náhodou některá místa hodně vytlačená? A nejsou v místech kde vedou žíly (třeba na nártu)?
05.01.2011 06:54:53 #12
>> #11, HonzA_, 04. 01. 2011 22:01:53
Ahoj, nikdy sem žádné otlaky neměla..o to většinou jezdím jen v krátkých ponožkách..takže, ani lýtka nebyla nikdy otlačená.. Boty mi volné nejsou, ale řekla bych, že netlačí..je mi v nich totiž pohodlně..jen možná když si je víc utáhnu, tak je to těsnější..Jenže já mám zmrzlé nohy i v teplé posteli
05.01.2011 10:41:53 #13
Po 4 hodinách? Ty to bereš jako práci s přestávkou na oběď po půlce pracovní doby? Jezdi 1,5 – 2 hodiny, pak pauza, zase jezdit, zase pauza a pak případně ještě na chvíli. 4 hodiny v kuse nelyžujou ani borci Světového poháru.
Dále: zamezit vystydnutí ostatních periférií a úniku tepla tamtéž (hlava, ruce – zápěstí!).
Ráno obouvat zásadně ohřáté boty, nahřáté ponožky.
Boty mimo vlastní jízdu dolů rozepínat (první 3 přezky, horní by neměla při zapnutí škrtit).
Nosit s sebou fén a zajistit si v pauze zásuvku k použití (Itálie, Švýcarsko – redukce!). Boty nahřát, zout, ponožku sundat, chodidla promnout, ohřát fénem, nasadit neprostydlou ponožku a přezout se do civilních bot, které byly vevnitř = teplé. Nahřívat se fénem (zátylek, za krk, uši, zápěstí) nebo na WC u fukaru. Teplý nápoj. Podle potřeby lyžák ohřívat, máš-li měkké „bačkory“, lze vyndat botičku a fénem nahřát, hlavně ve špičce. Ideálně boty na zdroji tepla nebo u něj.
Rukavice: teplé palčáky. Do nich lze vložit malý ohřívací polštářek (měj s sebou 4, stojí pár korun), při jízdě na lyžích ho měj na hřbetě ruky v palčáku, na vleku/lanovce v dlani na bříškách prstů.
Hlavní: nenechat promrznutí nohou/rukou dojít příliš daleko, periférie pak už ohřátí nezvládne. Když budeš lyžovat 9–10:30, 11:30–13 a 13:30 až 14 – 14:30 až 15, jsou to „tři fáze“ – cožpak to nestačí?
Nad aku vyhřívání samozřejmě není, ale i tohle by mělo pomoci, pokud zásadně vyhřívání odmítáš.
Btw, zkoušel jsem na nohy pepř i prohřívací emulzi – jsou nanic.
>> #12, miloucka.certice, 05. 01. 2011 06:54:53
„Jenže já mám zmrzlé nohy i v teplé posteli.“
Nic si z toho nedělej, kamarádka si prý kdysi nechala teplé ponožky i při defloraci. Nemyslím, že to tehdy vadilo, sameček by býval jistě snesl i holínky.
05.01.2011 11:05:14 #14
S dětmi se nám ještě osvědčilo ráno umýt nohy ve vlažné vodě a
dokonale usušit. Jednak si je prohřeješ, jednak je možno ještě použít
nějaké tekuté mýdlo s povzbuzujícím účinkem na prokrvení. Jestli
lezeš do lyžáků s už studenýma nohama, lyžováním se to nezlepší.
A nepadla tady zatím rada s neoprenovými návleky na boty.
PS: Jedna kamarádka odkládala ponožky ¨sibiřky¨ až při +29°C!
05.01.2011 11:33:16 #15
>> #14, Krab, 05. 01. 2011 11:05:14
Boot gloves jsem vynechal záměrně. Když MČ nechce moc utrácet, sotva bude kupovat z Ameriky návleky, jejichž efekt podle řady mně známých ohlasů zase tak třeskutý není. Ale do komplexu opatření k zamezení prostydnutí a zábnutí nohou rozhodně patří.
02.12.2013 16:52:45 #16
Zdravím a chci se jen zeptat, zda-li již někdo otestoval ty neoprenové návleky? U těchto http://www.alpenheat.cz/…arskych-bot/ udávají zvýšení teploty v oblasti prstů o 7°C což mi přijde strašně moc a kdyby to mělo fungovat tak bych to zkusil. Díky a lovu zdar
02.12.2013 20:15:56 #17
Vyrobil jsem si návleky s dírama na přezky a včera jsem je otestoval. Bylo zataženo a lehce pod nulou. Po cca 2.5 hodinách jsem začal pociťovat zimu, tak jsem pod ně na pár jízd strčil ohřívací pytlíky. Do konce lyžování (cca 4 hodiny) byly nohy OK, chvilkama jsem dokonce cítil náznaky tepla. Po vyndání z bot jsem je nemusel bolestivě rozmrazovat (což se mi stávalo předtím skoro vždy). Jezdil jsem v botách, ve kterých jsem byl na sněhu poprvé, takže nemám přímé srovnání. Je možné, že se v nich nohy lépe prokrvují, ale ve srovnatelných (závodní boty s tenkou botičkou) jsem párkrát jel minulou sezonu a stejné teplo v nich bylo možná tak na konci dubna na slunci když bylo skoro 10C. Troufám si tvrdit, že to aspoň trochu funguje.
02.12.2013 21:11:55 #18
>> #16, JFK, 02. 12. 2013 16:52:45
Ja je mam dve sezony a je to docela dobry. Trochu lepsi to asi je. Je potreba je ale nasadit uz rovnou nekde v teple a ne az na kopci… Jedina nevyhoda je, a to dost zasadni, ze se nedaji rozepinat prezky. Takze je pouzivam jen kdyz ucim, coz mam prazky rozeple… Nebo do toho udelat zminovane diry, ale to zas pak nebude fungovat vubec
03.12.2013 12:03:27 #19
Co takhle nějaké mazání na ty nožky. Já znám akorát SPORTOVKA HŘEJIVÁ.
03.12.2013 13:24:15 #20
>> #19, HONZAJS122, 03. 12. 2013 12:03:27
Zkoušel jsem, (u mně) úplně nanic. Ono mě to ale nehřálo ani na podzim ve vodě.
Spíš chilli prášek na ponožku, prý stará metoda americké armády. Jenže by to muselo být opravdu kvalitní koření. To, co jsem zkusil já, bylo taky úplně naprd.
Kdysi bývala prohřívací legenda Finalgon. To ale byl lék a vozilo se to, afaik, jen pro vrcholový sport a bývala to vzácnost. Existuje snad dodnes, ale už o něm neslýchám. Možná je náhrada. Ale asi by to bylo hodně drahé, možná na předpis? a na chodidlech bych tomu po výše uvedených zkušenostech taky nevěřil.
03.12.2013 15:18:33 #21
>> #20, ivan, 03. 12. 2013 13:24:15
Finalgon rikas? Ja na studene nohy trpim dost na to, abych ho prubnul. K dostani zde: http://www.amazon.de/…f=nb_sb_noss?…
Nekdo dalsi nazor pro, ci proti?
03.12.2013 19:58:22 #22
>> #21, valerius, 03. 12. 2013 15:18:33
Gingko biloba, delší kúra. Už jsem zkoušel, efekt zatím nejasný. Asi zopakuju.
04.12.2013 10:37:47 #23
>> #20, ivan, 03. 12. 2013 13:24:15
Kromě řešení problému oběhového aparátu bych šel asi cestou nezávislého topení, to co má MČ už v botách. Můj švára vozí něco podobného na kole v zimě a je spokojený. Já vozím na kole jenom návleky a po třech hodinách je zima, takže z toho usuzuji, že cesta pasivní izolace není nejlepší.
Jo, mám pocit, že jsme ve SNOW viděl reklamu na vyhřívané batohy na lyžáky, což by taky mohlo trošku pomoct:-)
04.12.2013 16:58:32 #24
>> #23, HONZAJS122, 04. 12. 2013 10:37:47
Elektrické vyhřívání bot a tašek/batohů už je trochu jiné téma. Samozřejmě ano. Neboli ano: jedině do bot teplých, chudinky nohy, na samém konci krevního řetězce, vymrzlé boty neohřejou.
To je součást elementárního teplotního know-how. Tipl bych si, že ho měl každý Eskymák bez civilizačních vymožeností. Měl by ho tedy sdílet a aplikovat i každý „internetový lyžař“.
06.12.2013 16:18:18 #25
Vyhřívaný batoh nemám, ale je pravda že na kopec jedu maximálně
40 minut a to teplotu udrží, do poslední chvíle je nechám na teplouších.
Ještě lepší než pasivní vysoušení http://www.rumasport.cz/…0162906.html jsou
fény, které boty vysuší, nebo předehřejí před lyžováním daleko
rychleji, dají se použít i při polední přestávce jako první rychlá
pomoc http://www.rumasport.cz/…0162876.html
Já sama už mám vyhřívání s bateriemi pět let a vloni můj přítel
nevydržel a pořídil si je taky. Maximální spokojenost, bez nich bych
nemohla jezdit. http://www.rumasport.cz/…0167321.html už
pět let. Ty sety s plochými vložkami nestojí za nic, je potřeba si k nim
pořídit anatomické vložky. Už jsem to tu popisovala, dají se přizpůsobit
jakékoliv botě i šířce boty (nůžky). Je to trochu drahé řešení,
v rozumné verzi, kdy baterie něco vydrží, stojí set přes 5000, ale
investice se vyplatí (jeden zákazník říkal, že výrazně ušetří za
grogy pro manželku).
Levnější verze vyhřívání do lyžáků i rukavic je nakoupit si jednorázové http://www.rumasport.cz/…5780220.html a mít je v rezervě, když bude zima, jinak vydrží dlouho. Jsou velmi tenké (0,5mm) a měkké, takže po opatrném obutí (aby se neshrnuly) splní účel. Je to samolepka, která se nalepí na vložku pod prsty. Je nutné před použitím pořádně protřepat na vzduchu. Vydrží až 8 hodit, takže celý den. Stejný princip vyhřívání je i do rukavic. http://www.rumasport.cz/…5780053.html A jsou i na tělo (nálepka použitelná na záda apod.)
Ty baterie mají rozměry 5×5×2cm a dají se bez problémů uchytit na každou botu. Rozhodně nevadí. V setu je nabíječka, takže stačí boty postavit k zásuvce, což stejně musíte, kvůli fénům – pozor vyhřívače nestačí na vysušení bot.
Tak asi tak. Hezký den.
06.12.2013 18:49:13 #26
Já to řeším výměnou ponožek. Prostě si na svah vezmu jedny náhradní, které nechám v batohu někde na stojanu. Jak začnu cítit, že mi mrznou prsty, tak si je strčím pod mikinu a za chvilku jsou krásně teplé. Pak si je přezuji a do konce lyžovačky už mám pokoj. Většinou to vyjde na 11h dopoledne. Asi 3× jsem musel výměnu opakovat ještě odpoledne, ale to bylo při nějakých –20°v Itálii. Nevím proč, ale ty ponožky musí být sbalené !!!! Když jsem si je dal pod bundu každou zvlášť, tak mi za chvilku byla opět zima. Stejně to dělám i u dětí a funguje to !!!
07.12.2013 15:52:37 #28
>> #26, korsičan, 06. 12. 2013 18:49:13
Kde je největší teplo a kde se ponožky nejrychleji ohřejou? Když pominu tělní otvory, na rozdíl od jiných aktivit na toto jen dost blbě použitelné, tak v rozkroku. (A když by si je tam závodník v kombinéze dal sbalené, jak píšeš, v případě podkolenek by možná na pohled docela zaujal.)
>> #27, lyžař67, 07. 12. 2013 00:38:10
A od oveček už je jen kousek k mému oblíbenému senu. Pokus o zopakování prastaré metody, používané už Ötzi-Volkem, se mi vydařil. Chce to ale startovací vrstvu alespoň 2 cm, což v lyžácích nemívá ani ten, kdo se spolehne na toho nejblbějšího prodavače. Já to taky testoval v Gerlachách (gumová galoše a filcová botička) s asi tak 1,5 cm vlastního sena – ideálně má být nějaké trochu jiné. Vydrželo bez problému celou zimu, žádná ovce ani jiný živočich přitom nebyli zkrácen na svých zvířecích právech.
07.12.2013 17:52:43 #29
Pokud na kopec dojíždím, nechávám zapnuté teplouše až do poslední chvíle zastrčené na vložce boty. Před odjezdem ucpu komín podkolenkami, ve kterých budu lyžovat, aby teplo neuniklo. Jedu v jiných. Pod kopcem nazouvám suché podkolenky a vyhřáté boty. Žena jezdí s topením – výborná investice!
07.12.2013 19:01:34 #30
Ideálním řešením je podle mě vyhřívaný vak na boty, který se dá navíc připojit i do zásuvky na 12V v autě. Mám jej a kromě tepla mi boty výborně připraví i ke snadnému nazutí. Na sjezdovce pak hodně pomáhá při jízdě na lanovce rozepnutí dvou přezek a hýbání prsty u nohou.
A nezapomínejte, že pocit zimy může být vyvolán i únavou nebo nedostatkem energie. Takže trocha odpočinku a kousek něčeho sladkého může pomoci víc než se zdá.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.