Domů Diskuze Technika jízdy [Analyzátor]: silviaslabejova - č. 1

[Analyzátor]: silviaslabejova - č. 1 (strana: 6)

04.02.2018 19:51:16 #151 

SnowSS

>> #150, Thomas, 04. 02. 2018 19:46:52

Počkám pri výstupe z vleku, aby mi neutiekol.

04.02.2018 19:57:15 #152 

Thomas muž

Že by horna stanica Chopku ? A pokec,sa mi pripomina :-) 25–30 let a dlouhé medové vlasy? Asi omyl..

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

04.02.2018 20:12:33 #153 

SnowSS

>> #152, Thomas, 04. 02. 2018 19:57:15

Omyl, žiaľ :-) Na Chopok už nechodím.

04.02.2018 20:15:18 #154 

Thomas muž

Ok:-D

Dynamika pohybu se přizpůsobí vizi

04.02.2018 20:43:33 #155 

m3 muž

>> #145, silviaslabejova, 04. 02. 2018 18:50:22

Musíš si rozmyslet co chceš a co tomu chceš obětovat.Kromě toho bych měl ještě jednu radu a jak s ní naložíš je je jen na tobě. Souvisí i s tím co psal Harry .

Nesnaž se lakovat věci „na růžovo“ a samosebou tím méně je dobré lakovat sama sebe.Hodit flintu do žita (do Žida jak píše TNS :-) ) je řešení na h…

05.02.2018 13:29:08 #156 

bonup muž

>> #142, silviaslabejova, 04. 02. 2018 18:45:07

Silvo vydržať. Je to normální, že tě to naštve, ale nesmí tě to nasměrovat k házení flity do žita. To je ten nejhorší přístup který můžeš v životě mít a to nejen vzhledem k lyžování. Počkej a pozoruj jiné jak jezdí. Po čase zjištíš že na sjezdovce to umí třeba jen jeden dva nebo i tři. Pozoruj je a přijde to samo, chuť být jako oni. Nesmíš to ale dělat jen proto, aby tě někdo chválil. Musíš se smířit s tím, že čím víc toho budeš vědět a umět tím víc budeš nespokojená sama se sebou. Pak dojdeš do stavu, že ti bude dělat radost třeba jen jeden projetý oblouk za celý den a toho se chytneš. Ve skutečnosti, nebude bezchybný a Krabova patologie by si zcela jistě smlsla, ale tobě to udělá radost. Já zatím došel do stavu, že za 2–3h lyžování mám tak 3 až 4 oblouky které mi dělají radost. Dokokce bych ani nechtěl, aby mi to šlo bez práce, protože bych okamžite ztratil motivaci. Takže vydržať, vydržať a vydržať a učit se, učit se, učit se a hlavně jít přesně dle Harryho, Kraba a spol. na loučku kde je to skoro zadarmo a tam jezdit, jezdit a jezdit ze strany na stranu a nesnažit se lyžím moc kecat do toho co uměj sami.

05.02.2018 19:52:07 #157 

˘Ö˘Krab muž

>> #156, bonup, 05. 02. 2018 13:29:08

Když ona za to v podstatě nemůže. Dostihla nás doba postcarvingová se vším, co k ní patří. Tj. s pravidelnou úpravou sjezdovek (to je pro pestrost lyžování mínus), doladěnými ‚hodnými‘ lyžemi (dtto), lyžováním jakožto nenáročnou konzumní a komerční zábavou pro masy a nikoliv sportem pro hrstku odhodlaných. Nemyslím, že dříve byla obecná lyžařská technika o tolik lepší (rozhodně ne kročný oblouk a klínovecká patička), ale rozhodně bylo snazší rozeznat, kdo lyžuje opravdu dobře (za všech okolností si to umí užít) a kdo na lyžích jen tak plápolá a bojuje. A také se to řešilo, ihned i potom, bohatě. To dneska není možné, všichni sjíždějí tak nějak skoro stejně (blbě), protože je okolnosti (svah a lyže) nenutí jet lépe. Náhraby na konci dne rolba zase upraví, nezapěstují se týdenní muldy nad ramena. Když náhodou sjezdovka přes noc zledovatí, provozovatelé areálu ji ochotně ještě ráno rozbijí v brambořiště. A zpětná vazba se řeší maximálně desetivteřinovým spotem (déle pozornost nikdo neudrží) na trubce nebo fejsku. Nebo tady.

Když ona za to v podstatě nemůže. Nikdo z těch, kdo ji učil lyžovat a za její dosavadní lyžování ji potlapkával po pleciach, lyžovat nepotřeboval umět a proto neuměl. A nejspíš ani nikdy nikoho, kdo by lyžovat uměl, na svahu neviděl. A i kdyby viděl, tak by ho nepoznal.

Když ona za to v podstatě nemůže. Byla na bedně 4× z pěti závodů. To přece něco znamená, to už musí nějak umět lyžovat. Chtěla jen doladit drobné detaily v „štýle“, ale rozhodně nemohla předpokládat, že se všichni shodnou/shodneme, že stav není 95% dobře a 5% doladit, ale 100% úplně od základu špatně a úplně mimo. Veď lyžuje tak pekne a s úspechom preteká.

Když ona za to vážně nemůže. Vidím to na dětech. Je strašně složité, zdlouhavé a náročné je přesvědčit, že cokoliv dělají, dělají kvůli sobě, pro vlastní potěchu a pocit z překonání problémů a dosažení nejvyšších cílů, které si jsou ochotny stanovit. A když se podaří dosáhnout jednoho, je třeba si ihned stanovit cíl vyšší a těžší, obtížněji zdolatelný. Nikdo ji nikdy nepřesvědčoval a sama neviděla důvod, proč si stanovovat jakékoliv cíle v lyžařské technice. A zároveň ji nikdo neučil se dívat.

Ona za to opravdu nemůže. Na videu něco vidět je, každý tam ale vidí něco jiného. Pro někoho je to ozaj z 95% veľmi dobré, pro jiného 0 z 10 bodov možných. Vlastní pocity strašlivě klamou, pro argumentaci je potřeba přistoupit na společnou řeč a jednotný žebříček lyžařských hodnot. Tak, jako se učí malé dítě chodit, mluvit, poznávat chyby a zodpovídat si za jejich následky, učí se i lyžař lyžovat, pojmenovávat a možná i korigovat podle poznatků (a chyb vlastních i cizích) svou jízdu. Jen velmi malé hrstce vyvolených dospělců je dáno naučit se lyžovat synteticky, ryze na základě vlastních pocitů. Dokud své chyby neuvidí/neprocítí sama, tak tam prostě nebudou. (Mně toto poznání stálo zakoupení videokamery, ona to může mít levnější).

Zaráží mě několik věcí. Priority. Chci umět lyžovat. K tomu patří ostré a namazané lyže a velmi mírný svah. Chci umět lyžovat. K tomu se nedostanu lyžováním, ale cvičením, je to fakt vopruz. Člověk si vůbec nezajezdí a ještě krom toho padá, když zkoumá možnosti a hranice. Chci umět lyžovat. Když to nezvládám sám, potřebuji k tomu někoho dalšího. Nepotřebuji k tomu ledovec. Nepotřebuji k tomu velká střediska. Nepotřebuji k tomu skialpy. Nepotřebuji pro začátek rychlost. Rozhodně nepotřebuji spěch. Co se deset nebo dvacet let zapěstovávalo, to se za půl dne zázračně nezlepší. Není na co navazovat, je potřeba začít úplně od začátku.
Zaráží mě několik věcí. Je studentka. Studium střední či vysoké školy podle mě má implikovat schopnost analýzy problému, stanovení postupných cílů a zhodnocení postupu. Ví, co bude za rok, za dva. Dát sem druhý a třetí den další videa, na kterých je pořád všechno špatně (to si je sama nepřehrála?) a tvrdit, že v běžné jízdě se jí to nestává, to chce notnou dávku a) odvahy b) ignorance c) pohrdání ostatními /hodící zaškrtněte/. Selhalo okolí, selhalo školství. Taká je teraz doba.

Hollywoodský příběh se nám lehce zvrtl v Bollywoodskou stóry. Přesto i ta může mít dobrý konec, byť by mělo jít právě a jen o ty tři pěkně projeté a prožité oblouky za celý den. Já bych jí je tolik přál …

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.02.2018 21:06:59 #158 

m3 muž

>> #157, ˘Ö˘Krab, 05. 02. 2018 19:52:07

Člověče vždy obdivuji tvoje „básnické střevo“ a trpělivost při psaní povětšinou dlouhého příspěvku.

Nevím jestli,nakolik a jaké rady si tazatelka vezme za své,ale poněkud se obávám, že asi nic moc. Alespoň mě to tak z jejích příspěvků připadá.Bohužel se obávám,že se zde dozvěděla to co vlastně ani nechtěla . Hlavně ne ten správný „instantně rychlý recept“ .

Nebyl bych ale zase až takový všeobecný skeptik. Mladí nejsou všichni takoví i když je pravda, že jich je poměrně dost s přístupem „rychle,instantně a bez námahy“.

05.02.2018 21:24:42 #159 

˘Ö˘Krab muž

>> #158, m3, 05. 02. 2018 21:06:59

Ale to nebylo ani tak pro pro Silvii, spíš všeobecně a tak vůbec. 42.

… A proto musím konstatovat, že výsledek mého průzkumu je nejednoznačný. Valná většina maturující mládeže již našla zodpovědný přístup k životu, existuje však ještě nejméně padesát procent těch, kteří životní zodpovědnost teprve hledají. – No…, rád bych ještě dodal, že naše mládež je v jádru poctivá, že je zdravá… a že je… zdravá… poctivá… – Několikrát jsem byl vyzván, abych řekl svůj názor; abych se projevil. O naší mládeži bych vám rád něco řekl: Není zas tak úplně poctivá, zas tak úplně zdravá, ale samozřejmě že to má od nás. Tak mě napadá, jestli místo ní bychom neměli zkoumat nás… No jo, prostě z nich vyrostou stejný blbci jako jsme my! (citace)

To, že jsem nelyžař, se snažím už několik let nepříliš úspěšně maskovat psaním příspěvků. Nepomáhá to.

05.02.2018 21:25:46 #160 

Harry žena

>> #158, m3, 05. 02. 2018 21:06:59

Nevím jestli,nakolik a jaké rady si tazatelka vezme za své,ale poněkud se obávám, že asi nic moc. Alespoň mě to tak z jejích příspěvků připadá.Bohužel se obávám,že se zde dozvěděla to co vlastně ani nechtěla .

:}

caute Harry

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

05.02.2018 21:34:00 #161 

Harry žena

>> #159, ˘Ö˘Krab, 05. 02. 2018 21:24:42

*A to zaprazi by jsi nechal?

Jo.Nechal Oldo.Kameny tak jak to je.

Vaclave,proc Ty nejsi moje zena*

caute Harry

Mas stastie,ze som sa dobre ozenil,Krabe.

Teoria je, ked nic nefunguje,ale kazdy vie preco. Prax je, ked vsetko funguje,ale nikto nevie preco. Ja som spojil teoriu s praxou,nic nefunguje a nikto nevie preco.

05.02.2018 22:08:58 #162 

m3 muž

>> #159, ˘Ö˘Krab, 05. 02. 2018 21:24:42

Jojo, rozumím tvému zamyšlení. Je skutečností,že jsem se dlouho pohyboval a vlastně dosud pohybuji ( i když poněkud jinak) mezi dětmi a náctiletými, kteří to v naprosté většině měli/y vše hodně dobře srovnané(viz naše debata ve vlákně o závodním lyžování dětí – myslím že to bylo tam) a možná mám tedy trochu posunuté měřítko.

05.02.2018 22:10:00 #163 

05.02.2018 22:16:37 #164 

Harry žena

>> #162, m3, 05. 02. 2018 22:08:58

Jo,jo.

Tam realita nastupuje do zivota omnoho skor,kazdy ju vidi hned po dojazde na vysledkovej tabuli.

A to nuti cloveka viac makat,rozmyslat,tym padom aj dospievat.

Teda,tiez nie kazdeho.

caute Harry

05.02.2018 22:44:10 #165 

m3 muž

>> #164, Harry, 05. 02. 2018 22:16:37

To není jen o pohledu na výsledkovou tabuli.Myslím, že většině to přinese /přineslo jinou životní filosofii.

Máš pravdu,že vyjímky byly, jsou a budou.

05.02.2018 22:58:57 #166 

Harry žena

>> #165, m3, 05. 02. 2018 22:44:10

Bacha,ked vidim cislo Tvojho postu,aby sa Ti dnes vecer nepritrafili dvojicky.:}

Jasne ze to nie je len o tom pohlade. Ta tabula len ukaze,ze nie si tak dokonaly,ako sa Ti snazia nahovorit.

Je to o prekonavani pohodlnosti,sameho seba ......

Cenne devizy pre dalsi zivot.

caute Harry

06.02.2018 09:54:08 #167 

IIIvan muž

Ahoj, keďže bývam blízko autorky dopytu, tak som sa s ňou dohodol, že v blízkej dobe niečo skúsime s tou technikou poriešiť v rámci večerného lyžovania na Rači.

Prebehla z Vašej strany nejaká spätná väzba, asi Ste je aj trochu znechutili(myslím tým ako vie/nevie lyžovať) ale zároveň tým do budúcna aj naštartovali na zmenu(myslenia, nielen techniky – tam je začiatok vždy).

Ako hlavný problém je to prílišné „chcenie“, čo som jej aj povedal, že s kľudom ďalej zájde. Zatiaľ pokým sa nestretneme, som jej doporučil len pohodové kľudné vozenie, nech nerieši technické finesy o uhloch, náklonoch a hlavne žiadne bránky – podľa mňa by sa sama teraz len domotala, aj keď Krab dal návod v príspevku 39 parádny :D

Ak sa nám podarí niečo, poskytnem info(ak nie túto sezónu – časové limity mňa aj kolegyne – tak budúcu)…samého ma to zaujíma ako to pôjde odstrániť tie jej návyky :D

06.02.2018 10:38:53 #168 

Harry žena

>> #167, IIIvan, 06. 02. 2018 09:54:08

Postav ju dosledne na vonkajsiu,vnutornu do vzduchu,nechaj ju obluky „vyjazdit“,ziadne smrdlanie na vnutornej tak ako doteraz.

Bud tvrdy,nech si vyprava co chce ze ako „to ona citi“.

Posli video. Drzim palce.

caute Harry

06.02.2018 11:25:34 #169 

˘Ö˘Krab muž

>> #167, IIIvan, 06. 02. 2018 09:54:08

Konečně slovo chlapa, tak to má byť. Zobral si si na chrbát ťažké bremeno, ktorého sa iní zľakli, teraz už zostáva iba riadne potiahnuť.

>> #168, Harry, 06. 02. 2018 10:38:53

Jej lýžovanie je rovnako rázovitý miestny výtvor, ako lakatoš (LKT – lesný kolový traktor, výroba v Trstenej), čiže rýdze slovenský produkt, spoľahlivý, takmer nezničiteľný, no veľmi ťažko servisovatelný. Čo inde zaberie 2–3 minúty, je tu práca na celý deň, možno aj týždeň. Kvôli jednej malej súčiastke vnútri je potreba všetko rozobrať do skrutky. Neviem, či IIIvan bude stačiť, azda by to chcelo Luboša.

06.02.2018 12:09:24 #170 

IIIvan muž

>> #169, ˘Ö˘Krab, 06. 02. 2018 11:25:34

Vitajte Krab&Harry,

sledujem snow.cz dosť dlho, ale do diskusie som sa zapojil až teraz (nie som taký spisovateľ ako Vy dvaja).

V náväznosti na SZ od kolegu:

Silvia nepotrebuje teraz race trénera do bránok, aj keď to zaznelo od nej ako jej priorita a myslím, že už to pochopila po týchto 160 diskusných príspevkoch.

Potrebuje sa odučiť určité veci a naučiť sa hlavne „točiť + stáť a zahraňovať vonkajšiu lyžu“ vo voľnej jazde(prosím nechytať za slovo) a na to nepotrebuje reprezentačného trénera.

Stručne povedané, uvidíme…budem sa asi s Krabom formou SZ priebežne radiť o metodike podľa vývoja na svahu, predsa len je „Patolog no.1“ .D

I.

06.02.2018 12:40:49 #171 

SnowSS

>> #170, IIIvan, 06. 02. 2018 12:09:24

Presne tak, potrebujem niekoho, kto mi ukáže, čo robím a prosím, neberte ma že sa vyhovaram alebo že si vymýšľam, nepotrebujem tu nikoho očariť, keď napíšem, čo si myslím a čo robím, je to môj pohľad aj keď nie je správny. A už nechcem v blízkej dobe točiť žiadne videá, lebo čím viac sa sústredím na jednu vec, tým viac kazím ďalšie, a ešte keď viem, že ma čaká kritika, že mi aj tak nik neverí (vedecky je dokázané, že každý človek z jednej tretiny klame), potrebujem teraz podporu a nasmerovať, nie aby ste ma denne zvozili pod čiernu zem, že moje lyžovanie je vytvor a podobne, kritika k veci a posmešne narážky sú rozdiel, to druhé ma neposunie, iba znechuti.

06.02.2018 12:53:40 #172 

˘Ö˘Krab muž

>> #171, silviaslabejova, 06. 02. 2018 12:40:49

lebo čím viac sa sústredím na jednu vec, tým viac kazím ďalšie

Toho si vůbec nevšímej, to je naprosto v pořádku. Jen zapomeň na „ďaľšie“, jakoby žádné další dovednosti a zkušenosti vůbec nebyly (protože použitelné nejsou). Nejužitečnější jsou právě taková jednoznačná cvičení, která nepřipouštějí alternativy a doplňování o osobní „štýl“. Na zpětné vazbě z nich si ujasníš, co děláš, co dělají lyže, k čemu to vede, k čemu to nevede. Když takové cvičení uděláš dobře, zákonitě Ti pokazí všechny nesprávné zažité postoje a pohyby, budeš se cítit trapná, nejistá, že neumíš lyžovat, ale právě a výhradně na tomto pocitu se dá nové lyžování postavit (a nikoliv na Tvých stávajících pocitech a dovednostech).

IIIvan Tě tak (doufám) i povede pevnou rukou, nepřipustí žádné „ďaľšie“, ale jen a pouze zahájení a vedení po vnější, na začátku dokonce vůbec nemusí být po hraně. Všechno ostatní je a) nepodstatné a b) se pak poskládá samo, jinak, většinou přesně opačně, než jsi zvyklá.
A videa určitě toč: pro sebe, pro IIIvana, ale i pro nás, protože na nich bude vidět pokrok a budou se z nich moci učit další příchozí.

06.02.2018 13:00:36 #173 

SnowSS

>> #172, ˘Ö˘Krab, 06. 02. 2018 12:53:40

Tak bude najlepšie, keď o natáčaní vedieť nebudem. Bude to môj prirodzený pohyb, žiadne „snaženie sa na kameru“, aby to vyzeralo dobre. Bola by som rada, keby sa z toho ľudia poučili, lebo si kupujú drahé pretekárske lyže, drahé oblečenie, a jazdia pritom v pluhu na červených zjazdovkách, mali by investovať radšej do lyžiarske vzdelania.

06.02.2018 13:20:38 #174 

˘Ö˘Krab muž

>> #173, silviaslabejova, 06. 02. 2018 13:00:36

Ľudia si kupujú drahé pretekárske lyže, drahé oblečenie, a jazdia pritom v pluhu na červených zjazdovkách, mali by investovať radšej do lyžiarske vzdelania.

Toto prohlášení, jestli je vztahuješ i na sebe, považuji za Tvůj první a možná nejzásadnější krok k lyžování. Tebou zmínění lidé se však bohužel většinou tohoto zásadního poznání za celý svůj lyžařský život, čítající i mnoho desítek sezón, nedoberou, v tom už máš náskok.
Neboj, nejsme zlí, jen občas trochu škodolibí. Zato nás roky naučily dokázat se radovat i z maličkostí, které třeba sama zatím ani nedovedeš postřehnout a docenit. A o tu radost se také rádi podělíme.

06.02.2018 13:55:38 #175 

SnowSS

>> #174, ˘Ö˘Krab, 06. 02. 2018 13:20:38

Som zvedavá, či niekedy dostanem aspoň jednu pochvalu :-D

06.02.2018 14:24:01 #176 

˘Ö˘Krab muž

>> #175, silviaslabejova, 06. 02. 2018 13:55:38

Už jsi pochvalu dostala, tak nezlobit a na svah!
Až bude za co chválit, budeš pochválena. Až se budeš mít za co pochválit, pochválíš se sama, to bude vůbec nejlepší. Lyžuješ pro sebe.

06.02.2018 15:10:20 #177 

Harry žena

>> #172, ˘Ö˘Krab, 06. 02. 2018 12:53:40

Uplny suhlas s postom.

caute Harry

P.S. Vaclave, ........

06.02.2018 15:17:25 #178 

Harry žena

>> #171, silviaslabejova, 06. 02. 2018 12:40:49

Silvia,tuto snowacky folklor v nasom podani si nevsimaj.

Rady dostavas dobre,uz ich len pochopit. Snad to 3I zvladne.

Tak sa drz.

caute Harry

P.S. 3I, zacni pomaly,kludne ju nechaj so zdvihnutou vnutornou/nie odlahcenou !/ hoblovat dve hodiny jeden nenavezovany obluk. Proste spravi obluk a zastavi.Potom naopak. To jej najlepsie ukaze,v akom srabe je. Urci jej primeranu rychlost,aby neprepadla pocas obluku na vnutornu.

Nezavidim.Urob si rychlokurz psychologie.:}

06.02.2018 17:19:21 #179 

fischerbl

Nezačíná tu být nějak přeivanováno? ;-)

Jinej gang...

06.02.2018 17:24:09 #180 

johnycek muž

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.

Komerční tipy