Blizzard WRC (strana: 16)
05.12.2022 20:38:05 #451
>> #450, Winterized, 05. 12. 2022 20:04:01
Jasně, chápu, ale od skluznice doma hranu běžně „nebrousíme“. Brousíme vždy jen z boku, 88,87,86 dle chuti. Od spodu hranu pouze opravujeme, když ji zkurvíme. Já mám všechny lyže 0,5/87 nebo 88. Nech si jí naformátovat při prvním servisu a od spodu nebudeš mít potřebu brousit a pro opravy budeš vědět, co tam je. Žádnej tovární servis není tip top. Samozřejmě to ruční broušení nevydrží na věky a občas to do mašiny musí.
06.12.2022 19:15:02 #452
Ahoj, já jsem časem a praxí dospěl k tomu, že brousím hranu i od
skluznice. Právě z důvodu toho, že v servisech to za moc nestálo.
V servisu záleží jak lyži upne, v jakém stavu má brusné kameny, jak je
seřízená mašina, na jakého Drtikola natrefíš atd. Já osobně dávám
lyže do servisu pouze v případě
srovnání skluznice a hran do roviny. S broušením doma si člověk vyhraje,
dá tomu potřebný čas a péči. V servisu jde v první řadě
o vydělání peněz, kvalita je na druhém místě.
06.12.2022 22:39:49 #453
>> #452, Winterized, 06. 12. 2022 19:15:02
Dělal sem to stejně, ale záleželo mi akorát na tom aby byla hrana ostrá. Jestli sem tam měl něco mezi 0,3–1nebo 85–88 mi bylo celkem jedno. Nevím jak je to momentálně ale v ČR bylo cca pět servisů kde to neposr.li a.
07.12.2022 07:08:07 #454
Něco mně říká, že broušení tak malé plochy, jako je hrana v řezu, na vzdálenosti dlouhé metry na desetiny stupně je velmi přesná strojařina a stroje, které by ji uměly, by vypadaly poněkud jinak než brusy v servisu. K tak přesnému broušení ručně se ani nevyjadřuji, snad jen, že přání bývá otcem myšlenky.
07.12.2022 08:09:04 #455
Právě pro nepřesnost současného strojního broušení kdy ti z lyže vemou více mat. než by bylo vhodné ma ruční práce výhody.právě proto jsem se ptal v původním dotazu na úhlování hran z výroby.chci v tom formátu pokračovat.pro mě mají tyto desetiny význam z pohledu údržby ne už tolik z pohledu jízdy.v jízdě mi stačí hrana ostrá.
07.12.2022 12:31:54 #456
>> #454, Martin47, 07. 12. 2022 07:08:07
Tipoval bych,že nyní se zde strhne brusičská přestřelka …:-?
07.12.2022 15:11:30 #457
Kluci to berou zbytečně vážně, takové broušení pak stojí za pytel. Brousit se má intuitivně.
07.12.2022 15:35:57 #458
>> #457, slowthinker, 07. 12. 2022 15:11:30
Ten kdo lyžuje intuitivně nepotřebuje brousit vůbec
07.12.2022 15:38:39 #459
07.12.2022 15:40:44 #460
>> #455, Winterized, 07. 12. 2022 08:09:04
Myslíš teda že odlon co by tam zrovna byl dokážeš následně ručně udržet?
07.12.2022 16:06:41 #461
07.12.2022 16:11:31 #462
>> #461, Winterized, 07. 12. 2022 16:06:41
Tak to je jasný. Ať nabrousíš cokoliv, stejně to nepoznáš. Tady nejde
o broušení ale o pocit, a to je u lyžování nejdůležitější. Proč
myslíš, že taková spousta lidí klepe kosu v kraťasech a kombinéze
07.12.2022 16:23:56 #463
Máte někdo zkušenost s konkrétnim modelem lyží, kde už od výroby byla nerovnoměrně nabroušená hrana.úhel nebyl po délce konstantní?
07.12.2022 17:19:51 #464
>> #463, Winterized, 07. 12. 2022 16:23:56
To si vážně myslíš, že by někdo byl schopen tohle poznat. Smiř se s tím, že lyže z výroby jsou „vyšláky“. Výroba lyží je od přesné strojařiny, o které tady furt mudruješ, na hony vzdálená. Abych ti to přiblížil, tak si představ Číňana bez vzdělání, jak stojí u automatické brusky a celé dny do ní jako stroj sází jednu lyži za druhou, aniž by ho sebeméně zajímalo co z toho leze. A teď si k tomu přidej tvar lyže, jejíž hrana tvoří dva oblouky zároveň. Stačí?
07.12.2022 17:35:31 #465
Tady se řeší milimetry(mikro) a jsou třeba lidi, který nejsou schopný
poznat ani, jestli je to aspon trochu ostré. No nic, podle mých
zkušeností mimo hladkýho ledu to stejně nemusí být nijak zvlášť ostré
na ten carving. Na smyky už je to horší, tam bych si to představoval víc
ostřejší i mimo hladký ledy. ale kdo by ten smyk jezdil, že?
07.12.2022 17:49:20 #466
>> #464, Martin47, 07. 12. 2022 17:19:51
Jenže ten Čiňan to tam brousí na setiny přesně,protože to brousí
intuitivně
07.12.2022 17:53:10 #467
>> #463, Winterized, 07. 12. 2022 16:23:56
V podstatě všechny, bavit se lze pouze o rozptylu zprasení kde nejhůř vychází veškerá komerce a nejlíp RTC kde si hrajou s každým párem a vše již po několika párech stále dolaďujou. Ještě pak záleží na tom jesli lyže vůbec dokáže na ledu kvůli kterému se brousí vůbec držet (kde většina komemerce ne) a pokud ne žádný broušení nepomůže a nebo držet dokáže a pak je jedno jakej rozptyl tam je pokud to není v součtu nad 90.
Jednou sem jel na lyzi o vysoké drzivosti s totálně zpasenym broušením
kde byl podbrus na některých místech do negativu a na tom se jet fakt nedalo
naproti tomu sem testoval vyvojovej model RTC s několika ruznyma brousenima a
rozdíl v podstatě neznatelnej a to sem byl v té době vyjezdenej jedinec
s 100+ lyzodny za sezónu. Tak asi tak
07.12.2022 17:56:47 #468
07.12.2022 19:40:11 #469
>> #452, Winterized, 06. 12. 2022 19:15:02
Zdravím tě, mohl bys prosím ukázat, jaký nastroj používáš na hranu od skluznice..? Něco nato mám od „Holmenkol“, ale netuším, jestli jsem schopen tím nástrojem udržet při broušení rukou, nekonstantním tlakem do nástroje, byť se snažím, docílit úhlování, dle stupnice.., ptž to 100pro prohneš vždy jinak.., plast..?
07.12.2022 21:33:23 #470
off-topic na off-topic
>> #467,
MPS, 07. 12. 2022 17:53:10
a to sem byl v té době vyjezdenej jedinec s 100+ lyzodny za sezónu
vyzkouším návodnou
otázku a la Salieri…
Ta videa co jsi sem dával, ta byla z doby kdy jsi ještě tolik nejezdil?
07.12.2022 23:38:03 #471
>> #470, slowthinker, 07. 12. 2022 21:33:23
Z počátků mé lyžařské sezóny kdy sem ještě jezdil málo a
intuitivně, pak sem začal číst zdejší fórum, více lyžovat a už se jen
zhoršoval
PS: nejvíc se mi na tobě líbí že je na tebe pořád spoleh
07.12.2022 23:43:50 #472
>> #469, kejmll, 07. 12. 2022 19:40:11
Přeeesně a proto sem obě vodítka co sem zkoušel nakonec vyhodil a
nahradil je plastovou destičkou vloženou pod pilník
08.12.2022 00:07:36 #473
Z jakého materiálu jsou hrany? Která firma je vyrábí?,Vite to někdo?
08.12.2022 07:46:26 #474
>> #473, Winterized, 08. 12. 2022 00:07:36
Pamatuju:
- ještě žádný hrany
- pak senzační hrany šroubovací
- následně jejich inovovanou variantu, hrany zámkový.
A pak to jelo!
- cca v 1964 se do ČSSR poprve dovezly Kastle SnowKing ty měly hrany zalejvaný a byly vcelku
- hned další rok přišly černo bílý SnowPrince s hranama zalejvanejma dělenejma
- pak už hrany odlehčený a už ne zalejvaný, ale integrovaný hned pod skluznicí, takže kdovíjaký, protože tím, že přestalo vypadávat zalejvání je už nikdy nikdo neviděl! A tak je to dodnes – vidíme v podstatě jen špičku ledovce.
Hrany vyrábí nějakej Číňan. Stejný pro celej svět. Až Číňana zakážem, bude se jezdit na lyžích bez hran.
08.12.2022 07:47:50 #475
>> #473, Winterized, 08. 12. 2022 00:07:36
Ocel s velkým rozsahem tvrdosti 38–52 HRC, čili leccos, každopádně je to zpravidla velká měkota. Pro srovnání, nože se kalí na 58–61 HRC.
08.12.2022 09:04:17 #476
>> #475, Martin47, 08. 12. 2022 07:47:50
kuwa " kálení ", to mě nepadlo.. a to jsem strojař.. no nic, jdu žhavit,
chladit..
08.12.2022 09:19:47 #477
08.12.2022 09:26:40 #478
>> #474, oblouk, 08. 12. 2022 07:46:26
Hrany vyrábí nějakej Číňan. Stejný pro celej svět. Až Číňana zakážem, bude se jezdit na lyžích bez hran.
Jen jestli Ty nám tady trochu „neprášíš“ …
08.12.2022 09:31:19 #479
>> #477, Martin47, 08. 12. 2022 09:19:47
jakože, hrany zakalím, tím pádem, mi vydrží déle ostré po
nabroušení, legrace.. „kálení“, bylo spíše expresivní..
08.12.2022 09:38:32 #480
>> #479, kejmll, 08. 12. 2022 09:31:19
Já ale v souvislosti s hranami nepsal o kalení, to jsem uvedl jako příklad pro srovnání u nožů. Nestačí jen číst písmenka, chce to o nich taky přemýšlet, protože zpravidla mají nějaký význam. Potom si tady tvou reakci přečte hromada lidí, kteří o základech metalurgie nemají vůbec ponětí, a jaký si udělají obrázek?
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.